Selvbetjening og tidsbestilling

Østjysk Vækstbånd

Kulturaftalen er et samarbejde under Østjysk Vækstbånd mellem Kulturministeriet og Randers, Horsens, Viborg og Silkeborg kommuner og fortsætter til og med 2019.

Kulturaftalens fokus

Kulturaftalen har særligt fokus på to indsatsområder: 

  • Den kulturelle byudvikling 
  • Ungekultur 

Herunder kan du læse mere om de kulturarrangementer, der har været gennemført i Silkeborg Kommune af Østjysk Vækstbånd.

Kulturaftaleprojekter 2018

Overordnet vægtes der i 2018 igennem Levende Ungekultur at understøtte det nye ungekulturhus som uformelt samlingssted for ungekultur i Silkeborg samt at understøtte ungekulturen på Bindslevs Plads. Året blev startet med Aurora- kunstfest hvor unge fra Silkeborg arbejde med forskellige medier som film, lys og lyd. Dernæst blev der afholdt Rambla Get Down – Silkeborgs gadefest for unge, hvor unge havde mulighed for at samles og lokale bands kunne spille. Som en del af åbningsfesten på Bindslevs Plads afholdes Ung og Grund, der er et event med fokus på Street Kultur; Graffiti workshops, Skate, og unge lokale rap musikere. I efteråret afholdes der ”Stemmer fra Undergrunden” som inviterer et internationalt ungt netværk, samt lokale talenter til at deltage i et event med fokus på moderne dans.

 

Foto Rambla

Kulturaftaleprojekter 2017

 

Projekt Moving Spaces var dels en fysisk, permanent installation og en midlertidig installation. Projektet var udover kulturaftalen støttet af Kulturhovedstad Aarhus 2017. Bag projekt et stod Teater Seachanges, instruktør og dramaturg Barbara Simonsen. Den fysiske installation er et overdimensioneret vindue på 3x4 m, som hænger på Føtex´ mur på Fredensgade. Den midlertidige happening var opstilling af en række skilte og åndehuller omkring Torvet i Silkeborg.

Om Vinduet:

To af de deltagende kunstnere var danser, performer og koreograf Kasper Daugaard og sceneinstruktør Isabelle Reynaud. ”Vi har besøgt Silkeborg i flere omgange under vores forberedelser og blev forelskede i Fredensgade. I begyndelsen af Fredensgade ligger der en udtjent busterminal overfor en stor mørk mur. Her mødte vi en venlig, snakkesalig alkoholiseret mand. Han sad på en bænk ved busterminalen. Der lugtede af tis og røg i gaden. Manden fortalte, at før i tiden myldrede det med mennesker lige her, hvor han befinder sig. Det var bedre dage, travlere dage. Det pudsige er, at tæt ved Føtex-muren, lå der tidligere et ”Afholdshotel’. Hotellet blev opført i 1887 af afholdsforeningen Klippen, og blev samlingssted for de forskellige afholdsloger i byen.  Siden har det været benyttet som varmestue af de mange arbejdsløse i byen. Og i 1970'erne blev lokalerne benyttet som samlingssted af de første jugoslaver. Dette sted i Fredensgade har en lang tradition for at skabe ro og give ly, varme og muligheder. Men i dag er gadens rum trist og nedslidt og virker helt overset. Lige om hjørnet ligger byens splinternye torv, men de to byrum og dets borgere virker adskilte, som to parallel-verdner adskilt af en glasvæg” siger Isabelle Reynaud og Kasper Daugaard.”Hvad om vi kunne skabe et kig gennem muren, gennem væggen, et vindue til et ”andet” Silkeborg? Et nyt perspektiv på et gammelt sted. Med et twist naturligvis. Og et smil på læben. Ser man ud ad vinduet eller ser man vinduet? Det er underordnet, bare man ser” slutter Daugaard og Reynaud.

Om skilteskov og åndehuller:

  

"SpejlSkilteSkov'' er en skov af groteske og absurde piktogrammer, spejle og skilte, der byder velkommen med et humoristisk hint, en uventet mini-fortælling, som samtidig viser vej. De kan findes i hhv. Vestergade og Østergade ved indgangen til Torvet.  

"Åndehuller" På selve Torvet kan man stoppe tiden for en stund. Her er opstillet en lydinstallation i form af en 'telefonlydkasse', og hvis man tager røret, kan man træde ind i et lille poetisk åndehul, hvor en rar og hjemlig stemme inspirerer til at tage det helt roligt og bare være til, lige dér hvor man er.  

 

Vindue  

Skilteskov

Kulturaftaleprojekter 2016

På en smuk og solrig sommerdag fik Silkeborgs borgere en helt særlig oplevelse på byggepladsen på Torvet i Silkeborg. Kammerorkestret Lydenskab, operasangeren Andrea Pellegrini og det nordiske orkester Sorten Muld indtog torvedybet som scene og spillede herfra et smukt mix af forskellige musikgenrer. måneder havde Torvet været gravet op og det store hul var afskærmet med højt plankeværk. Gennem vinduer i plankeværet havde de heldige udsigt til koncerten nede i hullet. Andre måtte nøjes med at lytte. Og det var skønne toner at lytte til. 

”Vi kunne i virkeligheden også have kaldt Toner fra Torvedybet en Open Ear Concert”, fortæller John
Bøgelund Frederiksen, Kulturchef i Silkeborg Kommune.
”For ud over at det er helt særligt med en byggeplads som ’scene’, er det også helt unikt at publikum
først og fremmest her skal lytte bag hegnet. Og vi forestiller os koncerten som en slags musikalsk
installation og at den smukke musik og sang, kommer til at give en helt særlig stemning og oplevelse
som man altid vil huske,” siger han.

Det klassiske ensemble Lydenskab har flere års erfaring med at skabe musikalske installationer på udsædvanlige steder som forladte fabriksbygninger og lignende. Alligevel blev det en helt særlig oplevelse at skulle spille på så kolossale dimensioner og samtidigt være mere eller mindre skjult for publikum. ”Vi er vildt begejstrede for, at vi har fået mulighed for at skabe en koncert i dette enestående format. Torvets publikum vil komme til at lytte til danske sange i nye formater flettet sammen med klassiske værker, vuggesange og elektronisk knitren. Musik, der i mødet mellem det klassiske fra Lydenskab og orkesteret Sorten Muld, vil spænde over en tidsperiode på 400 år. Fra fortid til nutid,” fortæller Thea Vesti fra kammerorkestret Lydenskab.

 

Publikum 

 

Foto Toner fra Torvedybet

Kulturaftaleprojekter i 2015

Kulturaftaleprojekter i 2014

Silkeborg Bymidte blev i februar 2014 indtaget af interesserede børn og voksne med lommelygter. En lang række aktører havde stablet forskellige arrangementer på benene, som netop udnyttede aftenens mørke. Det gav nogle uventede og flotte oplevelser.  

 

I september 2014 voksede Asger Jorns have fra Albissola i Italien op på Torvet i Silkeborg, hvor også glascontaineren fra Kulturhovedstad 2017 inviterede inden for til en række spændende kulturoplevelser.

I 1954 købte Asger Jorn et hus i Albissola med en stor have, som han gennem 20 år satte sit eget præg på med et væld af vægmalerier, keramisk kunst og mosaikker, som Jorn skabte af små farvestrålende skår fra krukker, fliser, klinker, kakler og anden porcelæn. Haven fra Albissola blev bygget op på Torvet, og alle, der havde lyst, kunne komme og forvandle deres gamle klinker og potteskår til smuk mosaik i byens kunstfærdige have og skulpturer i Jorns ånd. 

Kulturaftaleprojekter i 2013

Skoletorvet blev omdannet til graffiti område for at sætte fokus på graffiti som streetart/kunst i unge- og bykulturen. Silkeborg mangler en lovlig graffitivæg - og dagen gav positive reaktioner fra de mange gæster på pladsen. Torvets andre beboere blandt andet pizzeria og vinbar, ville efterfølgende gerne beholde udsmykningen, og graffitipladerne fik derfor lov til at stå på Bindslevs Plads måneden ud.

Se billeder fra Graffiti på Skoletorvet

Flere billeder fra Graffiti på Skoletorvet

Torvet er omgivet af trafik på alle fire sider og graffitiarrangementet satte yderligere fokus på byplanlægningen i området, som heldigvis også er medtaget i de visioner som er indeholdt i kommuneplanen for 2013-25.

Kommuneplanen 2013-25

Projektet afholdtes på P-plads ved Langsøen i Silkeborg nedenfor Jyske Bank i månederne juli og august 2013. Opbygningen af pladsen foregik i samarbejde med bl.a. Bureau Detours.

Projektet skabte stor opmærksom om brugen af byrum i Silkeborg. Borgmester Hanne Bæk Olsen åbnede pladsen, som fik fin mediedækning blandt andet i Midtjyllands Avis.

Flere lokale politikere var i dialog med de unge under projektet. De unge efterlyser en permanent løsning, der tilgodeser det behov for byrum, som Street Plazaen har indeholdt.

Se Street Plazaen på facebook

Der var generelt positiv tilslutning til brug af p-pladsen og de forskellige aktiviteter som var undervejs i dagtimerne, herunder en reception og minikonference med deltagelse af repræsentanter fra Bureau Detours og Silkeborg Kommune.

Se billeder fra pladsen (Billeder af Paw Friis)

I forbindelse med at skabe opmærksomhed på kulturarven i kommunen er der, bl.a. ved Museum Silkeborg/Blicheregnen og Aqua i Silkeborg, nedgravet store fodspor i jorden. Samtidig er der lavet guidede ture i lokalområderne samt opsat et antal QR-koder, som efter at være fotograferet af en smartphone tilbyder informationer på telefonen om det sted ejermanden befinder sig.