Selvbetjening og tidsbestilling

Vi fornyer gågaderne

To af Silkeborgs centrale handelsgader, Vestergade og Søndergade, samt Søndertorv bliver renoveret. De nye gågader står færdige i 2021 og Søndertorv i starten af 2022.

 

Silkeborg er og skal fortsat være en levende handelsby, der tiltrækker events, investeringer og handlende. Derfor udvikler og fornyer vi gågaderne. Byrådet har i alt sat 32 mio. kroner af til projektet, hvor også Søndertorv indgår. Af disse ligger 10 mio. kroner til brug senere end 2022.

Gågadeprojektet er udviklet sammen med borgere, erhvervsdrivende og andre interessenter, der løbende er kommet med input. Læs mere om projektet og den omfattende inddragelsesproces herunder. 

Info om projektet

Gågaden i Silkeborg vil være inspireret af Søhøjlandets natur, og derfor kan borgere og turister se frem til, at vand, træer, bunddække og sten flytter ind i de centrale handelsgader i Silkeborg. Ambitionen er at skabe ”Danmarks grønneste gågader”.

Du kan læse den samlede plan for gågaderne her.

Vestergade, Søndergade og Søndertorv får hver deres genkendelige identitet.

Vestergade

Vestergade får fire grønne øer, hvor der vokser forskellige træer og blomster. Øerne skyder op som små bakker, som vi kender det fra Søhøjlandets kuperede og varierede natur. Du kan tage et hvil på en af de mange bænke.

Søndergade

Flere forskellige træer vil skabe stemning i Søndergade. Når himlen åbner sig, vil regnvandet samle sig i små fordybninger, der giver mulighed for leg hos børn og barnlige sjæle. Ved de små fordybninger finder du store betonsten, som du kan sidde eller klatre på.

Søndertorv

På Søndertorv kulminerer den grønne gågade i en stor naturlegeplads. Torvets eksisterende egetræer får følgeskab af et større vandlegested og grønne bede. Her kan du gå på opdagelse mellem planter og træer eller prøve kræfter med forskellige legeaktiviteter som fx at gynge, kravle og balancere.

Totalrådgiver: Team SLA:

  • SLA (hovedrådgiver og arkitekter)
  • Viggo Madsen (ingeniør)
  • Urban Creators (rådgivning af byudvikling)
  • Ry Outdoor 365 (outdoor i byudvikling)

Entreprenør: Buus Anlægsgartner

Der bliver endnu mere plads til den gode shoppingoplevelse i de grønne gågader. Vareindleveringen til butikkerne vil fremover ske, inden butikkerne åbner kl. 10. Hæve/sænkepullerter vil sørge for, at du ikke bliver forstyrret. Derfor etablerer vi lastepladser til varelevering i Bios Gård, Fredensgade, Rådhusgade og Markedsgade.

Januar–november 2020 
Anlæggelse af Vestergade

  • Januar til sommer: Primært fra Torvet til Tværgade
  • Midt april til sidst i november: Primært fra Tværgade til Norups Plads
  • Under renoveringen vil Silkeborg Forsyning udskifte kloak samt varme- og vandforsyningsledninger. Læs mere om kloakfornyelsen her.

Oktober 2020 - august 2021
Anlæggelse af Søndergade

April 2021 - december 2021/ januar 2022
Anlæggelse af Søndertorv

Dialog med borgere, ejere af bygninger og erhvervsdrivende

 

Pop-up event i Søndergade og Vestergade
I perioden 25. maj til 9. juni 2018 havde Silkeborg Kommune to pop-up stande i gågaderne – i henholdsvis Vestergade og Søndergade.
Målet med pop up standene var at få indsamlet så meget input som muligt fra borgerne i form af:

  • Nuværende kvaliteter og stemninger i Søndergade og Vestergade og i den centrale midtby, som ønskes med videre i de nye gågader samt markering af steder, som ikke fungerer i gågaderne i dag.
  • Prioritering af fremtidige funktioner og aktiviteter i de nye gågader

Fra tidligere inddragelser har vi haft god erfaring med at møde folk i øjenhøjde, der hvor de færdes. Det virkede igen: i løbet af de 2 1/2 uge pop-up standene var åbne, kom 1029 personer forbi og gav deres input til, hvad de synes var væsentligt at prioritere i fremtidens gågader i Silkeborg. De erhvervsdrivende fra Søndergade skulle forestille sig, at der havde været jordskælv i Silkeborg, og de vågnede op til en helt anden by. Deltagerne var fulde af ideer til, hvordan Søndergade i så fald ville se ud.

Læs opsamlingen fra mødet

 

De erhvervsdrivende fra Vestergade skulle forestille sig, at der havde været jordskælv i Silkeborg, og de vågnede op til en helt anden by. Deltagerne var fulde af ideer til, hvordan Søndergade i så fald ville se ud.

Læs opsamlingen fra mødet

 

Blandt ejendomsejernes input var blandt andet, at det for eksempel kunne være en ide at låne hinandens udearealer og eventuelle tomme forretninger. Også at fortsætte med at renovere blev nævnt. Bygningernes udseende er med til at give et godt indtryk af Silkeborg.

Læs opsamlingen fra mødet

 

 


I forbindelse med projektet er der oprettet en følgegruppe med repræsentanter fra butikker, ejendomme, lokalråd, turistchef, naboer og Handel Silkeborg. Gruppen har blandt andet været på studietur til Vejle og Flensborg.

 

Den omfattende proces med inddragelse af borgere, erhvervsdrivende, husejere og andre interessenter mundede ud i en samlet rapport, der blev politisk godkendt i august 2018.

Inddragelsesrapport

I maj og juni 2019 bød vi interesserede velkommen i et projektkontor i Vestergade. Her havde vi udstillet stemningsplakater, tegninger og illustrationer af projektet samt en 1:100 model af gaderne, hvor man kan se, hvordan vi arbejder med at ændre gaderummet. Det var også muligt at få en snak med en arkitekt fra SLA eller en repræsentant fra Silkeborg Kommune, der kunne fortælle mere om projektet. 

I hele juni måned 2019 forvandlede vi et stykke på 30 meter af Vestergade til fremtidens gågade i en 1:1 størrelse. Her flyttede træer, buske og skovbund ind. Formålet var at teste, hvordan det grønne element påvirker bylivet, handelslivet, fællesskabet og praktiske forhold som fx varelevering m.m.
 

Mock up af fremtidens grønne gågade i Silkeborg