Nu kommer varmen - få gode råd her

Sommeren er kommet til Silkeborg, og de kommende dage ser ud til at blive rigtig varme. I den forbindelse er det vigtigt at være opmærksom på, hvad man kan gøre for at forhindre, at det varme vejr resulterer i hedeslag.

Sundhedsstyrelsen har samlet en række gode råd til, hvad du skal være særlig opmærksom på, når det varme vejr rammer Danmark.

Hedeslag kan komme langsomt, og for nogle kan det være svært at opdage i tide, at man er ved at nå en kritisk overophedning. Derfor er det vigtigt at være opmærksom, når man opholder sig i varmen, særligt hvis man fx er over 65 år, har kroniske sygdomme eller handicap, er gravid, har små børn eller tager medicin. Eller drikker alkohol i varmen.

Sådan forebygger du hedeslag:

• Ophold dig i skygge eller bær en hat
  • Drik rigeligt med vand, også selvom du ikke føler dig tørstig
  • Hold dig indendøre på et sted med luftafkøling, hvis temperaturen er meget høj

Kroppens symptomer på hedeslag - ikke alle symptomer behøver at være til stede på samme tid:

• Bliver mere og mere utilpas og mat
  • Hovedpine
  • Svimmelhed
  • Virker angst, forvirret og sløv
  • I svære tilfælde kan man blive bevidstløs og få kramper
  • Huden blive rød, varm og tør, hvilket er et tegn på nedsat eller ingen svedproduktion.
  • Hurtig og kraftig puls
  • Nedsat urinproduktion af tiltagende mørk gullig farve, som er tegn på væske- eller saltmangel.

Hvis du har mistanke om, at en person har hedeslag:

• Tilkald en ambulance
  • Klæd personen af og bring ham eller hende ind i skygge og helst i kølige omgivelser, mens du venter.
  • Giv personen noget at drikke
  • Læg personen ned og hæv benene op
  • I alvorligere tilfælde skal du afkøle personen, fx med vifter, ved at overbruse med køligt vand eller svøbe personen ind i et koldt og vådt lagen.
  • Giv personen salt. Hvis du har Revolyt (købes på apoteket), så anvend det i vandet. Alternativt kan 1-1½ teskefuld groft salt i 1 liter vand.

Vær ekstra opmærksom på hedeslag

Den naturlige aldring mindsker muligheden for at svede og derved at sænke kroppens temperatur naturligt. Kroppen er ikke altid i stand til at opfatte og reagere på temperaturstigninger, samtidig med at man ikke så let føler tørst. Det øger risikoen for hedeslag.

Spædbørn og småbørn skal tilbydes rigeligt at drikke - også selvom de ikke beder om det. Tilbyd barnet små hyppige slurke af køligt vand. Børn, der udelukkende ammes, kan lægges til brystet oftere. Hold øje med, at der er våde bleer som forventet – tilbyd ekstra væske/amning, hvis bleerne ikke er våde ved bleskift.

Efterlad aldrig børn i en parkeret bil.

Spædbørn tåler ikke stærk varme, og barnevognen skal stå i skygge, når barnet sover ude. Vær opmærksom på, at der er skygge i hele søvnperioden og kig jævnligt til barnet. Dæk ikke åbningen ved kalechen til med en stofble eller andet. Temperaturen i barnevognen kan stige til over 30 grader på ganske kort tid. Aflukning hindrer også luftcirkulation. Brug evt. et insektnet for at beskytte mod katte og insektbid, men vær også her opmærksom på temperaturen inde i barnevognen, hvis vognen står stille i lang tid.

Lad barnet lege i skyggen af et træ eller en parasol, det beskytter også mod solens stråler.

Mange mennesker arbejder hårdt fysisk i varmen uden mulighed for at søge skygge og kølighed. Det er vigtigt, at arbejdspladsen har regler og retningslinjer for, hvordan man tilpasser sin påklædning og væskeindtag, så risikoen for hedeslag bliver mindst mulig.

Overvægtige har tendens til at holde på mere kropsvarme end normalvægtige.

Mange kroniske sygdomme giver dårligere evne til at svede og dermed dårligere evne til at sænke kropstemperaturen naturligt. Sygdommene kan også give ringere følsomhed for tørst. Det betyder, at man kan blive alt for varm uden advarsel. Sørg for at få rigeligt at drikke. Det anbefales, at du drikker 1½ gang så meget, som du plejer pr. dag - også selvom du ikke føler tørst.

Nogle typer medicin kan forringe evnen til at svede eller føle tørst. Det gælder både receptpligtig medicin, håndkøbsmedicin og naturmedicin. Læs derfor indlægssedlen i pakningen grundigt. Visse typer af medicin kan også øge din risiko for hedeslag og gøre din hud mere følsom over for solens stråler. Du bør derfor være ekstra forsigtig med solen, hvis du regelmæssigt tager:

• medicin til hjerte og kredsløb f.eks. vanddrivende medicin og blodtryksmedicin
• medicin mod psykiske sygdomme (psykofarmaka)
• medicin mod infektioner (antibiotika)
• medicin mod malaria
• naturmedicin, f.eks. perikon mod nedtrykthed, modløshed og tristhed
• andre typer medicin kan dog også øge din huds følsomhed over for lys

Du skal ikke holde op med at tage din medicin, selv om du oplever symptomer på lysfølsomhed. Du skal i stedet opholde dig meget i skyggen, undgå middagssolen, dække kroppen med tøj og bruge solcreme.

Du skal ikke bare beskytte dig selv mod solen, men også din medicin. Generelt skal du opbevare og transportere medicin ved temperaturer under 25 grader. Visse typer af medicin skal være i køleskab. Det står på indlægssedlen.

Væskemangel kan påvirke medicinens virkning og evt. øge risikoen for bivirkninger eller overdosis. Læs indlægssedlens bemærkninger om bivirkninger.
Hvis du har en kronisk sygdom, hvor høje lufttemperaturer forværrer dine symptomer.

Har du astma og eller en anden kronisk luftvejslidelse, kan du være mere udsat for symptomer, når lufttemperaturen er høj i en længere periode. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på at regulere din medicin.

Når man træner og sveder mere, bliver væsketabet stort, og der bliver større risiko for dehydrering. Træn så vidt muligt ikke midt på dagen, hvor det er varmest, og sørg for at drikke rigeligt.