Selvbetjening og tidsbestilling

Coronavirus: Politi og Silkeborg Kommune opfordrer til fortsat at stå sammen - på afstand

Politi og Silkeborg Kommune roser kommunens borgere for at tage situationen alvorligt og opfordrer til vedholdenhed, så samfundet gradvist kan åbnes op efter påske.

Vi ser et samfund, der respekterer de nye spilleregler. Så enkelt beskriver politi og kommune med stor tilfredshed situationen i Silkeborg Kommune. Og sådan skulle det gerne fortsætte, i hvert fald hen over påsken, så vi hurtigst muligt kan vende tilbage til en mere almindelig hverdag.'

”Det er en svær situation for os alle sammen, og alligevel oplever jeg, at vi står sammen, holder afstand, og at der er en stor forståelse og respekt for det, vi er nødt til at gøre. Kun ved at stå sammen og være vedholdende kan vi bekæmpe smitten. Jeg er dybt taknemmelig over for alle dem, der bidrager til at få samfundet til at fungere på trods af coronakrisen, og som bidrager til, at smitten ikke spreder sig ukontrolleret”, siger Steen Vindum, borgmester i Silkeborg Kommune.

Brug naturen - der er nok af den
Sammen med politidirektør Helle Kyndesen opfordrer han midt- og vestjyderne til at finde andre måder at fejre påsken på, hvor mange ellers har tradition for at samle familien til påskefrokost. For virussen tager ikke hensyn til, at det snart er højtid, og det kan vi derfor heller ikke tillade os at gøre.

”Når vi ikke kan gøre det, vi plejer og gerne vil, kan vi i stedet udnytte, at vi har masser af skøn natur i vores del af landet. Mange af os trænger sikkert også til at få lidt frisk luft. Der er plads nok udenfor, så brug påskedagene på at tage på udflugt i det blå – men husk at holde afstand til hinanden og overholde reglerne om, at maksimalt 10 personer må være samlet. Det gælder også i køen ved iskiosken,” siger politidirektøren.

Kun få sigtelser i Midt- og Vestjylland
Midt- og Vestjyllands Politi modtager hver dag henvendelser om mulige overtrædelser af de forbud, der skal minimere smittespredningen af coronavirus. Henvendelserne kommer fra borgere, der er bekymrede for smittespredning, og politiet tager dem alvorligt, for der er en reel risiko for, at smitten vil sprede sig, hvis ikke vi holder afstand til hinanden.

I langt de fleste tilfælde har politiets undersøgelser ikke ført til en sag. Enten fordi det anmeldte forhold ikke var omfattet af forbuddene, eller fordi patruljen ved sin ankomst ikke kunne konstatere en overtrædelse. Kun i tre tilfælde har politiet fundet grundlag for at foretage sigtelse.

Den 22. marts blev indehaveren af en bar i Herning og to gæster sigtet. Tre dage senere blev en frisør i Silkeborg sigtet. Og den 26. marts modtog ejeren af en restauration i Kjellerup så en sigtelse.

Tryghedsskabende patruljer i hele kredsen

Politiet opfordrer borgerne til at blive ved med at tage et fælles ansvar ved at ringe 114 med anmeldelser om overtrædelser af de forbud, der skal mindske smittespredningen. Derfor har politiet også sat ekstra patruljer på gaden til indsatsen mod coronavirus.

”Ud over vores normale beredskab har vi indsat ekstra tryghedsskabende patruljer, som hver dag kommer rundt i Silkeborg Kommune for at føre tilsyn med, at forbuddene bliver overholdt, og for at vejlede de borgere, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig. Dialogen er vores vigtigste redskab, men vi er selvfølgelig også klar til at hjælpe forståelsen lidt på vej med bødeblokken,” siger Helle Kyndesen.

De tryghedsskabende patruljer lægger blandt andet vejen forbi typiske samlingspunkter – fx torve, gågader, butikker, restaurationer, legepladser og parker. Og de er også klar til at sætte ind, hvis situationen begynder at udvikle sig i den forkerte retning. Fortsætter borgerne som hidtil, bliver det dog ikke nødvendigt.

”Det er netop den adfærd og fornuft, vi har set indtil nu, der skal bringe os i mål. Selv de små ting gør en forskel i det store billede. Det er borgernes fortjeneste, at vi nu kan tillade os at vise forsigtig optimisme. Håbet om, at vi gradvist kan genåbne samfundet i midten af april, skal gøre os standhaftige nu. Vi må for alt i verden ikke slække, for så kan alle vores anstrengelser være tabt,” afslutter Helle Kyndesen.

Sidst opdateret