Selvbetjening og tidsbestilling

Silkeborg og Viborg på vej mod tæt samarbejde om it og digitalisering

Silkeborg og Viborg kommuner indleder et forretningsstrategisk samarbejde om it og digitalisering, som om to år kan føre til, at de to kommuner har en fælles it- og digitaliseringsafdeling

Samarbejdet er netop godkendt i de to kommuners respektive Økonomi- og Erhvervsudvalg.

- Ideen om et tæt, strategisk samarbejde er opstået på baggrund af en øget efterspørgsel efter digitalisering på mange af de store velfærdsområder: Ældreområdet, undervisning, psykiatri m.m., hvor vi skal hente store effektiviseringsgevinster, siger borgmester Steen Vindum, Silkeborg Kommune.

- Målet er, at vi ved med de nuværende ressourcer kan få mere muskelkraft til at imødekomme de stigende krav og forventninger til it og digitalisering fra borgerne, medarbejderne, staten og leverandørerne, siger borgmester Torsten Nielsen, Viborg Kommune.

Silkeborg og Viborg arbejder i forvejen sammen fx om fælles beredskab. Kommunernes tankesæt og visioner ligger meget tæt, og kommunernes it-systemer ligner hinanden. Andre kommuner kan på længere sigt blive inviteret med ind i samarbejdet.

Fælles it-afdeling
Kommunerne vil arbejde strategisk sammen om it-udviklingen og vil kordinere og samordne kommunernes udbud og indkøb. Kommunerne vil sætte fokus på større it-projekter, it-systemer og it-arkitektur, og målet er, at de to kommuner over tid harmoniserer arbejdsprocesser og bevæger sig hen mod de samme it-løsninger til de samme opgaver. I løbet af 2-3 år arbejder kommunerne hen mod én fælles it-afdeling.

De to kommuner vil bruge resten af 2015 til at se dybere og mere detaljeret ind i muligheder og konsekvenser. Det er en proces med mange ubekendte, og der er indlagt et antal milepæle, hvor de to kommuner har givet hinanden mulighed for sammen at vurdere, om processen skal fortsætte, justeres i ambitionsniveau eller stoppes.

Fakta:
  • Stigende krav til kommunernes it og digitalisering
  • Stadig mere komplekse digitale produkter og tjenester
  • Løsninger skal leveres hurtigere og hurtigere
  • Mængden af data, som it-systemerne skal håndtere, øges dramatisk
  • Stigende nationale krav om digitalisering i det offentlige
  • Stigende krav om digital service fra borgerne, virksomheder og medarbejdere
  • Stor vækst i antallet af pc’er, tablets og smartphones, der skal understøttes
  • Stor vækst i antallet af nye løsninger til enhederne i form af apps, mobile hjemmesider m.v.
  • Stor vækst i nye teknologiske muligheder, i antallet af opdateringer af eksisterende løsninger og i antallet af løsninger, der skal udfases
Yderligere information:
Borgmester Torsten Nielsen, Viborg Kommune, tlf. 87 87 80 00 / 40 18 57 77.
Borgmester Steen Vindum, Silkeborg Kommune, tlf. 26 29 37 32.
It- og digitaliseringschef Erik Sørensen, Viborg Kommune, tlf. 87 87 41 50 /21 70 39 20.
It- og digitaliseringschef Henrik Willumsen, Silkeborg Kommune, tlf. 21 70 99 51.
Sidst opdateret