Fødevarebranchen
Jobmuligheder generelt
- Der er generelt gode jobmuligheder i fødevarebranchen, hvis man har den rette uddannelse og/eller personlighed og motivation.
- Virksomhederne oplever udfordringer med at finde kvalificeret arbejdskraft, særligt faglærte slagtere.
- Der er mange forskellige jobtyper, inklusive både faglærte og ufaglærte stillinger.
Jobmuligheder for deltid og fleksjob
- Der er gode muligheder for deltid.
- Der er gode muligheder for fleksjob og lønnede timer.
Uddannelse
- Der er mange uddannelsesmuligheder inden for et bredt spektrum af fag, eksempelvis slagter.
Læs mere om at blive slagter (UddannelsesGuiden) - Der er også muligheder for ufaglærte at tage kurser og certifikater.
Faglige kvalifikationer
- Der er mange forskellige jobtyper og både faglærte og ufaglærte jobs i branchen.
- God hygiejne og selvkontrol er vigtigt.
- Man skal i en del funktioner kunne tale og læse dansk af hensyn til kontrol, fødevaresikkerhed og hygiejne.
- Flere virksomheder ansætter også medarbejdere med mindre sproglige udfordringer.
- Virksomhederne er generelt åbne for ord- og talblindhed.
Personlige kvalifikationer
- Du skal være motiveret, åben og have en positiv attitude.
- Det er vigtigt, at du er ansvarlig, omhyggelig og har god selvkontrol af hensyn til fødevaresikkerhed og miljø.
- Du skal have lyst til at lære og udvikle dig.
Arbejdstid
- For de fleste virksomheder er arbejdstiden i 2. eller 3. holds skift, enkelte med fast arbejdstid mellem 6.30 og 17.00 og enkelte med weekendvagter.
- Branchen er kendetegnet ved en del skifteholdsarbejde.
- Nogle virksomheder har nedlukninger op til jul/nytår.
- Branchen er præget af konjunkturudsving, som bestemmer, hvor travlt de har.
Fysiske og psykiske krav
- Branchen er generelt åben over for psykiske og fysiske skånehensyn.
- Slagterfaget er dog ikke foreneligt med skulder- eller håndproblemer.
- Nogle virksomheder har svært ved at tage fysiske skånehensyn i produktionen.
Arbejdsopgaver
- Der er mange forskellige typer arbejdsopgaver, særligt i de store virksomheder.
- Opgaver spænder fra ufaglærte til faglærte job inden for slagtning, ostefremstilling, reparationer, kvalitetskontrol, kørsel, maskinbetjening, vedligeholdelse af bygninger og maskiner, rengøring, truckkørsel, produktudvikling, markedsføring, planlægning, ledelse, HR, kvalitets- og analyseprocesser, lager og logistik, bogholderi, kundepleje og -betjening mv.
Stillingsbetegnelser
- Slagtere, pølsemagere, mejerister, mejeristteknikere, laboranter, arbejdsdrenge, bogholdere, funktionærer, kontorassistenter, elektrikere, smede, tømrere, produktionsarbejdere/ufaglærte, butiksmedhjælpere/-assistent, rengøring, chauffører, sælgere, pakkerioperatør, marketing/SoMe, HR, finans– og projektafdelinger, indkøb, IT mv.
Tips til jobsøgning
- Rekruttering sker blandt andet gennem netværk, SoMe (Facebook og LinkedIn), jobopslag, jobcenter og vikarbureau, afhængigt af jobfunktion.
- De fleste virksomheder vil også gerne opsøges personligt – det personlige indtryk er vigtigt. Men tjek det med en opringning, da det ikke er alle, som påskønner en personlig henvendelse.
- Certifikater er ikke alle steder et krav (truck, hygiejne, kørekort) de kan tages, hvis andre kvalifikationer er i orden, særligt de personlige/attituden/motivationen.
Virksomhedspraktik
- Der er gode muligheder for virksomhedspraktik i langt de fleste af virksomhederne.
- Flere virksomheder tilbyder også ansættelse i forlængelse heraf, hvis forløbet er gået tilfredsstillende.