Skip til hoved indholdet
    Hjem Demokrati Råd, nævn og udpegninger Silkeborg Kommunes Udsattestrategi 2024-2027

Silkeborg Kommunes Udsattestrategi 2024-2027

Silkeborg Kommune har siden 2019 haft en udsattestrategi. Formålet med Udsattestrategien er at understøtte et bredt samarbejde om at løfte udsatteområdet i Silkeborg Kommune – så kommune, civilsamfund, erhvervsliv, boligorganisationer m.fl. i fællesskab arbejder på at forebygge og mindske udsathed.

Målgruppen for Udsattestrategien er mennesker, der har flere og sammensatte udfordringer som psykisk sårbarhed, problematisk rusmiddelbrug, hjemløshed, helbredsproblemer, manglende tilknytning til arbejdsmarkedet, økonomiske problemer, prostitution, kriminalitet og oplevelser med stigmatisering og eksklusion fra fælleskaber.

Udsattestrategien er revideret i 2024 gennem dialog med borgere, ledere og medarbejdere på udsatteområdet i Silkeborg Kommune og tilstødende kommunale områder samt civilsamfundet. Strategien kobler sig til Socialpolitikken, som er udarbejdet af Socialudvalget og godkendt af byrådet.

Sideløbende med Udsattestrategien har Silkeborg Kommune nedsat et Udsatteråd for at styrke dialogen mellem socialt udsatte borgere og politikere i kommunen.

Udsattestrategien består af fem temaer, som vi arbejder inden for:

Bolig, Beskæftigelse og aktiviteter, Sundhed og rusmidler, Netværk og sociale relationer, Økonomi

Nedenfor kan du læse om de forskellige tiltag og initiativer, som skal gøre Udsattestrategien til virkelighed.


Beskæftigelse og aktivitet

I Silkeborg Kommune arbejder vi for, at socialt udsatte borgere får mulighed for at have en hverdag med et meningsfuldt indhold – det kan både være beskæftigelse, uddannelse eller andre former for meningsfulde aktiviteter. Vi bestræber os på at tilpasse indholdet til den enkelte borger og på at give alle borgere mulighed for at have noget meningsfuldt at stå op til.

Derfor vil vi:

  • Tilbyde en bred pallette af konkrete og fleksible jobtilbud og aktiviteter til socialt udsatte borgere i Silkeborg Kommune i samarbejde mellem virksomheder og kommune; herunder KLAP-job.
  • Styrke muligheder og incitamentet til at arbejde, f.eks. gennem Det Sociale Frikort.
  • Understøtte overgange mellem forskellige former for beskæftigelse f.eks. via kontaktpersonordning.
  • Styrke muligheder for dagtilbud med meningsfulde aktiviteter.

Bolig

I Silkeborg Kommune arbejder vi ud fra Housing First tilgangen, hvor grundopfattelsen er, at alle mennesker har brug for en bolig og for sikkerhed omkring boligsituationen. En stabil boligsituation er forudsætningen for trivsel og for forandringer i forhold til f.eks. psykiske lidelser, rusmiddelbrug og socialt netværk.

Socialudvalget i Silkeborg Kommune ønsker at arbejde aktivt med at øge udbuddet af boliger med billig husleje i Silkeborg Kommune, så alle borgere i kommunen har mulighed for at skabe et hjem.

Derfor har Socialudvalget udarbejdet Strategi for boliger med billig husleje. Strategien indeholder fire indsatsområder, som skal være med til at øge bredden i boligtyper, der tilgodeser socialt udsatte borgeres behov.
Du kan læse mere i Strategi for boliger med billige husleje, som du finder her

Hjemløs mand


Økonomi

Foruden en vis minimumsindkomst er styr på økonomien en forudsætning for et stabilt liv, hvor huslejen kan betales, og hvor der er råd til tøj, mad og evt. medicin. Socialt udsatte borgere har ofte økonomiske udfordringer som følge af lav indtægt og besvær med økonomien grundet den udsathed, de lever med.

I Silkeborg Kommune vil vi hjælpe socialt udsatte borgere med at få bedst muligt styr på økonomien. Derfor vil vi:

  • Tilbyde økonomisk rådgivning og hjælp til administration af økonomi til socialt udsatte borgere i samarbejde med erhvervslivet i Silkeborg Kommune.
  • Styrke samarbejdet med boligorganisationer i Silkeborg Kommune om at undgå, at udsatte borgere udsættes af deres bolig grundet manglende betaling af husleje – f.eks. via boligsociale medarbejdere. Læs mere om dette i Strategi for boliger med billige husleje.

Sundhed og rusmidler

I Silkeborg Kommune forstår vi sundhed bredt, dvs. at krop og psyke skal gå hånd i hånd. Socialt udsatte borgere skal have samme mulighed for et sundt liv som alle andre – og de skal have adgang til relevante sundhedsfaglige tilbud der, hvor de færdes.

En del socialt udsatte borgere har et problematisk brug af rusmidler, hvilket har en række komplekse følgevirkninger både fysisk, psykisk og socialt. Vi vil have en bred tilgang til rusmidler, som spænder over forebyggelse, behandling og skadesreducering.

Derfor vil vi:

  • Arbejde for lokale løsninger, hvor sundhedstilbud tilpasses borgerne – og ikke omvendt – samt støtte socialt udsatte borgere i at benytte disse tilbud.
  • Tilbyde sociale og medicinske behandlingstilbud til forskellige målgrupper; både borgere, som er i starten af et misbrug, og de særligt udsatte borgere med mangeårig afhængighed.
  • Tilbyde støtte og skadesreducerende tiltag for borgere, som trods de negative følgevirkninger, fortsætter med et misbrug af rusmidler.
  • Forebygge udviklingen af misbrug ved at være aktivt opsøgende i forhold til unge på ungdomsuddannelser, erhvervskoler, FGU og hvor unge færdes, og skabe tæt samarbejde med Jobcenter, politi og andre relevante aktører om forebyggende initiativer.

Plante indenfor


Netværk og sociale relationer

Alle mennesker har brug for at føle, at de hører til i et eller flere fællesskaber – det gælder også for socialt udsatte borgere. Men for mange socialt udsatte er det svært at skabe sig eller opretholde et netværk og være en del af sociale relationer, når tilværelsen er præget af sammensatte problemer.

I Silkeborg Kommune vil vi arbejde for, at alle borgere har mulighed for at være en del af sociale fællesskaber, hvor de kan føle sig accepterede, som de er.

Derfor vil vi:

  • Støtte den enkelte udsatte borger i at indgå i sociale fællesskaber, som giver netværk og relationer f.eks. gennem deltagelse i væresteder eller cafemøder og aktiviteter i Stemmer på Tværs.
  • Styrke samarbejdet mellem frivillige kræfter i civilsamfundet og kommunen om konkrete tilbud til socialt udsatte borgere, som øger deres netværk og giver dem en føles af fællesskab med andre.
  • Styrke kommunikationen vedrørende tilbud til socialt udsatte borgere, så den er i øjenhøjde og findes på de steder, hvor socialt udsatte borgere har deres gang.

Sådan følger vi op på Udsattestrategien

Afdelingschefer på tværs af kommunens velfærdsafdelinger har ansvar for at følge op på Udsattestrategien.

Socialchefen dagsordenssætter og drøfter Udsattestrategien med Silkeborg Kommunes Udsatteråd samt Kirkens Korshær én gang årligt. Det sker som udgangspunkt i 4. kvartal.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje