Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Nordea-fonden skyder penge ind i byrumsforsøg på Søfronten

Nordea-fonden skyder penge ind i byrumsforsøg på Søfronten

Projektets mål er at trække Søhøjlandets natur ind i byen og skabe et samlingspunkt og læringsrum med naturen som omdrejningspunkt for borgere og byskoler.

Nordea Fonden

Nordea-fonden har givet 200.000 kroner til det kommende byrumsforsøg på Søfronten, som Silkeborg Kommune har ansøgt sammen med Kornmod Realskole, Aqua Akvarium og Dyrepark, Silkeborg City Lokalråd og naboer i området.

Byrummet skal ligge på et 2.200 m2 stort areal længst mod vest, hvor der i dag er en petanquebane.

Ambitionen er at skabe en grøn oase med plads til fællesskab, hvor lokale borgere uden adgang til egen have kan dyrke vilde byhaver på tværs af alder i nye fællesskaber. Haverne vil også give byskolerne det udendørs læringsrum, de efterspørger.

Det skal også være et læringsrum, hvor elever, børnefamilier og andre nysgerrige kan blive klogere på det rige dyreliv og områdets vilde natur, der er hjemsted for både oddere, isfugle og flagermus.

Området skal derudover åbne sig for alle, der kommer forbi og tilbyde plads til ophold.

Forslag til aktiviteter

Hvilke konkrete aktiviteter, der skal sættes i gang, ligger endnu ikke fast, da Silkeborg Kommune ønsker at udvikle området i samarbejde med lokale kræfter. Men forslag til aktiviteter kunne være:

  • En grejbank med udstyr, der gør det muligt at udforske naturen på land og under vand
  • Overdækkede siddepladser
  • Opholdsmøbler og plantebede
  • En tømmerflåde, hvor man kan trække sig ud på Silkeborg Langsø – måske helt over til Odden
  • Interaktiv formidling af byhaver og den nære natur
  • Forskellige events, fx et madevent, hvor man kan smage på udskældte planter fra byhaverne, såsom brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter.

Idéudviklingsmøde bød på mange input

20. april 2023 afholdt Silkeborg Kommune ligeledes idéudviklingsmøde, hvor ca. 50 personer deltog. Her kom også mange gode bud på, hvordan området kan bruges. Idéerne handlede om alt fra sansestier, en trækfærge til Odden, et læringssted, et undervandslaboratorie til flere opholdsmøbler.

Bud på fremtidens Søfront

Det nye byrum skal give erfaringer og input til, hvordan Søfronten i fremtiden kan omdannes til et interessant område i Silkeborg med både natur, kultur, boliger og rekreative områder. Projektet er det først skridt i at vise potentialerne i Søfronten for det daglige liv i Silkeborg såvel som for events og arrangementer.

Silkeborg Kommune forventer at gå i gang med planlægningen af området efter sommerferien. Etableringen af projektet skal
være færdigt med udgangen af 2024.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje