Selvbetjening og tidsbestilling

Katrine er besøgsven

Mit møde med Nelcie har gjort, at jeg ser på vores samfund i et lidt andet perspektiv end før.

Katrine Brønserud

32 år

Uddannet pædagog og kontaktperson til Nelcie fra Congo

-Jeg kan lide at give noget af mig selv til et andet menneske. Og så har jeg fået en helt ny og dybere forståelse for, hvor svært det er at være flygtning, fortæller Katrine Brønserud, som er kontaktperson for 24-årige Nelcie fra Congo.

I 2007 kom Katrine ud for et trafikuheld, der resulterede i et piskesmæld, som stadig forhindrer hende i at arbejde på normal vis. Heldigvis har hun gradvist fået det bedre, og for et halvt år siden besluttede hun sig derfor for at melde sig som frivillig på Frivilligcenter Silkeborg.

-Jeg har savnet følelsen af at have tilknytning til et arbejde - at komme ud blandt andre og have noget at fortælle om herhjemme. Og desuden kan jeg som frivillig selv bestemme farten. Samtidig hænger det, jeg gør, meget sammen med mit fag som pædagog.

Det handler jo om relationen mellem mennesker og om at lære noget nyt, forklarer hun.

Handler meget om planlægning

Katrine og Nelcie mødes cirka hver tredje uge. Når de er sammen, går det meste af tiden med at lære Nelscie om alle de ting, vi som danskere tager for givet. At finde den rigtige bus til Sorring, hvor Katrine bor, kan for eksempel være en kompliceret opgave, når man kommer fra et land med en ganske anderledes infrastruktur.

Det er heller ikke nemt at vide, hvordan man ringer til lægen, eller hvordan man læser og forstår et brev fra kommunen. -I starten var jeg overrasket over, hvor meget vi blev nødt til at snakke om planlægning, og hvordan man indgår i det danske samfund.

Jeg havde nok egentlig regnet med, at vi ville være mere jævnbyrdige, og at vi ville sidde over en kop the og udveksle erfaringer fra hvert vores land. Men sådan er det ikke, og det skal man gøre sig klart, inden man melder sig som frivillig, råder Katrine, der er glad for løbende at kunne spørge Frivilligcenter Silkeborg til råds om det hele.

Hjælp til det praktiske

-Mit møde med Nelcie har gjort, at jeg ser på vores samfund i et lidt andet perspektiv end før. Ting i Danmark kan virkelig være komplicerede. Vi gør meget for vores flygtninge, men der er stadig ting, vi kan gøre bedre. Der er brug for nogen, som kan hjælpe dem med helt basale ting som at handle, tage bussen og læse breve.

Jeg ved godt, at sagsbehandlerne fortæller dem alle disse ting, men ét er at få tingene forklaret mundtligt – noget andet er at gøre det. Det ville være en kæmpe hjælp, hvis alle flygtninge fik tilknyttet en person – eventuelt en frivillig – som kunne hjælpe med alt det praktiske, fastslår Katrine.