Selvbetjening

Har du rotter?

Har du set en rotte, eller har du mistanke om, at der er rotter på din ejendom? Så meld det til os med det samme. Det koster dig ikke noget.

Rotter er smittebærer af farlige sygdomme og et skadedyr, der hvert år ødelægger for millioner af kroner. Derfor er det vigtigt at bekæmpe dem hurtigst muligt. Har du set spor efter rotter eller en rotte, så anmeld det med det samme.

Hvad sker der, når jeg har sendt min anmeldelse?
Når du har anmeldt, at du har rotter eller mistanke om rotter på din grund, bliver du kontaktet af vores rottebekæmper. Det sker typisk inden for en uge og inden for 24 timer, hvis du oplever rotter indendørs i din bolig.

Sammen kigger vi på stedet og prøver at finde årsagerne til rotterne, samt hvordan vi kan bekæmpe dem. Bekæmpelsen vil typisk ske ved, at der opsættes fælder og/eller lægges rottegift ud. Desuden aftaler vi, hvordan du sikrer din ejendom, så du ikke får rottebesøg en anden gang.
  
Hvem skal betale?
Det koster dig ikke noget at få bekæmpet rotter. Udgiften betaler du allerede over ejendomsskatten. Det gælder både private, virksomheder, offentlige institutioner mv.

Men du skal selv betale for at få udbedret de skader, rotterne forvolder på din ejendom. Det gælder også skader på kloakken. Det kan desværre blive rigtig dyrt. Derfor er det vigtigt at få rotterne bekæmpet hurtigst muligt. 

Har jeg rotter?

Der er flere tegn, du kan være opmærksom på: 

 • Huller. Udendørs kan rotter afsløre sig ved huller i jorden. Det kan for eksempel være i nærheden af et dæksel eller i nærheden af husets fundament. Synkende fliser eller asfalt kan være tegn på rotter. Indendørs kan rotterne gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er som regel cirkelrunde og behøver ikke at være større end en to-krone. Hold øje med friske afgnavede træspåner. 

 • Lyde. Piben og kradsen i vægge, under gulvet eller på loftet kan være tegn på rotter. Det kan også være mus eller lækat, mår eller andre dyr, du har besøg af. Lad vores rottebekæmper afgøre, hvem der er på færde. 

 • Lugt. Rotter efterlader sig en skarp og ubehagelig lugt, der minder om både kloak og grisestald.
   
 • Rottelort. Rotter efterlader sig ekskrementer. Rottelorte er sorte, cylinderformede og ca. 6 mm tykke og 17 mm lange. De er spidse i den ene ende. Se evt. videoen ”Er det rotter?” på Rotteangreb.dk

Hvad kan jeg selv gøre for at forebygge rotteangreb?
Det bedste, du kan gøre for at holde rotterne væk, er at forebygge. Og der er meget, du som husejer selv kan gøre.

 • Foderbræt. Har du et foderbræt til fugle, så sæt det et sted fri for bevoksning og husk at fjerne det foder, fuglene ikke har spist, når dagen er omme.

 • Høns/kaniner. Har du høns eller kaniner, så sørg for at hæve buret/huset 35-40 cm over jorden, så rotten ikke kan grave sig under buret/huset. Sørg også for at holde rotten ude af buret/huset ved at bruge et net af metal med masker der er under 2 cm i diameter. Og så er det en god idé at fjerne overskydende foder inden natten.

 • Kloakken. Tjek, at kloakken et tæt. Huller i græsplænenkan skyldes brud på kloakken, hvor rotterne kommer op til jordkan tiltrække rotteroverfladen.

 • Rod. Undgå bunker af rod på din grund, da rotter elsker gemmesteder.

 • Revner/sprækker. Kig efter revner og sprækker i dit hus, hvor rotterne kan komme ind.
   
 • Mad. Sørg for at der ikke er noget spiseligt på grunden som rotter kan komme til. Det kan være korn, fuglefoder, æbler eller sovs og kødrester i komposten mm. 


Du kan se små videoer om ovenstående emner på Rotteangreb.dk

Silkeborg Kommune har lavet en plan for bekæmpelse af rotter. Den finder du her:

Se planen for rottebekæmpelsesområde (pdf)