Selvbetjening

H.M. Dronningen besøger Silkeborg Kommune

3. og 4. september 2018 besøger H.M. Dronningen Silkeborg Kommune som en del af Majestætens sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Her på siden finder du al information om besøget.

Mandag 3. september

 

10.00 Officiel modtagelse på Silkeborg Rådhus 

H.M Dronningen bliver modtaget foran Silkeborg Rådhus på Søvej af en hilselinje, faneborg, Prinsens Musikkorps og med sang og flag af publikum og af medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole.

Læs mere om den officielle modtagelse på Silkeborg Rådhus i pressematerialet fra side 3. 

10.55 Karettur gennem byen

Fra rådhuset kører H.M. Dronningen i landauerkaret eskorteret af Gardehusarregimentets Hesteskadron gennem midtbyens gågader til Museum Jorn.

Læs mere om karretturen gennem byen i pressematerialet på side 7. 

11.20 Danmarks Outdoor Hovedstad

Bag Museum Jorn med udsigt til folkeparken Indelukket og Gudenåen præsenteres H.M. Dronningen for Silkeborg som Danmarks Outdoor Hovedstad med aktiviteter som mountainbike, orienteringsløb og kajak udført af lokale foreninger og elever fra Silkeborg Efterskole.

 

11.35 Museum Jorn: Udstillinger med Per Kirkeby og Asger Jorn

H.M. Dronningen får fremvist den nyåbnede udstilling med Per Kirkebys værker, en smykkeudstilling af Asger Jorn og 52 helt nyopdagede Jorn-værker.

Læs mere om besøget på Museum Jorn og Gudenåen i pressematerialet fra side 8. 

12.15 Karettur

I landauerkaret kører H.M. Dronningen sammen med borgmester Steen Vindum og hustru Charlotte Vindum fra Museum Jorn til Gl. Skovridergaard.

12.35 Frokost på Gl. Skovridergaard

Silkeborg Kommune byder H.M. Dronningen på frokost produceret af lokale råvarer på Gl. Skovridergaard.

Læs mere om besøget på Gl. Skovriddergaard i pressematerialet fra side 14. 

14.10 Køkkenvirksomheden DESIGNA i Kjellerup

Silkeborg Kommune blev udnævnt til Danmarks socialøkonomiske kommune i 2017 og nomineret til prisen i 2018. H.M. Dronningen besøger Danmarks største, privatejede køkkenproducent DESIGNA, som er et godt eksempel på en innovativ virksomhed, der tager et socialt ansvar. 

Læs mere om besøget på DESIGNA i pressematerialet fra side 16. 

14.50 Neder Kjærsholm Hovedgaard i Thorning

H.M. Dronningen besøger herregården Neder Kjærsholm, som trods mange forandringer og restaureringer fortsat har bevaret det gamle bindingsværk, en sjælden stjernestenpigning i borggården og en fangekælder. Herregården er også en vingård, der producerer dansk vin af høj kvalitet.

Læs mere om besøget på Neder Kjærsholm Hovedgaard i pressematerialet fra side 18. 

19.00 Gæster ankommer til Kongeskibet Dannebrog

H.M. Dronningen byder gæster til souper på Kongeskibet Dannebrog. Kongeskibet ligger til i Horsens Havn.

Læs mere om besøget på Kongeskibet Dannebrog i pressematerialet på side 20. 

 

Tirsdag 4. september 

 

10.00 Nedrivningsvirksomheden Kingo Karlsen

Silkeborg er centrum for mange virksomheder, der arbejder med energi og bæredygtighed. H.M. Dronningen besøger Danmarks førende nedrivningsvirksomhed for at se, hvordan miljørigtig nedrivning foregår, hvor op til 98 % af byggeaffald genbruges.

Læs mere om besøget på Kingo Karlsen i pressematerialet fra side 22. 

10.45 Lysbro KUNST – kunstnere med handicap

Lysbro KUNST er et tilbud for unge og voksne med fysisk og psykisk handicap. Her kombineres den kunstneriske faglighed med den pædagogiske. Kunstnerne er i kraft af deres handicap i stand til at skabe interessant og grænseoverskridende kunst af høj kvalitet. H.M. Dronningen vil møde nogle af kunstnerne og se deres aktuelle projekter.

Læs mere om besøget på Lysbro KUNST i pressematerialet fra side 24. 

11.40 Folkets afsked fra Torvet i Silkeborg

På det nyanlagte torv, inspireret af Asger Jorn, bliver der en festlig afslutning på H.M. Dronningens besøg. Prinsens Musikkorps spiller koncert sammen med solister, kor og ensembler. Koncerten er tænkt som en fortælling om Silkeborgs historie, kultur og muligheder. Borgmester Steen Vindum holder afskedstale.

Læs mere om folkets afsked på Torvet i Silkeborg i pressematerialet fra side 28. 

I landauerkaret og med Gardehusarregimentets Hesteskadron bliver H.M. Dronningen hyldet med flag og vink, når hun sammen med borgmester Steen Vindum og hustru Charlotte Vindum fra Silkeborg Rådhus kører gennem midtbyens gågader til Sydbyen.

Ruter og tidspunkt for karetkørslen:

 

Karetrute 1 - Silkeborg Rådhus til Museum Jorn kl. 10.55-11.20

Afgang fra Silkeborg Rådhus på Søvej
Hostrupsgade
Vestergade (gågade)
Søndergade (gågade)
Christian 8.s Vej
Frederiksberggade
Sanatorievej
Ankomst Gudenåvej ved Museum Jorn

Karetruten er 2,5 km.

Karetrute 1 for Dronningens besøg

Karetrute 2 - Museum Jorn til Gl. Skovridergaard kl 12.15-12.35

Afgang Gudenåvej ved Museum Jorn
Sanatorievej
Vejlbovej
Marienlundvej til Gl. Skovridergård

Karetruten er 1,5 km.

Karetrute 2 for Dronnigens besøg

H.M. Dronningen ankommer til Torvet, hvor hun bliver modtaget med flag af publikum og Prinsens Musikkorps, der spiller det kongelige honnørsignal. Dronningen bliver introduceret til Torvets opbygning, som er designet med inspiration fra Asger Jorns automattegning.

Efterfølgende er der festlig afslutningskoncert på Torvet, hvor Prinsens Musikkorps i samspil med fire lokale kor og musikere tager H.M. Dronningen og publikum på en musikalsk rejse igennem Silkeborgs historie.

 

European Tours

Bag denne titel gemmer der sig en række kompositioner, der er hentet fra baroktiden rundt omkring i Europa. Det var en tid, hvor Christian 4. især var berømt for sin evne til at hente komponister og musikere fra hele Europa til Danmark. Christian 4. har haft sin gang på Silkeborg Slot, så måske har nogle af de samme toner lydt på Silkeborg Slot for små 400 år siden. Musikstykket betoner derfor blandt andet tiden i Silkeborg før Papirfabrikken.  

Bournonville for brass

H.M. Dronningen bliver præsenteret for en række toner, som Bournonville brugte i sine mange balletopsætninger herunder En skærsommernatsdrøm, som Dronningen lavede scenografien til. Ti dansere fra Byens Balletskole udfører en koreografi specielt lavet til stykket.

Tango Jalousie

Jacob Gades Tango Jalousie er et af de mest spillede klassiske musikstykker. Her udfolder Prinsens Musikkorps sig i en spændende udgave, som viser orkestrets spændvidde og formåen.

Uddrag fra West Side Story

Musicaltonerne fra West Side Story fortæller historien om, at Silkeborg også er en musicalproducerende by. Fra West Side Story, som spillede i Musikteatret i 2012, skal Dronningen høre musikstykkerne Mambo og Somewhere. Mambo bliver ledsaget af opsigtsvækkende streetdans med de fem dansere fra Silkeborg Jon Stage, Sofie Birk Kramer, Louise Vester Pedersen, Ruth Johnsen og Nadja Edslev. Somewhere er den berømte solosopran, som udføres af soloartisten, Kirstine With Christiansen. 

Jyden han er stærk og sej

Steen Steensen Blicher har nærmest været selvskrevet til programmet, som Silkeborgs lokale tekstforfatter. Tonerne fra Jyden han er stærk og sej spilles af Prinsens Musikkorps.

Borgmesteren holder tale


Finale – Danmark nu blunder den lyse nat

Koncertafslutningen byder på en klassiker fra den danske sangskat. Med hjælp fra de fire lokale kor Ballekoret, Silkeborg Motetkor, Sejskoret samt Swing Singers og 60 blæsere fra Skolevæsnets Blæserorkestre samt Den Kreative Skoles strygeorkester bliver Silkeborgs spirer og kommende talenter rigt præsenteret.


Karetruten

Du kan få en unik oplevelse, når H.M. Dronningen kører i landauerkaret igennem Silkeborgs gågader med omkring 60 heste og 45 ryttere fra Gardehusarregimentets Hesteskadron. Her er der masser af muligheder for at stå i første række på karetruten og byde H.M. Dronningen velkommen med flag og vink. 

Under punktet Karetruten kan du finde ruter og tidspunkt.

Besøgsstederne

Ved hvert besøg kan du både tage imod og tage afsked med H.M. Dronningen. Se besøgsstederne under "Program". Ved nogle af besøgsstederne kan du også gå i H.M. Dronningens fodspor og opleve det samme som H.M. Dronningen. For mere information se under "I Dronningens Fodspor".

Kom i god tid - op til en time før H.M. Dronningen ankommer - hvis du vil være sikker på at kunne nå frem til besøgsstedet og få en god plads.

Velkomst 

Når H.M. Dronningen ankommer i kronebil foran Silkeborg Rådhus på Søvej, har du mulighed for at byde hendes majestæt velkommen. Der er plads til publikum, som sammen med den officielle hilselinje, faneborg og Prinsens Musikkorps tager varmt imod H.M. Dronningen.

Medarbejdere og elever fra Silkeborg Højskole vil også tage imod med sang og flag. 

Livestreaming

Efter modtagelsen foran rådhuset byder borgmester Steen Vindum og byrådet officielt H.M. Dronningen velkommen i byrådssalen og overrækker kommunes gave. Det kan du følge med i live fra kl. ca. 10.15 mandag 3. september på kommunens Facebook-side. Den finder du her. 

Afsked

Afskeden bliver om muligt endnu mere festlig end velkomsten, når H.M. Dronningen tager afsked midt på Torvet. Inden da spilles en koncert for H.M. Dronningen og alle borgere, inden borgmester Steen Vindum holder afskedstale. Det bliver en hel særlig oplevelse, når Torvet bliver fyldt med mennesker, musik og masser af stemning.