Selvbetjening og tidsbestilling

Grafik af en borgmesterkæde

2019 blev endnu et år med fuld kraft på udviklingen i Silkeborg Kommune.

I hele kommunen oplever vi fortsat et regulært byggeboom med nye boliger, virksomheder og faciliteter, der skyder op. Det skaber grundlaget for at kunne tilbyde det gode liv i vores kommune, der i år rundede en milepæl og blev Danmarks 10. største kommune efter at have budt velkommen til knap 1000 nye borgere i Danmarks Outdoor Hovedstad.

At vi er Danmarks Outdoor Hovedstad kunne i den grad mærkes i 2019. I løbet af året har vi åbnet en lang række nye faciliteter i naturen, som er blevet taget godt imod af de mange stærke outdoorfællesskaber i vores kommune. Det gælder bl.a. den nye bikepark for MTB-entusiaster i international kaliber, den historiske træksti langs Gudenåen og den nye bypark i Kjellerup i anledning af byens 150 års jubilæum.

Samtidig er outdoor også et element, der begynder at blive en del af vores måde at udvikle vores velfærdstilbud. Det ser vi f.eks. med det nye tilbud livskræfter, hvor kræftramte kvinder mødes for at dyrke fællesskabet, fordybelsen og bevægelse i naturen.

At Silkeborg udvikler sig har i 2019 været mindst lige så tydeligt i erhvervslivet. Vi har bl.a. set et rekordstort salg af erhvervsjord langs Silkeborgmotorvejen og oplever generelt en stor efterspørgsel på erhvervsområder i kommunen.

Personligt er jeg stolt af, at Silkeborg i 2019 indtog top 10 i DI’s årlige erhvervsklimaundersøgelse. På ni år er vi gået fra en plads i bunden over til at have Danmarks 8. bedste erhvervsklima. Nu gælder det om at fortsætte de gode takter og blive ved med at arbejde hårdt for at skabe endnu bedre rammer for erhvervslivet.

Derfor vedtog vi i 2019 en erhvervshandleplan, der rummer en lang række nye tiltag og indsatser. De skal være med til at gøre vores ambitiøse erhvervspolitiske mål til virkelighed. De tæller bl.a. at runde 105.000 borgere og 4000 flere arbejdspladser i 2030.

Nye tiltag og måder at tænke på er i det hele taget en forudsætning for at lykkes med alle de opgaver, vi løser som kommune. Derfor er jeg begejstret for at se, hvordan vi i 2019 formåede at gå nye veje på mange forskellige områder.

Vi har bl.a. været med til at udvikle en ny specialuddannelse for sygeplejer, fordi vi i fremtiden får brug for flere sygeplejersker, der kan udføre pleje i borgernes eget hjem. Vi har udviklet nye måder at lave miljøer på skoler, der skaber endnu bedre forudsætninger for læring. Og vi har vundet en pris for at bruge Virtual Reality til at hjælpe unge med angst.

Alt det – og meget mere – kan du læse om i Silkeborg Kommunes årsberetning for 2019.

God læselyst.

Borgmester,
Steen Vindum.