Skip til hoved indholdet
    Hjem Nyheder Unge skaber kunst på den tidligere Dybkærskole

Unge skaber kunst på den tidligere Dybkærskole

Da Silkeborg Kommune i januar 2024 slog dørene op for den nybyggede Dybkærskole i Gødvad, blev der stille på den gamle skole. I dag er det primært en afdeling af tandplejen og Dybkær Specialskole, der fortsat fungerer på matriklen. Mens vi venter på en afklaring af, hvad der skal ske med området, har en gruppe elever fra 7. klasse skabt liv, kunst og fællesskab på den gamle skole i samarbejde med professionelle kunstnere.

De unge har fået en helt særlig mulighed for at få erfaring med projektarbejde og hvad der skal til fra man får en ide til man kan nyde det færdige resultat. Det er en anden form for dannelse end den daglige dannelse, der foregår i klasselokalet. Samtidig har de været med til at præge deres lokalområde og fået en erfaring med, at man kan gøre en forskel, fortæller Nina Mølgaard Knappe, projektleder for kunstprojektet.

Nina Mølgaard Knappe

De seneste uger har de unge indsamlet fortællinger, der er blevet omsat til kunst på træplader på den gamle Dybkær Skole. Kunstværkerne tager udgangspunkt i lokale borgeres livsfortællinger om vendepunkter i deres liv.

Elever fra 7. klasse har gennem projektperioden interviewet lokale borgere i Gødvad og Dybkær og formidlet deres viden videre til to kunstnere, som har skabt kunstværkerne.

På lørdag er der fernisering for de nye værker, som er blevet til i løbet af de seneste uger.

Der er i alt ni unge 7. klasses-elever i området, der deltager i projektet. I løbet af projektperioden har eleverne brugt to dage om ugen på projektet.

Samarbejde med SSP

Udover at give de unge en god oplevelse med at være en del af et projekt og skabe noget i sit eget lokalområde, handler initiativet også om at bevare lokalområdets lyst til at passe godt på området.

- Det er et stort område, som hurtigt kan blive lidt for stille og indbyde til mindre heldige aktiviteter. Derfor er initiativet også et samarbejde med SSP. Det er nemlig en oplagt mulighed for at sørge for, at de unge - og området øvrige beboere - bliver ved med at have lyst til at passe på området og lave nogle hyggelige aktiviteter, siger Nina Mølgaard.

En del af et tre-årigt kunstprojekt med støtte fra EU

Kunstprojektet på den gamle Dybkærskole kommer langt fra til at stå alene. Tværtimod er det det første projekt, der bliver skudt i gang i forbindelse med projektet "Our Voices", der skal skabe kunst i almene boligområder.

Projektet løber i alt over tre år. Formålet er at undersøge, hvordan kunst i det offentlige rum og alment boligbyggeri, kan skabes for og med de mennesker, der bor i nærområdet. Det handler især om at give marginaliserede unge muligheden for at blive aktive medskabere.

Undervejs i processen bliver de forskellige aktiviteter fulgt af forskningscenteret Nordic Research Center for Wellbeing and Sustainability under det norske eliteuniversitet NTNU. Deres rolle i projektet er at samle og dele den erfaring og viden, som projektet genererer over de næste tre år. Silkeborg Kommune leder projektet, der i alt er støttet med 900.000 kr. fra EU.


Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje