Selvbetjening og tidsbestilling

Tæt og langvarig støtte til udsatte forældre

Projekt Minding the Baby skal hjælpe unge, socialt udsatte forældre i Silkeborg med at bryde den negative sociale arv.

Hånd der klemmer en babyfod

Toårigt forløb, ugentlige hjemmebesøg og tværfagligt samarbejde. Det skal være med til at løfte forældrevenen hos unge, socialt udsatte til gavn for dem og deres børn.

Projekt Minding the Baby er et seksårigt forskningsprojekt, som har fået 17,7 millioner kr. i støtte fra A.P. Møller Fonden. Projektet er et samarbejde mellem Metodecentret, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd og otte kommuner – heriblandt Silkeborg Kommune.

Bedre forståelse for barnet

Projektet handler om at hjælpe de nybagte forældre i at aflæse, forstå og håndtere det nyfødte barns behov. Det skal styrke de tidlige relationer mellem forældre og barn og mindske de sociale og følelsesmæssige vanskeligheder.

- Det banebrydende ved Minding the baby er det tætte og langvarige koordinerede samarbejde mellem sundhedsplejerske og familiekonsulent, som både sikrer fokus på den tidlige relationsdannelse og sundhed for barn og forældre i en periode på mere end to år, siger ledende sundhedsplejerske Merethe Graarup

Dorthe Mønsted, leder af Familie- og Ungekontakten, fortæller, hvordan Minding the Baby adskiller sig fra Silkeborg Kommunes øvrige indsats:

- I dag arbejder vi i mange familier ud fra en handleplan med nogle mål for indsatsen. Med Minding the Baby er der mulighed for at følge familien både, når der er udfordringer i forældrerollen, men også når det går godt, så vi bedre kan forebygge at nye udfordringer opstår.

Hjælp til 200 familier

Metoden Minding the Baby er udviklet på Yale University i USA og har vist gode resultater i at nedbringe antallet af indberetninger og skabt bedre tilknytning mellem mor og barn. I Danmark forventes det at cirka 200 familier får behov for hjælpen.

De øvrige kommuner, der er med i samarbejdet, er Billund, Herning, Frederikshavn, Næstved, Ringkøbing-Skjern, Vesthimmerland og Aarhus.

Sidst opdateret