Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Nyt filmtilbud skal fastholde minder hos mennesker med demens

Nyt filmtilbud skal fastholde minder hos mennesker med demens

Et nyt filmtilbud, ErindringsBio, skal gøre det lettere for mennesker med demens og deres pårørende at tage del i kulturlivet. Samtidig kan filmklip fra gamle dage hjælpe mennesker med demens med at få hukommelsen på gled og holde fast i flere minder. Tilbuddet er udviklet af Det Danske Filminstitut og bliver afviklet i samarbejde med BioSilkeborg i Silkeborg Kommune. 

ErindringsBio er et nyt filmtilbud til mennesker med let til moderat demens, der nu kan komme en tur i biografen sammen med pårørende, plejepersonale, frivillige, m.m. Formålet er at skabe en god filmoplevelse og fremkalde minder hos mennesker med demens, så filmene kan danne et godt udgangspunkt for en god snak om det levede liv.

En demenssygdom stiller nye krav til, hvordan man opnår godt samvær. Fællesaktiviteter, der før var lette at nye sammen, kan pludselig være svære at være sammen om. Det samme gælder den gode samtale, der på grund af sygdommen, ikke længer flyder helt så naturligt, som den gjorde engang.

For en person med demens kan det være svært at huske, hvad der skete i går. Men erindringer fra ungdoms- og barndomsårene er oftest intakte. Med ErindringsBio forsøger vi at vække minderne til live gennem dokumentariske filmklip fra 1940’erne til 1980’erne fra hele landet. 

Gratis visninger i BioSilkeborg 

I samarbejde med BioSilkeborg kan personer med demens og pårørende deltage gratis i ErindringsBio i foråret 2024. Den første fremvisning fandt sted 22. februar og blev godt besøgt af i alt ca. 70 borgere, der var meget begejstrede. Der deltog både hjemmeboende borgere sammen med pårørende og to hold fra kommunens plejecentre.  

De næste filmfremvisninger finder sted 7. marts, 21. marts og 4. april, hvor der i tidsrummet kl. 10:00-11:30 vil være to filmfremvisninger. Hver filmvisning varer 30 min, og der er afholdes en fælles kaffepause kl. 10:30-11:00. Man er velkommen til blot at deltage i én af filmfremvisningerne, hvis man ønsker det.

Det efterstræbes af salen kun fyldes halvt op, og det er ikke muligt på forhånd at tilmelde sig arrangementet. Man møder blot op i BioSilkeborg den dag, hvor man ønsker at deltage i en filmvisning. 

Fakta: Flere vil få demenssygdomme i fremtiden

I dag lever knap 100.000 danskere med demens. Det tal vil kun blive større i fremtiden. Fremskrivninger fra Nationalt Videnscenter for Demens viser, at der kommer til at ske en voldsom eksponentiel stigning af demens de kommende år. Prognosen viser bl.a., at der i 2035 vil være op mod 134.000 mennesker over 65 år med demens.

Læs mere hos Nationalt Videnscenter for Demens

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje