Skip til hoved indholdet
    Hjem Outdoor Ud i naturen Oplev naturen Gudenåen og Gjern Bakker

Gudenåen og Gjern Bakker

Gjern Bakker er et kuperet skovområde med gamle egekrat, hede og flere imponerende udsigter og gode stiforbindelser. Bakkerne står som en kontrast til Gudenådalen, hvor åen har sit forløb.

De mange kulturspor langs Gudenåen vidner om at åen giver mange oplevelser til området, som fx stendiger, pramdragerstier og kloster- og herregårdslandskaber.

Læs om pramdragerne ved Gudenåen

Læs om pramfart på Gudenåen

Læs om mulighederne for adgang til området og faciliteter for friluftslivet

Sagnet om Gudenåen

Der var en halv-gud, der hed Gudar, der engang røvede en pige i Tinnet Krat, hvor åen har sit udspring. Else hed hun, og der gik ry om hendes skønhed. Han bandt hende til en kærre og bortførte hende.

For at undgå at eventuelle forfølgere skulle finde dem, styrede han hestene i indviklede sving og slyngninger, da de kørte væk. Pigens far henvendte sig til den kloge mand i Tørring om hjælp til at fange pigerøveren.

Først sendte den kloge mand ilden efter Gudar, fordi ilden er hurtigst, men den kloge mand kunne ikke styre ilden og brændte sine fingre. Så måtte han sende vandet! Han kaldte derfor alle bække og kilder sammen, og frådende fulgte denne vandmasse Gudars spor i alle dets slyngninger og rev jorden op, så der blev dannet store dale.

Vandet nåede Gudar ved Randers fjord. Gudar druknede, mens pigen, den skønne Else, blev reddet sammen med hestene. Og sådan gik det ifølge sagnet til, at Gudenåen blev dannet og fik navn efter pigerøveren og halv-guden Gudar.

Hvordan finder jeg Gudenåen og Gjern Bakker

Gjern Bakker ligger ca. 10 km øst for Silkeborg.

Forslag til ture i området

 

Team Natur
Søvej 3, 8600 Silkeborg
 
 

Kontaktpersoner:

Gry Bruhn Hansen

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje