Lavbundsjorde ved Stenholt Mose tages ud af landbrugsdrift – skal reducere CO2-udledning og skabe biodiversitet
Ved Stenholt Mose, nordvest for Kragelund, har Silkeborg Kommune sammen med en lodsejer udtaget 12,5 hektar lavbundsjord af almindelig landbrugsdrift. Det gavner både klima og biodiversitet.
Vandstanden er hævet på arealerne, og de får nu lov til at være natur. Det vil betyde, at området i fremtiden udleder mindre CO2.
Højmose er en sjælden naturtype
De 12,5 ha lavbundsjord ligger op ad Stenholt Mose. Det er en højmose, som er en gammel og sjælden naturtype i Danmark. En højmose består af sphagnum-mosser, der danner tørv og gradvist hæver sig op i landskabet. Det er en proces, der foregår over århundreder.
Fra lavbundsjord til natur
Lavbundsjorden, som nu er taget ud af almindelig landbrugsdrift, har også tidligere været højmose. Den blev drænet i forbindelse med, at man har udgravet tørv. Når vandstanden i området stiger, forventer vi, at nogle af de arter, der naturligt hører til i højmose, langsomt vender tilbage, bl.a. sphagnum-mosserne. I løbet af få år, vil området med stor sandsynlighed igen få en god naturkvalitet.
Det nye område binder CO2
Tørvejorde binder CO2, da der lagres kulstof i tørven. Bindingen af kulstof sker, når jorden er mættet med vand. Derfor er det gavnligt for arealets CO2-udledning, at vandstanden hæves i området.
Vi forventer, området kan tilbageholde drivhusgas svarende til 180 tons CO2 pr. år. Det svarer til en reduktion på ca. 14,4 tons CO2 om året pr. hektar.