Morgenerne er begyndt at være kolde, og det er ved at være tid til at tænde for varmen inden døre. Overgangen fra sommer til efterår er nu for alvor sat ind, og det betyder også snot og snøft.
- Om en måneds tid begynder det for alvor. Der er det højtid for luftvejsinfektioner.
Luftvejsinfektioner dækker blandt over influenza-lignende vira. Derudover er der også tale om forkølelse og hoste, som kan give sig til udslag i bronkitis og lungebetændelse. Men der er altså ikke tale om influenza. Der er bare folk, der ofte forveksler det.
- Der er stor forvirring om influenzabegrebet. Hvis man er snottet, så kalder folk det typisk for influenza, fordi det minder om, men i efteråret er der slet ikke influenza, fortæller Jens Lundgren, professor på Infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet og Københavns Universitet.
Derfor bliver vi syge
Influenzaudbruddene varer fire til seks uger hver vinter. De opstår som regel i februar, men sommetider kan de også komme snigende i december som en julegave af den ubehagelige slags. Det, som vi i efteråret, tror, er influenza, er i stedet andre vira som for eksempel Rhinovirus i næsen og Adenovirus, der kan sidde i både næse, øje og tarmkanaler.
Om udbruddet af efterårsinfektionerne i år bliver værre end normalt, kan de på Statens Serum Institut, hvor de monitorerer udbruddene, endnu ikke sige noget om. Men de er under alle omstændigheder lige på trapperne - det er sikkert og vist.
- Når det bliver koldere, søger vi inden døre og samler os, og det giver smittefare. Det er vores adfærd, der betyder noget. Her i efteråret forsamler vi os for eksempel i restauranter og biografer, som er smittebomber. Vores slimhinder også bliver mere modtagelige for sygdom, når det er koldt. Og så er der en tredje faktor, der spiller ind - lyset eller manglen på samme.
- Nogle mener, vores immunsystem fungerer bedre, når det er lyst. Så i den mørke tid bliver vi mere modtagelige, forklarer overlægen.
Institutionsbørn er smittebærere
Hvis du har institutionsbørn, er du især i smittefare, da børnene meget nemt smitter hinanden.
- Når børn leger sammen, har de ofte tæt fysisk kontakt. De putter måske hinandens sutter i munden, og de leger med det samme legetøj. Det er alt sammen med til at øge deres risiko for smitte.