Coronavirus i Danmark

Coronasmitten breder sig i Danmark. Hvordan skal du forholde dig? Tag ansvar, begræns smitte og pas især på ældre, syge og svage borgere, som ved smitte er i størst risiko for komplikationer og dødsfald. Se spørgsmål og svar om coronavirus her.

Situationen udvikler sig hele tiden, så hold dig løbende orienteret om smittespredning og myndighedernes anvisninger på den nationale hjemmeside om coronavirus:
coronasmitte.dk.

Opdateret 12. marts 2020

For alle borgere gælder

• Hvis du er rask – beskyt dig selv for at beskytte andre
  • Hvis du har hoste, let feber eller forkølelse – bliv hjemme, indtil du er rask
  • Hvis du har problemer med vejrtrækningen, forværring af symptomer eller er syg over flere dage – ring til lægen (det er vigtigt, at du ikke bare møder op)

Hvordan beskytte man sig selv som rask?

Sundhedsstyrelsens har fem gode råd til beskyttelse:
1. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
2. Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
3. Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
4. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
5. Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn

Silkeborg Kommune har nedsat en krisestab, som løbende følger situationen nøje. Vi følger de instruktioner, der kommer fra Sundhedstyrelsen og andre nationale myndigheder. Silkeborg Kommune har en beredskabsplan, der træder i kraft i tilfælde af pandemi. Medarbejdere i kommunen, der har arbejdsmæssige spørgsmål om coronavirus, kan kontakte deres leder.

• Ældre, især over 80 år
  • Kronisk syge med moderat eller svær sygdom, som fx moderat til svær grad af lungesygdom, hjertekarsygdom og forhøjet blodtryk, kræftsygdom og dårligt reguleret sukkersyge
  • Personer med erhvervet immundefekt og personer i behandling med medicin, som hæmmer immunsystemet
  • Gravide og ammende

Gå hjem og ring til din egen læge eller vagtlægen, som herefter fortæller dig, hvad du skal gøre.

• Vask dine hænder ofte eller brug håndsprit
  • Host eller nys i engangslommetørklæder eller i dit ærme – ikke i dine hænder
  • Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  • Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  • Vær opmærksom, når du er på steder med tæt kontakt til mange mennesker
  • Gå eller tag cyklen ved korte ture
  • Rejs uden for myldretiden og vis hensyn til andre rejsende
  • Rejs ikke med kollektiv trafik, hvis du er syg, eller tror du er smittet
  • Beskyt ældre, syge, svækkede og svage borgere, som – hvis de smittes – er i størst risiko for komplikationer eller dødsfald.

Coronavirus smitter typisk på steder med mange mennesker bl.a. via håndtryk, overflader og små dråber fra hoste og nys.

Nej.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke bruger mundbind, kitler, handsker, forklæder o.l. til at forebygge smitte, fordi der ikke er dokumenteret effekt. I stedet skal man følge de generelle hygiejneråd til at forebygge smitte (se nedenfor).

Man skal heller ikke mistænke mennesker for at være smittet med coronavirus blot fordi, de har feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer. Kun hvis man har feber, hoste eller vejrtrækningsproblemer OG har rejst i områder med udbredt smitte ELLER har været i kontakt med personer, som er smittet eller mistænkt for at være smittet, skal man gå hjem og ringe til sin læge.

Ja.

Ældre, syge, svækkede og svage borgere er – hvis de smittes – i størst risiko for komplikationer eller dødsfald.

Beskyt dem, og hvis du føler dig sløj:

• Undgå alle former for fysisk kontakt og samvær med ældre, syge og svage borgere
  • Skift besøg ud med telefon, videochats eller sociale medier
  • Hvis du vil hjælpe med fx indkøb, så stil varerne uden for døren

…indtil I kan være sammen igen.

Den bedste omsorg er omtanke

For at undgå spredning af smitte har Sundhedsstyrelsen indført et KRAV om, at ALLE medarbejdere, der arbejder med ældre, syge, svækkede og svage borgere OG har rejst i særlige risikoområder SKAL blive hjemme i 14 dage efter hjemkomsten.

Alle andre borgere, der har rejst i særlige risikoområder ANBEFALES at blive hjemme i to uger for at undgå smitte i samfundet generelt, og de bør under alle omstændigheder IKKE besøge sygehuse, plejecentre m.v., hvor der er personer som er ældre, syge, svækkede eller svage.

De særlige risikoområder er lige nu fire provinser i Norditalien, hele Kina, hele Iran og den nordlige del af Sydkorea, og listen opdateres løbende på den nationale hjemmeside om coronavirus (se kolonnen "særlige risikoområder" i landeoversigten).

Coronavirus giver en sygdom, der minder om en forkølelse eller influenza, og som hovedsagelig er farlig, hvis man i forvejen er syg, svækket eller ældre med et nedsat immunforsvar. Verdenssundhedsorganisationen WHO vurderer, at 80 % af de smittede med coronavirus får milde sygdomssymptomer, 15 % bliver så syge, at de må indlægges på sygehuset, mens 5 % bliver så kritisk syge, at de bliver indlagt på intensiv afdeling.

Coronavirus en ny virus, som ingen mennesker før har været smittet med og derfor ikke er immune over for. Hvis mange bliver smittet med coronavirus, vil det lægge et enormt pres på sundhedsvæsnet, og det kan udfordre hele driften af vores samfund, hvis rigtig mange mennesker lægger sig syge på samme tid. Derfor gør sundhedsmyndighederne en stor indsats for at begrænse smitten.