Pas på vandet: Beskyt fisk, natur og badevand
Vidste du, at vandet i regnvandsristene ofte løber direkte til vandløb og søer uden at blive renset? Det kan skade fisk, natur og badevand, hvis det indeholder sæbe eller andre kemikalier.
Silkeborg Kommune ønsker at forbedre vandkvaliteten i vores søer for at sikre gode levevilkår for dyr og planter samt øge mulighederne for badning og andre fritidsaktiviteter. Derfor er det vigtigt, at forurenet vand ikke ledes til søerne.
Risikoen for utilsigtet forurening stiger i takt med, at områder separatkloakeres. Vandet fra regnvandsriste på veje, stier og parkeringspladser i separatkloakerede områder løber ofte ikke til rensningsanlægget, men direkte til vandløb og søer. Dette kan skade fisk, natur og badevand, hvis det fx indeholder sæbe eller algerens.
For at undgå udledning af forurenet vand har Silkeborg Kommune en række råd til borgere og virksomheder om, hvordan de kan sikre, at kun regnvand og rent vand kommer i regnvandsristen, og at vand fra bl.a. bilvask og rengøring håndteres korrekt.
Fem ting du kan gøre:
- Hæld aldrig sæbe, maling eller andre kemikalier i regnvandsristen
- Aflever rester af maling, kemikalier og olieprodukter på genbrugspladsen
- Vask din bil i en vaskehal
- Rens dit tag, dine fliser eller havemøbler med rent vand uden brug af miljøfarlige kemikalier
- Brug håndvasken eller toilettet til sæbevand og andet beskidt vand.
Skån miljøet
Når du benytter en vaskehal til bilvask, ledes vandet til et renseanlæg. Dermed er du sikker på ikke at påvirke et vandområde med sæberester og lignende.
Hvis du vil vaske bilen manuelt, anbefaler vi, at du:
- Bruger rent vand fra vandhanen.
- Undgår at vaske din bil, hvor vandet løber til regnvandsristen.
Brug en kost, børste og rent vand fra vandhanen til at fjerne alger og mos.
Undgå så vidt muligt brug af mos- og algebekæmpelsesmidler og hæld ikke rester af bekæmpelsesmidlerne i regnvandsristen.
Alge- og mosbekæmpelsesmidler må ikke ledes til regnvandsristen, og derfor er det vigtigt, at alle afløb er spærret, så rensevæsken derved kan opsamles og afleveres på genbrugspladsen. Bekæmpelsesmidler som i separatkloakerede områder hældes i regnvandsristen, ender i de omkringliggende vandløb og søer, hvor de skader vandmiljø og dyreliv.
Hæld sæbevandet i toilettet eller håndvasken - ikke regnvandsristen.
Hæl aldrig rester af kemikalier i vejristen, toilettet eller håndvasken.
Rester af kemikalier, maling, olie, gødning, myregift eller lignende skal afleveres på genbrugspladsen.
Kloakering
Fælleskloak - én fælles ledning:
Fælleskloak er ofte ældre kloaksystemer, hvor spildevand fra husholdning og toilet og regnvand løber i samme ledning og vandet føres til renseanlægget, hvor det bliver renset.
Ved kraftig regn eller skybrud, der giver en større mængde vand end ledningernes og renseanlæggets kapacitet, ledes en blanding af urenset spildevand og regnvand til søer og vandløb via overløb.
Derfor er et fællessystem både miljø- og oversvømmelsesmæssigt sårbart overfor kraftig regn.
Separatkloakering - to ledninger:
Separatkloak betyder, at spildevand fra husholdninger og regnvand bortledes via to adskilte rørsystemer.
Spildevand fra toiletter, håndvaske, vaskemaskiner mm. ledes til et renseanlæg, hvorimod regnvand ledes direkte ud i søer og vandløb.
Fordelene ved separatkloakering er, at det spildevand som føres til renseanlægget ikke påvirkes ved kraftig regn eller skybrud, og der ledes dermed ikke overløbsvand med urenset spildevand til vandmiljøet. Separatkloakering mindsker også kælderoversvømmelser.
Kampagnen Hjælp Fisken
”Hjælp Fisken” er en kampagne som skal oplyse om, at vandet fra regnvandskloakken går urenset til vandløb og søer, samt forebygge, at der udledes miljøskadelige stoffer.
Kampagnen henvender sig til borgere, virksomheder og boligforeninger inden for de separatkloakerede områder i Silkeborg By. Langt de fleste regnvandsriste, i separatkloakerede områder, i Silkeborg by udleder vandet til Silkeborg Langsø. Enten direkte via en regnvandsledning eller via et vandløb/sø, som leder vand til Silkeborg Langsø.