Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt
    Hjem Nyheder Byrådet har besluttet

Byrådet har besluttet

Få et kort overblik over, hvad Byrådet har besluttet på mådet i januar 2025

Dialogmøde med borgerne

Silkeborg: Byrådet har holdt dialogmøde med borgerne. 4 tog imod tilbuddet om taletid og kom med indlæg om Søfronten (punkt 15), Boxit-byggeri, private bådebroer (punkt 3 til 9) og Linå Friskoles placeres (punkt 25).
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 1

Stedfortræder hos konservative

Silkeborg: Byrådet har godkendt, at 2. stedfortræder for Det Konservative Folkeparti, Karen Aagaard, deltager i stedet for Trine Roungkvist, der er forhindret på grund af sit arbejde.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 2Kern Oddershede i stedet Ole Würzt for Venstre.

Dagsorden godkendt

Silkeborg: Byrådet har godkendt dagsorden for mødet. Der er 37 punkter på dagsordenen. Heraf 7 lukkede. 15 og 25 tages lige efter punkterne om bådebroer.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 3

Ja til privat bådebro ved Sølystvej 19b

Silkeborg: Byrådet har givent dispensation til en bådebro ved Sølystvej 19b. Langsø er er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 4

Ja til privat bådebro ved Åhavevej 85

Silkeborg: Byrådet har givet dispensation til en bådebro ved Åhavevej 85. Remstrup Å er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation. Det kan kun lade sig gøre i særlige tilfælde. I følge Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis hører en bådebro med privat, rekreativt formål ikke begrunde en dispensation. En kommune har pligt til at følge nævnets praksis.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 5

Ja til privat bådebro ved Sejs Søvej 61

Sejs: Byrådet har givet dispensation til bådebro ved Sejs Søvej 61. Borre Sø er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation. Det kan kun lade sig gøre i særlige tilfælde. I følge Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis hører en bådebro med privat, rekreativt formål ikke begrunde en dispensation. En kommune har pligt til at følge nævnets praksis.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 6

Ja til privat bådebro ved Vesterlundsvej 85c

Virklund: Byrådet har givet dispensation til en bådebro ved Vesterlundsvej 85c. Thorsø er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation. Det kan kun lade sig gøre i særlige tilfælde. I følge Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis hører en bådebro med privat, rekreativt formål ikke begrunde en dispensation. En kommune har pligt til at følge nævnets praksis.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 7

Ja til privat bådebro ved Sølystvej 91

Silkeborg: Byrådet har givet dispensation til en bådebro ved Sølystvej 91. Langsø er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation. Det kan kun lade sig gøre i særlige tilfælde. I følge Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis hører en bådebro med privat, rekreativt formål ikke begrunde en dispensation. En kommune har pligt til at følge nævnets praksis.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 8

Ja til privat bådebro ved Lyngbygade 81

Silkeborg: Byrådet har givet dispensation til en bådebro ved Lyngbygade 81. Lyngsø er beskyttet natur, og en bådebro kræver derfor en dispensation. Det kan kun lade sig gøre i særlige tilfælde. I følge Miljø- og Fødevareklagenævnets praksis hører en bådebro med privat, rekreativt formål ikke begrunde en dispensation. En kommune har pligt til at følge nævnets praksis.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 9

4 større vandprojekter godkendt

Silkeborg Kommune: Byrådet har godkendt 4 vandprojekter. 2 handler om vådområder, nærmere bestemt ved Tange Å og Fugsholm Bæk. De andre om restaurering af vandløb, nærmere bestemt ved Humle Mølle og Allinggård. Samlet er der sat 25,3 mio. kroner af til projekterne, som finansieres af staten.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 10

Planer for beskyttelse af vandet

Silkeborg Kommune: Byrådet har godkendt 3 indsatsplaner for beskyttelse af grundvandet endeligt. Der er tale om indsatsplan Nord, samt opdateringen i indsatsplanerne Syd og Øst. Formålet er at sikre nuværende og fremtidige drikkevandsinteresser, så grundvandets kvalitet i alle grundvandsforekomster overholder drikkevandskravene efter simpel vandbehandling. Understøtte en decentral og bæredygtig indvinding. Koordinere mellem interessenter.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 11

Med i en af 5 lokale treparter

Silkeborg Kommune: Byrådet har godkendt, at Silkeborg Kommune deltager i arbejdet med den lokale trepart for Randers Fjord. Rune Kristensen og Susanne Jacobsen skal repræsentere Silkeborg i gruppen, der skal arbejde med hvordan vandoplandet i området skal udnyttes. Byrådet har fravalgt at sende repræsentanter til treparterne for Limfjorden, Ringkøbing Fjord, Århus Bugt samt Nissum Fjord, da kommunens del af disse vandoplande er meget små. Byrådsmødet, 28. januar, punkt 12

Orientering om Grøn Trepart

Silkeborg Kommune: Byrådet er blevet orienteret om Grøn Trepart. Målet med aftalen er at nedbringe landbrugets CO2-udledninger og opfylde vandrammedirektivet mht. kvælstofreduktion til fjord og hav. Skal målene opnås, kræver det en storstilet omlægning af landbrugsjord til skov og natur. Landmænd skal betale en CO2-afgift for husdyr og lavbundsarealer for at fremme mere bæredygtige landbrugsmetoder.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 13

Tunnel ned til p-kælder flyttes

Silkeborg: Byrådet har givet dispensation til at den planlagte p-kælder under Fredensgård bliver forskudt i forhold til lokalplanens rammer og at der også bliver parkering under Kirkepladsen. Det har vist sig at den først planlagte placering af tunnellen ned til p-kælderen er problematisk på grund af mange forsyningsledninger i jorden. Menighedsrådet ved Silkeborg Kirke er indforstået med ændringen.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 14

1. etape af Søfrontsprojektet kan sættes i gang

Silkeborg: Byrådet har besluttet at første etape af omdannelsen af Søfronten ved Silkeborg Langsø kan sættes i gang i forbindelse med flytningen af Christian 8.s Vej. Første etape er en beslutning om forløbet for Søvej mellem Godthåbsvej og Christian 8.s Vej. Byrådet beslutter derudover, at de øvrige etaper er afsæt for det videre politiske arbejde med hensyn til indhold, tidsplan og inddragelse, og at der skal ske en tidlig borger-, investor- og aktørinddragelse. De øvrige etaper er: 2. Beslutning om sportshubben og området omkring. 3. Beslutning om valg af scenarie for overdækning af Søvej (fuld overdækning/delvis overdækning). 4. Beslutning om rådhusfunktioner og rådhusets fremtidige rolle (Søvej 1 og Søvej 3) - set i relation til kulturdynamoen. 5. Beslutning om kulturdynamoens indhold – set i relation til rådhuset. 6. Beslutning om strategi for samarbejdsmodel, herunder udvikling med grundejer og investorer/udvikler.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 15

10 mio. kroner til vedligehold af veje

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget yderligere 10 mio. kroner til vedligehold af veje. Pengene går primært til renovering af broer. Også i 2026-2028 vil der være 10 mio. kroner ekstra på budgettet. Her kommer ny asfalt på veje og stier i spil. De mest trafikerede veje og stier tages først. Der skal også ses på de cykelstier, der er for smalle til ladcykler.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 16

8 nye byggegrunde i Them

Them: Byrådet har bevilget 2,7 mio. kroner til byggemodning af 8 grunde ved Dyrehaven i Them. Samt 300.000 kroner i 2026 til at gøre arbejdet helt færdigt. Grundene vil få vejtilslutning fra Dyrehaven, hvor der etableres en boligvej med et vejudlæg på 9,5 m, hvoraf de 5,5 m er befæstet vej med asfalt. Der er er græsrabat i begge sider af boligvejen, og der etableres for enden af veje en vendemulighed for lastbil på 12 m. Der kommer desuden 2 nye stier over til det eksisterende stisystem mod vest og nord.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 17

Planlægning af hal 2 ved Søholtskolen

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget 1 mio. kroner til at få sat projekteringen af endnu en hal ved Sølystskolen. Desuden skal ankomst- og parkeringsforhold opgraderes, og der skal være arealer til at opholde sig på udenfor. Der er sat 25 mio. kroner af til Sølysthal 2 i budgettet.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 18

4,6 mio. kroner til daginstitutioner

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget en pulje på 4,6 mio. kroner, der skal bruges til at ændre på kapaciteten i daginstitutionerne. Pengene gør det muligt for de enkelte daginstitutioner at etablere eller konvertere pladser i de eksisterende bygninger med kort varsel, hvis behovet ændrer sig.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 19

3 mio. kroner til små anlægsarbejder

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget en pulje på 3 mio. kroner, der skal bruges på mindre anlægsarbejder i daginstitutioner, fx hvis der kommer et påbud eller der er andre tiltag for at forbedre arbejdsmiljøet.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 20

5 mio. kroner til energispareprojekter

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget en pulje på 5 mio. kroner, som skal bruges på projekter, der har til formål at spare på energien. I 2025 kommer der særlig fokus på nye anlægsprojekter og vandforbruget. Samtlige kommunale bygninger skal fx have monteret energibesparende luftblandere på vandhaner og brusere, justeret skyllemængden på toiletter og udskiftet ældre enheder. Et andet stort projekt er ventilationen på Buskelundskolen Byrådsmødet, 28. januar, punkt 21

5 mio. kroner til energispareprojekter

Silkeborg Kommune: Byrådet har bevilget en pulje på 5 mio. kroner, som skal bruges på projekter, der har til formål at spare på energien. I 2025 kommer der særlig fokus på nye anlægsprojekter og vandforbruget. Samtlige kommunale bygninger skal fx have monteret energibesparende luftblandere på vandhaner og brusere, justeret skyllemængden på toiletter og udskiftet ældre enheder. Et andet stort projekt er ventilationen på Buskelundskolen.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 22

Helhedsplan for Spejdernes Lejr

Silkeborg: Byrådet har bevilget ½ mio. kroner til en helhedsplan for arealet, der skal huse Spejdernes Lejr i 2030 og Verdensjamboreen året efter. Spejderbyen skal ligge i Eriksborg og have plads til henholdsvis 35.000 og 50.000 spejdere. Der skal bruges et areal på ca. 200 ha til Spejdernes Lejr og et areal på ca. 400 ha til Verdensjamboreen. Lejrene planlægges at finde sted på etape 3 og 4 i Eriksborg, samt på et areal lige vest for Grauballe, der er lagt ud til skovrejsning (Eriksborg Skov).
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 23

Pris på grunde i Astrid Lindgren-kvarteret

Silkeborg: Byrådet har godkendt pris og salgsvilkår for 14 parcelhusgrunde og 2 storparceller på Linesvej i Astrid Lindgren-kvarteret i Bakke. Parcelhusgrundene sættes til salg med en mindstepris mellem 1.270.000 og 1.780.000 kroner. Gennemsnitsprisen er 1.417.143 kroner. Storparcellerne får en mindstepris på 3 mio. kroner og 2,5 mio. kroner.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 24

Linå Friskole får byggegrund

Linå: Byrådet har besluttet at overdrage et areal på 11.000 kvm i Linå til folkene bag en kommende Linå Friskole. Overdragelsen skal ske uden udgifter for kommunen. Arealet ligger på Linåtoften 20b på en del af det område, som Rottweilerklubben har lejet siden 1986.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 25

Pant på engangskopper på vej

Silkeborg: Byrådet har besluttet at Silkeborg ikke skal deltage i et forsøg om pant på emballage til takeaway. I dette tilfælde et forsøg med engangskopper. Senest i 2029 skal forbrugerne i EU have muligheden for at købe take-away i emballage, der indgår i et genbrugssystem.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 26

Erhvervsstyrelsen skal føre tilsyn med Regattafonden

Silkeborg Kommune: Byrådet er blevet orienteret om, at det bliver Erhvervsstyrelsen, ikke Silkeborg Kommune, der skal føre tilsyn med Regattafonden. Erhvervsstyrelsen vurderer, at kommunen har været så involveret i stiftelsen af fonden i en sådan grad, at den skal anses som medstifter. Nu skal vedtægterne rettes til, så det fremgår at Silkeborg Kommune er medstifter.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 27

Borgerrådgiverens årsberetning

Silkeborg Kommune: Byrådet har taget borgerrådgiverens årsberetning til efterretning. I 2024 var der 352 borgerforløb og 40 sparring eller undervisningsforløb til ledere og medarbejdere. I alt giver det 392. I 2023 var der i alt 312 forløb. Borgerrådgiveren vurderer, at antallet stiger, fordi flere har fået kendskab til, at det er muligt at få vejledning fra en borgerrådgiver. Det gælder både borgere og medarbejdere. Generelt er samarbejdet godt. Borgerrådgiveren anbefaler, at der kommer ekstra fokus på sagsbehandlingstiderne og fristerne for aktindsigt.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 28

Ubalance på skoleområdet

Silkeborg Kommune: Byrådet har set på, hvordan budgettet til skoleområdet skal fordeles. Specielt pengene, der er sat af i budgetforliget til et markant løft af folkeskolen, da det ser ud til ikke at kunne lade sig gøre. Sagen blev sendt tilbage til Dagtilbud-, Skole- og Familieudvalget og til Økonomi- og Erhvervsudvalget. Samtidig skal gruppeformændene og borgmesteren mødes for at drøfte situationen.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 29

Overskrifter på lukkede punkter

Silkeborg Kommune: Byrådet har behandlet 6 lukkede punkter med følgende overskrifter. 30. Køb og anlægsbevilling til kommende erhvervsjord i Hårup. 31. Anlægsbevilling, køb og nedrivning af Hovedgaden 18, Sorring. 32. Godkendelse af salgspris på areal på Frederiksberggade til ABB. 33. Udbudsvilkår får erhvervsgrunden, Erhvervstrekanten, Silkeborg. 34. Beslutning om areal og rettighedserhvervelse, krydset Søndergade, Grønningen og D. Christensens Vej, Kjellerup. 35. Ekspropriation til vejforlægning ved Eriksborg. 36. Til orientering.
Byrådsmødet, 28. januar, punkt 30-36

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje