Gødvad Lokalråd
Find information om lokalrådet, politiske beslutninger for lokalområdet mm.
Politiske beslutninger for Gødvad
Der bliver løbende truffet beslutninger i kommunens politiske udvalg og i byrådet, som har betydning for dig og dit lokalområde. Her kan du få et overblik over, hvilke beslutninger der bliver taget for dit lokalområde.
Husk, at du som borger har mulighed for at give din mening til kende eller indsende en klage under de enkelte høringer eller afgørelser.
Politiske beslutninger fra 2024
November 2024
Dybkær Specialskole udvides på kort sigt med pavilloner
Dybkær Specialskole får brug for mere plads på både kort og lang sigt på grund af stigende elevtal. Fra næste skoleår er der brug for minimum 10 ekstra pladser.
Med omrokering på skolen til dette skoleår er skolens areal nu fuldt udnyttet. Der er derfor behov for at udvide i nye faciliteter, så der blandt andet kan etableres fleksrum og større undervisningsrum.
Silkeborg Kommune vurderer med elevernes særlige behov og den korte tidsfrist, at den bedste løsning på kort sigt er at opsætte pavilloner. Byrådet beslutter at give en bevilling på 5 mio. kr. til rådgivning og opstart af den midlertidige løsning. Sideløbende foregår arbejdet med, hvordan skolen skal udvikles på lang sigt.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 11.11.2024, punkt 9, byrådet 26.11.2024, punkt 9)
Ideer til Stævnepladsens fremtid
Alle politiske fagudvalg er kommet med input til Stævnepladsens fremtidige brug. Plan- og Vejudvalget og Økonomi- og Erhvervsudvalget er blevet orienteret om dem. Der er ønske om en blandet boligsammensætning, der er med til at skabe en mangfoldig og tilgængelig bydel, hvor der er plads til alle.
Der er blandt andet ønsker om, at der indtænkes natur(lige) mødesteder, som kan understøtte fællesskaber, sundhed og mindske ensomhed, private samarbejder omkring byggeri og at indtægter ved grundsalg går til aktiviteter, kunst og kultur i området.
Silkeborg Kommune går i gang med at lave en helhedsplan for Stævnepladsen, som forventes at blive præsenteret i efteråret 2025. Der vil også blive lavet en udviklingsplan for Friluftsauditoriet.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 10, Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.11.2024, punkt 30)
Penge frigivet til at byggemodne Eriksborg Bydelscenter
Byrådet har bevilget 35 mio. kr. fra 2024-2026, som skal bruges på at byggemodne Eriksborg Bydelscenter, som skal indeholde boliger, skole, daginstitution, plejecenter, dagligvarebutikker og lægehus.
Som den første del af byggemodningen skal der laves arkæologiske undersøgelser, og der skal etableres ca. 1 km intern vej. De interne veje kobles på Nebelgårdsvej.
Der skal også etableres supercykelsti, som skal binde Grauballe og Gødvad sammen. Der skal også etableres skybrudshåndering fra bydelscenteret til Djævlemosen.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 21, byrådet, 26.11.2024, punkt 4)
Vejene Nørreskov Bakke og Eriksborgvej rykkes
Byrådet har bevilget 32 mio. kr. fra 2024-2026 til at rykke den nordligste del af Nørreskov Bakke og sydligste del af Eriksborgvej.
Forlægningen vil give den nødvendige plads til bydelscentret i Eriksborg og skabe ordentlige adgangsvej til Nebelgårdsvej. Rykningen af vejene udgør en lille del af Høje Kejlstrupvejs forlængelse, som er et andet vejprojekt, der skal realiseres.
Det vil på sigt betyde, at Nebelgårdsvej munder ud i Nørreskov Bakke, og Nørreskov Bakke munder ud i Høje Kejlstrupvej.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 22, byrådet, 26.11.2024, punkt 5)
Nebelgårdsvej udvides
Byrådet har bevilget 18 mio. kr. til 1. etape af udvidelsen af Nebelgårdsvej. I dag er vejen en mindre landevej på ca. 4 meter, og når Eriksborg Bydelscenter er udbygget, kommer der mere kørsel end vejen er beregnet til.
Etape 1 drejer sig om stykke på 1 km fra Nørreskov Bakke til Nebel Bæk. Projektet indeholder også en tunnel under Nebelgårdsvej, hvor supercykelstien skal passere.
Udgiften på 18 mio. kr. til vejen deles mellem den private lodsejer, som har boligudvikling syd for Nebelgårdsvej, og Silkeborg Kommune, som har bydelscenteret nord for Nebelgårdsvej.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 23, byrådet, 26.11.2024, punkt 6)
Mulighed for større butikker og vindmøller ved Høje Kejlstrupvej
Økonomi- og Erhvervsudvalget har sat retningen for, hvordan et område nord for motorvejen og motorvejstilkørsel 29 Høje Kejlstrup kan udvikle sig.
Både Silkeborg Forsyning og en ejendomsudvikler er interesseret i området. Det var 3 retninger af vælge imellem, og udvalget pegede på scenarie 2, som er en mellemløsning. Der planlægges én eller flere butikker til særligt pladskrævende varegrupper, mens mindre detailhandelsbutikker udelukkes.
Området skal også bruges til at udvikle forsyningsmulighederne. Silkeborg Forsyning har ansøgt om at placere en eller to vindmøller i området, og de ønsker også at placere en fremtidig genbrugsplads. Næste skridt er, at der skal laves en helhedsplan for området.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 8, Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.11.2024, punkt 22)
Projekt Gudenådal skrider frem
Arbejdet med Gudenådalsprojektet, der skal genoprette dele af Gudenåens ådal fra Silkeborg by til Tange Sø, skrider frem. Projektet bygger på historiske kort fra 1700-tallet og sigter mod at skabe en klimarobust ådal og forbedre biodiversiteten.
Der arbejdes på at kortlægge og analysere naturen i projektområdet og sammenligne det med historiske data. At kortlægge ejerskab og arealanvendelse, identificere projektområder i vandløbet, undersøge guldsmede, vandnymfer og fuglelivet i området.
Der er dialog i gang med Slots- og Kulturstyrelsen og Museum Silkeborg, og der er afholdt møder med interessenter som Naturstyrelsen, Velas og fonde, og der arbejdes på at erhverve jord, der er centralt for projektets gennemførelse.
I juni blev der holdt et møde for lodsejere ved Gudenåen med omkring 100 deltagere. Her blev projektet præsenteret, og lodsejerne fik mulighed for at dele deres holdninger. Klima- og Miljøudvalget er orienteret om fremdriften i projektet.
(Klima- og Miljøudvalget, 04.11.2024, punkt 2)
Oktober 2024
Dybkær Specialskole bliver optimeret efter udvidelse
I løbet af sommeren er Dybkær Specialskole blevet udvidet ved at flytte funktioner som lærerforberedelse, mødelokaler, personalestue og chaufførstue til den gamle Dybkærskole for at skabe plads til ekstra klasser.
Efter udvidelsen er det vurderet, at der er behov for at etablere et hygiejnerum, tekøkken, hegn omkring udeområder og omplacere loftslifte. Der er også opstået uforudsete udgifter til VVS, ventilation og el i forbindelse med udvidelsen.
Byrådet godkender, at der bruges 1,9 mio. kr. på at optimere Dybkær Specialskole med flere faciliteter og på uforudsete udgifter.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 08.10.2024, punkt 3, byrådet, 29.10.2024, punkt 6)
Dybkær Specialskole skal udvides på kort og på langt sigt
Skolen udfordres af stigende elevtal. Til dette skoleår er der en stigning på 15 elever, som der er oprettet to nye indskolingsklasser til. Til næste skoleår ventes elevtallet at stige med 10. Det vides først endeligt til april, når den sidste visitering har fundet sted. Det bliver dog behov for mindst én klasse mere.
Løsningen på kort sigt er, at der enten skal opstilles en pavillon eller ombygges lokaler, der ikke bruges til undervisning. Løsningen skal fungere de næste tre år under forudsætning af, at elevtallet stiger med cirka 10-20 elever årligt.
Der arbejdes på at finde en løsning på lang sigt. Som det første skal der laves et pædagogisk program, der beskriver skolens fremtidige udvikling, så de fysiske rammer passer til. Det pædagogiske program vil blive udarbejdet i skoleåret 25/26. Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 08.10.2024, punkt 6)
Forpagter er løsningen for at få madordning i gang på Dybærskolen
På Dybkærskolen er der etableret et produktionskøkken, men der er ikke penge til at ansætte køkkenpersonale til at stå for en madordning.
Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget har drøftet, om der skal afsættes midler til driften af produktionskøkkenet, eller om der skal arbejdes videre med at få en privat forpagter ind, som kan tilbyde en madordning.
Udvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med at få en forpagter til at drive produktionskøkkenet på Dybkærskolen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 08.10.2024, punkt 5)
Bybus 12 Høje Kejlstrup kører igen fra juni 2025
Fra den 30. juni 2025 genindføres linje 12 til industriområdet Høje Kejlstrup fra Silkeborg Trafikterminal.
Det viser Midttrafiks budgetforslag 2025, som Plan- og Vejudvalget godkender. Midttrafik godkender endeligt budgetforslaget på deres bestyrelsesmøde den 13. december.
(Plan- og Vejudvalget, 08.10.2024, punkt 2)
Byråd bekymret over forslag om mindre tilskud til Silkeborg Gymnasium
Silkeborg Gymnasium står til at miste en betydelig del af sit årlige tilskud, hvis regeringens nye finanslov for 2025 vedtages. Lovforslaget indebærer en omfordeling af tilskudsmidler fra større til mindre skoler og skoler i landdistrikter.
Med 1.500 elever vil Silkeborg Gymnasium miste 8,13 mio. kr. i tilskud om året. Det svarer til en nedgang på 6 % af gymnasiets omsætning.
Rektor for Silkeborg Gymnasium har bedt byrådet om en støtteerklæring mod den foreslåede omfordeling. Borgmesteren har på vegne af byrådet sendt et støttebrev til relevante ministre og udvalg for at fremhæve de økonomiske konsekvenser for gymnasiet.
(Byrådet, 29.10.2024, punkt 16)
September 2024
Flere input til udviklingen af Stævnepladsen i Gødvad
Der skal laves en helhedsplan for Stævnepladsen, og byrådet har besluttet at omkring en fjerdedel af arealet skal bruges til boligudvikling, og at det samles ved friluftsauditoriet, som skal bruges til andre formål.
På den måde bliver området udviklet som en landsby i landskabet med et stort grønt område omkring med mulighed for at skabe aktiviteter til alle i Gødvad.
Alle de politiske fagudvalg har efter byrådets beslutninger drøftet stævnepladsen og kommet med input til det videre arbejde. De nævner blandt andet, at scenen ikke er velegnet til koncerter, at det gode ældre liv tænkes ind og at der ikke skal afsættes areal til dagtilbud og skole.
Et forslag til helhedsplanen forventes at være klar i efteråret 2025. Den skal beskrive visioner og værdier, som Stævnepladsen skal udvikles fra.
(Plan- og Vejudvalget, 03.09.2024, punkt 11)
Forslag til plan for boliger på Nebel Skovdal i Eriksborg kommer i høring
Byrådet sender et forslag til en lokalplan i fire ugers høring, som giver mulighed for at bygge maks. 64 boliger og etablering af ved Nebel Skovdal i Eriksborg og fortsættelsen af Hundredmeterskoven med løv- og nåletræer samt lysninger.
Forslaget kommer efter den tidligere lokalplan blev ophævet, fordi den ikke tog hensyn til belastning fra regnvand fra området på vandmiljøet i Nebel Bæk. Det er der nu rettet op på i den nye plan.
Boligerne er fordelt med maks. 18 dobbelthuse eller 20 rækkehuse og maks. 26 parcelhuse. Der bliver adgang til området fra Helleparken. Der kommer stier, som forbindes med supercykelstien, der løber gennem Eriksborg.
(Plan- og Vejudvalget, 03.09.2024, punkt 4, byrådet, 24.09.2024, punkt 10)
Tandplejen udvider med flere klinikker på den gamle Dybkærskole
Flere opgaver og flere børn presser tandplejen, og derfor er der brug for en udvidelse af Dybkærklinikken, hvor der er ledige lokaler.
Det er tidligere undervisningslokaler og gangarealer, som skal ombygges til syv nye klinikrum, og så skal sterilisations-, røntgen-, scanner- og depotrum udvides. Der skal også etableres ny ventilation, nye lofter, flere personale- og kontorfaciliteter og nye indgangsforhold og venteområde.
Bygningerne er desværre i dårligere stand end ventet, og derfor lyder budgettet på udvidelsen på 17,3 mio. kr. 5,7 mio. kr. kommer fra en statslig pulje, som Silkeborg Kommune har søgt til udvidelsen. Byrådet godkender udvidelsen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.09.2024, punkt 2, byrådet, 24.09.2024, punkt 4)
Udsatte familier i Gødvad skal hjælpes med én samlet indsats
Udsatte familier i Gødvad skal hjælpes med en helhedsorienteret indsats af et nyt tværfagligt team, så familiernes trivsel og fysiske og psykiske sundhed styrkes.
Der skal laves én fælles plan for familierne, som skal involveres i planlægningen og beslutningerne. Det tværfaglige team består af medarbejdere fra Beskæftigelses-, Børne- og Familie-, Skole-, Social- og Sundhed og Omsorgsafdelingen.
Der skal investeres 5,5 mio. kr. årligt fra 2025-2028 for at oprette det tværfaglige team. Udover at forbedre familiernes trivsel og sundhed forventes det, at der på sigt kan spares cirka 3,3 mio. kr. årligt. Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender, at det tværfaglige team oprettes.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 17.09.2024, punkt 22)
Ændring og forlængelse af udlejningsregler for boliger på Resedavej
For at kunne leje de almene boliger på Resedavej 1-97 af AAB Silkeborg skal lejere enten være i job i minimum 25 timer, under uddannelse eller være seniorer over 64 år.
Det er for at fremme en positiv udvikling af boligområdet. Boligorganisationen ønsker at tilpasse reglerne, så lejere, der flytter internt inden for samme boligafdeling, ikke skal leve op til de regler.
De ønsker også at aftalen om udlejningsregler forlænges tidsubegrænset, men med evaluering hvert fjerde år. Byrådet godkender ændringerne og forlængelsen af kriterierne.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 17.09.2024, punkt 2, byrådet, 24.09.2024, punkt 13)
Erhvervsgrund på Kejlstrup Tværvej sættes til salg
Kejlstrup Tværvej 4 på 13.388 m2 sættes til salg for en pris på 2,39 mio. kr. plus moms. Det godkender byrådet. Grunden kan bruges til lettere industri og produktionsvirksomhed, tankstation, værksteder, garageanlæg, transportvirksomhed, engroshandel, lager-, kontor- og administrationsvirksomhed og lignende.
Grunden har tidligere været sat til salg som en del af et cirka 60.000 m2 stort erhvervsområde ved Kejlstrup Tværvej. På grund af en el-ledning var en del af grundens – nærmere bestemt Kejlstrup Tværvej 2A - anvendelsesmuligheder begrænset.
Derfor sættes en mindre del af grunden, Kejlstrup Tværvej 4, nu til salg. Udbudsperioden er seks uger.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 17.09.2024, punkt 4, byrådet, 24.09.2024, punkt 15)
August 2024
Dialog om vindmøller og solceller ved kraftvarmeværk: Forslag til plan klar til november
Det er forventningen, at der til november 2024 er et forslag klar til, hvor der kan sættes tekniske anlæg op som vindmøller og solceller i Silkeborg Kommune.
Forslaget er et tillæg til kommuneplanen. Der laves en vurdering af hvordan de tekniske anlæg påvirker miljøet, som bliver offentliggjort sammen med forslaget.
Der er gang i en forhåndsdialog med Silkeborg Forsyning, som er interesseret i at opsætte 2-3 vindmøller og solceller ved Silkeborg Kraftvarmeværk.
Tre udvalg er orienteret om sagen, og der planlægges borgermøde og borgerinddragelse.
(Plan- og Vejudvalget, 06.08.2024, punkt 21, Klima- og Miljøudvalget, 12.08.2024, punkt 15, Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.08.2024, punkt 13)
Hvorfor kan der terrænregulering forskelligt for naboer på Gødvad Åblik?
Det har byrådsmedlem Lars Hansen rejst en sag om på Plan- og Vejudvalgets møde. Han spørger til, hvorfor en ejer kan niveauregulere sin grund med 2,14 meter, mens naboen ikke kan få lov til at niveauregulere lige så meget.
Silkeborg Kommune har i de fleste sager i området, accepteret mere end 0,5 m regulering, hvor langt størstedelen er på 1 m eller mere på grund af de store terrænforskelle.
Naboen fik afslag, da kravene til hældninger på skråningerne ikke kan overholdes, hvis der terrænreguleres lige så meget. Der er klaget til Planklagenævnet over afgørelsen, som udvalget afventer.
(Plan- og Vejudvalget, 06.08.2024, punkt 4)
Forlængelse af aftale skal sikre flere folk i beskæftigelse i almene boliger på Arendalsvej
Boligorganisationen ABB Silkeborg ønsker at forlænge den aftale, der er om at give fortrinsret til borgere med fast tilknytning til arbejdsmarkedet i mindst 25 timer om ugen, borgere under uddannelse eller i lære og til seniorer over 64 år.
Det er hver anden bolig på Arendalsvej 102–262 og Arendalsvej 1–102, som skal udlejes til sådan en lejer.
AAB Silkeborg ønsker at forlænge aftalen uden slutdato, men med evaluering hvert 4. år. Byrådet godkender at forlænge aftalen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.08.2024, punkt 6, byrådet, 27.08.2024, punkt 15)
Grøden er skåret som den skulle
Det viser en kontrol af grødeskæringen lavet den 24. juli. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om. Grøden i Gudenåen mellem Silkeborg by og Tange Sø blev skåret fra 4. til 14. juli.
På grund af høj vandstand og alger var det svært at se kanterne af den skårne strømrende, som skulle være 7 meter bred. Til trods for vanskelighederne er det vurderet, at der er blevet skåret i en brede på +/- 7 meter.
Den høje vandstand gjorde det umuligt at bedømme, hvor tæt der var skåret til bunden. Ved hjælp af en langskaftet rive og længden af stubbene er det vurderet, at der var skåret så tæt på bunden som muligt.
(Klima- og
Miljøudvalget, 12.08.2024, punkt 11)
Juni 2024
Trafiktiltag på Oslovej ved gymnasiet afsluttes i år
For at forbedre trafiksikkerheden på Oslovej skal der etableres en venstresvingsbane op mod gymnasiet i sydgående retning (mod midtbyen).
Samtidig ændres cykelstiens forløb mod syd, så den går bagom busstoppestedet syd for gymnasiet. Det skaber plads til en større busperron til ventende passagerer.
Projektet har en anslået pris på 1,5 mio. kr. og forventes afsluttet i år. Byrådet godkender en anlægsbevilling, der gør det muligt at afslutte projektet.
(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 5, byrådet, 25.06.2024, punkt 5)
Byggeplanen for bydelscenteret i Eriksborg ændres
Plan- og Vejudvalget er blevet orienteret om, at Nebelgårdsvej 12 nu også indgår i forslaget til et kommende bydelscenter i Eriksborg.
Ejendommen skal indgå i den overordnede grønne struktur, hvor der er planer om shelters, stier, et genåbnet vandløb og andre aktiviteter, der gavner fællesskabet.
Byggeplanen er blevet tilpasset, så en daginstitutionen flyttes tættere på Djævlemosen, støjskærme ved en kommende skole og til Nebelgårdsvej bliver lavere og et friplejehjem i to etager erstatter tre punkthuse i fire etager vest for Eriksborg Allé og syd for Nebelgårdsvej.
Øst for Eriksborg Allé er to punkthuse i fire etager afløst af rækkehuse i to etager. De nye planer reducerer antallet af boliger. I denne omgang har udvalget også understreget, at der skal være større variation i farve- og materialevalg.
(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 9)
Gødvadskolen får nyt tag
I 2024 forventer Silkeborg Kommune at udskifte taget på Gødvadskolen.
I kommunes anlægsbudget er der årligt afsat 5 mio. kr. til renovering og vedligehold af kommunens bygninger.
Nogle af de penge skal bruges på at udskifte taget. Byrådet godkender at bevilge pengene til at vedligeholde kommunens bygninger.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 18.06.2024, punkt 5, byrådet, 25.06.2024, punkt 13)
Grøden i Gudenåen skæres 4. juli
Det bliver den 4. juli, at den årlige grødeskæring i Gudenåen begynder. Arbejdet med grødeskæring forventes færdigt omkring 22. juli 2024.
Grødeskæringen skal gennemføres i mellem 15. juni og 1. august. Erfaringen viser, at genvæksten af vandplanter er mindre, jo senere der skæres grøde. Det giver en bedre vandføringsevne senere på året.
Det er Klima- og Miljøudvalget, der har besluttet, at grødeskæringen skal gennemføres i starten af juli.
(Klima- og Miljøudvalget, 10.06.2024, punkt 6)
Maj 2024
Plads til 100-150 boliger på Stævnepladsen
Byrådet har valgt, hvilket scenarie for Stævnepladsen i Gødvad, der skal arbejdes videre med. Det blev scenarie B, hvor 5-6 ud af det 24 hektar store område skal bruges til byudvikling.
Det giver plads til 100-150 boliger, der placeres centralt med et fællesareal i midten og et stort, sammenhængende grønt område med aktiviteter for hele Gødvad omkring boligerne. Fx bålplads, shelters og sportsbaner.
Friluftsauditoriet skal omdannes til boliger. Desuden skal der kigges på muligheden for at bygge tiny houses. Der kommer en gennemgående boliggade og nyt stisystem.
(Plan- og Vejudvalget, 07.05.2024, punkt 22, byrådet, 28.05.2024, punkt 16)
Forening får tilskud til at etablere legeplads nær Cirkuspladsen og klatreparken
Byrådet har givet et tilskud på 327.000 kr. til foreningen Leg og Lær Silkeborg, der har planer om at indrette en legeplads i Skovbrynet ved siden af Cirkuspladsen og klatreparken på Kastaniehøjvej 4 i Gødvad.
I forhold til de øvrige faciliteter vil en ny legeplads være et oplagt samlingssted og et supplement for børnefamilier, hvor børn og voksne kan have en god tid sammen.
Budgetter for projektet er på 653.000 kr. Foreningen står selv for driften af legepladsen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 19, byrådet, 28.05.2024, punkt 21)
Så mange brugere er der til haller, sale og fodboldbaner i Gødvad
En analyse viser, at der i 2023 var 313 brugere per indendørs facilitet. Det placerer Gødvad, som dem i kommunen der har anden flest antal brugere per indendørs facilitet. Set i forhold til antallet af borgere er der i dag ca. 2.700 borgere per facilitet.
Der er 526 forenings-fodboldspillere på 54.758 m2 boldbaner. Det svarer til, at der er 104 m2 fodboldbane per spiller. Det placerer Gødvad som dem, der er 4. færrest m2 boldbaner per spiller i kommunen.
Analysen skal bruges i dialog med foreninger og lokalområder omkring ønsker til at udvikle faciliteter til idræt. Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 6)
Flere fodboldbaner i Gødvad drøftet
Den nye Dybkærskole blev delvist bygget på boldbaner, så der er et behov for at genetablere en 11-mandsbane. Der vil også blive behov for at etablere en støjvold for at sikre overholdelse af støjgrænser for de nærmeste naboer.
Projektet indeholder også en etablering af en padelbane i området, som kan finansieres af midler fra det tidligere projekt Gødvad Torv, hvor banen ellers var planlagt til at ligge.
Dette og andre projekter har Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget drøftet forud for byrådets arbejde med at fastlægge, hvilke anlæg der skal på anlægsbudgettet og hvornår.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 10)
To forslag til langsigtet udviklingsplan for Gødvadskolen
Der er lavet en udvidelsesplan for Gødvadskolen, som skal rumme elever fra Eriksborg-skoledistrikt indtil, at en ny skole står klar i Eriksborg forventelig i 2029.
Planen kommer også til at gavne Gødvadskolen fremover i form af fast byggeri.
Derudover er der også lavet to scenarier til en langsigtet udviklingsplan fra 2027 og frem, som et Ide- og Programudvalg skal tage stilling til.
Det har Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget drøftet i forbindelse med anlægsbehovet for skolerne i kommunen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 6)
Dybkær Specialskole får flere klasselokaler ved omrokeringer
På grund af flere elever ventes Dybkær Specialskole at mangle tre klasser til det kommende skoleår. De skal findes ved at flytte Videnshus Dybkær (undtaget et stor motorikrum), lærerforberedelse, mødelokaler, personalestue og chaufførstuen fra Dybkær Specialskole til den gamle Dybkærskole.
Der skal også nedlægges og etableres nye vægge, lægges nyt linoleumsgulv, spartles, males, ændres i ventilation- og elinstallationer og sikre brand- og miljøkrav efterleves. Dybkær Specialskole kommer også midlertidigt til at bruge lokalerne madkundskab, sløjd og sal 2 på den gamle Dybkærskole.
Byrådet godkender, at der bruges 1,5 mio. kr. på omrokeringen og ombygningerne, som er en midlertidig løsning til de næste to skoleår, indtil der laves en mere holdbar løsning.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 8, Byrådet, 28.05.2024, punkt 4)
Forslag om at bygge større børnehus i Eriksborg
I Silkeborg Kommunes anlægsbudget er der sat 50 mio. kr. af i 2026-2029 til at udvide antallet af daginstitutionspladser i Gødvad, Grauballe og Eriksborg med 185 pladser og legestue. Der er også sat 15 mio. kr. af til midlertidige faciliteter i Eriksborg i 2027-2028.
I Gødvad og Eriksborg forventes der et samlet underskud på ca. 30 pladser i 2029, der stiger til ca. 100 pladser i 2036.
Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget foreslår byrådet, at der etableres et børnehus i Eriksborg på 200 pladser og legestue klar til indflytning i slutningen af 2029, og der ikke bruges penge på midlertidige faciliteter.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 12)
Ny plan for at beskytte grundvandet i Gødvad
Der er lavet et forslag til en ny plan, der skal sikre grundvandet og dermed drikkevandet nu og i fremtiden i den nordlige del af Silkeborg Kommune herunder Gødvad.
Forslaget til Indsatsplan Nord, som planen hedder, indeholder en række retningslinjer, mål og konkrete indsatser for vandværkerne i området.
Vandværkerne har løbende været inddraget i arbejdet med planen. Hvis lokale ønsker at holde et borgermøde om forslaget til planen, stiller Silkeborg Kommune sig til rådighed for at deltage. Planen sendes snart i 12 ugers offentlig høring. Det beslutter byrådet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 9, byrådet, 28.05.2024, punkt 11)
Penge bevilget til at lave Gudenåplan
Gudenåkomitéen, et politisk samarbejde på tværs af Gudenå-kommunerne, ønsker at udarbejde en Gudenåplan, som skal skabe en klimarobust ådal, mere og bedre natur, rent vandmiljø og et kerneområde for friluftsliv.
Planen skal blandt andet undersøge mulighederne for at naturgenoprette og klimatilpasse Gudenådalen fra Silkeborg til Tange Sø og føre den tilbage til sin oprindelige form før 1859, før den blev indsnævret og uddybet af hensyn til pramdragerdriften.
Byrådet godkender, at Gudenåkomiteen laver en samlet Gudenåplan, og Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender, at Silkeborg Kommune betaler sin andel på 490.000 kr. ud af de 2 mio. kr., som blandt andet skal gå til at ansætte en projektleder i to år, frikøbe kommuners medarbejdere, lodsejerdialog og finde finansielle partnere.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 3)
Lodsejere inviteres til dialogmøde 13. juni om Gudenåplan
Torsdag den 13. juni 2024 fra kl. 16.30 til 18.00 inviterer Silkeborg Kommune ca. 365 lodsejere til Gudenåen via digital post til dialogmøde om at føre Gudenåen tilbage til sit oprindelige forløb, som er en del af Gudenåplanen.
Ådalsprojektet, som det også kaldes, skal give vandet mere plads, skabe bedre vilkår for naturen og give et renere vandmiljø og fremme friluftslivet
På mødet bliver det historiske kortmateriale og tankerne om projektet præsenteret inden, der indledes dialog med lodsejerne. Klima- og Miljøudvalget godkender planerne for mødet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 4)
April 2024
Gødvadskolen udvides med flere klasselokaler
Fra næste skoleår og frem skal Gødvadskolen rumme elever fra det nye skoledistrikt for Eriksborg indtil, at en ny skolebygning i Eriksborg står færdig formentlig til august 2029.
Derfor skal Gødvadskolen fra næste skoleår udvides med ét klasselokale ved at indrette håndarbejdslokalet til klasselokale, så 0. klasserne bliver samlet. Håndarbejdslokalet flyttes til SFO’ens Rødt Hus, og Rødt Hus flytter i en pavillon, som bliver placeret ved SFO’en på Fritidsgården, så SFO-delen samles der.
For at kunne optage det øgede antal elever fra 2025-2029 skal der derudover etableres pavilloner og fast byggeri. Der arbejdes videre med, hvordan det konkret skal være i samarbejde med Gødvadskolen.
Byrådet beslutter at bevilge 3,9 mio. kr. til at udvide Gødvadskolen med flere klasselokaler.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.04.2024, punkt 2, byrådet, 30.04.2024, punkt 5)
Planer om sænket hastighed på Eriksborg Allé og Bakkeborg
Plan- og Vejudvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med få sat heller/chikaner op på Bakkeborg og den sydligere Eriksborg Allé på den del, hvor man i øjeblikket må køre 50 km/t.
Det er et krav at etablere heller eller chikaner for at dæmpe hastighedsbegrænsningen til 40 km/t. Fartnedsættelsen kræver også Politiets tilladelse.
Det forventes at koste 0,5 mio. kr. Udvalget foreslår, at projektet kommer på anlægsbudgettet.
(Plan- og Vejudvalget, 09.04.2024, punkt 13)
Prognose: Elevtallet falder på Gødvadskolen og Dybkærskolen
I dag er der 651 elever på Dybkærskolen. I 2036/37 ventes der at være 629 elever. Det er 3,4 % færre end i dag. På Gødvadskolen er der 291 elever. I 2036/37 ventes der at være 268 elever. Det er 7,9 % færre end i dag.
Det skal ses i sammenhæng med, at der i prognoseperioden ventes at blive bygget en ny skole i Eriksborg, som elever tilknyttet Eriksborgs skoledistrikt, der går i særskilte spor sammen med de øvrige elever på Gødvadskolen, skal flytte til. Pasningsbehovet for 0-6-årige ventes også at falde i Gødvad på sigt, fordi flere vil blive passet i Eriksborg.
Det viser en elevtals- og dagtilbudsprognose, som Silkeborg Kommune har lavet i samarbejde med COWI. Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget tager prognoserne til efterretning.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.04.2024, punkt 4 og 5)
Planer om at føre Gudenåen 200 år tilbage til sit oprindelige forløb
I 1859 blev arbejdet med at uddybe og indsnævre Gudenåen afsluttet, så den var bedre egnet til pramdragerdrift. Før det var Gudenåen væsentligt bredere, end den er nu, og havde mange lavvandede forløb med varierende dybde.
Det viser gamle kort, som Det Kgl. Bibliotek har digitaliseret. Nu er der sat gang i et projekt, som skal se på mulighederne for at genskabe Gudenådalen fra Silkeborg by til Tange Sø.
Klima- og Miljøudvalget besluttede i marts at arbejde videre med projektet, og de har nu drøftet ideerne om et naturbaseret klimatilpasningsprojekt i og langs Gudenåen.
(Klima- og Miljøudvalget, 08.04.2024, punkt 9)
Status på nyt regulativ for Gudenåen
Silkeborg Kommune er i samarbejde med Favrskov, Viborg og Randers Kommuner i gang med at reviderer det gældende regulativ for Gudenåen på strækningen Silkeborg til Randers
Et udkast til regulativet er blevet vurderet af rådgiverfirmaet Niras i forhold til EU's habitatdirektiv og vandrammedirektiv.
Næste skridt er, at udkastet skal sagsbehandles efter Miljøvurderingsloven og Naturbeskyttelsesloven. Klima- og Miljøudvalget er orienteret om sagen og tager den til efterretning.
(Klima- og Miljøudvalget, 08.04.2024, punkt 10)
Marts 2024
Den gamle Dybkærskole forventes revet ned i foråret 2025
Den nye Dybkærskole er taget i brug, og det betyder, at den gamle skole delvist står tom. Blok A bliver bevaret i en midlertidig periode til kommunes Tandpleje, indtil der er fundet en placering til en ny tandklinik.
Blok B og C og de to gymnastiksale forventes revet ned i foråret 2025. Pavillonen ved den gamle skole forventes flyttet til Gødvadskolen.
Byrådet godkender, at der bruges 0,5 mio. kr. til at lave udbudsmateriale til nedrivningen, til miljøundersøgelse af bygningerne og til at beregne et estimat på prisen for at rive den gamle skole ned.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 05.03.2024, punkt 2, byrådet, 19.03.2024, punkt 5)
1.000 nye boliger ventes i Gødvad frem mod i 2037
I 2023 blev der i Gødvad taget 204 nye boliger i brug. Frem mod 2036 ventes der at komme 1.087 nye, indflyttede boliger. Fra 2026 til 2031 kommer der mellem 100-200 boliger hvert år.
Der bor i dag 8.533 i Gødvad, og det forventes at stige til 10.014 i 2031. Herfra og frem til 2037 ventes det niveau at blive holdt.
Det viser Silkeborg Kommunes prognoser for boliger og befolkningsvækst, som baserer sig på den planlagte udbygning i kommunen. Byrådet er orienteret om befolkningsprognosen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 05.03.2024, punkt 12 og 13, byrådet, 19.03.2024, punkt 11)
Forbindelsesvej til Stagehøjvej billigere end ventet
Der var sat 7,5 mio. kr. af til at anlægge en ny forbindelsesvej mellem Stagehøjvej og Nordre Ringvej. På Nordre Ringvej er forbindelsesvejen blevet forbundet via et trebenet lyskryds.
Projektet er afsluttet og regnskabet er gjort op. Prisen for vejen endte på 7,185 mio. kr. Plan- og Vejudvalget godkender regnskabet.
Forbindelsesvejen skaber bedre adgangsforhold til erhvervsområdet ved motorvejen og er en del af første etape af byggemodningen af Erhvervskorridoren langs motorvejen.
(Plan- og Vejudvalget, 05.03.2024, punkt 8)
Regnskab godkendt for byggemodning af Eriksborg Allé
Plan- og Vejudvalget godkender regnskabet for etableringen af en, der forbinder Eriksborg Allé med Nørreskov Bakke og F. L. Smidths Vej.
Det er en del af byggemodningen af Eriksborg Allé. Der blev sat 600.000 kr. af til at etablere rundkørslen. Regnskabet viser, at prisen blev 531.389 kr.
(Plan- og Vejudvalget, 05.03.2024, punkt 10)
Regnskab godkendt for byggemodning på Gødvad Bygade
Plan- og Vejudvalget godkender anlægsregnskabet for byggemodningen af et boligområde på Gødvad Bygade, som er blevet til i samarbejde med to private udviklere.
Byggemodningen er afsluttet, og alle kommunens fem grunde er solgt. I forbindelsen med byggemodningen er Gødvad Bygade blevet udbygget og tilpasset trafikken.
(Plan- og Vejudvalget, 05.03.2024, punkt 14)
Februar 2024
Planer for boligområde i Resen vedtaget
Byrådet vedtager en lokalplan og et tillæg til kommuneplanen, der gør det muligt at bygge 155 boliger i forskellige klynger i maks. to etager ved Resen, der hører under den nye bydel, Eriksborg.
Halvdelen skal være parcelhuse, mens den anden halvdel kan være rækkehuse, dog må maks. tre boliger bygges samme med mindre, der derefter bygges forskudt. Der er vide rammer, når det kommer til valg af farver og materialer samt hældning på taget. Der er både regnvandsbassiner og områder, hvor vandet kan sive ned i jorden.
På den måde beskyttes Nebel Bæk og Gudenåen mod udledning af vand fra området. Der bliver adgang til området fra Gøteborgvej.
(Plan- og Vejudvalget, 06.02.2024, punkt 2, byrådet, 26.02.2024, punkt 4)
Stadig flere fra Arendalsvej er i job eller uddannelse
Ledigheden blandt borgerne på Arendalsvej fortsætter med at falde. Det viser en opgørelse, som Arbejdsmarkedsudvalget er præsenteret for.
Sammen med to andre almene boligområder i Silkeborg, Resedavej og Lupinvej i Alderslyst og Hjejlevej på Århusbakken, var der samlet i december 2023 212 fuldtidsledige. De foregående tre år var tallet 244, 255 og 304. Fra 2022 til 2023 skyldes det i særlig grad et markant fald i antallet af ledige integrationsborgere.
I 2020 besluttede byrådet at investere i den ekstraordinær beskæftigelsesindsats i områderne. Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at målet for 2024 er at komme ned på 198 ledige.
(Arbejdsmarkedsudvalget, 05.02.2024, punkt 2)
Januar 2024
Flere scenarier præsenteret for udvikling af Stævnepladsen
Der er gang i arbejdet med at lave en helhedsplan for Stævnepladsen i Gødvad. Tegnestuen Lytt har give tre bud på, hvordan Stævnepladsen kan bruges, hvis man bruger 25, 50 eller 75 % af området til byudvikling:
1) En central placering af bebyggelse omkranset af natur, som er oplagt til fællesskab og til andre boligformer end parcelhuse. 2) Spredte enklaver af bebyggelse sammenbundet af et naturnetværk oplagt til varierende boformer. 3) En forlængelse af parcelhusbyens struktur med grønne kiler oplagt til parcelhuse og rækkehuse.
Lendager Arkitekter har undersøgt potentialerne i auditoriebygningen til andre formål. Den kan fx ombygges til boliger, til boliger, daginstitution og outdoorcenter i kombination og til højskole. Økonomi- og Erhvervsudvalget er orienteret om byudviklingsscenarier for Stævnepladsen.
Der planlægges at holde ’Åben Stævneplads’ 7. april 2024, hvor borgere og interesserede inviteres til Stævnepladsen for til at give deres input.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.01.2024, punkt 2)
Trafiksikkerheden skal forbedres ved indkørslen til gymnasiet
Det skal ske ved at etablere en venstresvingsbane for den sydgående trafik ind til gymnasiet, hvor der ellers kan opstå kø.
Der er registreret et uheld i på stedet, og en hastighedsmåling viser, at cirka hver 3. overskrider den tilladte hastighed på 60 km/t. Udover venstresvingsbanen skal cykelstiens forløb mod syd, så den føres bagom busstoppestedet og giver plads til en større busperron.
Projektet har fået tilskud fra den statslige trafiksikkerhedspulje, og derfor opprioriteres projektet, så der sættes gang i det i 2024 og forventes færdig senest i 2025. Det er Plan- og Vejudvalget orienteret om.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 9)
Trafiktiltag på Nørreskovbakke sættes i værk
Strækningen af Nørreskov Bakke forbi Stagehøjvej, som er placeret mellem to lyskryds, er en af de mest trafikeret strækninger i Silkeborg med 15.000 bilister i døgnet.
Der er ofte kø, og der er registreret seks uheld på strækningen siden 2019. Den store mængde trafik kan betyde, at trafikanter tager risici, når de drejer ind på Stagehøjvej, hvor de krydser en cykelsti.
Der skal gøres opmærksom på cyklister i krydset ved at lave et blåt cykelfelt og cyklistsymbol samt rumleriller. Krydset forventes måske lukket, hvis Stagehøjvej på sigt gøres blind.
Længere oppe af Nørreskovbakke i rundkørslen ved Eriksborg Allé bliver der også holdt øje med udviklingen i trafikken, når boligområder udvikles. Der er i forvejen meget trafik. Afmærkningen i rundkørslen skal genopfriskes. Det er Plan- og Vejudvalget orienteret om.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 9)
Byggemodningen af Gødvad Enge gøres for færre penge
Silkeborg Kommune har gennemgået kommunens byggemodninger, og der er mulighed for at reducere bevillingen til byggemodningen af Gødvad Enge fra 35,95 mio. kr. til 34,70 mio. kr.
Gødvad Enge består af to stamveje, Hvidkløver og Tusindfryd, og et antal boligveje. Alle grundene er solgt på nær en institutionsgrund. Da Gødvad Enge er byggemodnet som en special byggemodning med nye måder at håndtere regnvand på, bliver de private fællesveje først overdraget til grundejerforeningerne efter 10 års drift.
Byrådet godkender, at 1,25 mio. kr. fra byggemodningen af Gødvad Enge tilføres kommunekassen. Pengene skal bruges til et nyt vejanlæg i Virklund, som har vist sig dyrere end ventet.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 5, byrådet, 30.01.2024, punkt 3)
Politiske beslutninger fra 2023
December 2023
Silkeborg Kommune overtager ikke specialtilbud fra Region Midtjylland i Gødvad
Socialudvalget beslutter ikke at gå videre med overtagelsen af Gødvad Botilbud, Gødvad Boligerne & Gødvad Beskæftigelse og Uddannelse, da udvalget konstaterer, at der ikke er et politisk flertal i byrådet for overtagelsen.
Specialtilbuddene på Stavangervej består af 20 botilbudspladser, 20 dagpladser og en Særligt Tilrettelagt Uddannelse (STU) til voksne med autisme.
Silkeborg Kommune undersøgte at overtage tilbuddene i Gødvad, fordi det blandt andet så var muligt at tilbyde voksne borgere med autisme i kommunen, at de kunne blive i lokalmiljøet og med deres netværk tæt på.
(Socialudvalget, 06.12.2023, punkt 7)
Plan for boliger ved Resen må vente
En sag om en lokalplan for 155 boliger ved Resen er blevet udsat.
Planklagenævnet har truffet en afgørelse for en anden lokalplan nær området, der betyder at det skal undersøges nærmere, hvilken virkning overfladevand fra det bebyggede område vil få for Nebel Å.
Det samme skal der så kigges på en ekstra gang her, inden der tages stilling til, om et forslag til lokalplanen for de 155 boliger skal vedtages.
(Plan- og Vejudvalget, 05.12.2023, punkt 3)
Almene boliger på Arendalsvej renoveres til foråret
Til maj 2024 forventer AAB Silkeborg at tage hul på renoveringen af deres afdeling 25 på Arendalsvej. 186 boliger skal renoveres 288 mio. kr.
Renoveringen ventes færdig i slutningen af 2027. Formålet med renoveringen er at gøre boligerne mere moderne, sunde og tidssvarende samt at øge tilgængeligheden. Det sker blandt andet skiftes køkkener, renoveres badeværelser, udskiftes tag, døre og vinduer, isoleres og forbedre ventilationen.
Siden byrådet i 2020 først gang forholdt sig til planerne, er prisen på renoveringen steget. Derfor skal byrådet igen godkende prisen for renoveringen. Byrådet beslutter at godkende prisen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 12.12.2023, punkt 7, byrådet, 19.12.2023, punkt 23)
Gang i analyse af Gødvadskolen for midlertidige udvidelser
Fra sommeren 2024, når det nye skoleår starter, er der behov for flere lokaler på Gødvadskolen, end der er. Derfor er der iværksat en lokaleanalyse af Gødvadskolen for at finde løsninger for det midlertidige behov på skolen for flere lokaler.
Til næste skoleår træder de nye skoledistrikter i området i kraft, så Eriksborg får sit eget distrikt. Indtil en ny skole er etableret i Eriksborg, skal eleverne indskrevet i Eriksborg skoledistrikt begynde på Gødvadskolen.
Eleverne flytter til skolen i Eriksborg, når den står klar. Hvornår er usikkert. Fra skoleåret 31/32 forventes der også at mangle lokaler i udskolingen på Dybkærskolen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 27.11.2023, punkt 4)
Bybus 12 bliver genindført
Plan- og Vejudvalget beslutter at genindføre bybuslinje 12, der kører til industrikvarteret i Høje Kejlstrup i den nordligere ende af Silkeborg via Kejlstrupvej.
De høje priser på brændstof var blandt årsagerne til, at den blev nedlagt, men nu er der igen plads i budgettet til at indføre den i et vist omfang, da prisen på brændstof er faldet.
(Plan- og Vejudvalget, 05.12.2023, punkt 17)
Byggeri af nyt børnehus i Gødvad forventes at holde tidsplanen
Byggeriet af et nyt børnehus på Harsnablundvej forventes at blive færdig som planlagt i første kvartal af 2024.
Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
Børnehuset får plads til 140 børn.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 27.11.2023, punkt 10)
Midlertidige løsninger indtil nyt børnehus i Eriksborg står klar
Der er sat penge af på anlægsbudgettet til midlertidige faciliteter til dagtilbudspladser i 2027-2028 i området Gødvad/Dybkær/Grauballe/Eriksborg.
Det skyldes, at byggeriet af et nyt børnehus i Eriksborg først kan laves, når bydelscenteret i Eriksborg er byggemodnet, og der er etableret vejadgang. Der er sat penge af på budgettet til det børnehus frem til slutningen af 2029.
Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 27.11.2023, punkt 10)
Gødvad Håndbold får underskudsgaranti til nytårskoncert
Gødvad Håndbold ønsker at arrangere en nytårskoncert med Prinsens Musikkorps og solist Lise Baastrup for at gøre noget godt for lokalmiljøet og skaffe indtjening til foreningen.
Hvis arrangementet bliver en succes, er tanken at gentage og udvikle det. Der er en del udgifter til arrangementet, og foreningen risikerer økonomisk tab, hvis ikke det løber rundt.
Foreningen søger om en underskudsgaranti på 73.500 kr. til arrangementet fra puljen De frie kulturelle midler. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget bevilger en underskudsgaranti på 25.000 kr.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.12.2023, punkt 15)
November 2023
Støtte til social vicevært i Gødvadhallen
Gødvad GIF søger om tilskud på 10.000 kr. om måneden til en social vicevært i Gødvadhallen i et treårigt forsøg, som blandt andet skal være med til at fremme aktiviteter og fællesskaber og forebygge uhensigtsmæssig adfærd.
Erfaringer har allerede vist, at en sådan rolle kan bidrage positivt. På 15 måneder var der 12 anmeldelse af hærværk. I en tilsvarende periode, hvor caféen var drevet af en forpagter, var der 5.
Viceværtrollen kan også bidrage til, at det er økonomisk muligt at drive caféen, hvis viceværten er det samme som forpagteren af caféen. Rollen skal ded sikre fast åbningstid i caféen som udgangspunkt fra kl. 17- 21 på hverdage + til stævner i weekenden.
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningen fra Gødvad GIF.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.11.2023, punkt 5)
Kryds mellem Nørreskov Bakke og Stagehøjvej ændres
Plan- og Vejudvalget beslutter at ændre krydset mellem Stagehøjvej og Nørreskov Bakke. I fremtiden bliver det kun muligt at svinge til højre ud fra Stagehøjvej og til højre ind på Stagehøjvej.
Det skal blandt andet gøre det sikrere at være cyklist på Nørreskov Bakke. Samtidigt undgås det, at trafikken propper til, når bilister venter på at dreje venstre ud på Nørreskov Bakke eller venstre ind fra Nørreskov Bakke.
Bilister kan også bruge forbindelsesvejen fra Nordre Ringvej til at komme til Stagehøjvej.
(Plan- og Vejudvalget, 07.11.2023, punkt 7)
Sådan skal Eriksborgs bydelscenter indrettes
Der er lavet et områdestudie, som blandt andet placerer og beskriver, hvordan private og offentlige funktioner i det kommende bydelscenter skal være.
Der skal være en daginstitution til 200 børn og et plejecenter med 72 boliger, som skal placeres tæt, så børnene på legepladsen bidrager med aktivitet og liv i de ældres hverdag. De to byggerier skal også dele køkken og sale til aktiviteter.
Skolen skal rumme 4,5 spor med faglokaler og hal, som begge skal kunne bruges af andre end eleverne. Bydelscenteret skal også indeholde et fælleshus, en grøn fælled, bofællesskab med 50 boliger, 60 almene boliger, et supermarked, en discountbutik, udvalgsvarebutik og supercykelsti til Silkeborg by.
Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender områdestudiet, og at området starter med parkering på terræn, og der arbejdes hen mod et p-hus, når området udbygges.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 07.11.2023, punkt 6)
Detaljeplanlægningen af Eriksborg bydelscenter og boligområder kan gå i gang
Plan- og Vejudvalget sætter gang i arbejdet med at få lavet et forslag til en lokalplan og tillæg til kommuneplan for et bydelscenter i Eriksborg med boligområder syd for bydelscenteret.
Det skal ligge nord for Nebelgårdsvej med skole, daginstitution, butikker, plejecenter, almene etageboliger og bofællesskab samt 40 parcelhuse, 47 rækkehuse og 190 etageboliger syd for vejen.
Plan- og Vejudvalget ønsker at udvikleren variere udseende og højde på byggerier, og om at få plejecenter og børnehave rykket tættere på natur og Djævlemosen.
(Plan- og Vejudvalget, 07.11.2023, punkt 14)
To foreninger i Gødvad får mere i lokaletilskud med ny model
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget vedtager en ny model, som betyder, at Gødvad GIF Fitness stiger fra 13.606 kr. i lokaletilskud om året til 25.978 kr. og Sportsrideklubben stiger fra 263.351 kr. til 278.996 kr.
Den nye model stiller alle foreninger i kommunen ens og reducere samlet lokaletilskud til foreningerne med 1 mio. kr.
I den nuværende model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter med reduktion for medlemmer over 25 år til nogle aktiviteter som ridning, motorcykel, billard, bowling, flyvning, sejlsport, skydning, fiskeri, golf, linedans, fitness og løb.
I den nye model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter til alle aktiviteter, men der reduceres i tilskuddet for alle medlemmer over 25 år – dog fratrukket bestyrelsesmedlemmer, ledere, instruktører og derudover 40 medlemmer.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.11.2023, punkt 4)
Ønske om at udvide tandplejefaciliteter på Dybkærskole
Silkeborg Kommune ønsker at udvide tandplejefaciliteterne på Dybkærskole for at imødekomme den nye gruppe af 18-21-årige, som siden 2022 er inkluderet i den gratis tandpleje fra kommunen.
Dybkærskolen frigøres ved udgangen af 2023, når den nye skole tages i brug. Planen er at ombygge Blok A med syv nye klinikrum, nye indgangsforhold, opdatering af udstyr, samt forbedrede personale- og ventefaciliteter.
Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget godkender udvidelsesplanen, hvis Indenrigs- og Sundhedsministeriet siger ja til kommunens ansøgningen om støtte på 14 mio. kr. fra den nationale pulje til udvidelse af kommunernes faciliteter for børne- og ungdomstandpleje.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.11.2023, punkt 4)
Penge frigivet til jordopkøb til Eriksborg Skov
I 2023 og de næste fire år er der nu frigivet 7,02 mio. kr. til at købe jord op, som skal blive til Eriksborg Skov mellem Eriksborg, Grauballe og Nisset. Det beslutter byrådet.
Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen har indgået en aftale om et statslig skovrejningsprojekt ved Eriksborg, hvor kommunen i alt skal bidrage med 28,8 mio. kr. til jordopkøb. I 2022 bidrog kommunen med 1,44 mio. kr., og nu er den næste portion penge frigivet.
Naturstyrelsen skal ifølge aftalen bidrage med 34,2 mio. kr. til skovrejsningen, så den samlede sum for Eriksborg Skov er på 63 mio. kr.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.11.2023, punkt 12, byrådet, 28.11.2023, punkt 7)
Den Boligsocial Helhedsplan på Arendalsvej forlænges til 2027
Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender, at ansøgningen om at forlænge den Boligsociale Helhedsplan sendes til Landsbyggefonden, som dog på forhånd givet tilsagn om godkendelse.
Planen dækker området omkring Arendalsvej, hvor der cirka bor 840 borgere.
Formålet med planen er at få flere i uddannelse og job, at beboere har mulighed for at være en del af fællesskaber og at beboere med behov hjælpes på rette vej.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 21.11.2023, punkt 14, byrådet, 28.11.2023, punkt 20)
Oktober 2023
Del af Gødvadskolens skoledistrikt bliver til ny skoledistrikt for Eriksborg
Eriksborg skal have sin egen skole med eget skoledistrikt og egen ledelse. Skoledistriktet for Eriksborg bliver lavet ved at tage dele af Gødvadskolens og Grauballe Skoles skoledistrikter.
Dybkærskolen bliver overbygningsskole for Gødvadskolen, der fortsætter som 0.-6. klasses skole, og Eriksborg Skole bliver på sigt overbygningsskole for Grauballe Skole.
Det beslutter byrådet efter en proces med dialogmøder og høringsperiode, som viser, at skolebestyrelserne for Grauballe og Gødvadskolen peger på samme løsning.
Ændringerne træder i kraft ved starten på den nye skoleår 2024/25. Børnene, der bliver indskrevet på Eriksborg Skole, begynder på Gødvadskolen indtil, den nye skolebygning forventes at stå klar 1. august 2028.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.10.2023, punkt 2, byrådet, 31.10.2023, punkt 9)
Der er 902 medlemmer af indendørs idræt i Gødvad
Der er lavet en analyse af indendørs idræt i haller og sale for at belyse det aktuelle og potentielle pres på faciliteterne.
Analysen viser, at der i Gødvad Gymnastik- & Idrætsforening var 902 medlemmer af indendørs idræt i 2022.
Der var i 2022 cirka 225 medlemmer af indendørs idræt per facilitet. Set på antallet af borgere i området er der i 2023 over 2.000 borgere per facilitet. For de 0-17-årige er der over 500 per facilitet. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 02.10.2023, punkt 12)
Ekstra bump på Stavangervej etableres i slutningen af året
I slutningen af 2023 etableres der et ekstra bump ud for Rudolf Steinerskolen for at understøtte hastighedsbegrænsningen på 40 km/t.
Byrådet godkender, at pengene bevilliges fra puljen til nærhedsprojekter.
(Sundheds- og Nærhedsudvalget, 05.10.23, punkt 9, byrådet, 31.10.2023, punkt 13)
September 2023
Ny Dybkærskole forventes i brug til januar 2024
Den nye skole med 10.200 m2 etageareal med udearealer og p-anlæg står snart færdigt. Til januar 2024 forventes Ny Dybkærskolen at være taget i brug.
Skolen bliver etableret med inspirerende og mangfoldige læringsmiljøer, og den vil desuden fungere som et lokalt kultur- og aktivitetscenter udenfor skoletiden.
Opførelsen er skolen bliver 13 mio. kr. dyrere på grund af den høje inflation og ikke budgetteret projektstyringshonorar. Byrådet bevilliger 13 mio. kr. til budgettet for skolen, som ender med en samlet pris på 240 mio. kr.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.09.2023, punkt 16, byrådet, 26.09.2023, punkt 12)
Første skridt taget mod stort erhvervsdomicil
GMB Ejendomme ønsker at opføre et erhvervsdomicil med plads til kontorfællesskaber på Kejlstrup Tværvej 10. Der er tale om et bæredygtigt byggeri i træ i tre etager i op til 20 meter med plads til 800 arbejdspladser.
Byggeriet kræver dispensation fra områdets lokalplan på tre punkter; højde, byggefelt og placering af træer.
Plan- og Vejudvalget har sat processen omkring mulighederne for dispensationer i gang. Naboer skal høres, og det skal undersøges, om højden af domicilet påvirker kraftvarmeværket muligheder for varmeproduktion, og om domicilet vil påvirke et beskyttet naturområde med tag- og regnvand fra p-pladser og veje.
(Plan- og Vejudvalget, 06.09.2023, punkt 11)
Harsnablundvej udvides
Harsnablundavej udvides på de første 150 meter fra rundkørslen ved Østre Højmarksvej hen til det nye børnehus. Byrådet bevilger 1.9 mio. kr. til udvidelsen.
Vejen udvides fra 4 meter til 5,5 meter, og der etableres en cykelsti på den sydlige side af vejen.
Når børnehuset tages i brug, stiger den forventede trafik fra 530 køretøjer på hverdage til 900. Når vejen er opgraderet, svarer forholdene til standarden for en strækning med den trafikmængde.
(Plan- og Vejudvalget, 06.09.2023, punkt 4, byrådet, 26.09.2023, punkt 8)
Runderingsbane til hunde på F.L. Smidths Vej venter på landzonetilladelse
Dansk Civilhundeforening i Silkeborg har søgt om at få forlænget tilsagnet om tilskud på 125.000 kr. til at etablere en runderingsbane på kommunens arealer ved foreningens klubhus på F.L. Smidths Vej 3. Det samlede budget er på 250.000 kr.
Foreningen venter på en landzonetilladelse til at etablere banen. De har også fået tilsagn om tilskud på 190.000 kr. fra to fonde til banen og har dermed finansieringen på plads.
Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender ansøgningen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.09.2023, punkt 4)
August 2023
Forslag om boliger i Resen kommer i høring
Byrådet har sendt et forslag til en lokalplan for et boligområde i Resen ved Gødvad i 8 ugers høring.
Planen vil skabe plads til max. 155 boliger, heraf 78 åben-lave boliger og 77 tæt-lave boliger.
Husene skal ifølge forslaget til planen max. have 2 etager og ligge i klynger med grønne områder imellem. I forslaget ligger også en forlængelse af Gøteborgvej, som skal fungere som adgangsvej.
(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 8, byrådet, 29.08.2023, punkt 12)
Ja til 21 meter højt byggeri på Stagehøjvej
Plan- og Vejudvalget har givet dispensation til at den ene halvdel af et kommende kontordomicil i Erhvervskorridoren kan blive 21 meter højt i stedet for max 15 meter, som beskrevet i områdets lokalplan.
Bygningen bliver i 3 og 5 etager, hvoraf den højeste del ligger ud mod Nordre Ringvej. Det høje byggeri betyder også, at udvalget har givet dispensation til, at byggeprocenten på grunden bliver 100 % i stedet for 50 %.
Det er Henning Mortensen Ejendomme, som står bag byggeriet.
(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 9)
Færre børn end ventet: Planer om et nyt børnehus stoppes
Der er i anlægsbudgettet sat penge af til at udvide antallet af dagstilbudspladser med et nyt byggeri med 200 pladser i Gødvad/Dybkær/Eriksborg.
Siden anlægsbudgettet blev vedtaget, er der lavet en ny prognose, som viser, at der kommer færre børn end ventet.
Derfor beslutter byrådet at stoppe det anlægsprojekt. Der er dog stadig planer om at gennemføre et andet anlægsprojekt i samme område, hvor planen er at udvide med 185 pladser og ny legestue i området Gødvad/Dybkær/Grauballe/Eriksborg.
Derudover forventes det kommende børnehus på Harsnablundvej i Gødvad at blive færdigbygget planmæssigt i 1. kvartal 2024.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 14.08.2023, punkt 5 og 8 byrådet, 29.08.2023, punkt 5)
Parcelhusgrund på Kornvænget sættes til salg
Silkeborg Kommune ejer en grund på Kornvænget 31 i Gødvad. Grunden har tidligere været anvendt til legeplads, men står nu ubenyttet.
Nu godkender byrådet, at grunden sættes til salg som parcelhusgrund med en mindstepris på 1,6 mio. kr. inkl. moms.
Grunden er 1.204 m2, og der må bygges på 30 % af grunden.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 22.08.23, punkt 4, byrådet, 29.08.2023, punkt 22)
Forslag om flere midlertidige pladser på Gødvad Plejecenter
Der er behov for flere midlertidige pladser på plejecentrene, og derfor er der et forslag om at ændre ni eller 19 pladser på Gødvad Plejecenter fra almindelige pladser til midlertidige pladser.
En analyse viser, at Silkeborg Kommune forventes at have brug for 10-20 flere midlertidige pladser i 2030. En midlertidig plads er 438.000 kr. dyrere end en almindelig plads.
Ældreudvalget beslutter at sende forslaget til byrådet drøftelser af budgettet for de kommende år, da udvalget ikke ser mulighed for at finde budgettet inden for egne rammer. Samtidig annullerer udvalget deres beslutning fra marts 2023 om at bytte ni almindelige pladser på Gødvad Plejecenter med ni midlertidige pladser fra Karolinelundcentret.
(Ældreudvalget, 07.08.2023, punkt 3)
Ekstra bump på vej på Stavangervej
Der skal etableres et ekstra bump ud for Rudolf Steinerskolen for at understøtte hastighedsbegrænsningen på 40 km/t.
Sundheds- og Nærhedsudvalget godkender, at det ekstra bump etableres med de penge, der er sat af til nærhedsprojekter.
(Sundheds- og Nærhedsudvalget, 22.08.23, punkt 9)
Ét samlet projekt langs Gudenåen skal tage hånd om oversvømmelser
Der er taget hul på ét samlet ådalsprojekt langs Gudenåen fra Silkeborg by til Tange Sø, som skal håndtere oversvømmelserne og styrke biodiversiteten.
Tilgangen er, at de oversvømmede arealer i højere grad skal ejes af fonde eller staten, så oversvømmelserne ikke går ud over og forringer lodsejernes jorde. Det kan ske ved jordopkøb eller -fordeling, hvor lodsejeren lader oversvømmede jord opkøbe, eller bytter det til andet jord.
Hvis større, sammenhængende arealer ejes af fonde eller Naturstyrelsen kan det betyde, at det bliver nemmere at gennemføre naturpleje ved hjælp af afgræsning, vådområdeprojekter eller genskabelse af naturen.
Det er Klima- og Miljøudvalget, som siger ja til, at der kan tages hul på projektet. Som det første skal der laves et forprojekt, hvor man blandt andet skal i dialog med lodsejerne for at høre deres interesser i projektet.
(Klima- og Miljøudvalget, 07.08.2023, punkt 3, byrådet, 29.08.2023, punkt 9)
Projektet med at opgrave sand fra Tange Sø indstilles
I april 2022 besluttede Klima- og Miljøudvalget at sætte projektet i bero om at grave ca. 20.000 m3 sand op ved Gudenåens indløb til Tange Sø, så vandstanden bliver sænket.
Det skulle ske, indtil der var blevet holdt et politisk møde med politikerne fra Viborg og Favrskov kommuner, fordi projektområdet ligger på kommunegrænserne. Det møde er endnu ikke holdt.
Byrådet beslutter at flytte de 4,6 mio. kr., der var sat af til projektet til et andet projekt, som Klima- og Miljøudvalget har sat i værk omkring et samlet ådalsprojekt langs Gudenåen.
(Klima- og Miljøudvalget, 07.08.2023, punkt 4, byrådet, 29.08.2023, punkt 10)
Grøden blev skæret som den skulle
Grødeskæring blev i år gennemført fra den 3.-14. juli. Den 17. juli var WSP sammen med Silkeborg Kommune ude for at vurdere, om grøden var skåret efter reglerne.
Udgangspunktet for grødeskæringen var ifølge den åmand, der stod for grødeskæringen, en meget tæt og veludviklet grøde.
Grødeskæringen vurderes at være gennemført efter reglerne i regulativet for Gudenåen. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om.
(Klima- og Miljøudvalget, 07.08.2023, punkt 5)
Udkast til nyt regulativ for Gudenåen er forsinket
Kommunerne langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers arbejder på at lave et nyt regulativ for Gudenåen på strækningen fra Silkeborg til Randers.
Et udkast til regulativet er forsinket, så det først er klar til foråret 2024. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om.
Forsinkelsen skyldes, at det har været nødvendig at præcisere udkastet, fordi oprensning, ekstraordinær grødeskæring og opstemningen ved Tange betyder, at der er en risiko for at habitatvurderingen ender med en samlet negativ påvirkning af særligt beskyttede arter. Det kan umuliggøre vedtagelsen af det nye regulativ.
(Klima- og Miljøudvalget, 07.08.2023, punkt 18)
Juni 2023
Hvordan skal ny skole i Eriksborg organiseres?
Skal en ny skole i Eriksborg være del af Grauballe Skole, eller skal det være sin egen skole med eget distrikt?
Det spørgsmål bliver sendt i høring frem til 13. september. Det beslutter Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget.
Fælles for begge muligheder er, at elever som pr. 1. august 2024 hører til Eriksborg eller Eriksborg og Grauballes nye skoledistrikt i de første år går på Gødvadskolen i velfungerende, midlertidige lokaler, indtil de forventeligt pr. 1. august 2028 flytter ind på den nybyggede skole i Eriksborg Bydelscenter.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieområdet, 12.06.2023, punkt 7)
Fjernvarmeprojekt i Høje Kejlstrup får tilskud fra statens Fjernvarmepulje
Klima- og Miljøudvalget er orienteret om, at fjernvarmeprojektet i Høje Kejlstrup har opnået tilsagn om tilskud fra statens Fjernvarmepulje.
Tilskuddet er på 1,8 mio. kr.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 15)
Grødeskæring i Gudenåen sker i starten af juli
Klima- og Miljøudvalget beslutter, at den årlige grødeskæring af Gudenåen på strækningen fra Silkeborg Langsø til Tange Sø skal gennemføres først i juli.
Det er erfaringen, at jo senere på året man skærer vandplanterne, desto mindre vil de vokse igen. Det vil derfor give en bedre vandføringsevne hen på året.
Grøden skal ifølge regulativet for Gudenåen skæres i perioden mellem 15. juni og 1. august.
(Klima- og Miljøudvalget, 12.06.23, punkt 7)
Ekstraordinær grødeskæring i 2020 skulle ikke have været sket
Den ekstraordinære grødeskæring, der blev sat i gang af den daværende borgmester skulle ikke have været sket.
Det skyldes, at det ikke kan afvises, at den ekstraordinære grødeskæring påvirkede natur og arter i Natura 2000-området. På den baggrund må der ikke gives dispensation til ekstraordinær grødeskæring.
Der blev i 2020 klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet over den ekstraordinære grødeskæring, og nævnet besluttede, at Silkeborg Kommune skulle behandle sagen igen, som det nu er sket.
(Klima- og Miljøudvalget, 12.06.23, punkt 8)
Maj 2023
Det gode ungeliv i Gødvad skal styrkes
Frem til sommeren 2024 kører projektet ’Fælles om børn og unge’ på Dybkærskolen, som skal skabe et lokalsamfund, der styrker det gode ungeliv.
Det skal ske ved tydelige voksne, hvor både forældre, skolen og lokalsamfund aktivt bidrager til at skabe sunde fællesskaber igennem organiseret fritidsliv og reducere indtaget af alkohol, tobak, nikotin og andre rusmidler gennem god kommunikation.
Projektet er en del af en national afprøvning af den såkaldte ’Islandsmodel’. På Island er de igennem de sidste 20 år lykkes med at nedbringe unges forbrug af tobak, alkohol og hash. Tre politiske udvalg har drøftet, hvordan modellen skal fortsætte frem til 2027.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 01.05.23, punkt 4)
Flere større butikker ved Randersvej kan være på vej
Det bliver nu skrevet ind i kommuneplanen, at der gives mulighed for flere pladskrævende butikker på minimum 400 m2 i et område ved Randersvej.
Det samme gælder for en udvidelse af bydelscenteret i Eriksborg fra 2.000 m2 til 3.500 m2, så der er plads til discountbutik, supermarked og 300 m2 butik til udsalgsvarer.
Forslaget, der nu er vedtaget af byrådet, har været i 8 ugers høring, som ikke gav anledning til ændringer.
(Plan- og Vejudvalget, 02.05.2023, punkt 4, byrådet 23.05.2023, punkt 8)
Dagplejere i Gødvad får nye faciliteter i 2024
Når det kommende børnehus på Harsnablundvej er færdigbygget i første kvartal af 2024 får dagplejerne i Gødvad også nye faciliteter. Derudover er der sat penge af til endnu et børnehus, hvor der også kan blive etableret legestue i Grauballe/Gødvad/Eriksborg-området.
Der bliver nemlig etableret en legestue til dagplejere og deres børn i det nye børnehus. Legestuen kan også bruges som mødelokale for kommunens dagplejere til faglig sparring.
Indtil da har dagplejerne legestue i Fritidsgården, i forsamlingshuset på Arendalsvej eller i naturen, som de kommer ud i med ladcykler.
Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget er orienteret om dagplejernes legestue-muligheder i Gødvad.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 08.05.2023, punkt 11)
15 % af Eriksborgs bydelscenter skal dobbeltudnyttes
Seniorfællesskaber der bruger skolens værksteder efter skoletid. Det er et eksempel på, hvordan offentlige funktioner kan dobbeltudnyttes.
Der sigtes mod, at minimum 15 % af de fremtidige offentlige og private funktioner i bydelscenteret kan dobbeltudnyttes inde såvel som ude. Det skal blandt andet gavne fællesskaber og skabe mere værdi for de offentlige midler.
Nogle af de offentlige funktioner og tilbud, som Eriksborg potentielt kan indeholde, er daginstitution, skole, fælleshus, plejecenter, sundhedshus og dagligvarebutik. Økonomi- og Erhvervsudvalget er orienteret om status på områdestudiet for Eriksborg bydelscenter.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 02.05.2023, punkt 7)
Hvad skal Jehovas Vidners tidligere stævneplads bruges til?
Det skal en kommende helhedsplan, som Plan- og Vejudvalget netop har sat i gang, danne rammerne for. Først bliver der inddraget inviterede deltagere, herunder politikere og evt. væsentlige interessenter som boligforeninger.
Herefter udvikles der scenarier inden for de givne rammer. Der er tale om et område på cirka 24 hektar med natur, stævnebygninger (senest brugt som vaccinationscenter) og scene.
Målet med helhedsplanen er at understøtte en god balance mellem boliger, offentlige formål og rekreative aktiviteter i sammenspil med områdets grønne kvaliteter og karakteristiske landskabstræk.
(Plan- og Vejudvalget, 02.05.2023, punkt 8)
Gødvad Åblik bliver offentlig vej
Byrådet har godkendt, at en ny vej – Gødvad Åblik – i området nær Gødvad Bygade bliver offentlig vej.
Silkeborg Kommune står dermed for vedligehold og drift. Gødvad Åblik kommer til at være stamvej for kørsel til cirka 70 boliger.
(Plan- og Vejudvalget, 02.05.2023, punkt 14, byrådet, 23.05.2023, punkt 10)
Årlig måling af Gudenåen viste højere vandføring end de forudgående år
Den 28. marts blev den årlige måling af Gudenåens vandføringsevne foretaget. Målingen viste, at der var en højere vandføring end i de forudgående år.
Der blev observeret en del overvintrende grøde, næsten udelukkende børstebladet vandaks, især på den mellemste del af strækningen, men den var markant mindre end i de forudgående år.
Der blev ikke konstateret betydende aflejringer i åen eller forandringer i åens profil, som havde betydning for vandføringsevnen.
Den 8. juni bliver der lavet vandsyn af Gudenåen, og 12. juni skal Klima- og Miljøudvalget tage stilling til, hvornår den årlige grødeskæring skal udføres inden 1. august.
(Klima- og Miljøudvalget, 01.05.2023, punkt 9)
Regulativet for Gudenåen skal drøftes med lodsejerne
Klima- og Miljøudvalget vil invitere repræsentanter fra lodsejerne langs Gudenåen og oplægsholdere/videnspersoner til en drøftelse af regulativet for Gudenåen og den juridiske forståelse af den.
Det beslutter udvalget på baggrund af en status, de har fået på arbejdet med realisering af helhedsplanen for vandhåndteringen og klimasikring.
Udvalget har også drøftet mulige tiltag, der kan igangsættes som et sluse- og pumpeanlæg ved Viborgbroen og tilpasning af ådalen fra Resenbro til Tange Sø.
(Klima- og Miljøudvalget, 01.05.2023, punkt 10)
April 2023
Helhedsplan for Stævnepladsen på vej
Region Midtjyllands vaccinations- og testcenter optager ikke længere Jehovas Vidners tidligere stævneplads på Helsinkivej. Området ejes af Silkeborg Kommune, og byrådet har nu besluttet at få udarbejdet en helhedsplan for området.
Der er tale om cirka 24 hektar jord, og det er muligt at udnytte op til cirka halvdelen til byudvikling. Helhedsplanen skal indeholde de overordnede rammer for området og skal beskrive, hvordan man kan understøtte en god balance mellem boliger, offentlige formål og rekreative og grønne kvaliteter.
Helhedsplanen skal også undersøge mulighed for, at stævnepladsen også kan bruges til friskole, efterskole eller højskole. Planen danner grundlag for kommende tillæg til kommuneplanen samt lokalplaner.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 11.04.2023, punkt 12, byrådet, 25.04.2023, punkt 17)
Nebelgårdsvej skal udvides
Udviklingen af Eriksborg er godt i gang, og derfor er der behov for at udvide Nebelgårdsvej. Egentlig er der først sat penge af til det i budgettet for 2025-2026, men Plan- og Vejudvalget har besluttet at flytte projektet frem, så det kan ske i takt med udviklingen.
Nebelgårdsvej er i dag kun 9 meter bred. For at klare fremtidens trafik udvides bredden til 23 meter inklusive cykelstier og rabat.
Det sker ligeligt mod nord og syd. Der er sat i alt 9 mio. kroner af til udvidelsen.
(Plan- og Vejudvalget, 11.04.2023, punkt 4)
Karlskronavej forbliver åben for gennemgående trafik
Beboerne på Karlskronavej for et nej til ønsket om at få vejen spærret for al gennemgående trafik – enten fysisk eller med skilte.
I dag er det muligt at bruge vejen, hvis man ønsker at køre fra Nørreskov Bakke til Stockholmsvej. Plan- og Vejudvalget begrunder afslaget med, at er er tale om en offentlig vej, der må bruges af alle. Dertil er mængden af gennemkørende trafik begrænset.
Dog forbydes gennemkørsel for køretøjer over 3.500 kg. Der er ikke registreret uheld på Karlskronavej de seneste 10 år.
(Plan- og Vejudvalget, 11.04.2023, punkt 5)
Fjernvarmeprojekt i Høje Kejlstrup et skridt videre
Klima- og Miljøudvalget er blevet orienteret om status på fjernvarmeprojektet i Høje Kejlstrup, som nu er kommet et skridt videre.
Status er, at fjernvarmeprojektet i Høje Kejlstrup har fået godkendt sin ansøgning og nu afventer svar på, om projektet kan få tilskud fra Fjernvarmepuljen.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 8)
Dialogmøde om skolestrukturen i Gødvad
Den 24. april blev der holdt et dialogmøde om den fremtidige skolestruktur og skolemæssige udbygning af Gødvad, Dybkær og Grauballe skoledistrikter.
Mødet handlede også om de udfordringer, der kan komme i Gødvad og Grauballe på grund af en ny skolebygning i Eriksborg. Formålet var at skabe en kortsigtet og langsigtet plan for området, der hænger sammen.
Fra hver af skolerne deltog skolelederen, to skolebestyrelsesmedlemmer samt to fra lokalrådet.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 28.03.2023, punkt 9)
Marts 2023
Der holdes open call til salg af mad og drikke ved Cirkuspladsen og Skateparken
Fra sommeren 2023 er der igen mulighed for at byde ind på at sælge mad og drikke fra mobile salgsvogne ved Cirkuspladsen og Skateparken.
Aftalerne for 2022 udløber i foråret 2023, så nu holdes der et nyt open call for små virksomheder og iværksættere, hvor de kan byde ind på at stå på de udvalgte steder.
På baggrund af erfaring med de etårige aftaler der blev indgået i 2022, ligges der fremover op til, at der kan laves toårige aftaler. Det skal skabe større sikkerhed for udbyderne ved at understøtte muligheden for en rentabel forretning.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.03.2023, punkt 7)
Forslag om færre busafgange i Gødvad vedtaget
Fra 25. juni 2023 kommer busserne til at køre sjældnere i Gødvad. Det gælder bybus 9 og 11, som kommer til at køre sjældnere om lørdagen og på skolefridage. Lokalbus 313 bliver reduceret med to dobbeltture på skoledage.
Bybus 12 bliver nedlagt, og derfor bliver ruten for bybus 8 omlagt, så den kommer til at betjene Nordre Højmarksvej ved Tietgensvej. Det beslutter Plan- og Vejudvalget. Forslaget til de nu vedtagne besparelser har været i høring, hvor 500 borgere har valgt at komme med deres mening.
Det er de høje brændstofpriser og inflationen, der betyder ekstra udgifter til den kollektive trafik, så der skal gennemføres besparelser for 10 mio. kr., så budgettet for 2023 overholdes.
(Plan- og Vejudvalget, 07.03.2023, punkt 21)
Udviklingen i antallet af borgere, boliger og børn i Gødvad
Der bor i dag 8.162 borgere i Gødvad. Ifølge en prognose forventes antallet af borgere at stige frem 2031, hvor der vil være 9.814. Herfra ventes tallet at falde frem til 2036 til 9.593.
I 2022 er der kommet 56 nye, indflyttede boliger i Gødvad. Over de næste 13 år forventes der at komme 1.152 nye, indflyttede boliger. Der forventes 204 i år og 108 næste år.
Der går 679 elever på Dybkærskolen og 305 på Gødvadskolen i dette skoleår. Det antal forventes at stige til henholdsvis 813 og 434 i 2035/36. Antallet af børn mellem 0-5 år er i dag 866, og antallet forventes at stige til 979 i 2030 og falde til 850 i 2036. Byrådet er orienteret om prognoserne, som bliver en del af budgetlægningen for 2024.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.03.2023, punkt 2,3 og 4, byrådet, 28.03.2023, punkt 14)
9 midlertidige pladser på Karolinelundcentret flyttes til Gødvad
Ældreudvalget beslutter at flytte 9 midlertidige pladser fra Karolinelundcentret til Gødvad Plejecenter for at samle de midlertidige pladser rundt i kommunen på færre adresser og styrke tilbuddet til borgerne.
Det betyder, at 9 plejeboliger på Gødvad Plejecenter bliver lavet om til midlertidige pladser, så der i alt vil være 28 midlertidige pladser på plejecenteret med mulighed for at udvide yderligere.
Ændringen fra plejeboliger til midlertidige pladser sker gradvis. Ingen borgere bliver tvunget til at flytte. Der vil nu blive holdt et orienteringsmøde for beboere og pårørende.
(Ældreudvalget, 06.03.2023, punkt 5)
Tidsplan for fjernvarme til Høje Kejlstrup
Silkeborg Forsyning forventer at få forslaget til fjernvarmeprojektet i Høje Kejlstrup i slutningen af året, så man kan begynde at tilmelde sig fjernvarmen i 2024. 35 % skal tilslutte sig, hvis projektet skal blive til noget.
Arbejdet med at grave fjernvarmeledninger ned forventes at begynde i 2025 og slutte med udgangen af 2027.
Det har Silkeborg Forsyning informeret Klima- og Miljøudvalget om på et fællesmøde.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.03.2023, punkt 2)
Februar 2023
Flere i job og uddannelse på Arendalsvej
I januar 2021 var der 90 fuldtidsledige på Arensdalsvej. I december 2021 var der 73, og i december 2022 var der 67 – frasorteret ukrainske flygtninge var tallet 59.
På Arendalsvej foregår der en ekstraordinær beskæftigelsesindsats, som ved hjælp af en håndholdt, intensiv og virksomhedsrettet indsats skal få flere borgere i job og uddannelse.
Arbejdsmarkedsudvalget godkender målet om, at indsatsen skal få endnu flere i job og uddannelse i 2023.
(Arbejdsmarkedsudvalget, 06.02.2023, punkt 3)
Fjernvarmeprojekt ved Høje Kejlstrup er undervejs
Der arbejdes på at få etableret fjernvarme flere steder i Silkeborg Kommune. I Gødvad er der et projekt undervejs ved Høje Kejlstrup.
Her har Silkeborg Kommune modtaget en ansøgning om at etablere fjernvarme. En flaskehals ved at fjernvarmeprojekterne kan være skaffe rådgivere til at lave projektforslag og udbudsmateriale og at skaffe mandskab og materialer til anlægsarbejdet.
Klima- og Miljøudvalget er orienteret om status på fjernvarmeprojektet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 10)
Gudenaacentralen skal skære grøde i 2023
Ligesom sidste år bliver det Gudenaacentralen, der skal skære grøden i Gudenåen fra Silkeborg Langsø til Tange Sø i 2023 på et tidspunkt mellem 15. juni og 1. august. Det beslutter Klima- og Miljøudvalget.
Sidste års startede grødeskæringen 4. juli, men tog længere tid at gennemføre end ventet på grund af tekniske problemer med grødeskæringsbåden, udfordringer med at fjerne sammendrevet grøde og fordi der i første omgang ikke blev skåret bredt nok.
Fra 2019 til 2021 stod en ekstern vandløbsentreprenør for grødeskæringen, fordi udvalget ønskede en hurtigere og mere effektiv grødeskæring. Det kostede i 2021 215.000 kr. Når Gudenaacentralen skærer grøden har det ingen udgift for Silkeborg Kommune.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 6)
Januar 2023
Beslutning: Det skal Eriksborg indeholde
Flere politiske udvalg har behandlet den analyse, der er lavet af Eriksborg, Gødvad og Grauballe, som er mundet ud i nogle anbefalinger til, hvad de i fremtiden skal indeholde.
Det betyder, at der er lavet nogle ændringer i de anbefalinger. Det er blandt andet, at selvom byerne på sigt vil vokse sammen, er det vigtigt, at de enkelte bysamfund i fremtiden bevarer hver sin identitet.
Det er blandt andet også at sikre, at de offentlige arealer er tilgængelige for alle, at der i Eriksborg planlægges botilbud og inklusionsboliger, at der sammen med en evt. skole laves et bibliotek og at der muligvis er behov for en kirke i Eriksborg.
Byrådet godkender analysen og ændringerne.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 24.01.2023, punkt 8, byrådet, 31.01.2023, punkt 20)
Hvordan skal detailhandlen udvikle sig i Gødvad?
Forslaget til en ny plan for detailhandlen i Silkeborg Kommune kommer snart i høring. En del af forslaget er at give mulighed for flere pladskrævende butikker på minimum 400 m2 i et område ved Randersvej.
I forslaget ligger der også en udvidelse af bydelscenteret i Eriksborg fra 2.000 m2 til 3.500 m2, så der er plads til discountbutik, supermarked og 300 m2 butik til udsalgsvarer.
Byrådet godkender, at forslaget kommer i 8 ugers høring. Vedtages forslaget, bliver det et tillæg til kommuneplanen.
(Plan- og Vejudvalget, 10.01.2023, punkt 5, byrådet, 31.01.2023, punkt 5)
Gødvad Håndbold får udgifter til Regatta 2022 dækket
Gødvad Håndbold får 10.200 kr. fra den pulje, som Økonomi- og Erhvervsudvalget har oprettet til fordel for almennyttige foreninger og fonde, der har medvirket til afholdelse af Regatta 2022.
Formålet med støtten er at holde foreningerne skadesløse for evt. udlæg, de måtte have haft i forbindelse med regattaen og støtte den frivillige arbejdsindsats under regattaen.
På baggrund af ansøgningerne har Økonomi- og Erhvervsudvalget besluttet at give foreningen pengene sammen med 24 andre foreninger.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 24.01.2023, punkt 7)