Om ordblindhed
Mange elever kommer hurtigt i gang med at lære at læse og skrive. Dog kan nogle elever have svært ved at genkende ord hurtigt og præcist. Selv om disse elever har gode evner og får god støtte i skole og hjem, udvikler de ikke deres læsning så hurtigt som klassekammeraterne. For nogle kan der være tale om en forsinket læseudvikling, for andre kan det være tegn på vanskeligheder af mere vedvarende karakter.
Læsning består af to delområder - afkodning og forståelse.
Elever med ordblindhed (dysleksi) har svært ved at omsætte bogstaver og bogstavrækkefølger til sproglyde.
Vanskelighederne er tekniske i det at afkode ordene. Vanskelighederne er ikke i forhold til forståelsen, idet eleven forstår indholdet, hvis det læses højt.
Ordblindhed viser sig hos 3 – 7 % af befolkningen. Ofte – men ikke altid – er der andre i familien med ordblindhed, f.eks. en forælder, bror eller bedsteforælder.
Læs mere på Ordblindeforeningens hjemmeside
Læs mere om kendetegn på ordblindhed.dk
Gennem skoleforløbet er der løbende opmærksomhed på elever, der er i risiko for at udvikle ordblindhed
Hvis man som forælder er bekymret for sit barns læseudvikling, er første skridt at tale med barnets klasse- eller dansklærer. Skolen har forskellige ressourcepersoner, som dansklæreren har mulighed for at søge råd og sparring hos.
Læs også om test af læsning i skoletiden nedenfor.
Kan elever med ordblindhed udvikle deres læsning?
Ja. Mange elever med ordblindhed kan udvikle deres læsning gennem struktureret undervisning og megen træning i skole og hjem. Men læsehastigheden hos elever med ordblindhed vil være langsommere end hos klassekammeraterne. Derfor kan de have svært ved at nå at læse store tekstmængder.
For at hjælpe elever med ordblindhed til at få viden og oplevelser gennem bøger og tekster og samtidigt udvikle deres sprog og begrebsverden på lige fod med klassekammeraterne er de afhængige af at kunne søge viden på andre måder end gennem egen læsning.
Elever med ordblindhed kan også have glæde af at ”læse med ørerne”
Elever med ordblindhed har ekstra brug for, at de voksne omkring dem er opmærksomme på, at de får viden på lige fod med klassekammeraterne.
Når elever begynder at læse, lærer de nye ord og begreber. Den ordblinde elev læser kun lidt og kun langsomt og får derfor ikke udviklet sit sprog i samme hastighed som klassekammeraterne. Derfor har elever med ordblindhed ekstra brug for, at deres nære voksne er opmærksomme på, at de møder nye ord og begreber på lige fod med kammeraterne. Dette kan bl.a. ske ved at se gode TV udsendelser sammen med barnet og tale om indholdet undervejs/bagefter.
Højtlæsning er også godt - gerne ”dialogisk oplæsning”, hvor der standses op, tales om indhold og ukendte ord.
Der kan søges inspiration på sprogogleg.dk:
Læs mere på sprogogleg.dk - Sprog og leg - om dialogisk læsning
På biblioteket kan man låne e-bøger og net-lydbøger, som kan anvendes på PC, tablet eller smartphone. Her vil det – på begyndertrinnet - være godt, hvis en voksen lytter med, så man også kan tale sammen om indhold og nye ord.
Hvis du selv har svært ved at læse, kan du følge linket nedenfor og finde forslag og inspiration til, hvordan ordblinde forældre bruger bøger sammen med deres børn:
Få mere at vide hos Ordblindeforeningen - til forældre
Få inspiration til styrkelse af læselyst hos alle børn:
Inspiration til at styrke læselysten READ – sammen om læsning.
Gennem tekst og filmklip gives gode forslag til, hvordan forældre og børn hjemme kan være sammen om læsning.
Målgruppen er 0.-2. klassetrin samt mellemtrinnet.
Materialerne er tilgængelige på dansk, engelsk, arabisk, farsi, pashto, polsk, rumænsk, somalisk, tyrkisk og vietnamesisk.
Ekstra støtte til elever med ordblindhed
Når tekstmængden bliver stor – ofte på mellemtrinnet – kan mange elever med ordblindhed have glæde af at lytte til klassens tekster i elektronisk form. Og skolen vil – efter individuel vurdering – hjælpe den ordblinde elev, så eleven kan komme i gang med at bruge kompenserende it og få downloadet/ indscannet klassens tekster, så de kan blive læst op elektronisk.
Videncenter for sprog og læsning på Sølystskolen
Hvis normalbegavede elever med store læse – og stavevanskeligheder har brug for noget ekstra – ud over det, skolen kan tilbyde, er der mulighed for at ansøge om et tilbud i Videncenter for sprog og læsning. (Eleverne visiteres gennem PPL).
Videncenter for sprog og læsning har følgende to tilbud, som der visiteres til to gange årligt:
- A: "Læs og lær IT Tweens" 3.-6. klassetrin (10 elever pr. hold).
- B: ”Læs og lær IT Teens”, 7.-9. klassetrin (5 elever pr. hold).
Silkeborg Ungdomsskoles 10. klasse har også et tilbud til unge med specifikke læsevanskeligheder
Tilbuddet er for både 9.- og 10. klasseelever.
Ungdomsskolens "SPOR 1" består af max. 8 elever (visiteret gennem PPL). En del af timerne i "SPOR 1" læses sammen med andre hold i 10. klasse.
Test for ordblindhed - ny nationale ordblindetest til brug på tværs af uddannelser
I 2015 udgav Undervisningsministeriet en national ordblindetest. Testen kan anvendes, hvor der er mistanke om ordblindhed fra tidligt i grundskolen til studerende på videregående uddannelser både til elever med dansk som modersmål og som andetsprog. Testresultatet vil være gældende i 15 år.
NB. Elevens forældre inddrages altid i sagen, når deres barn testes. De skal bl.a. underskrive en bemyndigelseserklæring, før deres barn testes. Forældrene får efterfølgende besked om testresultatet.
Læs mere om den nye ordblindetest på Undervisningsministeriets hjemmeside