Medlemmer vælges for ét år ad gangen og kan genvælges indtil de falder for aldersgrænsen. Valgperioden følger skoleåret med valg til Ungebyrådet i september/primo oktober.
Ungebyrådet holder seks møder om året.
Se Ungebyrådets mødeplan
På det første møde vælger medlemmerne af Ungebyrådet de fire emner, som de vil arbejde med i løbet af året.
Alle medlemmer kan komme med forslag eller lade sig inspirere af de mange emner, der er blevet diskuteret i undervisningen på skolerne op til valget. Når emnerne er valgt, bruger Ungebyrådet de efterfølgende møder på at diskutere emnerne og sende idéer og forslag videre til Byrådet som indstillinger.
Ungebyrådet kan lave fire indstillinger til Byrådet pr. år.
Læs Ungebyrådets seneste forretningsorden
Det nytter noget
Ungebyrådet gør en forskel i Silkeborg. Blandt andet har en indstilling fra Ungebyrådet om at få et mødested for unge resulteret i, at Silkeborg har fået Ungekulturhuset. Ungebyrådet har også blandt andet fået bevilliget penge til psykologhjælp for unge og samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse og skoletandlægerne om at igangsætte en undersøgelse om unges forbrug af snus.
Ungeborgmester og ungeviceborgmestre
Ungebyrådet konstituerer sig selv på deres første møde med en ungeborgmester og to ungeviceborgmestre. De tre udgør i fællesskab ungebyrådets formandskab.
Til denne opgave hører ansvaret for udformning af dagsordener for Ungebyrådets møder, ledelse af Ungebyrådets møder, samt primær kontakt til pressen.
Ungeborgmesteren og viceborgmestrene får god hjælp fra folk fra Skoleafdelingen i kommunen til at planlægge møder m.v. Derudover er Hanne Ahrens, som er direktør i Silkeborg Kommune, sekretær på Ungebyrådets møder.
Borgmesterteamet bestod i 2018/19 af:
- Ungeborgmester: Frederik Chalmer Rasmussen fra Dybkærskolen
- Viceborgmester 1: Astrid Abildgaard fra Kornmod Realskole
- Viceborgmester 2: Sebastian Gustafsson fra Virklund Skole