Restaurationsbranchen
Jobmuligheder generelt
- Jobmulighederne er generelt begrænsede.
- Der er dog gode jobmuligheder for kokke.
Jobmuligheder for deltid og fleksjob
- Deltidsansættelse er muligt hos flere restauranter.
- Restauranterne er generelt ikke interesserede i fleksjob, da det er vanskeligt for dem at imødekomme fysiske skånebehov.
Uddannelse
- Erfaring eller uddannelse er vigtigt, hvis du ønsker at arbejde som kok.
- Læs mere om uddannelse til kok (UddannelsesGuiden)
- Uddannelse og erfaring er mindre vigtigt, hvis du ønsker at arbejde som tjener eller med rengøring.
Lærlinge og studerende
- Enkelte restauranter har kokkeelever.
Faglige kvalifikationer
- Erfaring eller uddannelse er vigtigt for kokke.
- Erfaring som tjener kan være en fordel, men ikke et krav.
- Ordblindhed og talblindhed er generelt ikke en udfordring, så længe man kan foretage korrekte bestillinger, omregne opskrifter og betjene kasseapparat, hvis det er sådanne opgaver, som man skal arbejde med.
- Restauranterne er generelt åbne for ansatte med sproglige begrænsninger, men gæstekontakt skal gerne være på forståeligt dansk.
Personlige kvalifikationer
- Du skal være smilende, udadvendt og god til kundeservice.
- Det er vigtigt, at du er mødestabil, fleksibel og kan arbejde i et travlt miljø med mange gæster.
- God personlig hygiejne er vigtig.
Arbejdstid
- Arbejdstider varierer afhængigt af funktion og dag på ugen.
- Der er aften- og weekendarbejde i branchen.
- I hverdage ligger arbejdstiden typisk i tidsrummet kl. 15-23.
- I weekender ligger arbejdstiden typisk i tidsrummet kl. 10-01.
- 6-12 timers vagter kan forekomme.
Fysiske og psykiske krav
- Man skal kunne stå og gå meget samt løfte og rengøre. Det er derfor vanskeligt for restauranterne at imødekomme fysiske skånebehov.
- Psykiske skånebehov er lettere at imødekomme. Der er dog mange gæster, der kommer igennem restauranterne.
Arbejdsopgaver
- Tjenere: modtagelse af gæster, anvisning af pladser, servering, kundeservice, afrydning, betaling og bordbestillinger.
- Kokke: tilberedning af mad, varebestilling, indkøb og planlægning.
- Opvaskere/køkkenhjælpere: rydde op, rengøre, vaske op og assistere kokkene.
- Restaurantchef/daglig leder: ansættelser, strategi, vagtplaner og godkendelse af timer.
- Chauffør: udbringning af mad.
Stillingsbetegnelser
- Tjenere, kokke, kokkeelever, barchef, bartendere, restaurantchef, salatmestre, køkkenhjælpere, grillassistenter, serveringspersonale, værter, daglig leder, chauffør, administration, serviceassistenter, afryddere, opvaskere, rengøring.
Tips til jobsøgning
- Rekruttering sker gennem netværk, sociale medier, Jobnet, intern rekruttering og personlige henvendelser.
- Ser man et jobopslag, må man meget gerne komme ind fysisk med en ansøgning, så begge parter kan mærke kemien.
Virksomhedspraktik
- Restauranterne tager sjældent ledige i praktik, da de oplever, at de har for travlt til at tilrettelægge et godt praktikforløb.
- Nogle restauranter er åbne for kontakt ved kandidater, der vil afprøve branchen.
- Praktikanter kan hjælpe med madtilberedning, opvask, rengøring, varer på plads og evt. servering.