Høj vandstand i en længere periode
Vandstanden i Gudenåen og søerne er høj, men ikke kritisk bortset fra enkelte udsatte steder. Krisestaben følger situationen løbende. Siden de store oversvømmelser i 2020 har mange udsatte grundejere foretaget klimatilpasning og flere grundejere har hentet sandsække hos beredskabet. Få et overblik over vandsituationen, som den ser ud lige nu.
Vandstanden i Gudenåen og søerne er nu steget så meget, at krisestaben med Midtjysk Brand & Redning, Silkeborg Forsyning og Silkeborg Kommune er trådt sammen for løbende af følge situationen. Er din ejendom i risiko for at blive oversvømmet, kan du hente gratis sand og sandsætte hos Midtjysk Brand & Redning (se nedenfor). Status på situationen torsdag 2. november 2023:
Vandstanden vil være høj i en længere periode
Efter den seneste måneds store regnmængder er vandstanden i Gudenåen og søerne steget og ventes svagt stigende også i de kommende dage, da der fortsat er meget vand, som skal afledes gennem Gudenåen.
DMI forudser i den kommende periode normal eller lidt under normal nedbør for årstiden, og da marker og jord er mættet af vand, forventes vandstanden derfor at forblive høj i en længere periode.
Den aktuelle vandstand i Gudenåen og søerne kan løbende følges på vandportalen.dk.
Enkelte udsatte steder
Den høje vandstand er ikke kritisk bortset fra enkelte udsatte steder, blandt andet ved Lysåen, i Lysbro og ved nogle sommerhuse på Skærbækvej.
Siden de store oversvømmelser ved 100-års hændelsen i 2020 har mange grundejere søgt om og fået lov til at hæve deres grunde, og de er ikke i samme grad i risiko for oversvømmelser som tidligere.
Status på veje og trækstien
Broen på Sørkelvej er spærret på grund af oversvømmelser fra 27. oktober 2023 og indtil videre. Trækstien langs Gudenåen er flere steder oversvømmet.
Generelt er situationen stabil og vejene farbare, men kør forsigtigt, hvis der er vand på vejene, og vær især forsigtig, når det bliver frostvejr.
Vandføring ved slusen i Silkeborg
Der er meget vand i søerne syd for slusen, og slusen er tæt på den maksimale kapacitet med knap 40.000 liter vand i sekundet. Det er ca. fire gange så meget vand, som der passerer slusen i en almindelig sommermåned. Til sammenligning satte vandføringen rekord under 100-års hændelsen 26. februar 2020, hvor der strømmede 56.000 liter vand gennem slusen i timen. En 100-års hændelse defineres som mere end 47.000 liter vand i timen.
Gratis sand og sandsække
Midtjysk Brand & Redning og Silkeborg Kommune stiller gratis sand og sandsække til rådighed, hvis din ejendom er i risiko for oversvømmelse. Sand og sandsække kan hentes hos Midtjysk Brand & Redning på Kejlstrupvej 99 C, 8600 Silkeborg alle ugens dage mellem kl. 8-16. Du skal selv fylde sand i sandsækkene.
Beredskabet har foreløbigt udleveret ca. 200 sandsække til tre ejendomme. Det er færre end forventet, og kan skyldes, at udsatte grundejere enten allerede har sandsække eller har klimatilpasset deres grund og ejendom.
- Borgerne skal have stor ros for at gøre en indsats for at beskytte deres ejendomme mod oversvømmelser ved at hente sandsække og for at klimatilpasse deres ejendomme, for at forhindre konsekvenserne af oversvømmelser. Vi kan se, at flere end 20 af de mest udsatte ejendomme langs Gudenåen og søerne har søgt om og fået lov til at hæve deres grunde, så de ikke i samme grad er i risiko for oversvømmelser som tidligere, siger beredskabsdirektør Klaus Vibe Hebsgaard.
Hold øje med vandstanden og få mere information
Følg vandstanden på vandportalen.dk for opdaterede oplysninger om vandforholdene.
Læs mere om Gudenåen, og hvordan du kan beskytte dig mod oversvømmelser, på Silkeborg Kommunes hjemmeside ved at følge linket nedenfor.