Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Natur og miljø Naturbeskyttelse, naturpleje og biodiversitet Hjælp os med at bekæmpe japansk pileurt

Hjælp os med at bekæmpe japansk pileurt

Japansk pileurt er gået fra at være en prydplante i mange haver og til at være på den sorte liste som en af de mest invasive plantearter i Danmark.

Japansk pileurt - en invasiv plante

Planten breder sig hurtigt, omdanner åbne lyse arealer til højt krat og udkonkurrerer derved andre planter ved at skygge dem ihjel.

Rødderne kan bryde gennem murværk, beton, asfalt og kan i værste fald ødelægge vandløb, veje, belægninger og fundamenter.

Japansk pileurt spredes både som afskårne stængelstykker og som rodstumper. Blot en 1 cm af rod- eller stængeldele kan danne en ny plante.
Vi er ved at kortlægge omfanget af japansk pileurt (Fallopia japonica) for at få et overblik over, hvor udbredt planten er på kommunens arealer.

Giv kommunen besked hvis du ser planten på et offentligt sted

Japansk pileurt kan stort set vokse alle steder og tåler tørke, saltpåvirkning og vind. Silkeborg Kommune forsøger at bekæmpe planten på alle kommunale arealer, i parker m.m.

Klik her for at anmelde Japansk pileurt på et offentligt sted med "Giv et praj"

Det er vigtigt for naturen, at du også bekæmper den i din have eller på dine marker og sørger for, at den ikke spredes med haveaffald og fyldjord. Selv om vi bekæmper japansk pileurt på offentlige arealer, går der kun nogle få år, inden den er tilbage, hvis planten står på en privat mark eller i en have lige på den anden side af skellet. 

Hvordan bekæmper du japansk pileurt?

Det kræver en stor indsats at bekæmpe japansk pileurt, fordi planten har et omfattende rodnet og vokser hurtigt.

Vi har samlet en række gode råd og forslag til at bekæmpe japansk pileurt. Uanset hvilken du foretrækker, er det meget vigtigt at bortskaffe planteresterne som restaffald. Sammen med Silkeborg Forsyning arbejder vi på at finde en løsning for bortskaffelse af større mængder.

Fem metoder til at bekæmpe japansk pileurt 

  1. Sørg for at rykke planten op og få hele roden med. Blot en jordstængel på 1 cm eller et stykke bladstængel er nok til, at planten lynhurtigt formerer sig.
  2. Slå planten. Det forhindrer den i at brede sig, men udrydder den ikke. Husk at rengøre klipperen, inden du kører videre på andre arealer, så der ikke spredes planterester med klipperen.
  3. Plant skyggetræer fx rød-el. Skygge forringer plantens evne til at brede sig og kan i visse tilfælde stoppe, at den breder sig.
  4. Giv planten Glyphosat. Du kan undgå at skade andre planter i området ved at slå Japansk Pileurt ned til 5 cm og sprøjte Glyphosat direkte ned i roden. Sprøjt igen året efter. Det er ikke tilladt at bruge pesticider på offentlige arealer.
  5. Beskær planterne sent på foråret eller om sommeren og sprøjt derefter den opvækst, der dukker op. Det skal ske mindst 2 gange for at undgå ny vækst.

 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje