Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Klimaregnskab 2023: Silkeborg Kommune tæt på at være CO2-neutral

Klimaregnskab 2023: Silkeborg Kommune tæt på at være CO2-neutral

Silkeborg Kommune har et mål om at være CO2-neutral som virksomhed i 2025. Med et fald i CO2-udledningen på 37% fra 2022 til 2023 nærmer kommunen sig sit mål. Resultatet skyldes overvejende udviklingen i kommunens skove, som ikke tidligere blev regnet med, samt udfasning af gasfyr og energirenovering af bygninger.

Silkeborg Kommune har offentliggjort sit klimaregnskab for 2023, og igen i år er der sket en positiv udvikling. Regnskabet viser et fald i CO2-udledningen på 37% sammenlignet med året før. Samlet set er udledningen fra virksomhedens aktiviteter faldet med ca. 65% siden 2019, hvor man besluttede målsætningen om at være CO2-neutral i 2025 som virksomhed.

Det bringer Silkeborg Kommune et skridt tættere på at nå i mål med kun 2.850 tons C02 tilbage.

Ny regnskabsmodel for skove påvirker regnskabet positivt
Klimaregnskabet påvirkes positivt af byrådets beslutning om at anvende en ny regnskabsmodel for, hvor meget kommunens skove optager og udleder af CO2.

Den bygger på mere præcise data for egne skove, og en beregningsmetode, der også stemmer godt overens med de nye nationale tal, der netop er udkommet i ”Skovstatistikken 2022”. Skovene udgør i alt  60 procent af det samlede fald i CO2 fra 2022 til 2023.


Stort fald i CO-udledning i kommunale bygninger
Ser man på de øvrige områder, er der sket en stor reducering i C02-udledningen på ejendomsområdet. Her har man bl.a. energirenoveret kommunale bygninger og skiftet til mere bæredygtige opvarmningskilder så som fjernvarme. Derudover har man sænket varmeforbruget i haller, på rådhuset og skoler.

Et andet område med stort fald er vejbelysningen, der også har gavn af den positive udvikling af elproduktionen i Danmark. Og så er der også i år kommet mere skov og flere elbiler i regnskabet. Buskørsel derimod trækker den anden vej.

Forventninger til 2024
I 2024 ventes der at ske endnu et fald på el- og varmeområdet, da flere af kommunes bygninger overgår fra gasfyr til mere klimavenlige løsninger.

Derudover ventes effekten af de nye kommunale elbiler at kunne ses i CO2-regnskabet, og ligeledes vil der komme flere elbiler på vejene. Dog ventes en stigning i CO2-udledning i forhold til skolebusområdet, da byrådet har vedtaget, at busserne ikke længere skal køre på grønne drivmidler.

Endelig forventes det, at der vil blive rejst endnu 40-50 hektar ny skov samt gennemført flere lavbundsprojekter i 2024.

Se klimaregnskabet

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje