Casa Museo Jorn i Albissola er åbnet

Casa Museo Jorn åbnede lørdag d. 3. maj ved en officiel indvielse, hvor Silkeborg Kommune var repræsenteret ved to byrådsmedlemmer, Rune Kristensen (S) og Svend Thue Damgaard (S) samt kulturkonsulent, Mette Lerche Sørensen.

Ved den italienske riviera ligger den lille by, Albissola Marina med stolte traditioner inden for keramisk kunst.

Det var her, Asger Jorn i 1954 slog sig ned, og i en af byens keramiske værksteder arbejdede Jorn med kunstnere fra forskellige lande. Her skabte han nogle af sine største keramiske værker – ikke mindst det store relief på 3 x 27 meter til Aarhus Statsgymnasium.

Asger Jorn købte et hus i bjergene, hvor han gennem 20 år satte sit eget præg på huset og haven med et væld af vægmalerier og keramisk kunst.

Vidnesbyrd om Jorns enestående kreativitet
Huset efterlod han til sin ven, Umberto Gambetta, der havde hjulpet med renovering og udbygning af huset. Efter Umberto Gambettas død i 1998 overgik huset til Comune di Albissola Marina, der siden 2001 har arbejdet på at sætte huset i stand.

”Casa Museo Jorn er et vidnesbyrd om Jorns enestående kreativitet, og samtidig er Albissola byen, hvor vi kan spore næsten 20 års historie mellem Silkeborg og Albissola” siger Svend Thue Damgaard (S).

Italiensk brødrepar fortalte om venskabet med Jorn
Besøget i Albissola førte også til et møde med brødrene Giovanni og Piero Poggi på det keramiske værksted, San Giorgio, hvor Jorn arbejdede med sin kunst. Giovanni Poggi, der i dag er 82 år, viste rundt på værkstedet og fortalte om samarbejdet og venskabet med Asger Jorn.

”Vi kan næsten ikke beskrive, hvilken hjertelig modtagelse vi fik af Poggi-brødrene. Det betød rigtig meget for dem, at vi i Silkeborg har fået øjnene op for Albissola og den historie om Asger Jorn, vi har til fælles” siger Rune Kristensen (S).

Ved åbningen af Casa Museo Jorn deltog også den danske ambassadør i Rom, Kulturstyrelsen, Troels Jorn og Museum Jorn.