Skip til hoved indholdet
    Hjem Demokrati Kommissorium for Civilsamfundsudvalget

Kommissorium for Civilsamfundsudvalget

Baggrund

I Danmark er der en lang tradition for, at civilsamfundet og den offentlige sektor arbejder sammen. De to sektorer kan noget forskelligt og komplementerer hinanden. De seneste år er der kommet endnu større fokus på samarbejdet mellem kommunerne og civilsamfundet, da samarbejdet kan bidrage til at løse en række udfordringer og opgaver, som kommunerne har vanskeligt ved at klare alene – både som følge af ressourceknaphed (økonomi og hænder) og opgavernes kompleksitet.

Civilsamfund bruges som en fælles betegnelse for de aktører og grupperinger, som eksisterer imellem og uafhængigt af privatsfæren, markedet og det offentlige i et demokratisk samfund. Civilsamfundet er fx foreninger, fonde, selvejende institutioner, lokale grupper, interesseorganisationer, netværk og meget andet.

Civilsamfundet udgør en stor samfundsmæssig ressource. Hvor stor, er vanskeligt at sætte tal på, fordi værdier som medborgerskab og sammenhængskraft ikke kan gøres op i tal. Vi ved dog, at ca. 35 % af de voksne danskere yder en frivillig indsats. Mange tusinde danskere er således en aktiv del af civilsamfundet og endnu flere har glæde af den indsats, som civilsamfundet bidrager med.

Der er stort potentiale i at styrke og øge samarbejdet mellem kommune og civilsamfund – både for den enkelte borger og for kommunens mulighed for at få økonomien til at række. Samarbejdet rummer dog en række udfordringer og dilemmaer, der skal undersøges, drøftes og imødekommes for at potentialerne kan realiseres til fulde.

Udvalgets formål

Civilsamfundsudvalgets opgave er at styrke Silkeborg Kommunes forudsætninger for at kunne samarbejde mere og bedre med civilsamfundet om løsningen af bl.a. velfærdsopgaverne.
Udvalget skal facilitere en bred, undersøgende samtale om gevinster, udfordringer og dilemmaer i samarbejdet og på baggrund heraf evt. udvikle forslag til pilotprojekter, der styrker samarbejdet mellem kommunen og civilsamfundet eller løser konkrete opgaver i fællesskab.

Formalia

Civilsamfundsudvalget nedsættes i henhold til § 17, stk. 4 i den kommunale styrelseslov og skal fungere i perioden 1. januar 2024 til 1. september 2025. Civilsamfundsudvalget nedsættes under og refererer til Økonomi- og Erhvervsudvalget og har således ikke beslutningskompetence.

Da Civilsamfundsudvalgets arbejdsfelt og -opgave strækker sig ind over de store velfærdsområder, er det afgørende, at der etableres stærke arbejdsfællesskaber mellem Civilsamfundsudvalget og en række fagudvalg.

For at understøtte dette mødes Civilsamfundsudvalgets formand med formandskaberne i henholdsvis Dagtilbud-, Skole- og Familieudvalget, Arbejdsmarkedsudvalget, Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalget, Socialudvalget, Ældreudvalget og Sundheds- og Nærhedsudvalget to gange i perioden fra 1. januar 2024 til 1. september 2025.

Udvalgets medlemmer

Civilsamfundsudvalget består af 5 medlemmer af Silkeborg Kommunes byråd (inkl. formand) og 4 eksterne medlemmer fra fx civilsamfundsorganisationer og foreninger/organisationer med civilsamfundsengagement.
Der udarbejdes en sag til byrådet mhp. godkendelse af Civilsamfundsudvalgets sammensætning og bemyndigelse til, at de politiske medlemmer af udvalget kan sætte navn på de eksterne repræsentanter.

Arbejdsform

Arbejdsfeltet for Civilsamfundsudvalget er bredt og rummer mange spændende udfordringer og dilemmaer – og vedrører en bred målgruppe - hvorfor det foreslås at eksperimentere med arbejdsformen og udfordre den måde, vi hidtil har arbejdet med §17 stk. 4-udvalg i Silkeborg Kommune.

I den kommende periode fungerer Civilsamfundsudvalget som styregruppe for en række arbejdsgrupper, der arbejder med hver deres tema/udfordringer og refererer til styregruppen. For hver af de nedsatte arbejdsgrupper udpeges et ansvarligt politisk medlem.

Temaer for arbejdsgrupperne og bemanding af disse besluttes i Civilsamfundsudvalget.

Leverancer

  • Kortlægning af civilsamfundsaktører

Som fundament for arbejdet med de efterfølgende leverancer kortlægges civilsamfundsaktører i relation til Silkeborg Kommunes velfærdsopgaver.

  • Civilsamfundskonference

Som startskud for udvalgets virke arrangeres der en civilsamfundskonference i 1. kvartal 2024, hvor både fagpersoner, politikere, frivillige, pårørende, lokalråd og civilsamfundsaktører inviteres til dialog om udfordringer og potentialer i samarbejde mellem kommune og civilsamfund.

  • Prøvehandlinger/pilotprojekter

Arbejdsgruppernes arbejde skal resultere i forslag til pilotprojekter/prøvehandlinger, der styrker samarbejdet mellem Silkeborg Kommune og civilsamfundet. Test af pilotprojekter/prøvehandlinger besluttes sammen med relevante fagudvalg.

  • Anbefalinger til Silkeborg Kommunes samarbejde med civilsamfundet

På baggrund af Civilsamfundets arbejde formuleres der i forbindelse med udvalgets afrapportering til byrådet en række anbefalinger til Silkeborg Kommunes fremadrettede samarbejde med civilsamfundet.

Læs mere om Civilsamfundsudvalget

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje