Trækstien ved Gudenåen
Trækstien er en natursti, der følger Gudenåen fra Silkeborg til Randers - i alt ca. 74 km. Du kan opleve unikke naturoplevelser i et varieret og til tider svært tilgængeligt landskab
Langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers løber den gamle Træksti som en 74 km lang vandresti mellem Silkeborg og Randers, hvor du kommer helt tæt på åen og naturen og har mulighed for enestående naturoplevelser.
Mellem Silkeborg og Kongensbro forventes stien at være tør og farbar cirka ti måneder om året. Andre steder kan den være mere utilgængelig, våd og mudret.
I boksene herunder får du hjælp til at planlægge din tur på Trækstien.
Planlæg din tur til Trækstien
Trækstien er delt op i 5 delstrækninger. I linkene herunder kan du læse mere om, hvilke seværdigheder du møder på hver strækning, hvor du kan parkere mm.
Du har mulighed for at opleve Træksstien på cykel på stykket mellem Silkeborg og Kongensbro og mellem Randers og Fladbro.
Du kan og må ikke cykle på Trækstien mellem Kongensbro og Fladbro. Regionalruten 29, der løber parallelt med Trækstien mellem Langå og Fladbro, er et godt alternativ.
Trækstien tilbyder et hav af forskellige aktiviteter og seværdigheder. Her kan nævnes kajak, kano, fiskeri, cykling, fuglekiggeri mm.
Brug det digitale kort og find ud af, hvor du kan fiske, sætte din kajak i åen, hvor du må cykle m.m. På det digitale kort kan du også finde overnatning og spisesteder.
Find kortet på Oplevgudenaa.dk
Du kan også lytte til en podcast om Gudenåens kulturhistorie. Find den, hvor du plejer at finde dine podcasts – søg på ”Åsteder – fortællinger fra Gudenåen” – eller find dem på oplevgudenaa.dk/podcast. Der er også QR-koder til den flere steder langs Trækstien.
Find podcasten på oplevgudenaa.dk/podcast.
OBS: Det er kun tilladt at cykle på Trækstien mellem Silkeborg og Kongensbro og mellem Randers og Fladbro. Du kan og må ikke cykle på Trækstien mellem Kongensbro og Fladbro. Mellem Langå og Fladbro er et godt alternativ Regionalrute 29, der løber parallelt med Trækstien.
Trækstien er ideel til lystfiskeri. Flere steder er der fiskeplatforme. Vær opmærksom på, at det altid kræver nationalt fisketegn at lystfiske ved Gudenåen.
Nationalt fisketegn kan købes på fisketegn.dk.
De fleste steder kræver det også dagkort at lystfiske, hvilket kan købes ved den lokale lytfiskerforening – følg linkene herunder. Få steder kan du dog fiske uden dagkort (men stadig med nationalt fisketegn), nemlig fra Danebrogpladsen i Ulstrup og fra Randers og cirka 7 km mod Langå.
Læs mere om frit fiskeri på randers.dk.
Du kan se mere om, hvorfra du kan fiske via nedenstående links eller via Oplevgudenaa.dk.
Mellem Silkeborg og Kongensbro.
Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen har renoveret 22 kilometer af Trækstien. Nogle steder har stien været så våd, at den er blevet løftet på pæle. Derfor kan du nu opleve Danmarks længste træbro på halvanden kilometer.
På kortet finder du træbroen ca. 1 km sydvest for Sminge Sø, hvor den gule sti rammer den røde sti. Fra dette punkt løber træbroen sydpå ca. 1,1 km. Mod nord er der først ca. 300 m grussti og herefter 0,4 km træbro.
Har du brug for inspiration til en tur på Trækstien? Så kommer vi med et par forslag her:
Der er rigtig gode muligheder for at bruge den kollektive transport, når man vil på tur på Trækstien. Dels går toget langs Trækstien mellem Randers og Bjerringbro med stationer i Randers, Langå, Ulstrup og Bjerringbro, ligesom der også er tog til Silkeborg, dels er der flere busstoppesteder.
Trækstien er en natursti i niveau med Gudenåen. Derfor er den våd! Du kan tjekke vandstanden i Gudenåen og holde dig opdateret på, om Trækstien er farbar.
Generelt kan man sige, at Trækstien er lettest tilgængelig fra april til midt i juni på grund af stor fordampning og ingen grøde.
Du kan læse meget mere om den dynamiske Gudenå på videnomgudenaaen.dk
Forslag til ture
Bliv inspireret med et bredt udvalg af ture på trækstien
Rutens 5 strækninger
Kort over trækstien
Regler mellem Kongensbro og Fladbro
Stykket fra Kongensbro til Fladbro er privatejet, hvor følgende regler gælder:
- Færdsel er kun tilladt til fods fra kl. 7 til solnedgang
- Hunde må ikke medtages - undtagen i bynære områder (se info på stedet)
- Lodsejere kan afholde jagt, hvis ikke det er til fare for de gående
- Det er ikke tilladt at cykle