Høring
Høring af forslag til ændringer af affaldsregulativerne
Regulativ for husholdningsaffald foreslås ændret med nye regler om fælles affaldsafhentning i større sommerhusområder i såkaldte ”affaldsøer”. Regulativ for erhvervsaffald foreslås ændret med nye regler for erhvervs-adgang til genbrugspladserne gennem nummerpladegenkendelse. Nye regler om udbud af forbrændingsegnet affald er skrevet ind i regulativerne. Silkeborg Byråd sender regulativerne i offentlig høring fra 8. januar til og med 5. februar 2025.
Sommerhusområder
I Silkeborg Kommune findes der 15 egentlige sommerhusområder og 2 områder med ferieboliger (Søhøjlandets Feriepark i Gjern). Alle husholdninger, og herunder også sommerhuse, skal sorte husholdningsaffald i op til 10 fraktioner, som typisk sorteres i 3 affaldsbeholdere.
Sommerhuse har krav om sorterings- og benyttelsespligt. Affaldsbeholdere ved sommerhusene er ofte placeret i naturen uden faste belægninger, hvilket medfører, at beholderne skal hentes på græs eller jord, og at tunge indsamlingskøretøjerne skal køre på smalle, ujævne og mindre gode jord- og grusveje.
I en lang række kommuner med flere og større sammenhængende sommerhusområder har Arbejdstilsynet pålagt kommunerne at finde løsninger på udfordringer med afhentning af affaldsbeholdere på standpladser med ujævnt terræn samt kørsel på udfordrende grusveje.
Ydermere kan skelordningen, for det genanvendelige affald være uhensigtsmæssigt for sommerhusejere, da tømning af affaldsbeholdere kan lægge flere dage efter de er taget hjem igen. Derved kommer affaldsbeholderne muligvis til at synliggøre at sommerhuset ikke er beboet.
Af ovenstående grunde har Silkeborg Kommune og Silkeborg Forsyning A/S foreslået at indføre fælles affaldsløsning i de større sommerhusområder. Den enkelte grundejerforening tages med i processen omkring implementering af fælles affaldsløsninger. Den største afstand fra et sommerhus til en affaldsø, med delvist nedgravede containere eller containere over jorden, er vurderet til at være ca. 350 meter, mens den typiske afstand vil være fra 200-250 meter. Hovedparten af de større sommerhusområder er indrettet med én ind- og udkørsel, hvilket giver en optimal placering for affaldsøerne.
Det samlede affaldsgebyr for sommerhuse med anvendelse af fællesløsninger vil være 1.900- 2.250 kr. pr. år, hvilket vil være 150-200 kr. lavere end det tilsvarende affaldsgebyr for en almindelig en-familiebolig i Silkeborg Kommune.
Erhvervs-adgang på genbrugspladsen
Silkeborg Kommune rummer ca. 4000 virksomheder. Der er tilmeldt ca. 1000 virksomheder til den nuværende abonnementsmodel for adgang til genbrugspladserne for virksomheder. Virksomhederne betaler et årligt abonnement for at kunne benytte genbrugspladsen (uden max. antal besøg). Silkeborg Forsyning A/S vurderer, at der er en del ”gratister”, hvor virksomhederne anvender genbrugspladserne uden af blive opkrævet betaling. Det foreslås derfor at der indføres et system med nummerpladegenkendelse.
Nummerpladegenkendelses system
Silkeborg Forsyning A/S har foreslået at indføre et system med nummerpladegenkendelse, som kontrollerer køretøjets ejer og anvendelse op mod motorregistret og CVR-registret. Dette sikrer, at de virksomheder, som benytter sig af den tilbudte genbrugspladsordning, kommer til at betale for den aktuelle ydelse. Silkeborg Kommune vurderer, at med det nye system med nummerpladegenkendelse, vil det i højere grad blive ”forureneren der betaler”, altså vil virksomheder, der gør brug af genbrugspladsen, blive opkrævet et gebyr.
Afregningsmodel
Afregningsmodellen bliver en kombination af en abonnementsordning for et fastlagt antal besøg og en reduceret betaling pr. besøg ved flere end henholdsvis 24 og 8 besøg pr. år, alt efter virksomhedstype. Udover abonnementsordningen tilbydes der også en enhedspris for et enkelt besøg på genbrugspladsen til omkring 160 kr. (ekskl. moms).
Silkeborg Forsyning A/S planlægger at anvende den nuværende abonnementsordning for virksomheder det første halvår af 2025, og fra den 1. juli 2025 vil virksomhederne blive registeret for hvert besøg ved nummerpladegenkendelse med en månedlig fakturering.
Forbrændingsegnet affald
På grund af ny lovgivning ophører Silkeborg Kommunes pligt til at aflevere forbrændingsegnet affald fra Silkeborg Kommune til Forbrændingsselskabet Energnist I/S. Loven medfører, at kommuner skal udbyde opgaver om behandling af forbrændingsegnet affald, der ikke er farligt affald, og som er omfattet af en kommunal indsamlingsordning, så kommunerne senest fra den 1. juli 2025 har indgået kontrakt om behandlingen. Silkeborg Forsyning A/S udfører udbud af forbrændingsegnet affald på vegne af Silkeborg Kommune.
Det foreslås at Regulativ for erhvervsaffald tilrettes så det er frit for erhverv, hvor de ønsker at aflevere forbrændingsegnet affald. Borgerne er forsat forpligtet til at afleverer deres forbrændingsegnede affald igennem de kommunale ordninger, men det vides ikke, før udbuddet er afklaret, hvor det forbrændingsegnede affald skal behandles.
Informationer
Dokumentation & Tilladelser
Abonnér på Høringsportalen
Har du lyst til at få opdateringer på høringer direkte i din indbakke? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev, hvor vi løbende holder dig opdateret