Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt
    Hjem Nyheder Nye regler for kontanthjælp træder i kraft fra juli 2025

Nye regler for kontanthjælp træder i kraft fra juli 2025

En ny kontanthjælpsreform er vedtaget og træder i kraft 1. juli 2025. Det betyder, at kontanthjælpssystemet bliver mere enkelt og gennemskueligt, men også at din ydelse bliver genberegnet, hvis du modtager kontanthjælp. Hvis du bliver berørt af ændringerne, får du besked fra januar 2025.

Fra januar til slutningen af marts 2025 sender Ydelsescentret i Silkeborg Kommune information til dig, der er omfattet af de nye regler. I brevet bliver du informeret om, hvilken ydelse, du vil få fra 1. juli 2024.

Når vi har foretaget en vurdering i din sag, modtager du et brev, der indeholder din nye sats. Det er først muligt at give konkrete svar på, hvad ændringerne betyder for den enkelte, efter en individuel vurdering af hver sag. Du får besked, så snart vi når til din sag. Du er velkommen til at kontakte os efterfølgende, hvis du har spørgsmål.

Din ydelse bliver ændret fra 1. juli 2025. Den nye sats bliver udbetalt første gang 31. juli 2025.

Oversigt over information i breve

BrevUdsendelsesperiodeBeskrivelse
VejledningsbrevJanuar-martsDu får brevet, hvis du modtager uddannelseshjælp, kontanthjælp, selvforsørgelses-, hjemrejse- eller overgangsydelse.

Brevet indeholder information om, hvad de nye regler betyder for dig.

Ud fra de aktuelle oplysninger i din sag, bliver du informeret om, hvilken sats, du fremadrettet vil modtage og hvilke tillæg, du vil have ret til, når det nye system træder i kraft 1. juli 2025.
Agterskrivelse (et brev med varsling om en ændring)Maj-juniI dette brev kan du endeligt se, hvilken sats og hvilke eventuelle tillæg, du vil have ret til pr. 1. juli 2025.

Hvis du mener, der er forkerte oplysninger i din sag, som har betydning for den afgørelse, som kommunen regner med at træffe, er det vigtigt, at du kontakter vores Ydelsescenter. Du vil kunne læse hvordan i agterskrivelsen.

Agterskrivelsen vil først få virkning som en afgørelse efter fristen for en partshøring er udløbet, hvis du ikke er kommet med indsigelser i sagen.
Brev om fritidstillægSlut juniMed den nye kontanthjælpsreform, får du ret til at fritidstillæg, hvis du har hjemmeboende børn. Det skal sikre, at flere børn kan gå til en fritidsaktivitet.

Du skal indsende dokumentation for betaling af en fritidsaktivitet for at modtage fritidstillæg. Brevet indeholder en vejledning til at indsende dokumentation og information om, hvornår vi senest skal have dokumentationen.
Den første udbetalingsmeddelelseSlut juliBrevet indeholder din nye sats og eventuelle tillæg. Vær opmærksom på, at din ydelse kommer til at hedde noget andet.

Svar på spørgsmål om de nye regler for kontanthjælp

Formålet med reformen af kontanthjælpssystemet er at indføre et mere enkelt kontanthjælpssystem, understøtte at flere kommer i arbejde og hjælpe børn af kontanthjælpsmodtagere.

Derfor bliver flere komplekse regler afskaffet. Det gælder fx kontanthjælpsloftet, 225-timersreglen, særlig støtte for kontanthjælpsmodtagere og aktivitetstillægget. Disse regler gælder ikke længere fra 1. juli 2025.

Med reformen skal det i højere grad kunne betale sig at arbejde ved siden af kontanthjælpen. Mange undersøgelser viser, at selv en lille tilknytning til arbejdsmarkedet har en positiv effekt i forhold til beskæftigelse. Derfor bliver det fremadrettet muligt at tjene mere ved siden af kontanthjælpen.

Fremover vil der være én ydelse: Kontanthjælp.

Ydelsen får tre satser:

  • Mindstesats: for personer, som ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravet (se næste boks)
  • Grundsats: for personer under 30 år, der ikke har haft svarende til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde inden for de seneste 10 år. Satsen vil følge SU som pejlemærke.
  • Forhøjet sats: for personer der er fyldt 30 år eller unge i alderen 25 – 30 år, der har haft hvad der svarer til 2½ års ordinært fuldtidsarbejde indenfor de seneste 10 år.

Derudover kommer der en hjemmeboende sats, som er for personer under 30 år er hjemmeboende hos én eller begge forældre og ikke forsørger eget barn i hjemmet.

Opholds- og beskæftigelseskravet bliver fra 1. juli 2025 udvidet til at gælde borgere, som er indrejst i Danmark efter 1968 eller har haft 12 måneders sammenhængende ophold i udlandet. Det gælder dog ikke for EU/EØS borgere eller ophold i EU/EØS.

For at opfylde opholdskravet, skal du have haft ophold i riget (Danmark, Grønland eller Færøerne) i 9 ud af de seneste 10 år.

For at opfylde beskæftigelseskravet, skal du have haft ordinær beskæftigelse, som sammenlagt svarer til ordinær fuldtidsbeskæftigelse i 2 år og 6 måneder, svarende til 4.810 timer, inden for de seneste 10 år.

Børnetillæg: Du har ret til børnetillæg, hvis du har forsørgelsespligt over for ét eller flere børn under 18 år. Du har ret til ét beløb uanset antal børn.

Tillæg til enlige med børn: Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig med børn og modtager kontanthjælp på mindstesats og grundsats

Tillæg til enlige uden børn: Du har ret til et enligtillæg, hvis du er enlig uden børn og modtager kontanthjælp på grundsats og forhøjet sats

Særligt ungetillæg: Du har ret til særligt ungetillæg hvis du er vurderet aktivitetsparat i jobcentret og:

  1. Er under 25 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
  2. Er mellem 25 og 29 år og ikke har forsørgelsespligt over for børn
  3. Er under 30 år og har forsørgelsespligt over for børn og modtager børnetillæg

Midlertidigt tilpasningstillæg: Du har ret til midlertidigt tilpasningstillæg, hvis du er under 30 år og opfylder betingelserne for at modtagetillægget og modtager en kontanthjælpsydelse i juni og juli 2024. Ydelsescentret foretager vurderingen i forbindelse med sagsgennemgangen. Tilpasningstillægget er midlertidig og sidste udbetaling er juni 2027.

Fritidstillæg: Du har ret til at modtage fritidstillæg til dine børn, hvis dine børn bor hos dig. Der bliver udbetalt fritidstillæg til op til 3 børn.

Medicintilskud: Du og dit barn/dine børn har ret til at modtage medicintilskud, når du modtager kontanthjælp.

Medicintilskuddet er 100 % til egenbetaling af receptpligtig tilskudsberettiget billigste medicinpræparat.

Du har ret til medicintilskuddet hvis du:

  • Er barn og bor hos en forælder som modtager kontanthjælp. Her vil du have ret til medicintilskuddet fra første dag forældre er på kontanthjælp
  • Har modtaget kontanthjælp i 12 ud af de seneste 18 måneder

Apoteket kan se, om din egenbetaling er dækket af medicintilskuddet, du skal derfor ikke ansøge om at få dette medicintilskud.

Med de nye regler vil få timer i ordinært arbejde kunne betale sig.

  • Hvis du eller din ægtefælle modtager kontanthjælp på mindstesats eller grundsats, vil du få et fribeløb på 5.200 kr. om måneden. Det betyder, du vil beholde hver en tjent krone op til 5.200 kr. pr. måned før skat, uden at det bliver modregnet i din kontanthjælp.
  • Modtager du forhøjet sats, vil du få et fribeløb på 2.600 kr. om måneden. Det betyder, du kan beholde hver en tjent krone op til 2.600 kr. pr. måned før skat, uden at det bliver modregnet i din kontanthjælp.
  • Fribeløbet er individuelt, og et uudnyttet fribeløb kan ikke overføres fra en ægtefælle til en anden ægtefælle.
  • Modtager du kontanthjælp med sats som hjemmeboende, vil du ikke have et fribeløb. Her vil kommunen fradrage 65 % af arbejdsindkomsten i din kontanthjælp.

Hvis du har øvrige spørgsmål til de nye regler for kontanthjælp, er du velkommen til at kontakte Ydelsescentret.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje