Skip til hoved indholdet
    Hjem Borger Natur og miljø Vandløb og søer Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjer

Retningslinjer for terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjer

I Silkeborg Kommune er der mange søer og store vandløb med bynær bebyggelse helt ned til vandområdet. Ejendomme med grund ned til vandet kan blive påvirket af oversvømmelser og skiftende vandstand. Pålægning af sand og jord (terrænregulering) kan være med til at gøre grunden anvendelig en større del af året samt beskytte mod erosion og skader på haveanlæg og bygninger.

Terrænregulering kan påvirke nabogrunde, natur, miljø og landskab negativt, så retningslinjerne skal sikre den rigtige balance mellem de involverede interesser og sikre ensartet sagsbehandling i Teknik- og Miljøafdeling.

Terrænregulering indenfor sø- og åbeskyttelseslinjene kræver altid dispensation fra kommunen, hvis der påføres mere end 10 cm jord. Terrænreguleringer på mindre end 10 cm vurderes at være under bagatelgrænsen. Markering af sø- og åbeskyttelseslinjer kan findes ved at fremsøge adressen på Danmarks Arealinformation.

Find sø- og åbeskyttelseslinjer på Danmarks arealinformation

Kommunen fremsender orientering om ansøgning om terrænregulering til nabo, inden der træffes afgørelse.

Hvis området ligger indenfor en fredning skal det undersøges om, der også skal indhentes tilladelse fra Fredningsnævnet.

Uanset retningslinjerne, skal der altid fortages en konkret vurdering ud fra lokaliteten, og retningslinjerne skal fraviges, hvis der er væsentlige forhold som taler for det.

Retningslinjer

  1. Hvis der opleves problemer med oversvømmelser, kan der som udgangspunkt terrænreguleres i private haver til en højdekote, som fastsættes af kommunen. Terrænregulering skal ske under hensyntagen til, at landskabets oprindelige karakter bevares.
  2. I helt særlige tilfælde kan der opnås tilladelse til at etablere jordvold for at beskytte bygninger mod oversvømmelser, hvis kommunen vurderer, at ændringen ikke medfører væsentlige gener for naboejendomme og landskabets oprindelige karakter.
  3. I områder med beskyttet natur jf. Naturbeskyttelseslovens § 3 kan der ikke opnås dispensation til terrænregulering, medmindre der er risiko for påvirkningen af væsentlige samfundsmæssige interesser.
  4. Terrænregulering må som udgangspunkt ikke medføre overfladisk afstrømning af vand til gene for naboejendomme.
  5. Terrænregulering skal holde en afstand på 0,5 meter til beskyttet natur og naboskel. Terrænreguleringen afsluttes med en hældning på maksimalt 1:3 mod sø- eller åbred, beskyttet natur og naboskel. Terrænregulering tættere på naboskel kræver samtykke fra nabo. Hældningen vil i praksis altid afhænge af både havens størrelse og brinkens beskaffenhed.
  6. Der kan kun opnås dispensation til terrænregulering på ansøgers egen matrikel.
  7. Der må ikke anvendes forurenet jord eller andet forurenet materiale.
  8. Terrænregulering skal afsluttet på en måde som hindrer erosion af materiale til vand og natur, fx ved at afsluttet med et lag muld og etablere vegetationsdække.
  9. Der må ikke ske tilførsel af jord og andet materiale til vandløb eller sø eller til bræmmen af rør og siv i sø-/åbredden og siv/rørbræmmen i søen/åen må ikke beskadiges.

Høring og vedtagelse

I forbindelse med revision af retningslinjerne i 2022 har udkast til reviderede retningslinjer været i 4 ugers offentlig høring.

Retningslinjerne er vedtaget af Klima- og Miljøudvalget 7. februar 2022

Sådan søger du om tilladelse

Læs retningslinjerne igennem.

Send derefter en ansøgning til natur@silkeborg.dk.

Kontakt naturteamet på e-mail natur@silkeborg.dk eller telefonnummer 89 70 14 22, hvis du har brug for vejledning.

Lovgrundlag

Retningslinjerne er udarbejdet på baggrund af:

  • Lovbekendtgørelse nr. 1986 af 27/10/2021 om naturbeskyttelse (Naturbeskyttelsesloven). Ifølge lovens § 3 må der ikke foretages ændringer i tilstanden af natur, som er beskyttet af bestemmelsen. Formålet med beskyttelsen er at bevare naturtyperne som levested og spredningskorridor for vilde dyr og planter. I forbindelse med behandling af ansøgning skal det vurderes, om det ansøgte, kan ændre tilstanden af vandområdet samt de brednære områder (hvis de er omfattet af § 3). 
    Ifølge lovens § 16 må der ikke placeres bebyggelse på land (bygninger, campingvogne og lignende), foretages beplantning eller ændringer i terrænet i en afstand af 150 meter fra de omfattede søer og åer. Formålet med beskyttelseslinjen er at sikre søer og åer som værdifulde landskabselementer og som levesteder og spredningskorridorer for plante- og dyreliv. Etablering af bolværk, gangbroer og andre anlæg på land og i søbredden kræver dispensation fra § 16.
  • Bekendtgørelse nr. 2091 af 12/11/21 om udpegning og administration af internationale beskyttelsesområder samt beskyttelses af visse arter. Der er 6 internationalt beskyttede områder i Silkeborg Kommune (såkaldte Natura 2000-områder) - N228 Stenholt Skov og Stenholt Mose, N49 Gudenå og Gjern Bakker, N57 Silkeborgskovene, N36 Nipgård Sø, N52 Salten Å, Salten Langsø, Mossø og søer syd for Salten Langsø og dele af Gudenå, N53 Sepstrup Sande, Vrads Sande, Velling Skov og Palsgård Skov.
    I følge bekendtgørelsen må der ikke meddeles tilladelse eller dispensation til projekter, der kan skade de arter og naturtyper, der er på udpegningsgrundlaget for et internationalt beskyttelsesområde. Der skal derfor i hver sag foretages en vurdering af, om det ansøgte kan skade arter eller naturtyper, der er på udpegningsgrundlaget. Konsekvensen for relevante arter, der er beskyttet efter Habitatdirektivets bilag IV, skal desuden vurderes i alle tilfælde.
  • Bekendtgørelse nr. 5 af 03/01/2023 af lov om miljøbeskyttelse (miljøbeskyttelsesloven). Af lovens § 27 fremgår, at stoffer der kan forurene vandet ikke må tilføres vandløb, søer eller havet.

  • Lovbekendtgørelse nr. 4 1976 af 03/01/2023 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (miljøvurderingsloven) Af lovens § 8 fremgår, at myndigheden skal gennemføre en vurdering af, om planer og programmer kan få en væsentlig indvirkning på miljøet, hvor disse fastlægger rammerne for fremtidige anlægstilladelser. Retningslinjerne er screenet efter lovens §8, stk. 2, nr. 1. På baggrund af screeningen har kommunen truffet afgørelse om, at retningslinjerne ikke er omfattet af krav om miljøvurdering.

Natur og Miljø
Søvej 3, 8600 Silkeborg
 
 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje