Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Silkeborg sætter 25 mio. liter kildevand til salg – om året

Silkeborg sætter 25 mio. liter kildevand til salg – om året

Silkeborg Kommune sætter retten til at tappe kildevand fra Arnakkekilden til leje.

Arnakkekilden

Det er mindre en et år siden, at aftapningen af Arnakkekilden var i udbud, men da virksomheden, som vandt udbuddet, gik konkurs, bliver det silkeborgensiske kur- og kildevand igen sat til salg.

Arnakkekilden springer med 750.000 liter vand i døgnet med en konstant temperatur på syv grader uanset, hvor længe der har været tørke.

Det skyldes, at kilden får sit vand fra undergrunden under Silkeborg Vesterskov. Her passerer det 15 mio. år gamle jordlag, hvor det optager mineraler, så når det kommer ud ved foden af skrænterne og løber ud i Ørnsø, er det naturligt mineralvand med højt indhold af jern, kalcium og natrium.

Pris?

Ifølge udbudsmaterialet må der højes tappes en vandmængde på 25.000 m3 om året svarende til 25 mio. liter.

Prisen? Der er ikke sat en mindstepris på per liter, så interesserede skal komme med et bud på, hvad de vil give per liter, og hvor mange liter vand de vil tappe. Frist for bud er 27. august 2023.

Carlsberg var stortapper

Før udbuddet i 2022 solgte Carlsberg vand fra kilden i 45 år blandt andet under navnet Carlsberg Kurvand, indtil de i 2021 stoppede produktionen på grund af stor nedgang i efterspørgslen fra restauranter og caféer som følge af corona-nedlukningen.

I 2018 tappede Carlsberg ikke mindre end 6,8 mio. liter kildevand.

Vand der kunne kurere

Udover at være mineralholdigt kildevand har vandet også en lang og unik historie bag sig. Det er også derfor, at Carlsberg navngav deres kilde- og danskvand Carlsberg Kurvand.

Navnet kommer af Silkeborg Vandkuranstalt, som åbnede i 1883, og brugte kildevandet til at gøre syge og dårlige bedre med masser af kurbade og kurvand. Kuranstalten lukkede 100 år efter.

I dag bliver bygningerne, som er de ældst bevarede kurbygninger i Danmark, brugt af KunstCentret Silkeborg Bad.

Læs mere 

Er du interesseret i at byde – eller at læse mere om historien – kan du finde informationer om det her.

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje