Mange veje og stier i det åbne land er gennem tiden blevet nedlagt, fordi marker er blevet lagt sammen. I dag er vejene og stierne derfor beskyttede.
Hvilke veje og stier i det åbne land er beskyttede?
- gennemgående veje og stier
- veje og stier, der fører til naturtyper, hvor offentligheden har adgang (skove, strande, udyrkede arealer mv)
- veje og stier, der fører til særlige udsigtspunkter, kulturminder og lignende.
Må jeg nedlægge en vej eller sti?
En nedlæggelse betyder, at vejen/stien fysisk fjernes, fx ved at den pløjes op. Du må kun nedlægge en vej eller sti i det åbne land, hvis du har fået tilladelse fra kommunen.
Spærring af en vej/sti med bomme, skiltning og lignende er ikke en nedlæggelse og er normalt ulovligt.
Hvordan søger jeg om tilladelse?
Send en anmeldelse til kommunen om, at vejen/stien ønskes nedlagt. Kommunen har derefter 4 uger til at beslutte, om vejens/stiens rekreative betydning skal vurderes nærmere. I så fald får du skriftlig besked.
Hører du ikke fra kommunen inden for de 4 uger, kan du uden videre nedlægge vejen/stien.
Hvad er en nærmere vurdering?
Kommunen laver en høring af beboerne i området ved annoncering i den lokale avis. Eventuelt suppleres med direkte henvendelse til berørte parter. Kommunen undersøger også vejens/stiens kulturhistoriske baggrund; fx om det er en skolesti eller kirkesti.
Viser vurderingen, at vejen/stien har væsentlig rekreativ betydning, og at der ikke er andre adgangsmuligheder, får du normalt ikke lov til at nedlægge den. Somme tider kan vejen/stien flyttes, så den bliver mindre generende for ejeren. Den nye beliggenhed vil ofte blive tinglyst på ejendommen.
Kan jeg klage over afgørelsen?
Du kan klage over kommunens afgørelser til Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvis du er klageberettiget. Det gælder både afgørelsen om, at der skal ske en nærmere vurdering af vejens/stiens betydning, og afgørelsen om, hvorvidt vejen/stien må nedlægges.
Links
Læs mere om klagereglerne på Miljø- og Fødevareklagenævnets hjemmeside
Læs mere om adgangsreglerne på Miljøstyrelsens hjemmeside og på Naturstyrelsens hjemmesiden