Psykiatristrategi 2024-2027
Silkeborg Kommunes Psykiatristrategi 2024-2027
Silkeborg Kommunes Psykiatristrategi retter sig mod voksne, som lever med psykisk sårbarhed, og de funktionsnedsættelser, der følger med. Psykiatristrategien udspringer af Socialpolitikken, som er udarbejdet af Socialudvalget og godkendt af byrådet.
Psykiatristrategien beskriver, hvordan Silkeborg Kommune arbejder for og med mennesker med psykisk sårbarhed, som har brug for hjælp og støtte i varierende omfang og over både kortere og længere perioder i deres liv. Fundamentet for Psykiatristrategien er recovery-orienteret rehabilitering, dvs. vi støtter den enkelte borger i at indfri håb, ønsker og drømme - med sigte på at komme sig og få et meningsfuldt liv med størst mulig selvstændighed.
Psykiatristrategien indeholder fire indsatsområder, som vi arbejder inden for:
Alt med borgeren
Tilbud i nærmiljøet
Samarbejde og sammenhæng
Fællesskaber for alle
Nedenfor kan du læse om de forskellige tiltag og initiativer, som skal gøre Psykiatristrategien til virkelighed.
Alt med borgeren
Vi samarbejder med borgeren ud fra dialogbaserede tilgange med fokus på ønsker og drømme
Medarbejdere på tværs af Socialafdelingens forskellige tilbud (boformer og bostøtte) og i myndighedssektionen arbejder ud fra dialogbaserede tilgange til samarbejdet med borgerne. Fælles for de dialogbaserede tilgange er, at borgernes ønsker, håb og drømme er centrale for samarbejdet.
Det betyder bl.a., at vi har fokus på at finde den enkeltes motivation for at ændre sin tilværelse og støtter borgeren i dette. Det betyder også, at vi anerkender borgerens ret til selvbestemmelse – og dermed til at takke nej til tilbud eller indsatser, som de professionelle omkring borgeren anbefaler. Vi bestræber os hele tiden på at blive dygtigere til den dialogbaserede tilgang til samarbejdet med borgeren gennem forskellige former for kompetenceudvikling.
Vi ser på og arbejder med borgerens ressourcer som et aktiv
Vi arbejder også på at styrke medarbejdernes blik på den enkelte borgers ressourcer – og hvordan disse kan bringes i spil i samarbejdet med borgeren. Vi har særligt fokus på borgerens netværk og vil styrke arbejdet med at inddrage både borgerens personlige og professionelle netværk for at bringe alle ressourcer i spil.
Tilbud i nærmiljøet
Mange mennesker med psykisk sårbarhed ønsker at modtage relevant støtte tæt på deres bopæl. Samtidig har en del af disse mennesker også brug for specialiserede tilbud, som kan arbejde med eksempelvis dobbelte diagnoser. Det stiller krav om en løbende tilpasning og udvikling af de forskellige tilbud til mennesker med psykisk sårbarhed i Silkeborg Kommune.
Vi øger kapaciteten internt i Silkeborg Kommune
Socialdelingen ønsker at øge antallet af pladser på boformer til borgere med psykisk sårbarhed i Silkeborg Kommune, så flest mulige borgere med psykisk sårbarhed kan tilbydes en fagligt relevant boform i Silkeborg Kommune – tæt på deres nærmiljø, familie og netværk.
Vi skaber fleksible tilbud og indsatser
Socialafdelingen vil være en agil organisation, som tilpasser tilbud og indsatser til borgernes behov. Det betyder bl.a., at vi hurtigt kan justere på indsatser, når en borgers behov ændrer sig – f.eks. skrue op eller ned for det ugentlige antal samtaler med en bostøtte.
Vi vil også arbejde for, at borgere med psykisk sårbarhed har mulighed for at blive længst muligt i eget hjem. Det kræver også, at vi tilpasser indsatsen til den konkrete borgers behov og sammensætter et team af medarbejdere, som kan støtte borgeren i de(n) konkrete opgave(r) og være fleksible i forhold til, hvornår borgeren har behov for denne støtte.
Samarbejde og sammenhæng
Vi skaber sammenhæng for borgeren gennem samarbejde med aktører både i og uden for kommunen
Borgere med psykisk sårbarhed har i mange tilfælde kontakt til flere afdelinger i Silkeborg Kommune eller til både kommune og behandlingstilbud i regionspsykiatrien. Derfor har vi et kontinuert fokus på at styrke samarbejde og sammenhæng for borgerne, så de oplever et samlet og velkoordineret forløb mellem de professionelle aktører.
Konkret samarbejder Socialafdelingen med de øvrige velfærdsafdelinger i kommunen om at skabe sammenhæng i borgernes forløb gennem forskellige faste samarbejdsfora og gennem et fælles mindset for samarbejdet. Dette mindset kalder vi for ’Sammenhæng og råderum’ – og det betyder, at ledere og medarbejdere arbejder sammen på tværs for at sikre den mest hensigtsmæssige og mindst indgribende indsats for den enkelte borger. I strategiperioden vil vi arbejde målrettet på at styrke og udbygge samarbejdet - f.eks. med Sundhed & Omsorg.
Vi vil fortsætte udviklingen af FACT-samarbejdet mellem tre midtjyske kommuner samt Regionspsykiatrien Midt. FACT-samarbejdet handler om at udvikle og implementere tværsektorielle teams, der står for det samlede tilbud til de mest udsatte borgere med svær psykisk sygdom. I FACT-samarbejdet mødes de tværsektorielle teams hyppigt for at koordinere og tilpasse den samlede indsats til borgerens aktuelle behov. Alle i teamet arbejder med fælles målsætninger og har fokus på borgerens mål.
Socialafdelingen og Beskæftigelsesafdelingen vil i strategiperioden bruge den fælles lokation på Jobcentret på Drewsensvej til at videreudvikle samarbejdet om korte indsatser med fokus på mestring og forebyggelse.
Vi vil styrke samarbejdet med civilsamfundet
Socialafdelingen vil styrke samarbejdet med civilsamfundet i Silkeborg Kommune om konkrete initiativer og indsatser målrettet borgere med psykisk sårbarhed. Konkret vil vi arbejde på at udvide samarbejdet med civilsamfundet om initiativer, der understøtter overgangen til en mere selvstændig tilværelse ved afslutning af kommunale indsatser. Det er ofte i denne overgang, at borgere med psykisk sårbarhed kan opleve tilbagefald eller udfordringer, hvis ikke den professionelle støtte erstattes af tilbud og netværk i civilsamfundet eller i den enkeltes personlige netværk.
Fællesskaber for alle
En central del af recovery-processen for borgere med psykisk sårbarhed er at være en del af meningsfulde fællesskaber og aktiviteter i hverdagen. Nogle har brug for et aktivitets- og samværstilbud, mens andre har glæde af en fælles kommunal indsats med støtte for at komme i job eller fleksjob.
Vi støtter mennesker med psykisk sårbarhed i at indgå på arbejdsmarkedet
Socialafdelingen og Beskæftigelsesafdelignen vil fortsat arbejde tæt sammen om at støtte mennesker med psykisk sårbarhed i at indgå på arbejdsmarkedet på forskellige måder eller i uddannelse.
Beskæftigelsesafdelingen arbejder bl.a. med IPS-forløb (Individuel Placering med Støtte), hvor IPS- konsulenter understøtter borgere med svær psykisk sårbarhed i at indgå på arbejdsmarkedet. I forløbene er der et stærkt ressourcefokus og en tro på, at deltagelse i et arbejdsfællesskab understøtter borgernes personlige recovery-proces.
I Psykiatriens Hus arbejder Socialafdelingen med beskæftigelseslignende tilbud gennem PH Aktiv. Indholdet varierer fra cafedrift til løsning af praktiske opgaver i det fri. I samarbejde med Beskæftigelsesafdelingen tilbydes også forløb om ’Job og indsigt’ med det formål at bringe borgere med psykisk sårbarhed tættere på arbejdsmarkedet og konkrete arbejdsfællesskaber.
Vi ser erhvervslivet både i og uden for Silkeborg Kommune som en afgørende samarbejdspartner i forhold til at skabe jobmuligheder for mennesker med psykisk sårbarhed, så den enkelte kan indgå på arbejdsmarkedet - og i arbejdsfællesskaber - med egne kompetencer og potentialer.
Vi hjælper mennesker med psykisk sårbarhed ind i meningsfulde fællesskaber
Socialafdelingen driver forskellige fællesskaber for borgere med psykisk sårbarhed – fx mødesteder, væresteder samt aktivitets- og samværstilbud. I strategiperioden vil vi fortsat arbejde for, at borgere med psykisk sårbarhed føler, at de hører til i et fællesskab – så den enkelte undgår isolation. Derfor vil vi støtte borgere i at benytte fællesskaber, og vi vil arbejde for, at fællesskaberne er rummelige og indbyder til, at borgerne kan komme der – både når de har det godt, og når de er inde i svære perioder.
Vi tror på, at fysisk aktivitet og frisk luft er godt for alle mennesker – og som outdoor-kommune vil vi styrke brugen af natur og fysisk aktivitet i socialfaglige indsatser der, hvor det giver mening.
Sådan følger vi op på Psykiatristrategien
Afdelingschefer på tværs af kommunens velfærdsafdelinger har ansvar for at følge op på Psykiatristrategien.
Socialchefen dagsordenssætter og drøfter Psykiatristrategien med Silkeborg Kommunes Handicapråd én gang årligt. Det sker som udgangspunkt i 4. kvartal.