I 2017 gik Silkeborg Kommune i gang med at implementere samarbejdsmodellen for ”Trivsel på Tværs”. Formålet er at opspore børn, som har udfordringer, så tidligt som muligt, så vi sammen med forældrene kan hjælpe børnene i trivsel igen.
Forskellige medier har haft stor opmærksomhed på digital registrering af data vedrørende børns trivsel. Registreringen er en del af systematikken i Trivsel på Tværs og sikrer, at ingen børn bliver overset. I det følgende beskriver vi, hvad vi gør i Silkeborg Kommune: hvad vi registrerer om børns trivsel, hvordan forældrene bliver orienteret, og hvem der har adgang til registreringerne.
Hvad registrerer vi om børns trivsel?
Trivsel på Tværs medfører, at dagplejen, vuggestuerne og børnehaverne trivselsvurderer alle børn i alderen 0-6 år to gange årligt. Trivselsvurderingen foregår ved, at de ansatte, som er tættest på barnet, først individuelt og herefter i dialog med de øvrige ansatte omkring barnet – f.eks. medarbejderne på barnets stue – vurderer barnets trivsel. Vurderingen registreres i det digitale system Hjernen & Hjertet med en farvemarkering (grøn, gul eller rød). Desuden tilføjes en kort note, som begrunder vurderingen.
Hvis et barn vurderes til at være i gul eller rød position, inddrages forældrene. Forældreinddragelse er en absolut grundpille i modellen, fordi forældrene kender barnet bedst og er en vigtig ressource, når vi sammen skal finde gode løsninger til, hvordan vi kan hjælpe barnet. Sammen med forældrene udarbejdes en handleplan, som gemmes i systemet.
I Silkeborg Kommune er modellen ved at blive implementeret, og vi har indtil videre kun gennemført to trivselsvurderinger i henholdsvis oktober 2017 og marts 2018. Næste trivselsvurdering er i oktober 2018. Medarbejdere i dagtilbud har altid været forpligtede til at vurdere børns trivsel. Det nye i modellen er et kravet om, at vurderingen gennemføres systematisk to gange årligt, og at der benyttes et digitalt hjælpeværktøj. Desuden omfatter Trivsel på Tværs nogle fælles metoder og krav til opfølgningen.
Sådan behandler vi trivselsdata
Når vi trivselsvurderer et barn, er datamaterialet for det enkelte barn kun tilgængeligt for medarbejdere i det/den relevante børnehus/dagplejer samt for egne ledere på et højere niveau. Det vil sige, at det kun er personer, der har et sagligt og jævnligt tilbagevendende behov for at kunne tilgå oplysningerne, som har rettighederne til det. Vi vil dog undersøge behovet for eventuelt at indsnævre disse rettigheder yderligere.
Information
Som led i vores oplysningspligt orienterer vi forældrene om formålet med trivselsvurderingerne og de dertilhørende metoder. I 2017 gjorde vi dette via et forældrebrev, som blev formidlet via dagpleje og daginstitution. Desuden ligger der informations- og videomateriale på kommunens hjemmeside, som blandt andet også er blevet delt via Facebook. Vi vil også fremadrettet informere forældrene, men der er dog endnu ikke taget stilling hvordan.
Vi har ikke pligt til at indhente samtykke fra forældrene til at kunne foretage trivselsvurderingen, idet der er tale om et internt arbejdsredskab, som anvendes til at undersøge, hvorvidt kommunen lever op til det ansvar, kommunen er pålagt i forhold til at sikre børns trivsel og udvikling.
Til gengæld vil ingen viden om barnets trivsel overgå til et nyt tilbud uden forældrenes samtykke. Hver gang et barn overgår til et nyt tilbud (dvs. fra sundhedspleje til dagpleje/vuggestue; fra dagpleje/vuggestue til børnehave; eller fra børnehave til skole) sikrer vi forældrenes skriftlige samtykke til, at materialet om barnets trivsel videregives til det nye tilbud. For at sikre fuld gennemsigtighed, får forældrene desuden udleveret den indsamlede og digitalt registrerede data, hver gang barnet overgår til et nyt tilbud.
Slutteligt er det værd at nævne, at vi i forbindelse med implementeringen af Trivsel på Tværs er ved at undersøge, hvor lang tid data vedrørende børnenes trivsel ligger i det digitale system. Vi har d.d. kun gennemført to trivselsvurderinger, og derfor har det endnu ikke været aktuelt, men udgangspunktet er, at det slettes i systemet efter fem år.
Yderligere spørgsmål kan henvises til:
Lotte Wrisberg Kristensen (projektleder)
Tlf. (+45) 30 46 37 38
lotte.wrisberg@silkeborg.dk