Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Kontakt og åbningstider Optagelse af lyd og video

Optagelse af lyd og video

Læs om hvad reglerne er, hvis du gerne vil optage en samtale eller et møde med en af kommunens medarbejdere, fx fordi du har svært ved at huske, eller fordi det ikke er muligt for dig at få en bisidder med til mødet.

Du må altid tage en bisidder med til møder med Silkeborg Kommunes medarbejdere. Det vil ofte være en bedre løsning end en lydoptagelse, da din bisidder også vil kunne hjælpe dig med at forklare betydningen af det, der bliver talt om på mødet.

Det kunne fx være ved en samtale med din sagsbehandler, hvor det vil være en hjælp for dig for at kunne huske og forstå, hvad der bliver talt om. Det kunne også være i forbindelse med et hjemmebesøg, hvor du er usikker på, hvad der skal ske.

Du har som udgangspunkt mulighed for at lydoptage dine samtaler med din sagsbehandler.
Du skal bare huske at sige det ved mødets start, hvis du vil optage samtalen.

Hvis du gerne vil optage en samtale, kan det være, at kommunens medarbejder også ønsker at optage lyd af jeres møde eller tager en kollega med til samtalen.

I nogle enkelte tilfælde vil dine muligheder for at lave lydoptagelser være begrænsede. Hvis det er tilfældet, skal du have en saglig begrundelse, og medarbejderen skal forklare dig, hvorfor du ikke må lave lydoptagelser.

Det er ikke lovligt at videooptage (enkeltstående optagelse) eller videoovervåge (løbende optagelse) uden at den/de, som du optager, ved det.

Videooptagelser i kommunens lokaler og områder

Hvis du ønsker at videooptage samtaler og møder i kommunens bygninger eller på kommunens område, så skal du altså først have fået medarbejderens accept. Som udgangspunkt har medarbejderen ret til at afvise videooptagelser.
I relation til videooptagelser i kommunens bygninger skelner man mellem optagelser på offentligt tilgængelige steder, og ikke-offentligt steder.

Offentligt tilgængelige steder

I åbningstiden - vil steder som fx Borgerservice, Bibliotekerne betragtes som offentligt tilgængelige steder. Det medfører, at du lovligt vil kunne videooptage uden samtykke på de nævnte steder.
Formålet må dog ikke være at filme konkrete medarbejdere, men fx Biblioteket som helhed.

Ikke-offentligt tilgængelige steder

Ikke-offentligt tilgængelige steder er fx et klasselokale på en folkeskole eller et mødelokale på Rådhuset eller en anden kommunal bygning. Det betyder at hverken du eller en elev, ikke må videooptage uden samtykke i et klasselokale i undervisningstiden. Det gælder også lokaler, hvor det klart fremgår, at der er adgang forbudt for uvedkommende. Da Rådhuset har zone-inddeling med adskillelse af områder med offentlig adgang og ikke-offentlig adgang, så er det det ikke lovligt at videooptage i zonerne med ikke-offentlig adgang - uden du har fået samtykke af kommunens medarbejder.

Videooptagelse og eller videoovervågning i din egen private bolig

Hvis du videooptager eller videoovervåger i din egen private bolig, skal du tydeligt skilte med det, og du skal oplyse kommunens medarbejder om videoovervågningen.

Hvis du er kommet til at filme i din egen bolig eller har optaget en af kommunens medarbejdere på arbejde uden at gøre opmærksom på det, kan du blive meldt til politiet for overtrædelse af straffeloven og tv-overvågningsloven. 

Som udgangspunkt gælder, at når selve optagelsen er ulovlig, er offentliggørelse af samme materiale også ulovligt.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje