Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Silkeborg bliver vært for Nordens største spejderlejr

Silkeborg bliver vært for Nordens største spejderlejr

I 2030 får Silkeborg - Danmarks Outdoor Hovedstad - besøg af op mod 35.000 spejdere, når vi skal være vært for Spejdernes Lejr 2030. Det er resultatet af en samarbejdsaftale, der netop er indgået med den danske spejderbevægelse.

Vi glæder os til at byde spejdere fra hele verden velkommen til Silkeborg Kommune og vise dem, hvad Danmarks Outdoor Hovedstad har at byde på. Vi er helt enige med spejderne om, at natur og udeliv kan noget helt særligt og skaber gode betingelser for stærke fællesskaber og høj livskvalitet. Outdoor er et fast element i vores måde at arbejde med velfærd i Silkeborg Kommune - også for børn og unge. Derfor er jeg sikker på, at vi sammen får givet en masse børn og unge nogle ekstraordinære og uforglemmelige oplevelser.

Borgmester Helle Gade

Spejderlejren bliver det største event i Silkeborg nogensinde. Forventningen er, at 35.000 spejdere deltager på selve lejren og at der i løbet af ugen vil være ca. 50.000 yderligere gæster i lejren.

Også i spejderbevægelsen vækker beslutningen om samarbejdet med Silkeborg Kommune glæde.

- Vi er meget glade for at indgå dette samarbejde med Silkeborg Kommune, da det giver os gode forudsætninger for at skabe sjove, udfordrende og lærerige friluftsaktiviteter, der bidrager til vores mission om at gøre børn og unge beredte til livet, siger Kasper Madsen, sekretariatschef for foreningen Spejderne, der er paraplyorganisation for den danske spejderbevægelse.

Verdens største spejderbegivenhed kan være på vej til Silkeborg

Udover Spejdernes Lejr har Silkeborg i samarbejde med den danske spejderbevægelse også lagt billet ind på at blive vært for verdens største spejderbegivenhed i 2031. Det drejer sig om World Scout Jamboree med omkring 50.000 deltagende spejdere fra over 170 forskellige lande.

Den danske spejderbevægelse konkurrerer med et andet kandidatur, der består af en alliance mellem fem lande og tilbyder en potentiel lejrplads i USA. Tildelingen af værtskabet for den 27. verdensjamboree sker via en afstemning på den internationale konference for den globale spejderbevægelse, der afholdes i Egypten fra den 17. – 23. august 2024.

- Det vil være kæmpestort, hvis Danmark får tildelt værtskabet for afholdelsen af verdensjamboreen i 2031 som er et af de største udendørs uddannelsesevents for børn og unge i verden. Vi har knoklet benhårdt i flere år på vores kandidatur, og vi både håber og tror på, at vi vinder afstemningen, siger Ida Mikkelsen, den ene af to danske kampagneledere.

Jamboreen bliver afholdt hvert fjerde år, og i 2031 vil det være den 27. verdensjamboree i rækken. I 1924 var Danmark værter for den 2. verdensjamboree, da den blev afholdt i Ermelunden, Gentofte. Men her var der omkring 4.500 deltagere fra 33 lande.

Fakta om Spejdernes Lejr

  • Afholdes af foreningen Spejderne og dens fem medlemskorps: Det Danske Spejderkorps, KFUM-Spejderne, De grønne pigespejdere, Danske Baptisters Spejderkorps og Dansk Spejderkorps Sydslesvig. Tilsammen tæller de fem korps omkring 70.000 medlemmer.
  • Formål er at udbrede kendskabet til spejderbevægelsen, samt gøre børn og unge beredte til livet gennem fællesskab, friluftsliv og udfordringer.
  • Forventer at have 35.000 deltagere (inkl. cirka 5.000 internationale) og yderligere 50.000 gæster i løbet af den uge som lejren afholdes i. Lejren har et budget på omkring 100 mio. kroner.
  • Har været afholdt tre gange tidligere. I 2012 i Holstebro, i 2017 i Sønderborg og i 2022 i Hedeland Naturpark, der også er vært for den næste lejr i 2026.


Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje