God energiledelse og el-biler gør en positiv forskel for klimaregnskabet
Silkeborg Kommune offentliggjorde tidligere på sommeren sit klimaregnskab for 2023. Her ser vi en positiv udvikling, som blandt andet skyldes et stort fokus på energiledelse og flådestyring.
Klimaregnskabet viser et fald i CO2-udledningen på 37% sammenlignet med 2022.
Samlet set er udledningen fra virksomhedens aktiviteter faldet med ca. 65% siden 2019, hvor man besluttede målsætningen om at være CO2-neutral som virksomhed i 2025. Særligt aktiviteter i forbindelse med driften af kommunens ejendomme og bilflåde har battet i regnskabet.
Lavere temperaturer i kommunens bygninger
Energikrisen satte for alvor fokus på temperaturerne i Silkeborg Kommunes bygninger. Og da krisen aftog, vedtog kommunen et standardiseret niveau for indetemperaturen, som betyder, at fx skoler opvarmes til 21 ֯C og haller til 17 ֯C.
Det har resulteret i, at varmeforbruget er faldet med 6 procent i 2023 sammenholdt med 2022. Måler vi siden 2019 – altså før krisen – har vi nedbragt forbruget med 12 procent.
- Vi har taget meget læring fra energikrisen med os - og selv om vi altid har haft godt styr på energireguleringen, så har der tidligere været steder, hvor det har været for varmt. I 2023 og frem er målet at ramme en temperatur på 21 grader, hvor det er varmest. Derfor ser vi besparelserne i 2023 - også selv om energikrisen er ophævet, fortæller Jesper Buchhardt, energileder i Silkeborg Kommune.
Silkeborg Kommune har et dedikeret Energiteam, som løbende hjælper kollegaerne med at drifte varmeanlæggene energivenligt. Energiteamet overvåger b.la. at indetemperaturen skrues ned, når bygningerne er lukkede og laver fx instrukser for, hvordan man gør sit varmeanlæg klar til varmesæsonen.
Silkeborg Kommune investerer årligt 8 mio. kr. i energioptimering af fx installationer og klimaskærme - altså tage, vinduer og ydervægge - og det er medvirkende til, at de langsigtede mål nås.
Bedre udnyttelse af solceller
For at få endnu mere ud af kommunens mere end 50 solcelleanlæg, har Silkeborg Kommune købt et særligt energistyringssystem, som overvåger solcellerne og fortæller, når noget er galt.
Det har resulteret i en stigning i elproduktion via solceller med 11 procent i 2023 i forhold til 2022.
- Systemet bygger på kunstig intelligens, som giver os indsigt vejrforholdene og sammenligner vejrdata med produktionsdata. Når de to tal ikke stemmer overens - altså når vores anlæg producerer for lidt i forhold til, hvor meget solen skinner - så får vi en alarm. På den måde kan vi hele tiden holde os ajour med vores solceller og sikre, at de kører optimalt, forklarer Jesper Buchhardt.
Solcelleanlæggene ligger på taget af haller, skoler, børnehaver og administrationsbygninger - og når der bygges nyt, tænkes solceller altid ind, hvor det er muligt.Silkeborg Kommunes solcelleanlæg dækker på nuværende tidspunkt 14 procent af kommunens årlige elforbrug.
177 el-biler nedbringer CO2-udledningen med 366 tons
Også Silkeborg Kommunes arbejde med at omlægge den samlede bilflåde til el-biler har stor betydning for klimaregnskabet. Der er nu 177 el-biler på vejene, og det har resulteret i, at kommunen har nedbragt CO2-udledningen med 366 tons/år.
Der arbejdes frem mod den næste udbudsproces for henholdsvis ladestandere og de resterende el-biler, så vi ved udgangen af 2025 kan nå i mål med en nedbringelse af CO2-udledningen med i alt 500 tons/år.
Fra naturgas til fjernvarme eller varmepumper
Frem mod 2030 vil Silkeborg Kommune desuden omlægge omkring 100 ejendomme fra naturgas til fjernvarme for at understøtte den kollektive forsyning. Er det ikke muligt at vælge en fjernvarmeløsning, omlægges bygningen til opvarmning via varmepumpe.
Vi udfasede oliefyr i vores bygninger for 5-10 år siden, og nu udfaser vi så naturgassen frem mod 2030. Her ligger et kæmpe potentiale, da naturgas udleder meget CO2. Faktisk udleder du kun en femtedel CO2, når du konverterer fra naturgas til en varmepumpe, fortæller Jesper Buchhardt.
Fakta: Energiledelse
- Med energiledelse stiller Silkeborg Kommune skarpt på energiforbruget i kommunens bygninger
- Energiledelse handler om at forstå, hvordan energien benyttes, identificere energispild samt løbende at reducere det samlede energiforbrug fx via energirenoveringer og ændret adfærd
- Energiledelse handler også om et skærpet fokus på energirigtig adfærd hos driftspersonale og brugere
Fakta: Energibesparelser og nedbringelse af CO2-udledning
- 6 procent fald i varmeforbruget i 2023 i forhold til 2022. Sammenlignet med 2019 er forbruget nedbragt med 12 procent. Alle tal er normaliserede, så vi kan sammenligne årene på trods af forskellige varmeforhold de enkelte år
- Elproduktion via solceller er steget med 11 procent i 2023 i forhold til 2022. Silkeborg Kommunes solcelleanlæg dækker på nuværende tidspunkt 14 procent af kommunens årlige elforbrug. Alle tal er normaliserede, så vi kan sammenligne årene på trods af forskellige solindstrålinger de enkelte år
- 177 el-biler er nu i drift hvilket betyder, at vi har nedbragt CO2-udledningen med 366 tons