Skip til hoved indholdet Kontakt
    Hjem Borger Arbejde og ledighed Viden om brancher i Silkeborg Restaurationsbranchen

Restaurationsbranchen

Jobmuligheder generelt

  • Jobmulighederne er generelt begrænsede.
  • Der er dog gode jobmuligheder for kokke.

Jobmuligheder for deltid og fleksjob

  • Deltidsansættelse er muligt hos flere restauranter.
  • Restauranterne er generelt ikke interesserede i fleksjob, da det er vanskeligt for dem at imødekomme fysiske skånebehov.

Uddannelse

Lærlinge og studerende

  • Enkelte restauranter har kokkeelever.

Faglige kvalifikationer

  • Erfaring eller uddannelse er vigtigt for kokke.
  • Erfaring som tjener kan være en fordel, men ikke et krav.
  • Ordblindhed og talblindhed er generelt ikke en udfordring, så længe man kan foretage korrekte bestillinger, omregne opskrifter og betjene kasseapparat, hvis det er sådanne opgaver, som man skal arbejde med.
  • Restauranterne er generelt åbne for ansatte med sproglige begrænsninger, men gæstekontakt skal gerne være på forståeligt dansk.

Personlige kvalifikationer

  • Du skal være smilende, udadvendt og god til kundeservice.
  • Det er vigtigt, at du er mødestabil, fleksibel og kan arbejde i et travlt miljø med mange gæster.
  • God personlig hygiejne er vigtig.

Arbejdstid

  • Arbejdstider varierer afhængigt af funktion og dag på ugen.
  • Der er aften- og weekendarbejde i branchen.
  • I hverdage ligger arbejdstiden typisk i tidsrummet kl. 15-23.
  • I weekender ligger arbejdstiden typisk i tidsrummet kl. 10-01.
  • 6-12 timers vagter kan forekomme.

Fysiske og psykiske krav

  • Man skal kunne stå og gå meget samt løfte og rengøre. Det er derfor vanskeligt for restauranterne at imødekomme fysiske skånebehov.
  • Psykiske skånebehov er lettere at imødekomme. Der er dog mange gæster, der kommer igennem restauranterne.

Arbejdsopgaver

  • Tjenere: modtagelse af gæster, anvisning af pladser, servering, kundeservice, afrydning, betaling og bordbestillinger.
  • Kokke: tilberedning af mad, varebestilling, indkøb og planlægning.
  • Opvaskere/køkkenhjælpere: rydde op, rengøre, vaske op og assistere kokkene.
  • Restaurantchef/daglig leder: ansættelser, strategi, vagtplaner og godkendelse af timer.
  • Chauffør: udbringning af mad.

Stillingsbetegnelser

  • Tjenere, kokke, kokkeelever, barchef, bartendere, restaurantchef, salatmestre, køkkenhjælpere, grillassistenter, serveringspersonale, værter, daglig leder, chauffør, administration, serviceassistenter, afryddere, opvaskere, rengøring.

Tips til jobsøgning

  • Rekruttering sker gennem netværk, sociale medier, Jobnet, intern rekruttering og personlige henvendelser.
  • Ser man et jobopslag, må man meget gerne komme ind fysisk med en ansøgning, så begge parter kan mærke kemien.

Virksomhedspraktik

  • Restauranterne tager sjældent ledige i praktik, da de oplever, at de har for travlt til at tilrettelægge et godt praktikforløb.
  • Nogle restauranter er åbne for kontakt ved kandidater, der vil afprøve branchen.
  • Praktikanter kan hjælpe med madtilberedning, opvask, rengøring, varer på plads og evt. servering.

Denne PDF er genereret den 05-11-2025 17.58

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje