Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Foreninger og fritid Tilsyn med foreninger

Tilsyn med foreninger

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget har den 5. august 2024 godkendt en model for tilsyn. De har besluttet at indføre en minimumsmodel for tilsyn.

Kultur- og Borgerserviceafdelingen er optaget af at levere de bedste faciliteter, aktiviteter og oplevelser indenfor rammerne af Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalgets politiske mål og beslutninger. En del af det er at sikre, at udvalgets budget og faciliteter bruges i overensstemmelse med politiske beslutninger og lovgivningen på området.

Det gør vi bl.a. ved at føre tilsyn med de foreninger, der modtager tilskud, eller får anvist lokaler efter folkeoplysningsloven, for at leve op til kravene i folkeoplysningsloven §33, stk. 5. Tilsynet skal bl.a. sikre, at tilskud er udbetalt i overensstemmelse med loven – det vil sige, at der er overensstemmelse mellem det, der bliver indberettet, og det som bliver angivet i regnskabet.

Om tilsynet

For at sikre at tilsynet med folkeoplysningsområdet står mål med indsatsen hos de frivillige aktører, har Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget den 5. august 2024 godkendt en model for tilsyn. De har besluttet at indføre en minimumsmodel for tilsyn – dvs. vi udfører alene stikprøver i et begrænset antal.

Læs beslutningsreferatet fra udvalgsmødet 5. august 2024

Medlemstal

Vi foretager maksimalt ti stikprøver årligt hos foreningerne ift. medlemstal.

Formålet er at sikre, at vi udbetaler det korrekte tilskud, og at data er korrekte ift. den årlige kapacitetsanalyse.

Vi udfører tilsynet ved at indhente oplysninger om medlemmer via ekstern aktør (revision), da vi ikke selv må indhente oplysninger om medlemmer. Disse oplysninger sammenholder vi med det indberettede antal medlemmer. Vi afholder et dialogmøde med foreningen, hvis vi finder en væsentlig difference i tallene.

Aktivitetstimer

Vi foretager maksimalt fem stikprøver årligt hos foreningerne ift. aktivitetstimer.

Formålet er at sikre, at vi udbetaler det korrekte lokaletilskud til foreningerne jf. folkeoplysningsloven.

Vi udfører tilsynet ved at indhente oplysninger om aktiviteter hos foreningen, som vi sammenholder med det indberettede antal aktivitetstimer. Vi afholder et dialogmøde med foreningen, hvis vi finder en væsentlig difference i tallene.

Krav til vedtægter, børneattester mv.

Vi foretager maksimalt fem stikprøver årligt hos foreningerne ift. om foreningerne lever op til folkeoplysningslovens krav til vedtægter, børneattester m.v.

Formålet er at sikre, at kommunens midler bliver anvendt til folkeoplysende aktiviteter.

Vi udfører tilsynet ved at indhente vedtægter, referater fra bestyrelsesmøder og generalforsamlinger, oplysninger om indhentelse af børneattester og andre relevante oplysninger hos foreningen.

Vi sammenholder disse oplysninger med folkeoplysningslovens bestemmelser om krav til folkeoplysende foreninger. Vi afholder et dialogmøde med foreningen, hvis vi vurderer, at det er nødvendigt.

Udvælgelse af foreninger

Når vi udvælger foreninger til stikprøver, kan det f.eks. ske ud fra følgende temaer:

  • Tilfældig udvælgelse
  • Foreninger som modtager et stort tilskud
  • Foreninger med stor stigning i aktivitets- eller tilskudsniveau
  • Foreninger med en stor ændring i medlemstallet eller et højt medlemstal
  • Foreninger hvor der er tvivl om hvorvidt foreningen lever op til at være en folkeoplysende forening eller der tidligere har været konstateret udfordringer ift. efterlevelse af lovgivningen, børneattester mv

Kontakt

Bettina Gundlund Johansen Kultur- og Borgerserviceafdelingen Søvej 1 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje