Selvbetjening og tidsbestilling

Grafik
2016 var et stort år for Silkeborg Kommune. I september åbnede vi Silkeborgmotorvejen med et brag af en fest; Danmarks Største Vejfest. Det blev til fire festlige dage med et hav af oplevelser. Alt fra koncerter med nogle af de største musiknavne i Danmark til motorvejsløb på den nyslåede asfalt og snoreklip af HKH Kronprins Frederik. 

Åbningen af Silkeborgmotorvejen har skabt mange nye muligheder for Silkeborg Kommune. For virksomhederne er det blevet lettere at rekruttere de rigtige medarbejdere. Derfor har vi sat gang i tiltaget ”Silkeborg jagter talenter”, som skal give virksomhederne endnu stærkere muligheder for at finde de helt rigtige talenter, der kan være med til at skabe vækst i Silkeborg Kommune. 

Motorvejen har også betydet, at der er endnu flere, der ser i Silkeborgs retning, når de overvejer, hvor de skal slå sig ned. Med den færdige motorvej kan man nu nå 600.000 jobs inden for en times kørsel. Vi har udnyttet den forstærkede interesse med initiativet ”Silkeborg on tour”, hvor vi med en pop-up legeplads har præsenteret aarhusianere og aalborgensere for alt det bedste ved Silkeborg Kommune. 

Motorvejen er dog langt fra det eneste nye i Silkeborg Kommune. I 2016 har byggekranerne stået tæt. Vi har blandt andet kunnet følge byggeriet af en ny parkeringskælder under Torvet, det nye Marienlund Plejecenter, et nyt stadion og parkeringskælderen under det nye Campus Bindslev Plads.

Det forgangne år har samtidig budt på flere nye initiativer, der løfter vores borgeres sundhed. Et nyt samarbejde betyder, at kronisk syge borgere slipper for unødvendige indlæggelser og oplever større tryghed i hverdagen. Stress- og depressionsramte borgere kan nu få kultur på recept, der skaber et tiltrængt åndehul. Og dem, der har været så uheldige at blive ramt af et hjertetilfælde, har fået mulighed for at gå til genoptræning tæt på deres hjem. 

2016 har også stået i de lokale fællesskabers tegn. Vi har for første gang uddelt prisen for årets lokalområde og sat fokus på at opdage og udvikle vores lokalområders særlige kant. Vi har skabt stærkere fællesskaber i boligområder i Silkeborg og i Nordskoven er det lykkedes at renovere Nordskovsporet i samarbejde med hundredvis af frivillige sporbyggere, til stor glæde for mountainbikere i hele kommunen – og hele landet for den sags skyld. 

I 2016 lykkedes det at lande en ny skolestruktur, der betyder, at skolerne har indgået forpligtende fællesskaber. Ungebyrådet blev gjort permanent, så unge også fremadrettet kan opleve demokratiet på egen krop inden de får deres første valgseddel. FabLab har også i år rustet vores børn og unge til en digital fremtid med nye teknologiske muligheder. Og vi har forebygget en forsinket sprogudvikling hos vores yngste medborgere. 

I løbet af det sidste år har vi også været optaget af at skabe en god hverdag for kommunens borgere. Ved at tage nye metoder i brug, er det lykkedes at hjælpe mange mennesker, der i årevis har siddet fast på kontanthjælp, videre med enten job eller uddannelse. Plejehjemsbeboere har sammen med pårørende, frivillige, medarbejdere og lokalsamfundet givet deres besyv til en ny politik for, hvordan vi skaber det gode hverdagsliv for vores ældste medborgere. Og det er lykkedes at hjælpe rigtig mange flygtninge ud på arbejdsmarkedet. 

Alt det og meget mere kan du læse om i Silkeborg Kommunes Årsberetning for 2016. 

God læselyst. 

Borgmester
Steen Vindum