Skip til hoved indholdet
    Hjem Outdoor Ud i naturen Oplev naturen Gudenåen og Gjern Bakker

Gudenåen og Gjern Bakker

Gjern Bakker er et kuperet skovområde med gamle egekrat, hede og flere imponerende udsigter og gode stiforbindelser. Bakkerne står som en kontrast til Gudenådalen, hvor åen har sit forløb.

De mange kulturspor langs Gudenåen vidner om at åen giver mange oplevelser til området, som fx stendiger, pramdragerstier og kloster- og herregårdslandskaber.

Læs om pramdragerne ved Gudenåen

Læs om pramfart på Gudenåen

Læs om mulighederne for adgang til området og faciliteter for friluftslivet

Sagnet om Gudenåen

Der var en halv-gud, der hed Gudar, der engang røvede en pige i Tinnet Krat, hvor åen har sit udspring. Else hed hun, og der gik ry om hendes skønhed. Han bandt hende til en kærre og bortførte hende.

For at undgå at eventuelle forfølgere skulle finde dem, styrede han hestene i indviklede sving og slyngninger, da de kørte væk. Pigens far henvendte sig til den kloge mand i Tørring om hjælp til at fange pigerøveren.

Først sendte den kloge mand ilden efter Gudar, fordi ilden er hurtigst, men den kloge mand kunne ikke styre ilden og brændte sine fingre. Så måtte han sende vandet! Han kaldte derfor alle bække og kilder sammen, og frådende fulgte denne vandmasse Gudars spor i alle dets slyngninger og rev jorden op, så der blev dannet store dale.

Vandet nåede Gudar ved Randers fjord. Gudar druknede, mens pigen, den skønne Else, blev reddet sammen med hestene. Og sådan gik det ifølge sagnet til, at Gudenåen blev dannet og fik navn efter pigerøveren og halv-guden Gudar.

Hvordan finder jeg Gudenåen og Gjern Bakker

Gjern Bakker ligger ca. 10 km øst for Silkeborg.

Ture ved Gudenåen og i Gjern Bakker

Trækstien går fra Silkeborg til Kongensbro langs Gudenåen, og den fortsætter videre helt til Randers. I de seneste år har der været problemer med oversvømmelse af stien, så det er sikkert, at stien hvor og hvornår man kan færdes her. Der er planer om forbedre Trækstien, så den bliver farbar. 

Se forløb og faciliteter i folderen Trækstien Randers-Silkeborg (pdf)

Udgangspunktet er p-pladsen på Troldhøjvej, knap en 1 km nord for Sminge ad Sørkelvej. Herfra er der en ret kort, men stejl gåtur til toppen af Store Troldhøj, hvorfra der er en meget flot udsigt over Gudenådalen.

Udgangspunktet er en lille p-plads på grusvejen mellem Sørkelvej 67 og 69, 8600 Silkeborg, ca. 2,5 km nord for Sminge. Herfra er der en afmærket gåtur ad en stejl sti op til Lille Troldhøj (med borde-bænkesæt), hvorfra der er meget flot udsigt over Gudenådalen. Knap 100 m vest for p-pladsen går en afmærket skovvej til Egedalsmosen. Her har Gjern Natur lavet en trampesti igennem mosen, hvor der også er opført et fugletårn i kanten af skoven, hvor der er flot udsigt over mosen (2 km rundtur).

Klik på kortet og se det i stort format (pdf).

Team Natur

Søvej 3, 8600 Silkeborg
 

Kontaktpersoner:

Gry Bruhn Hansen

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje