Kommune og efterskole giver presset fugleart nye hjem
Med hjælp fra elever på Gødvad Efterskole bliver resttræ fra byggeriet af den nye ringvejsbro genbrugt til fuglekasser til den rødlistede mursejler. Resttræet bliver igen en del af byggeriet, da kasserne skal hænge på broen.
Billedtekst: Fra venstre er det Matilde Krüger, Isabeell Lyck Arendal og Josephine Munksgaard Madsen, som fortæller, at det er meget sjovt at lave fuglekasserne, fordi de også får lov til at bruge maskiner, de ikke har brugt før. Bagerst viser Christoffer Højgaard Madsen den færdige fuglekasse frem.
Elever fra Gødvad Efterskole er i fuld gang med at trylle 35 fuglekasser ud af rest- og spildtræ fra støbeformene til ringvejsbroen, der er ved at blive bygget.
De har høvlet, slebet, og limet i mange, mange timer, og nu er de i gang med at skrue det, fine, glatte træ sammen til fuglekasser, så de inden for nogle uger kan komme op og hænge på den nye bro.
Løfter undervisningen
Deres faglærere Andreas Mølhave og Lene Nørretoft er glade for samarbejdet med Silkeborg Kommune og MT Højgaard, som bygger den nye ringvejsbro på Østre Ringvej lige ved siden af efterskolen.
- Vi gør det blandt andet for at bidrage til lokalsamfundet, som vi er en del af, og så giver det også rigtig god mening. Det, eleverne laver her, gør en forskel. I det her tilfælde for mursejleren. Samtidig får vi nu også mulighed for at snakke om miljø og bæredygtighed med eleverne, og hvorfor det er vigtigt ud fra noget meget konkret.
- Så det er en foræring til undervisningen, siger Andreas Mølhave.
”Det har vi lavet”
Eleverne på linjen for håndværk, kunst og design er enige om, at det er sjovt at lave. For Christoffer Højgaard Madsen på 18 år vækker det glæde, at kasserne skal være en del af byggeriet:
- Det er sjovt at lave fuglekasserne. Jeg kan godt lide at bruge mine hænder, så det er lige noget for mig at lave. Det er også ret fedt at lave noget, der skal op på broen. Når vi engang kører over den, så kan vi sige, at det har vi lavet.
Frida Stubkjær Jakobsen og Henriette Jensen på 16 og 18 år stemmer i.
- Det er sjovt at lave, fortæller de og fordyber sig igen i at skrue en af fuglekasserne sammen.
Godt samarbejde
For Silkeborg Kommune har samarbejdet været ene af plusser.
- Vi får genbrugt byggematerialer og forbedret forholdene for en sjælden, rødlistet fugleart samtidig med, vi får et nært samarbejde og forhold til en af de nærmeste naboer til byggeriet. De bliver en del af byggeriet, og eleverne ved, hvad det er der foregår lige nedenfor deres skole. Det giver bare god mening hele vejen rundt, siger Bente Rands Mortensen, vejingeniør i Silkeborg Kommune.
Det er ikke første gang, efterskolen og kommunen hjælper hinanden. Sidste år hjælp elever med at bygge kæmpe støbeforme til broen. Der står stadig nogle miniature-bropiller i et blomsterbed foran efterskolen, som er brugt til at vise, hvordan støbning af beton foregår.
Lever i luften
Biologer er blevet rådført i designet af kasserne, som nu skal hænge under broen på østsiden ud over Gudenåen.
Mursejleren er oprindeligt en klippefugl, men har tilpasset sig til at bruge bygninger som redepladser. Den er stort set altid i luften bortset fra de uger, hvor den ruger på æggene. Ellers sover, spiser, parrer og samler den redematerialer i luften.
Med sine korte ben lander den ikke på jorden eller i træer. Hvis fuglen skal sidde, så sker det typisk lodret op ad en mur. Den kan nå op på 100-200 km/t., og den flyver gennemsnitligt 438.000 km om året svarende til 11 gange rundt om Jorden ifølge Dansk Ornitologisk Forening.
Mursejlerens ynglebestand har i mange år været i tilbagegang, og den er rødlistet som næsten truet.