Sammenhængende plan for skole- og vejledningsindsatsen 7.-10.klasse
I udskolingen får du vejledning om forskellige uddannelses- og jobmuligheder. Her på siden kan du læse om de skole- og vejledningsaktiviteter, du bliver præsenteret for.
I udskolingen møder du den uddannelsesvejleder fra Ungeguiden, som er tilknyttet din skole. Din skole og uddannelsesvejlederen samarbejder om forskellige skole- og vejledningsaktiviteter, der skal hjælpe dig med at blive klogere på uddannelsessystemet, arbejdsmarkedet, dine styrker og din motivation. Målet er, at du i sidste ende kan træffe et uddannelsesvalg, du kan se dig selv i.
Nedenfor kan du læse mere om aktiviteterne, og hvordan dine lærere og uddannelsesvejleder samarbejder og hjælper dig godt videre i en ungdomsuddannelse.
Går du i skole på et inklusionscenter eller en specialskole, kan vejledningsaktiviteterne – alt efter dine behov - variere i forhold til, hvad der står her på siden.
0-9.klasse – Uddannelse og job
Gennem dit skoleforløb bliver du fra 0.-7.klasse undervist i Uddannelse og job af din lærer. Det er et emne, der skal give dig kendskab til arbejdsliv og arbejdsmarkedet, og du og din klasse kan fx undersøge forskellige brancher og jobs, deltage i ung til ung-vejledning eller være på besøg hos en virksomhed.
Uddannelse og job fortsætter i 8. og 9. klasse, hvor dine lærere og din uddannelsesvejleder samarbejder om at give dig viden om ungdomsuddannelserne, og hvad man kan blive, og de vil udfordre dig på, hvad du kunne tænke dig og hvorfor. Det er også i Uddannelse og job, I snakker om de ting, I har oplevet, når I er i praktik, på introkurser og i brobygning.
Vejledningsaktiviteterne du møder i 8.-10.klasse bygger oven på det du har lært i Uddannelse og job. Du kan læse mere om vejledningsaktiviteterne nedenfor.
Vejledningsaktiviteter i 8.-10.klasse
I 8.klasse er der følgende aktiviteter:
Kollektiv vejledning
Du vil sammen med din klasse få vejledning i følgende områder:
- Præsentation af vejledningsområde
- Uddannelsessystemet
Forældremøde
Dine forældre vil blive inviteret til forældremøde, hvor din uddannelsesvejleder deltager. Her får de information om, hvad vejlederen hjælper med, og hvad de har ansvar for som forældre ift. dit uddannelsesvalg.
Forældre- og elevkursus
Du og dine forældre vil få information om vejledning i grundskolen samt viden om uddannelsessystemet. I vil også blive introduceret til UddannelsesGuiden (ug.dk), som er den nationale informations- og vejledningsportal.
Forældre- og elevkurset skal klæde jer på til at vælge introduktionskurser, og I vil også få mulighed for at tale sammen om, hvilke forskellige veje, der kan være til job.
Introduktionskurser (besøg på ungdomsuddannelser)
Alle elever i 8.klasse skal på introduktionskurser på ungdomsuddannelserne. Kurserne varer i udgangspunktet fem dage, hvor du er to dage på et uddannelsessted og tre dage på et andet. I tiden op til introduktionskurserne vil dine lærere og uddannelsesvejlederen informere dig om og forberede dig til kurserne.
Læs mere om kurserne på UddannelsesGuiden.dk.
Tilmeld dig introkurser og brobygning via Uno Ung på ung.unoung.dk
Gruppevejledning
Gruppevejledning har du sammen med din uddannelsesvejleder og få andre elever.
Formålet er, at I sammen genopfrisker, hvad I ved om uddannelsessystemet og deler jeres erfaringer fra introkurserne. I får mulighed for at tænke og tale sammen, og du går forhåbentlig fra mødet lidt klogere på dig selv og klogere på dine ønsker og muligheder efter 9.klasse.
I 9.klasse er der følgende aktiviteter:
Kollektiv vejledning
Du vil sammen med din klasse få vejledning i følgende områder:
- Information om ungdomsuddannelser
- Tilmelding til 10.klasse/ungdomsuddannelse via optagelse.dk
- Erhvervspraktik
Gruppevejledning
Gruppevejledning har du sammen med din uddannelsesvejleder og få andre elever.
Gennem samtalen får du sammen med de andre elever mulighed for at tænke over, hvad der er dine styrker, og hvad der motiverer dig i skolen og i din fritid.
Brobygning til ungdomsuddannelse (frivillig)
I 9.klasse har du mulighed for at tilmelde dig et eller flere brobygningsforløb af 2-3 dages varighed. Det giver dig mulighed for at afprøve en ungdomsuddannelse, så du får viden om kravene og oplever miljøet på skolen.
Din uddannelsesvejleder hjælper dig med tilmeldingen.
Læs mere om brobygning på UddannelsesGuiden.dk.
Erhvervspraktik
Du har ret til en uges erhvervspraktik i enten 8. eller 9. klasse. I Silkeborg Kommune ligger erhvervspraktik primært i 9.klasse.
Erhvervspraktik giver dig
mulighed for at opleve, hvordan en arbejdsplads fungerer, og hvilke forskellige
opgaver du kan arbejde med. Du kan også tale med de ansatte om deres
uddannelse, hvad de synes er spændende ved jobbet og meget mere. Det er Ungeguiden, der i samarbejde med dig og dine forældre står for at tilrettelægge praktikken. Du vil efterfølgende arbejde med dine praktikerfaringer og -oplevelser sammen med din klasse og din lærer.
Læs mere om dine muligheder for praktik
I 10.klasse er der følgende aktiviteter:
Forældremøde
Dine forældre vil blive inviteret til forældremøde, hvor din uddannelsesvejleder deltager. Her får de information om, hvad vejlederen hjælper med, og hvad de har ansvar for som forældre ift. dit uddannelsesvalg.
Arbejde med uddannelsesplanen
Når du forlader grundskolen, skal du have en uddannelsesplan, som beskriver din videre plan for uddannelse eller job. Det er dine forældres ansvar, at din uddannelsesplan er udfyldt, og både du og dine forældre skal underskrive planen.
Læs mere om planen på optagelse.dk.
Din uddannelsesplan vil være udgangspunktet for mange af de vejledningsaktiviteter, du vil møde i 10.klasse. Du vil bl.a. arbejde med Selvvalg Obligatorisk Opgave (OSO), hvor du kan fordybe dig i et emne, der er relevant ift. din uddannelsesplan.
I starten af skoleåret har du en samtale med din kontaktlærer omkring dit mål med at gå i 10.klasse. Herefter vil du sammen med en mindre gruppe elever have en samtale med din uddannelsesvejleder, som omhandler det videre arbejde med din uddannelsesplan. Resten af skoleåret vil du have mulighed for at tale med din uddannelsesvejleder, hvis du har behov for det. Senest 1. marts skal du have foretaget dit endelige uddannelsesvalg for det kommende skoleår.
Brobygning til ungdomsuddannelse
I 10.klasse er det obligatorisk at deltage i brobygningsforløb svarende til en uge. I udgangspunktet er du i brobygningsforløb på to ungdomsuddannelser – henholdsvis to dage det ene sted og tre dage det andet. (Brobygning for EUD10 har en anden struktur.)
Forløbet giver dig mulighed for at afprøve en ungdomsuddannelse, så du får viden om kravene og oplever miljøet på skolen.
Din uddannelsesvejleder hjælper dig med tilmeldingen.
Læs mere om obligatorisk brobygning på UddannelsesGuiden.dk
Uddannelsesmesse
På uddannelsesmesse vil du møde forskellige lokale ungdomsuddannelser og FGU i Silkeborg. Du får mulighed for at tale med studievejledere og elever fra ungdomsuddannelserne.
Erhvervspraktik
I 10. klasse har du mulighed for erhvervspraktik efter aftale med din skole.
Erhvervspraktik giver dig mulighed for at opleve, hvordan en arbejdsplads fungerer og hvilke forskellige opgaver du kan arbejde med. Du kan også tale med de ansatte om deres uddannelse, hvad de synes er spændende ved jobbet og meget mere.
Det er din skole der står for at tilrettelægge og efterbehandle praktikken.
Læs mere om dine muligheder for praktik
Kollektiv vejledning
Du vil sammen med din klasse få vejledning i følgende områder:
- Information om ungdomsuddannelser
- Tilmelding til ungdomsuddannelse via optagelse.dk
For elever med behov for en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats i 8.-10.klasse
Du vil blive tilbudt en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats, hvis det vurderes, at det kan blive svært for dig at blive optaget på eller gennemføre en ungdomsuddannelse umiddelbart efter folkeskolens 9. eller 10. klasse. Formålet vil være at hjælpe dig til at vælge samt støtte dig i din overgang til uddannelse eller beskæftigelse.
Det er dit klasseteam, skolens pædagogiske leder og din uddannelsesvejleder, der vurderer, om du bliver tilbudt en indsats. De laver en samlet vurdering på grundlag af disse indikatorer:
- Elever, der har psykiske, fysiske eller sociale udfordringer, som påvirker deres trivsel i væsentlig grad.
- Elever, der har et bekymrende fravær.
- Elever, som er udfordret af at indgå positivt i samarbejdsrelationer.
- Elever i 8. eller 9.klasse, hvor det vurderes, at de ikke består Folkeskolens Afgangseksamen, eller elever i 10.klasse, som ikke har bestået Folkeskolens Afgangseksamen.
Hvis du er i målgruppen, får du besked af din skole, og du og dine forældre vil blive indkaldt til møde, hvor du får tilbudt en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats. Det konkrete indhold bliver tilrettelagt i et samarbejde mellem dig, dine forældre, uddannelsesvejlederen og skolen. Jeres aftaler omkring indsatsen skrives ned, så I altid kan vende tilbage til dem. Går du i 8 eller 9.klasse vil aftalerne fremgå af din meddelelsesbog, og går du i 10.klasse vil det blive gemt i en sikker fil på skolens intranet/Aula.
Det er i efteråret i 8.klasse, at uddannelsesvejleder, klasseteam og pædagogisk leder første gang vurderer, hvilke elever der tilbydes en særlig målrettet indsats. Resten af 8. og 9. klasse vil de hvert halve år følge op på, hvem der har brug for en indsats. I 10.klasse foregår vurderingen også første gang i efteråret.
Som udgangspunkt vil du blive tilbudt en særlig skole- og vejledningsindsats, hvis du går på et inklusionscenter eller en specialskole.
Den gode overgang til ungdomsuddannelse
I Silkeborg Kommune har vi et samarbejde mellem grundskole, 10.klasse, FGU, Silkeborg Gymnasium, Th. Langs HF, SOSU Østjylland – Silkeborg, College360 (HHX, HTX, EUX og EUD) samt Ungeguiden, der er den kommunale ungeindsats i Silkeborg. De samarbejder om, at du og andre elever kan få en god overgang fra grundskolen til en ungdomsuddannelse. De samarbejder også om at kunne hjælpe dig, hvis du overvejer at stoppe på din ungdomsuddannelse eller ønsker at skifte til en anden ungdomsuddannelse.
Der afholdes møder tre gange årligt, hvor ledelses- og vejlederrepræsentanter deltager.
Er du blevet tilbudt en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats i grundskolen og/eller 10.klasse, vil du og dine forældre blive indkaldt til et møde ved overgangen til 10.klasse/FGU/ungdomsuddannelse, hvis det vurderes relevant. Formålet er at hjælpe dig til en god start på din nye skole/uddannelse.
Kontakt
Fysisk åbningstid:
Telefontid:
Mandag-onsdag kl. 8.00-14.00
Torsdag kl. 8.00-15.00
Fredag kl. 8.00-12.00
Hvordan kan jeg melde mig ledig?
For at kunne modtage Uddannelseshjælp, skal du først melde dig ledig. Det skal du gøre ved at møde personligt op i Ungeguidens Modtagelse.
Modtagelsens åbningstider:
Mandag, tirsdag og torsdag: 08.30-12.00