Fire kommuner laver fælles spilleregler for Gudenåen

Silkeborg, Favrskov, Viborg og Randers vil opdatere vandløbsregulativet for Gudenåen mellem Silkeborg og Randers.

Hvad sker der, hvis man ændrer taktik for grødeskæring i Gudenåen? Kan man forhindre tilbagevendende oversvømmelser ved at anlægge magasiner til at opbevare vand i? Og hvad vil det koste?

Det er nogle af de scenarier, formændene for de politiske fagudvalg fra de fire Gudenå-kommuner vil have belyst, inden de tager stilling til et nyt fælles vandløbsregulativ for Gudenåen.

Det nuværende er fra 2000 og er ikke tidssvarende:

”Det er fejlbehæftet og uklart og tager hverken højde for den forøgede grødevækst og vandstand i Gudenåen eller for nye bestemmelser om bådebroer og sejlads. Vi er enige om, at der er behov for at gøre noget og er også enige om, at det ikke dur at vælge løsninger, som eksporterer problemerne fra én kommune til en anden”, siger formand for Plan-, Miljø- og Klimaudvalget i Silkeborg Kommune Jarl Gorridsen.

Det er især i Silkeborg, at grundejere er plaget af oversvømmelser, når vandstanden i åen er høj. I mindre omfang er der også oversvømmelser i Favrskov og Viborg, mens store mængder grøde generer sejlads og fiskeri i Randers.

En gruppe embedsmænd fra de fire kommuner skal nu arbejde videre med et oplæg til nyt vandløbsregulativ. Og der er i den forbindelse også lagt op til at involvere berørte grundejere og andre interessenter.