Skægkærområdets Lokalråd
Find information om lokalrådet, politiske beslutninger for lokalområdet mm.
Politiske beslutninger for Skægkærområdet
Der bliver løbende truffet beslutninger i kommunens politiske udvalg og i byrådet, som har betydning for dig og dit lokalområde. Her kan du få et overblik over, hvilke beslutninger der bliver taget for dit lokalområde.
Husk, at du som borger har mulighed for at give din mening til kende eller indsende en klage under de enkelte høringer eller afgørelser.
Politiske beslutninger fra 2024
December 2024
Planlægningen af nyt børnehus i Skægkær kan begynde
Der skal etableres et nyt børnehus i Skægkær til 140 børn med en legestue til dagplejere for at kunne tilbyde borgere i Skægkærområdet pasning inden for eget pasningsdistrikt.
Nu kan planlægningen og projekteringen af børnehuset begynde, da byrådet godkender at frigive 2 mio. kr. til planlægningen, som skal afdække mulighederne for at etablere et nyt børnehus.
Der skal blandt andet kigges på adgangsforhold, trafikbelastning og om det er muligt at etablere 20 specialpladser i det nye børnehus.
Det skal også undersøges, om det nye børnehus kan udvides, så det rummer flere børn, eller om der skal laves et erstatningsbyggeri for Skægkær Børnehus, som der er afsat budget til, fordi det ikke lever op til nutidens bygningsmæssige standarder.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 03.12.2024, punkt 2, byrådet, 17.12.2024, punkt 20)
Ansøgning om vindmøller på Sejling Hede prioriteres højt
Silkeborg Forsyning har søgt om at etablere enten en vindmølle på 185 eller to vindmøller på 150 meter samme sted, som de har et solfangeranlæg nord for Silkeborgmotorvejen på Sejling Hede.
Økonomi- og Erhvervsudvalget beslutter at prioritere ansøgningen som nr. 2 ud af 9 ansøgninger, som der skal arbejdes videre med. Da projektet ligger tæt på forbrugskilden, er der minimal tab i den producerede energimængde, og det vil bidrage positivt til en grøn varmeproduktion.
Inden den videre planlægning gennemføres der en forproces, hvor Silkeborg Kommune inddrager nære naboer og lokalområdet for at gå i dialog og belyse eventuelle udfordringer. Byrådet er orienteret om sagen.
(Plan- og Vejudvalget, 03.12.2024, punkt 7 og 8, Klima- og Miljøudvalget, 9.12.2024, punkt 8 Økonomi- og Erhvervsudvalget, 10.12.2024, punkt 17, byrådet, 17.12.2024, punkt 12)
Formuen fra Kulturlanternen deles mellem Lemming IF og Lemming Borgerforening
Efter bestyrelsen bag Kulturlanternen har besluttet at nedlægge den selvejende fond skal formuen efter fonden fordeles.
Bestyrelsen indstiller til, at formuen på 171.460,17 kr. fordeles mellem Lemming IF og Lemming Borgerforening og bruges til at styrke og videreføre driften, til løbende forbedringer og udvikling af eksisterende og nye aktiviteter i lokalmiljøet.
Ifølge Kulturlanternens vedtægter skal det godkendes af byrådet. Byrådet godkender anvendelsen af formuen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 10.12.2024, punkt 24, byrådet, 17.12.2024, punkt 24)
Søger om tilskud til 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej
Silkeborg Kommune vil søge om tilskud fra statens cykelpulje til at etablere 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej. Det kan forbinde Nisset og Lemming med cykelstinettet i Silkeborg by.
Projektet gavner især uddannelsessøgende og pendlere. Der kører i gennemsnit ca. 2.100 køretøjer i døgnet på Ebstrup Tværvej. Prisen skønnes at være 7-10 mio. kr. for at etablere 2 minus 1 vej fire steder i kommunen, hvor Ebstrup Tværvej er ét af stederne.
Vejdirektoratet har ikke offentliggjort betingelserne for cykelpuljen, men det forventes, at puljen giver støtte på 40-50 % svarende til 2,8-4 mio. kr., hvis ansøgningen godkendes af Vejdirektoratet.
(Plan- og Vejudvalget, 03.12.2024, punkt 2)
Skægkærskolen ønsker sikker skolevej for elever fra Gubsøkvarteret
Skægkærskolen ønsker en sikker skolevej for elever, der cykler fra Gubsøbakken, Hestehaven og Gubsøvænget, som hører til Skægkærskolens skoledistrikt og skal krydse Viborgvej på vej hjem fra skole.
En løsning er at udvide den eksisterende enkeltrettede cykelstier til dobbeltrettet cykelsti i den østlige side af Viborgvej, så tunnelen i Skægkær kan benyttes i begge retninger. En alternativ løsning er en stitunnel under Viborgvej ved Gubsøbakken.
Plan- og Vejudvalget beslutter, at ønsket ikke skal tages med i Cykelhandlingsplanen, som indeholder 33 prioriterede strækninger, hvor forholdene for cyklister skal forbedres. Ønsket bliver taget med næste gange, Cykelhandlingsplanen skal revideres.
Der er også planlagt en alternativ cykelvej fra Gubsøvej til Sejling Hedevej, som indgår i Kommuneplanen, og der er etableret stibro over motorvejen.
(Plan- og Vejudvalget, 03.12.2024, punkt 3)
Placeringen af ny telemast i Sinding flyttes
Plan- og Vejudvalget har skiftet mening, hvad angår en kommende telemast i Vinding.
I oktober valgte udvalget en placering til masten på ansøgerens bedste bud, men nu har det vist sig, at naboernes forslag om at flytte masten lidt længere mod vest, godt kan lade sig gøre.
(Plan- og Vejudvalget, 03.12.2024, punkt 31)
November 2024
Opførelsen af nyt børnehus i Skægkær rykket frem
Etableringen af et nyt børnehus syd for Skægkærskolen til 140 børn plus legestue til dagplejere er rykket frem 1 år, så det er på budgettet fra 2025 til 2027.
Derudover er der også et erstatningsbyggeri for Skægkær Børnehus i budgettet for 2026-2030.
Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om. Udvalget vil snarest blive præsenteret for en sag, hvor de skal tage stilling til, om pengene skal frigives til projektering af det nye børnehus.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 11.11.2024, punkt 12)
Ny legeplads på vej ved Gubsøtoften
Foreningen Udeliv på Gubsøtoften ønsker at etablere en legeplads med et overdækket på fællesareal ved Gubsøtoften for at sikre at alle borgere i og omkring Gubsøtoften i alle aldre får mulighed for at være aktive og nyde de grønne områder.
Foreningen søger om tilskud på 275.000 kr. fra puljen til medfinansiering af lokalt initierede projekter. Det samlede budget for projektet er 550.000 kr.
Byrådet beslutter at godkende ansøgningen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.11.2024, punkt 13, byrådet, 26.11.2024, punkt 18)
Fonden Kulturlanternen nedlægges
Bestyrelsen for den selvejende fond Kulturlanternen i Lemming ønsker at nedlægge fonden. Det besluttede en enig bestyrelse i marts 2024.
I september besluttede bestyrelsen, at pengene i fonden skal deles mellem Lemming IF og Lemming Sogns Forsamlingshus til at styrke og videreføre drift, lave løbende forbedringer og udbygge eksisterende og nye aktiviteter lokalt.
Ifølge fondens vedtægter skal Silkeborg Kommune udpege en repræsentant til Likvidationsudvalget. Byrådet beslutter, at Simon Ø. Foldager fra Kultur- og Borgerserviceafdelingen er kommunens repræsentant.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.11.2024, punkt 7, byrådet, 26.11.2024, punkt 15)
Mulighed for større butikker og vindmøller ved Høje Kejlstrupvej
Økonomi- og Erhvervsudvalget har sat retningen for, hvordan et område nord for motorvejen og motorvejstilkørsel 29 Høje Kejlstrup kan udvikle sig.
Både Silkeborg Forsyning og en ejendomsudvikler er interesseret i området. Det var 3 retninger af vælge imellem, og udvalget pegede på scenarie 2, som er en mellemløsning. Der planlægges én eller flere butikker til særligt pladskrævende varegrupper, mens mindre detailhandelsbutikker udelukkes.
Området skal også bruges til at udvikle forsyningsmulighederne. Silkeborg Forsyning har ansøgt om at placere en eller to vindmøller i området, og de ønsker også at placere en fremtidig genbrugsplads. Næste skridt er, at der skal laves en helhedsplan for området.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 8, Økonomi- og Erhvervsudvalget, 19.11.2024, punkt 22)
Placering af telemast skal genvurderes
Plan- og Vejudvalget ønsker at genvurdere placeringen af en telemast i Sinding.
Der er kommet nye oplysninger i sagen, siden den blev behandlet på mødet i oktober.
(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 25)
Oktober 2024
Der etableres udefaciliteter i børneskoven ved Skægkær
Ved Bøgelyvej syd for Skægkær er der etableret en børneskov, som skal styrke børns kendskab til natur, gøre det naturligt at lege i skoven samt inspirere børn forældre, bedsteforældre og fagpersoner til at tage derud.
I dette efterår bliver der etableret forskellige udefaciliteter i børneskoven samt to andre børneskove i kommunen. Det er faciliteter som bålhytte, madpakkehuse, muldtoilet, stier og oprensning af vandhul. Der sættes også en totempæl op, som markerer indgangen til børneskovene.
Hen over vinteren bliver der lavet en kommunikationsindsats, som skal fortælle om mulighederne i børneskovene. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget er orienteret om arbejdet med børneskoven.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.10.2024, punkt 9)
Tilskud til nedrivning af hus på Lemming Brovej
Ejeren af Lemming Brovej 6 i Lemming søger om tilskud fra byfornyelsespuljen til at rive alle bygninger på grunden ned.
Der er søgt om tilskud på 225.000 kr. inkl. moms, som dækker hele nedrivningen. Byfornyelsesmidlerne gives til nedrivning og istandsættelse af ejendomme ældre end 1960 i landområder og omegnsbyer med færre end 4.000 indbyggere.
Tilstanden på bebyggelsen vurderes at være meget forfalden, og en nedrivning vil kunne forskønne bymiljøet. Plan- og Vejudvalget godkender Ansøgningen. På sigt vil der kunne bygges boliger på grunden igen.
(Plan- og Vejudvalget, 08.10.2024, punkt 8)
Ja til telemast i Sinding
Plan- og Vejudvalget har sagt ja til, at der kan placeres en 42 meter høj telemast i Sinding ved boldbanerne på Sinding Hovvej 33 for at sikre en ordentlig mobildækning i området.
Der er undersøgt en lang række placeringer, og de fleste er faldet på, at der enten ikke var dækning nok eller ejeren af arealet har afvist at give plads til den.
Den valgte placering kræver dispensation fra kirkebyggelinjen, der dækket et område på 300 meter fra Sinding Kirke, hvor der ikke kan bygges over 8,5 meter. Masten kommer til at stå 280 meter fra kirken. Århus Stift, det lokale menighedsråd og naboerne er imod placeringen.
(Plan- og Vejudvalget, 08.10.2024, punkt 15)
September 2024
Erhvervsgrund på Kejlstrup Tværvej sættes til salg
Kejlstrup Tværvej 4 på 13.388 m2 sættes til salg for en pris på 2,39 mio. kr. plus moms. Det godkender byrådet. Grunden kan bruges til lettere industri og produktionsvirksomhed, tankstation, værksteder, garageanlæg, transportvirksomhed, engroshandel, lager-, kontor- og administrationsvirksomhed og lignende.
Grunden har tidligere været sat til salg som en del af et cirka 60.000 m2 stort erhvervsområde ved Kejlstrup Tværvej. På grund af en el-ledning var en del af grundens – nærmere bestemt Kejlstrup Tværvej 2A - anvendelsesmuligheder begrænset.
Derfor sættes en mindre del af grunden, Kejlstrup Tværvej 4, nu til salg. Udbudsperioden er seks uger.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 17.09.2024, punkt 4, byrådet, 24.09.2024, punkt 15)
Uvist hvornår Kjellerupbanesti ved Lemming kan etableres
På grund af manglende afgørelser fra blandt andet Miljø- og Fødevareklagenævne og et privat søgsmål mod nævnet er det uvist, hvornår Kjellerupbanesti kan etableres ved Lemming Brovej.
Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om. Kjellerupbanesti er en cykelsti fra Silkeborg by over Hinge til Kjellerup.
(Klima- og Miljøudvalget, 02.09.2024, punkt 13)
Borgere i Sinding og Sejling får nye steder at stemme
Når borgere i Sinding og Sejling fremover skal stemme til for eksempel byrådsvalg og folketingsvalg, skal de stemme et nyt sted.
Byrådet beslutter nemlig, at borgere i afstemningsområdet Sejling skal deles op, så den vestlige del af afstemningsområdet med Sinding og omegn fremover skal stemme i Kragelund Hallen, og borgere i Sejling og omegn skal stemme i Lemming Forsamlingshus.
Ændringerne betyder, at for Sinding og omegn vil 262 borgere over 17 år få maks. 5 km til at stemme i Kragelund Hallen og 125 borgere over 17 år vil få maks. 10 km. For Sejling og omegn vil 559 borgere over 17 år få maks. 5 km. til at stemme i Lemming Forsamlingshus.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 17.09.2024, punkt 6, byrådet,
24.09.2024, punkt 17)
August 2024
Dialog om vindmøller og solceller i Skægkærområdet: Forslag til plan klar til november
Det er forventningen, at der til november 2024 er et forslag klar til, hvor der kan sættes tekniske anlæg op som vindmøller og solceller i Silkeborg Kommune.
Forslaget er et tillæg til kommuneplanen. Der laves en vurdering af hvordan de tekniske anlæg påvirker miljøet, som bliver offentliggjort sammen med forslaget.
Der er gang i en forhåndsdialog med Silkeborg Forsyning, som er interesseret i at opsætte 2-3 vindmøller og solceller ved Silkeborg Kraftvarmeværk.
Det samme er tilfældet med Eurowind Energy, som er interesseret i at opsætte 3-5 vindmøller plus solceller ved Lemming. Tre udvalg er orienteret om sagen, og der planlægges borgermøde og borgerinddragelse.
(Plan- og Vejudvalget, 06.08.2024, punkt 21, Klima- og Miljøudvalget, 12.08.2024, punkt 15, Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.08.2024, punkt 13)
Udvalg har fået status på Grauballegaard Biogasanlæg
Grauballegaard Biogasanlæg har på et møde med Klima- og Miljøudvalget givet en status på de verserende miljøsager.
Nogle af de forhold, der er afsluttet, er lavfrekvent støj, lugtberegninger, måger, trafik på og støttemur, Ved sidste tilsyn var der ingen indskærpelser i forhold til overdækning af udendørs opbevaring af biomasse.
Nogle af de uafsluttede forhold er en revurdering af miljøgodkendelsen, en byggetilladelse til en port og en sag hos Ankestyrelsen.
Deres ansøgning om at udvide biogasanlægget til at håndtere mere biomasse bliver ikke behandlet nu. Klima- og Miljøudvalget er orienteret.
(Klima- og Miljøudvalget, 12.08.2024, punkt 2)
Gubsø-området bliver en del af Balle Lokalråd
Borgerne i Gubsø-kvarteret føler sig tættere tilknyttet til Balle end til Skægkær. Blandt andet henvender de sig til Balle Lokalråd i stedet for Skægkærområdets Lokalråd.
De to lokalråd er derfor interesseret i, at grænsen mellem deres områder flyttes, så Gubsø kommer ind under Balle Lokalråd.
Grænsen mellem skole- og institutionsdistrikter ændres der ikke på. Sundheds- og Nærhedsudvalget er indstillet på at flytte grænsen mellem lokalrådene.
(Sundheds- og
Nærhedsudvalget, 13.08.2024, punkt 11)
Juni 2024
Lemming Sogns Forsamlingshus får tilskud til at skifte dør og facadeparti
Forsamlingshuset søger om 70.000 kr. i tilskud til at udskifte yderdøren og facadepartiet. Det forventes i alt at koste 174.293 kr.
De søger fra puljen til energibesparende og klimaforbedrende tiltag, der er på 500.000 kr. Puljen er oprettet for at nedbringe driftsudgifter for selvejende haller og forsamlingshuse.
Byrådet godkender i alt 11 ansøgninger til puljen. For at alle kan imødekommes for hver tilskud på 93 % af det søgte beløb. Forsamlingshuset får derfor 64.802 kr.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 04.06.2024, punkt 4, byrådet, 25.06.2024, punkt 19)
Forsamlingshusene i Mausing og Lemming får tilskud til vedligeholdelse
Mausing Forsamlingshus får tilskud på 10.000 kr. til at udbedre taget. Lemming Sogns Forsamlingshus får tilskud på 16.600 kr. til at udskifte foldedøren, som adskiller salene.
De to forsamlingshuse har søgt om tilskud fra puljen til vedligeholdelse og renovering af forsamlingshuse, som kan søges hvert år. I år er der lavet en ekstra ansøgningsrunde, da der var få ansøgninger ved første ansøgningsrunde.
Kultur-, Fritids-, Outdoor – og Idrætsudvalget godkender tilskuddene.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor – og Idrætsudvalget, 03.06.2024, punkt 4)
Legepladsen til Skægkærskolens inklusionscenter udvides
Der er behov for at få udvidet legepladsen til skolens inklusionscenter. Derfor bliver hegnet ved legepladsen tilrettet, og der indkøbes legepladsudstyr som gynger, hængekøjer, karruseller og andet.
Inklusionscenteret på skolen er flere omgange udvidet, men udearealerne er ikke blevet forbedret. Derfor bliver legepladsen nu udvidet.
Byrådet godkender, at der bruges 220.000 kr. på udvidelsen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 10.06.2024, punkt 2, byrådet, 25.06.2024, punkt 9)
En politianmeldelse af Grauballegaard Biogas er blevet drøftet
Klima- og Miljøudvalget har drøftet, om Silkeborg Kommune skal politianmelde Grauballegaard Biogas, hvis de gentagende gange ikke lever op til miljøgodkendelsen ved for eksempel ikke at have overdækket biomassen tilstrækkeligt.
Udvalget har besluttet at indkalde bestyrelsen for Grauballegaard Biogas til et møde hurtigst muligt om de indskærpelser, de har fået om at overholde miljøgodkendelsen.
Tilsyn på Grauballegaard Biogas har flere gange vist, at biomassen ikke er tilstrækkeligt overdækket.
(Klima- og Miljøudvalget, 10.06.2024, punkt 8)
Maj 2024
Lemming IF får tilskud til at omdanne forsamlingshus til mere idræt
Byrådet har givet et tilskud på 75.000 kr. til Lemming IF, der har planer om at omdanne Lemming Forsamlingshus til et sted, hvor der også kan dyrkes gymnastik og rytmik.
Det skal ske ved at ombygge scenen, der ikke længere bruges og sætte ribber og motorikskinner op.
Projektet har et budget på 178.000 kr.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 20 Byrådet, 28.05.2024, punkt 22)
Så mange brugere er der til haller, sale og fodboldbaner i Skægkærområdet
En analyse viser, at der i 2023 var 275 brugere per indendørs facilitet. Det placerer Skægkærområdet, som dem i kommunen der har 7. flest antal brugere per indendørs facilitet.
Der er 191 forenings-fodboldspillere på 29.368 m2 boldbaner. Det svarer til, at der er 154 m2 fodboldbane per spiller. Det placerer Skægkærområdet som dem, der har 11. færrest m2 boldbaner per spiller i kommunen.
Analysen skal bruges i dialog med foreninger og lokalområder omkring ønsker til at udvikle faciliteter til idræt. Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 6)
To nye rum etableres på Skægkærskolen
Der mangler et aflastningsrum på Skægkærskolen til inklusionsklasserne. Det bliver nu etableret i et stort indskolingslokale via en ny foldevæg. Et aflastningsrum skal give mulighed for, at elever at trække sig.
Mellemtrinnet på skolen har ingen grupperum, da alle lokaler på skolen er i brug. Der bliver derfor etableret ét i et tidligere rengøringsdepot og garderobe-niche.
Byrådet godkender, at der bruges 420.000 kr. på ombygningerne og 30.000 kr. til nyt inventar.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 7, byrådet, 28.05.2024, punkt 3)
Skægkærskolen skal muligvis udbygges
Skægkær Skole er dimensioneret til at være 2-sporet, men er lige nu hovedsageligt 1-sporet, og der er inklusionscenter og modtageklasser i de ledige lokaler.
Skolen er fra skoleåret 2022/2023 igen begyndt at blive 2-sporet, og den forventes at blive fuldt 2-sporet igen. Det giver udfordringer med pladsen. Der laves i andet eller tredje kvartal af 2024 en arealanalyse, som skal give et overblik over skolens arealer, uhensigtsmæssig brug af arealer og behov for kommende tilpasning.
Enten skal inklusionscenter og modtageklasser flyttes fra skolen, eller også skal skolen udbygges. Der bliver sandsynligvis behov for midlertidige løsninger, indtil nyt byggeri er klar.
Det og andet har Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget drøftet i forbindelse med anlægsbehovet for skolerne i kommunen.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 6)
Forslag om at fremrykke byggeri af nyt børnehus i Skægkær
For Skægkær-området forventes der et væsentligt underskud af daginstitutionspladser på ca. 100 for de +3-årige og ca. 20 pladser for 0-2-årige i de kommende år.
Der er fra 2026-2029 sat penge af til et nyt børnehus syd for Skægkærskolen. Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget ønsker at fremrykke projektet til 2025-2027.
Udvalget har drøftet hvilke anlægsbehov, de mener, bør indgå i kommunes anlægsbudget og hvornår.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 13.05.2024. punkt 12)
Tidligere skolebygninger ved Lemming rives ned
Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender, at der bruges 1,5 mio. kr. på at rive de tidligere skolebygninger på Lemming Skolevej 8D ned.
Der er blandt andet bygninger, der har været brug til undervisning, gymnastiksal, cykelskur, botræningshus, og skurvogn.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 21.05.2024, punkt 11)
Nabomøde om Grauballegaard Biogas
Klima- og Miljøudvalget har holdt møde med naboerne til biogasanlægget den 10.april, hvor blandt andet lugt, overdækning, måger, lavfrekvent støj og trafik blev drøftet.
Der bliver samlet op på de spørgsmål og bemærkninger, som ikke blev besvaret på mødet. Der er taget kontakt til Niras om tilbud for at gennemgå miljøgodkendelserne og selve biogasanlægget.
Klima- og Miljøudvalget er orienteret
(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 12)
Ny plan for at beskytte grundvandet i Skægkærområdet
Der er lavet et forslag til en ny plan, der skal sikre grundvandet og dermed drikkevandet nu og i fremtiden i den nordlige del af Silkeborg Kommune herunder Skægkærområdet.
Forslaget til Indsatsplan Nord, som planen hedder, indeholder en række retningslinjer, mål og konkrete indsatser for vandværkerne i området.
Vandværkerne har løbende været inddraget i arbejdet med planen. Hvis lokale ønsker at holde et borgermøde om forslaget til planen, stiller Silkeborg Kommune sig til rådighed for at deltage. Planen sendes snart i 12 ugers offentlig høring. Det beslutter byrådet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 9, byrådet, 28.05.2024, punkt 11)
April 2024
Prognose: Skægkærskolen får 20 % flere elever på 12 år
I dag er der 338 elever på Skægkærskolen fordelt på 19 klasser. Om fem år ventes det ifølge en ny elevtalsprognose at være 392 elever. En stigning på 16 %. I 2036/37 ventes der at være 409. Det er 21 % flere end i dag.
Det gennemsnitlige pasningsbehov for 0-2-årige i Skægkærområdet er i 2024 60 børn, og det tal ventes at falde til 52 i 2036. For 3-6-årige er tallet 56 børn i 2024, og det ventes at stige til 74 børn i 2036.
Det viser en elevtals- og dagtilbudsprognose, som Silkeborg Kommune har lavet i samarbejde med COWI. Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget tager prognoserne til efterretning.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.04.2024, punkt 4 og 5)
Nej til notat om politisk råderum i sagen om Grauballegaard Biogas
Byrådsmedlem Peter Sig Kristensen har bedt om, at Klima- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal udarbejdes et notat med det politiske råderum i sagen om Grauballegaard Biogas.
Notatet skal redegøre for de politiske handlemuligheder i forhold til problematikkerne relateret til Grauballegaard Biogas’ miljøgodkendelse eller andre relevante forhold ved anlæggets drift.
Klima- og Miljøudvalget beslutter, at der ikke skal udarbejdes et notat.
(Klima- og Miljøudvalget, 08.04.2024, punkt 16)
Marts 2024
Skægkærområdet ventes at vokse med 430 borgere på 13 år
I 2023 blev der i Skægkærområdet taget 32 nye boliger i brug. Frem mod 2036 ventes der at komme 342 nye, indflyttede boliger. I år ventes der 10 nye boliger og i 2027 50 nye boliger.
Der bor i dag 3.418 i Skægkærområdet, og det tal forventes at stige til 3.512 i 2028, til 3.708 i 2032 og til 3.855 i 2037.
Det viser Silkeborg Kommunes prognoser for boliger og befolkningsvækst, som baserer sig på den planlagte udbygning i kommunen. Byrådet er orienteret om befolkningsprognosen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 05.03.2024, punkt 12 og 13, byrådet, 19.03.2024, punkt 11)
Februar 2024
Plan for Skægkær og Sejlings fremtid vedtaget
Byrådet vedtager et tillæg til kommuneplanen, som udlægger et område til daginstitution syd for Skægkær og to områder til boliger syd for Sejling. Der er i tillægget også markeret to områder omkring Sejling til muligt fremtidig byvækst.
Hvis områderne skal realiseret, skal Viborgvej, Skægkærvej og Sejlingvej udvides, og der skal etableres en stitunnel under Sejling Hedevej. Udvikler skal betale udgifterne til anlæg af vejene.
En lokal udviklingsgruppe har været med til at kvalificere arbejdet med den fremtidige udvikling af Sejling-Skægkær.
(Plan- og Vejudvalget, 06.02.2024, punkt 3, byrådet, 26.02.2024, punkt 5)
Der søges om medfinansiering til 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej
Silkeborg Kommune ønsker at etablere en 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej, som vil forbinde Nisset og Lemming med cykelstinettet i Silkeborg by.
Det vil gavne især uddannelsessøgende og pendlere. Der kører i gennemsnit ca. 2.100 køretøjer på Ebstrup Tværvej.
Plan- og Vejudvalget beslutter, at Silkeborg Kommune søger om medfinansiering fra statens Cykelpulje 2024 til fire 2 minus 1-projekter i kommunen.
(Plan- og Vejudvalget, 06.02.2024, punkt 14)
Regnskab godkendt for opførelsen af 15 almene boliger i Sejling
Regnskabet for byggeriet af 15 almene familieboliger ved Mariedalen i Sejling er nu på plads og godkendt.
Det er Silkeborg Boligselskab, der står bag op opførelsen, 30. november 2023 blev byggeregnskabet revideret af en revisor.
Byrådet har efter ansøgning fra Silkeborg Boligselskabs godkendt den endelige pris på boligerne, som var 30,1 mio. kr. Kommunen har stillet et grundkapitallån på 10 % af prisen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.02.2024, punkt 3, byrådet, 26.02.2024, punkt 8)
Januar 2024
Flere erhvervsgrunde på vej i Silkeborg Nord
Det er afgørende at finde nye arealer til erhverv i området ved Silkeborg Nord mellem Viborgvej og Øster Bording og langs motorvejen. Der er næsten ingen arealer tilbage, og samtidig er der efterspørgsel på erhvervsgrunde.
Der er gang i arbejdet med at revurdere kommuneplanen for erhverv i hele kommunen, men nu bliver der sat gang i et selvstændigt spor for to områder, hvor behovet for erhvervsjord vurderes særligt stort.
Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender, at Silkeborg Nord udvælges til det selvstændige spor, så der laves et tillæg til kommuneplanen, hvor der udlægges nye arealer til erhverv i Silkeborg Nord.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.01.2024, punkt 3)
Staten vil ikke betale en del af omfartsvej
Trafikministeriet vil ikke være med til af finansiere omfartsvejen ved Skægkær.
Borgmesteren havde ellers henvendt sig og påpeget, at trafikken på rute 52, som skærer gennem Skægkær sandsynligvis vil blive større, når der kommer en motorvej på strækningen fra Klode Mølle til Viborg og Løvel.
Vejen vil blive brugt som en smutvej fra den nye motorvej fra afkørslen til Kjellerup og ned til Silkeborgmotorvejen ved tilkørslen Silkeborg Nord. Derfor vil Silkeborg gerne have et tilskud til byggeriet af en omfartsvej.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 16)
Til februar kommer fjernvarmen til Skægkær
Den 15. december 2023 var der 71% af ejendommene i Skægkær og Sejling (og 15 adresser i Balle), som havde tilsluttet sig fjernvarmen.
Det er nok til at projektet kan gennemføres. Anlægsarbejdet forventes at begynde i februar 2024 i Skægkær. Fra juni og til november nedlægges der fjernvarme i Sejling. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om.
Det er stadig muligt at tilmelde sig fjernvarmen til kampagnepris, men når først gravemaskinerne har gravet forbi ens ejendom, gælder kampagneprisen ikke længere.
(Klima- og Miljøudvalget, 15.01.2024, punkt 5)
Manglende vejstykke bliver nu også til 2 minus 1-vej i Lemming
Det blev 0,5 mio. kr. billigere at ændre en del af Lemming Skolevej til 2 minus 1-vej.
Plan- og Vejudvalget beslutter at bruge de penge til at gøre det sidste stykke vej mellem Lemming Skolevej og Lemming Bygade til 2 minus 1-vej. Der er tale om et stykke vej på 80 meter.
Lokalrådet har også efterspurgt, at det stykke vej blev forbedret.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 7)
Forsamlingshuse i Lemming og Serup får tilskud til renovering
Lemming Sogns Forsamlingshus og Serup Forsamlingshus søger om tilskud fra puljen til vedligeholdelse af forsamlingshuse i 2024.
Lemming Sogns Forsamlingshus søger om tilskud til at skifte gulvet i den store og lille sal. Serup Forsamlingshus ønsker at male sceneområdet.
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningerne og bevilger et tilskud på 52.500 kr. til Lemming Sogns Forsamlingshus og 10.000 kr. Serup Forsamlingshus.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 08.01.2024, punkt 4)
Virksomhed ønsker at købe jord ved Kejlstrup Tværvej
En virksomhed ønsker at erhverve et areal på 769 m2 ved siden af Kejlstrup Tværvej 6, som må bruges til erhvervsformål.
Arealet er for småt til, at det selvstændigt kan udstykkes til en grund ifølge lokalplanen, og vil dermed skulle lægges sammen med en anden grund. Der ligger en 150 kv jordkabel på arealet, som begrænser byggemulighederne, ligesom der er tale om råjord.
En ejendomsmægler har vurderet arealet til 90.000 kr. + moms. Byrådet godkender, at arealet udbydes til den pris med overtagelse 1. marts 2024.
(Økonomi- og Erhvervsmuligheder, 23.01.2024, punkt 10, byrådet, 30.01.2024, punkt 18)
Politiske beslutninger fra 2023
December 2023
Behov for flere lokaler på Skægkærskolen
Lige nu bliver lokaler på Skægkærskolen brugt til inklusionscenter og modtagerklasser, fordi der er er ledige lokaler på skolen. Skolen er bygget til at være 2-sporet, men er hovedsageligt 1-sporet i øjeblikket.
Skolen vokser igen til at blive 2-sporet. Derfor ønsker Silkeborg Kommune at lave en lokaleanalyse for at afklare mulighederne for at udvide Skægkærskolen med et spor. Der bliver sandsynligvis behov for midlertidige løsninger, indtil nyt byggeri er klar.
Alternativt skal inklusionscenter og modtagerklasser flyttes fra skolen for at skabe plads. I 2023 blev skolen udvidet med ét lokale ved at omdanne et kælderlokale til undervisningslokale. Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 27.11.2023, punkt 4)
Nyt børnehus i Skægkær på anlægsbudgettet fra 2026-2029
Et nyt børnehus i Skægkær til 200 børn er på anlægsbudgettet fra 1. kvartal 2026 til 4. kvartal af 2029.
Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 27.11.2023, punkt 10)
November 2023
Børneskov etableres syd for Skægkær
Silkeborg Kommunes grønne område mellem Sejling Hedevej og Bøgelyvej syd for Skægkær og Sejling bliver udviklet til en børneskov, som skal få endnu flere børn til at lege i naturen.
I børneskoven skal der etableres et sted, hvor man kan søge ly. For eksempel et madpakkehus, shelter eller bålhytte. Der skal også etableres små legeelementer i naturlige materialer, skulpturer udskåret i træ og evt. et muldtoilet.
Børneskoven skal etableres frem mod oktober 2024 i samarbejde med blandt andet lokalområdet. Klima- og Miljøudvalget godkender, at der etableres tre børneskove i kommunen, hvor Skægkærområdet er ét af dem.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, … ?? Klima- og Miljøudvalget, 06.11.2023, punkt 11)
Lokaletilskud til foreninger i Skægkærområdet ændres med ny model
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget vedtager en ny model, som betyder, at IF Centrum reduceres i lokaletilskud fra 130.000 kr. om året til 87.635 kr. Det er en reducering på 33 %.
Lemming IF reduceres i lokaletilskud fra 43.352 kr. om året til 26.710 kr. Det er en reducering på 38 %. Den nye model stiller alle foreninger i kommunen ens og reducere samlet lokaletilskud til foreningerne med 1 mio. kr.
I den nuværende model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter med reduktion for medlemmer over 25 år til nogle aktiviteter som ridning, motorcykel, billard, bowling, flyvning, sejlsport, skydning, fiskeri, golf, linedans, fitness og løb.
I den nye model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter til alle aktiviteter, men der reduceres i tilskuddet for alle medlemmer over 25 år – dog fratrukket bestyrelsesmedlemmer, ledere, instruktører og derudover 40 medlemmer.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.11.2023, punkt 4)
Penge frigivet til jordopkøb til Eriksborg Skov
I 2023 og de næste fire år er der nu frigivet 7,02 mio. kr. til at købe jord op, som skal blive til Eriksborg Skov mellem Eriksborg, Grauballe og Nisset. Det beslutter byrådet.
Silkeborg Kommune og Naturstyrelsen har indgået en aftale om et statslig skovrejningsprojekt ved Eriksborg, hvor kommunen i alt skal bidrage med 28,8 mio. kr. til jordopkøb. I 2022 bidrog kommunen med 1,44 mio. kr., og nu er den næste portion penge frigivet.
Naturstyrelsen skal ifølge aftalen bidrage med 34,2 mio. kr. til skovrejsningen, så den samlede sum for Eriksborg Skov er på 63 mio. kr.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.11.2023, punkt 12, byrådet, 28.11.2023, punkt 7)
Oktober 2023
Energistyrelsen inviterer til borgermøde om varmeforsyning og energi for Serup/Sinding-området
Sammen med Energistyrelsen inviterer Silkeborg Kommune til borgermøde i Serup/Sinding-området, hvor der ikke er udsigt til fjernvarme.
På borgermødet vil der være oplæg om, hvordan man kan spare energi i hverdagen og på lang sigt med fokus på strømforbrug, varmeforbrug og renovering generelt.
Mødet holdes i løbet af november. Borgermødet er tænkt som en hjælp til ejere af naturgas- og oliefyr i forhold til at skifte varmeforsyning og spare på energien. Klima- og Miljøudvalget er orienteret om sagen.
(Klima- og Miljøudvalget, 02.10.2023, punkt 6)
Dele af Nisset Sønderhede bliver en del af Eriksborgs skoledistrikt
Nisset Sønderhede 9-13 og Nisset Sønderhede 4-6 flyttes fra Skægkærskolens skoledistrikt til Eriksborgs nye skoledistrikt.
Det beslutter byrådet efter en proces med dialogmøder og høringsperiode.
Skægkærskolens bestyrelse ser ikke noget til hindre for, at den lille del af Skægkærskolens skoledistrikt flyttes.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.10.2023, punkt 2, byrådet, 31.10.2023, punkt 9)
Tilmelding til fjernvarme i Skægkær og Sejling er i gang
Silkeborg Kommune har godkendt, at Silkeborg Varme A/S kan etablere fjernvarme i Skægkær og Sejling og dermed konvertere de to byer fra naturgasområde til fjernvarme.
Fjernvarmen etableres kun, hvis mindst 60 % af husstandene tilmelder sig fjernvarme inden 1. december 2023. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om.
Silkeborg Varme A/S har igangsat kampagneaktiviteter i området. Læs mere om fjernvarme til Skægkær og Sejling på https://www.silkeborgforsyning.dk/sk%C3%A6gk%C3%A6r-sejling
(Klima- og Miljøudvalget, 02.10.2023, punkt 6)
Der er 345 medlemmer af indendørs idræt i Skægkær
Der er lavet en analyse af indendørs idræt i haller og sale for at belyse det aktuelle og potentielle pres på faciliteterne.
Analysen viser, at der i If Centrum og Skægkær Lemming Sogns Gymnastik- og Idrætsforening var 345 medlemmer af indendørs idræt i 2022.
Der var i 2022 cirka 225 medlemmer af indendørs idræt per facilitet. Set på antallet af borgere i området er der i 2023 2.500 borgere per facilitet. For de 0-17-årige er der over 600 per facilitet. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 02.10.2023, punkt 12)
September 2023
Første skridt taget mod stort erhvervsdomicil
GMB Ejendomme ønsker at opføre et erhvervsdomicil med plads til kontorfællesskaber på Kejlstrup Tværvej 10. Der er tale om et bæredygtigt byggeri i træ i tre etager i op til 20 meter med plads til 800 arbejdspladser.
Byggeriet kræver dispensation fra områdets lokalplan på tre punkter; højde, byggefelt og placering af træer.
Plan- og Vejudvalget har sat processen omkring mulighederne for dispensationer i gang. Naboer skal høres, og det skal undersøges, om højden af domicilet påvirker kraftvarmeværket muligheder for varmeproduktion, og om domicilet vil påvirke et beskyttet naturområde med tag- og regnvand fra p-pladser og veje.
(Plan- og Vejudvalget, 06.09.2023, punkt 11)
Biogasanlæg overholder krav for lugtgener
Det viser prøverne, som Teknologisk Institut tog uanmeldt i juli omkring Grauballegaard Biogasanlæg.
Prøverne viser, at lugten ved den mest belastede nabo var på 8,1 LE/m3, hvilket er under grænseværdien på 10 LE/m3. De fleste af de omkringliggende ejendomme har en lugtimmission imellem 2 og 5 LE/m3.
Klima- og Miljøudvalget besluttede at præcisere overfor Grauballegaard Biogasanlæg, at dybstrøelse, ensilage og lignende hovedsageligt skal håndteres under tag. Det var ikke tilfældet ved det uanmeldte besøg i juli.
Silkeborg Kommune vil fortsat være i dialog med Grauballegaard Biogas for at reducere lugten.
(Klima- og Miljøudvalget, 04.09.2023, punkt 10)
August 2023
Forslag til fremtidens byvækst i Skægkær og Sejling
Byrådet har sendt et forslag til et tillæg til kommuneplanen for Skægkær og Sejling i 8 ugers høring.
Tillægget udstikker rammerne for fremtidens byvækst i form af offentlig institution, parcelhusbyggeri og rækkehuse.
Forslaget er, at fremtidig bebyggelse skal placeres indenfor rammerne og tilpasses terrænet, så der opstår et godt samspil med det eksisterende landskab og bystrukturer.
(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 7, byrådet, 29.08.2023, punkt 13)
To byggerier af børnehuse i Skægkær bliver til ét
Der har været planer om to byggeprojekter i Skægkær. Et erstatningsbyggeri for Skægkær Børnehus og et nyt børnehus.
På grund af en ny prognose, som viser, at der kommer færre børn end ventet, så bliver de to projekter erstattet af ét større og samlet projekt. Det er Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget orienteret om.
Det forventes, at der bliver sat penge af til byggeriet i 2026-2029.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 14.08.2023, punkt 8)
Sejling og Serup Forsamlingshuse får tilskud til energioptimeringer
Silkeborg kommune Kommunen har en årlig pulje på 500.000 kr. til energibesparende og klimaforbedrende tiltag for selvejende haller og forsamlingshuse.
Der er i år kommet 13 ansøgninger. For at imødekomme alle ansøgere får de hver 62% af det ansøgte beløb. Sejling Forsamlingshus får derfor får 51.152 kr. i tilskud til isolering af hulmure og lofter, som årligt giver en besparelse på 18.908 kr.
Serup Forsamlingshus ansøgte om 100.000 og får 61.909 kr. i tilskud til etableringen af en luft til luft varmepumpe, som årligt giver en besparelse på 33.000 kr. Det beslutter byrådet.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 22.08.23, punkt 13, byrådet, 29.08.2023, punkt 23)
Værkeriet får tilskud til koncert med Tim Schou
Værkeriet søger om tilskud på 16.050 kr. til udgifter til toiletvogn og sceneoverdække ved pop-up koncerten med Tim Schou den 16. september 2023 på Lemming Skolevej.
Formålet med koncerten er at samle lokale borgere bredt på tværs af landsbyklyngen og resten af kommunen. Det er også ønsket at vise lokalområdet frem og gøre andre opmærksom på de lokale kræfter og muligheder der er for at skabe kulturtilbud af høj kvalitet.
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at give tilskud på 10.000 kr.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.08.23, punkt 19)
Lugtprøver taget uden varsling ved biogasanlæg
Selvom Grauballegaard Biogasanlæg har etableret et nyt lugtrenseanlæg, modtager Silkeborg Kommune fortsat klager over lugtgener fra de omkringboende.
Derfor er der i juli blevet taget nye lugtprøver af Teknologisk Institut uden varsling for at sikre, at produktionen var normal på tidspunktet, prøverne blev taget.
Resultatet af prøverne fremlægges for Klima- og Miljøudvalget, når det er klar. Det er udvalget blevet orienteret om.
(Klima- og Miljøudvalget, 07.08.2023, punkt 16)
Juni 2023
Interesse for at opføre solcelleanlæg og vindmøller i Skægkærområdet
Klima- og Miljøudvalget er udvalget orienteret om, at Silkeborg Kommune har modtaget en forespørgsel fra Silkeborg Forsyning om et solcelleprojekt og seks vindmøller ved Silkeborg kraftvarmeværk.
Eurowind Energy har også lavet en forespørgsel på et muligt vindmølle- og solcelleprojekt ved Lemming. Projektet er relateret til produktionen ved Grauballegård biogas.
Grauballegård Biogas har fortsat ønske om udvidelse af biogasproduktionen.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 11)
Fjernvarmeprojekt i Skægkær og Sejling får tilskud fra statens Fjernvarmepulje
Klima- og Miljøudvalget er orienteret om, at fjernvarmeprojektet i Skægkær og Sejling har opnået tilsagn om tilskud fra statens Fjernvarmepulje.
Tilskuddet er på 5,9 mio. kr.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 15)
4 forsamlingshuse får tilskud til vedligeholdelse
Det er forsamlingshusene i Sinding, Serup, Lemming og Sejling. Sinding får 10.000 kr. til at reparere murværk og Serup får 10.000 kr. til maling af loft på toilettet.
Lemming får 28.363 kr. til at installere fyr og vedligehold af tag, og Sejling får 12.624 kr. til renovere gulve.
Det er Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, der har bevilget tilskuddet.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 30.05.2023, punkt 7)
Lugtmålinger fra Grauballegaard Biogas kvalitetssikres
Grauballegaard Biogasanlæg har i januar 2023 etableret et nyt lugtrenseanlæg. Lugtmålinger foretaget 16. marts 2023 viser, at biogasanlægget overholder grænseværdien for lugt på 10 LE/m3 ved den næsteste nabo.
Silkeborg Kommune modtager fortsat klager over lugtgener fra de omkringboende. Derfor er lugtmålingerne og beregningerne ved at blive kvalitetssikret. Resultatet fremlægges for Klima- og Miljøudvalget, når det kommer.
(Klima- og Miljøudvalget, 12.06.23, punkt 16)
Fra to til én grødeskæring i Lemming Å, Sinding Bæk, Sejling Bæk og Skægkær Bæk
Der må skæres grøde i de fire vandløb to gange årligt med en mulighed for at lave en ekstraordinær skæring ifølge regulativerne.
Men Miljø- og Fødevareklagenævnet har i andre kommuner ophævet lignende regulativer, fordi de ikke er i overensstemmelse med klagenævnets fortolkning af loven. Derfor bliver der i udkastet til nye, reviderede regulativer for de fire vandløb skrevet ind, at der maksimalt er mulighed for én årlig skæring med start fra 1. juli. Det beslutter Klima- og Miljøudvalget.
Forslaget forventes ikke at betydning for de fire vandløb, fordi der ikke er blevet skåret grøde to gange om året, da der kun er få steder med vandplanter og få steder med et behov for skæring. Byrådet skal nu beslutte, om forslaget til de nye regulativer skal sendes i høring.
(Klima- og Miljøudvalget, 12.06.23, punkt 17)
Maj 2023
Skægkærskolen udvides med et klasselokale og får nyt billedkunstlokale
Elevtallet stiger på Skægkorskolen, så der fra næste skoleår mangler et klasselokale i indskolingen. Fra at være en 1-sporet skole viser elevtalsprognosen, at skolen fremover bliver 2-sporet.
Billedkunstslokalet skal laves om til et klasselokale, og så skal der etableres et nyt billedkunstlokale i kælderen, som lige nu bruges til opbevaring.
For at få nok dagslys ind skal kældervæggen fritlægges ved at lave en nedtrapning i terrænet mod skolegården. Nedtrapningen laves med trapper og siddepladser. Der bliver lavet adgangsdør i kældervæggen.
Byrådet godkender, at der sættes 1,3 mio. kr. af til projektet, som forventes at tage 4 – 5 måneder at etablere.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 08.05.2023, punkt 8, byrådet, 23.05.2023, punkt 5)
Der er åbnet for at etablere dagligvarebutik i Skægkær
Det bliver nu skrevet ind i kommuneplanen, at bymidten i Skægkær udvides mod syd for at give plads til en butik ved siden af en kommende daginstitution syd for boldbanerne vest for Viborgvej.
Det samme gælder for, at der kan etableres en restaurant ved motorvejsafkørsel 30 Silkeborg Nord ved den ubemandede tankstation og pendlerplads.
Forslagene, som nu er vedtaget af byrådet, har været i 8 ugers høring, som ikke gav anledning til ændringer.
(Plan- og Vejudvalget, 02.05.2023, punkt 4, byrådet 23.05.2023, punkt 8)
Grønt lys til ny regnvandsledning i Skægkær
I forbindelse med en planlagt kloakering af et nyt område syd for Skægkær og et regnvandsbassin skal der etableres en regnvandsledning fra regnvandsbassinet til et vandløb.
Nu har Klima- og Miljøudvalget godkendt et tillæg til spildevandsplanen, så arbejdet kan udføres.
Forslaget, der nu er godkendt, var i offentlig høring, som ikke gav anledning til ændringer i planerne.
(Klima- og Miljøudvalget, 01.05.2023, punkt 12)
Måling viser at Grauballegaard Biogas overholder kravene til lugtgener
I januar 2023 etablerede Grauballegaard Biogas et nyt lugtrenseanlæg, hvor der frem til midt i marts er udført justeringer på. 16. marts blev der lavet nye luftmålinger, som viser, at luftrenseanlægget fjerner ca. 95% af lugten.
Der bliver stadig klaget over lugt i området efter det nye lugtrenseanlæg er installeret og kørt ind. Ifølge beregningen overholder biogasanlægget miljøgodkendelsens grænseværdier for lugt på 10 LE/m3 ved nærmeste nabo, da lugtniveauet kun er på 5-8 LE/m3 samlet set.
For at få verificeret, at målingen og beregningerne er korrekte, sendes beregningen af lugt til en ekstern konsulent. Når resultatet er klar, vil det blive fremlagt for Klima- og Miljøudvalget.
(Klima- og Miljøudvalget, 01.05.23, punkt 18)
April 2023
Behov for kanalisering- eller signalanlæg ved ny institution og dagligvarebutik
Der er behov for et kanaliserings- eller signalanlæg på Viborgvej for at kunne afvikle trafikken på en tilfredsstillende måde til den nye daginstitution og dagligvarebutik i Skægkær.
Beregningen viser, at venstresvingende fra sidevejen kan få meget lange ventetider, og venstresvingende fra Viborgvej vil give kø og øge risikoen for bagendekollisioner, hvis ikke der laves et kanalisering- eller signalanlæg.
Da der ikke er fundet finansiering til omfartsvejen, vil trafikforholdene sandsynligvis skulle fungere i en del år fremover. Derfor anbefales det som minimum at lave en kanalisering med en venstresvingsbane. Plan- og Vejudvalget er orienteret om sagen.
(Plan- og Vejudvalget, 11.04.2023, punkt 33)
Boligselskab ønsker ikke at opføre 10 almene boliger i Sinding
Midtjysk Boligselskab har en kvote på at opføre 10 almene familieboliger, som skulle anvendes på en ny udstykning på Sinding Hedevej.
Boligselskabet ønsker ikke at opføre boligerne, fordi det er blevet sværere for dem at udleje de boliger, de allerede har i Sinding, Sejling, Lemming og Serup. Her har de i alt 22 boliger og i 2022 modtog de i alt 8 opsigelser.
Boligerne opvarmes med gas, og generelt oplever de, at det er sværere at udleje boliger med gas. Midtjysk Boligselskab ønsker i stedet at bruge kvoten i Alderslyst, men Økonomi- og Erhvervsudvalget beslutter, at kvoten falder tilbage i puljen med af ufordelte kvoter.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 11.04.2023, punkt 11)
Fjernvarmeprojekt i Skægkær og Sejling et skridt videre
Klima- og Miljøudvalget er blevet orienteret om status på fjernvarmeprojektet i Skægkær og Sejling, som nu er kommet et skridt videre.
Status er, at fjernvarmeprojektet har fået godkendt sin ansøgning og nu afventer svar på, om projektet kan få tilskud fra Fjernvarmepuljen. Skægkærskolens fjernvarmeprojekt er også godkendt.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 8)
Overnatningssted på Tandskovvej bliver lovliggjort
Ejeren af Hjemmebryggeren på Tandskovvej 23 har søgt om at få sine overnatningstilbud gjort lovlige, og Plan- og Vejudvalget har valgt at sige ja ved et give en landzonetilladelse.
Der er tale om 4 værelser, 3 autocamperpladser med udkørsel til Tandskovvej, 4 hytter, sauna og et vildmarksbad på en 175 m2 hævet terrasse.
Udvalget har sagt nej til at stedet kan udvides med flere overnatningspladser. Overnatningsstedet kræver yderligere tilladelser i forhold til Byggeloven, Vejloven, Naturbeskyttelsesloven og Sommerhusloven. Før alle tilladelser er i hus, må ejeren ikke leje ud.
(Plan- og Vejudvalget, 11.04.2023, punkt 28)
Grauballegaard Biogas får en indskærpelse om lugtgener
Klima- og Miljøudvalget blev 6. marts orienteret om lugtgener fra biogasanlægget i Grauballe. Det skyldtes en fejl på deres nye lugtrenseanlæg, som skulle have været rettet 23. februar 2023.
De nye lugtmålinger fra 1. marts viser at lugtpåvirkningen ved nærmeste nabo er faldet fra 17 til 14 LE/m3, men det er fortsat en overskridelse af grænseværdien på 10 LE/m3.
En indskærpelse er sendt til virksomheden om, at de skal overholde grænseværdierne for lugt inden 1. maj 2023, og senest 15. juni 2023 skal de sende dokumentation på, at de gør.
(Klima- og Miljøudvalget, 27.03.2023, punkt 13)
Marts 2023
Tidsplan for fjernvarme til Skægkær og Sejling
Silkeborg Forsyning forventer at få forslaget til fjernvarmeprojektet i Skægkær og Sejling godkendt i slutningen af året, så man kan begynde at tilmelde sig fjernvarmen i starten af 2024. 60 % skal tilslutte sig, hvis projektet skal blive til noget.
Arbejdet med at grave fjernvarmeledninger ned forventes at begynde i anden halvdel af 2024 og slutte i 2025.
Det har Silkeborg Forsyning informeret Klima- og Miljøudvalget om på et fællesmøde.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.03.2023, punkt 2)
Udviklingen i antallet af borgere, boliger og børn i Skægkærområdet
Der bor i dag 3.351 i Skægkærområdet. Ifølge en prognose forventes antallet af borgere at stige til 3.563 i 2030 – svarende til en stigning på 6 %. Derfra ventes tallet at falde til 3.431 i 2036.
I 2022 er der kommet 91 nye, indflyttede boliger. Over de næste 13 år forventes der at komme 181 nye, indflyttede boliger. Der ventes 35 i år og 9 næste år.
Der går 315 elever på Skægkærskolen i dette skoleår. Det antal forventes at stige til 401 i 2035/36. Antallet af børn mellem 0-5 år er 275, og det tal forventes at stige til 311 i 2030 og derfra at falde til 262 i 2036. Byrådet er orienteret om prognoserne, som bliver en del af budgetlægningen for 2024.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.03.2023, punkt 2,3 og 4, byrådet, 28.03.2023, punkt 14)
Hjælp til at omstille til grøn varmeforsyning
I Øster Bording og Lemming er lokale kræfter i gang med at undersøge muligheder for at omstille til grøn varmeforsyning. I Øster Bording er 55 ejendomme ud af 76 opvarmet med naturgas eller olie. I Lemming er det 98 ud af 120.
Silkeborg Kommune kan hjælpe ved at stille kommunegaranti for lån i varmeforsyningsprojekter, at kommunens bygninger som udgangspunkt går med i fælles varmeløsninger, give tilskud til borgergrupper til at afklare muligheder for fælles varmeforsyning og dele viden om lovgivning.
Klima- og Miljøudvalget er orienteret om, hvordan Silkeborg Kommune kan understøtte omstillingen til grøn varmeforsyning i de områder, hvor der ikke kommer fjernvarme.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.03.2023, punkt 3)
Afventer resultater fra luftmåling ved Grauballegaard Biogas
En fejl med det nye lugtrenseanlæg på Grauballegaard Biogasanlæg er blevet rettet den 23. februar. Den rensede luft bliver nu ført ud mindst en meter over taget på den nærmeste bygning.
En ny luftmåling blev lavet 1. marts, og resultatet forventes at komme 2-3 uger efter. Klima- og Miljøudvalget ønsker at følge sagens, så resultaterne af lugtmålingerne fremlægges for udvalget.
Grauballegaard har søgt om at udvide mængden af biomasse. 22 ejendomme har sendt et høringssvar til ansøgningen. De handler primært om lugtgener fra biogasanlægget og utryghed ved færdsel på de mindre veje på grund af lastbiler. Svarene er en del af Silkeborg Kommunes sagsbehandling af ansøgningen.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.03.2023, punkt 10)
Februar 2023
Silkeborg Kalder skal få flere til at flytte til Skægkær
Silkeborg Kalder er Silkeborg Kommunes bosætningskampagne. For at sikre en bedre balance mellem Silkeborg by og oplandsbyerne har kampagnen skiftet fokus i 2022 til oplandsbyerne.
Kampagnen sætter i 2023 en række handlinger i søen for at styrke tilflytningen til blandt andet Skægkær. Det er blandt andet bosætningsarrangementer, øget annoncering, mæglersamarbejde om oplandsbyerne og en beskrivelse af det gode liv i Skægr på Silkeborgkalder.dk.
Kampagnen kan blive hæmmet af, at det private boligmarked er i en svær situation i øjeblikket, hvilket betyder, at mobiliteten på boligmarkedet er begrænset. Økonomi- og Erhvervsudvalget er orienteret om sagen.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 07.02.2023, punkt 6)
Fjernvarmeprojekter i Skægkær er undervejs
Der arbejdes på at få etableret fjernvarme flere steder i Silkeborg Kommune. I Skægkærområdet er der to projekter er undervejs.
Det ene projekt er på Skægkærskolen, hvor ansøgningen om at etablere fjernvarme er godkendt. Det andet projekt er i Skægkær og Sejling, hvor Silkeborg Kommune har modtaget ansøgningen.
Klima- og Miljøudvalget er orienteret om status på fjernvarmeprojektet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 10)
Søger tilskud til 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej
Silkeborg Kommune skal søge tilskud fra en statslig pulje til at etablere en 2 minus 1 vej på Ebstrup Tværvej for at sikre bedre cykelforhold.
Det beslutter Plan- og Vejudvalget.
Projektet vil forbinde Nisset og Lemming med cykelstinettet i Silkeborg og vil gavne pendlere og uddannelsessøgende.
(Plan- og Vejudvalget, 07.02.2023, punkt 3)
Nyt renseanlæg i drift på Grauballegaard Biosgas
Grauballegaard Biogasanlæg har sat et nyt lugtrenseanlæg i drift 11. januar 2023 og regner nu med, at overholde miljøgodkendelsens krav til lugt. I februar bliver der lavet nye målinger.
Den rensede luft udledes i ca. 4 meters højde, hvor kravet er, at det skal ske i ca. 12 meters højde. De er ved at finde en løsning på at få udledt luften i den rette højde.
Grauballegaard har søgt om at udvide mængden af biomasse far 89.000 tons årligt til 125.000 tons årligt. Det skal nu undersøges, om der skal laves en miljøkonsekvensvurdering. Klima- og Miljøudvalget er orienteret om sagen og forventer at behandle sagen om lugt igen i marts.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 16)
Vandprojekt ved Lemming Å må opgives
Silkeborg Kommune opgiver at etablere et fosforvådområde ved Lemming Å, fordi ikke alle lodsejere kan tilslutte sig projektet.
Projektet bestod af et 15 ha stort område, som skulle reducere udledningen af fosfor til Lemming Å og Alling Sø, hvilket ville betyde færre alger og mere klart vand.
Projektet var afhængigt af syv lodsejeres frivillige deltagelse i projektet.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 18)
Entreprenørvirksomhed ved Nisset skal have en landzonetilladelse
Entreprenørvirksomheden Christians Anlæg bruger adressen Nisset Sønderhede 3 til at knuse træ og beton og lignende, så det kan genanvendes. Ejeren anslår, at pladsen bruges cirka 100 timer om året.
Virksomheden er placeret på en gård, men burde efter reglerne ligge i et erhvervsområde. Der er adgang til virksomheden fra to grusveje – den ene går 500 meter mod vest til Nisset og den anden to kilometer mod syd til det nordlige Silkeborg.
Plan- og Vejudvalget beslutter, at der skal arbejdes på at lovliggøre virksomhedsdriften med en landzonetilladelse.
(Plan- og Vejudvalget, 07.02.2023, punkt 13)
Januar 2023
Vindmøller ved solvarmeanlæg skal undersøges
Mulighederne for at udpege et område ved Silkeborg kraftvarmeværk som vindmølleområde skal undersøges.
Sammen med et andet område ved Lille Hjøllund skal det undersøges, om de kan rumme 12-16 vindmøller.
Undersøgelserne skyldes, at Silkeborg Kommune vil være CO2-neutral senest i 2050, og i 2030 at have reduceret C02-udledningen med 70 %. Byrådet er orienteret om sagen.
(Klima- og Miljøudvalget, 09.01.2023, punkt 6, byrådet, 31.01.2023, punkt 6)
Udvidelse af biogasproduktionen i den nordlige del af Silkeborg Kommune
Der er et stort biomasseopland i den nordlige del af Silkeborg Kommune og de nordlige nabokommuner, og Silkeborg Kommune har en målsætning om mere vedvarende energi.
Derfor skal rammerne sikres i kommuneplanlægningen for, at biogasproduktionen kan øges. På baggrund af dialog med biogasproducenter og udviklere vurderer Silkeborg Kommune, at der er grundlag for at etablere et nyt anlæg og evt. udvide eksisterende anlæg.
Placering af et ny anlæg er ikke nærmere defineret lige nu end den nordlige del af Silkeborg Kommune.
(Klima- og Miljøudvalget, 09.01.2023, punkt 6)
Del din mening om mulighed for ny dagligvarebutik i Skægkær
Forslaget til en ny plan for detailhandlen i Silkeborg Kommune kommer snart i høring. En del af forslaget er at udvide bymidten mod syd i Skægkær for at give plads til en butik ved siden af en kommende daginstitution syd for boldbanerne vest for Viborgvej.
I forslaget til planen ligger der også en mulighed for at etablere en restaurant ved motorvejsafkørsel 30 Silkeborg Nord ved den ubemandede tankstation og pendlerplads.
Forslaget kommer i 8 ugers høring. Det godkender byrådet. Vedtages forslaget, bliver det et tillæg til kommuneplanen
(Plan- og Vejudvalget, 10.01.2023, punkt 5, byrådet, 31.01.2023, punkt 5)
Tilskud til Kulturlanternen i Lemming drøftet
Initiativtagerne bag Kulturlanternen har rettet henvendelse til Silkeborg Kommune med ønske om, at der gives politisk tilsagn om økonomisk støtte til at få etableret kulturhuset.
Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget og Økonomi- og Erhvervsudvalget har drøftet henvendelsen.
Budgettet for kulturhuset er på 18 mio. kroner, og indtil videre har foreningen begrundet forventning om støtte på 4,5 mio. kr. fra navngivne fonde, andre bevilligede midler på 750.000 kr. og værdi af eget arbejde på i alt 900.000 kr. Foreningen har sat gang i indsamling af midler via sponsoraftaler for at nå samlet anden finansiering på i alt 3 mio. kr.
To gange tidligere har Silkeborg Kommune givet tilsagn om støtte på 2 mio. kr. og i december 2021 blev der givet 200.000 kr. til projektudvikling. Der er brugt 52.000 kr. af disse midler.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor og Idrætsudvalget, 09.01.2023, punkt 18)
Udvidelse af Gården skal afhjælpe pladsproblemer
Manglen på daginstitutionspladser i Skægkær og senere i Buskelund/Hvinningdal/Balle bliver løst samlet ved at udvide Gården i Buskelund, som kan optage børn fra begge områder. Det beslutter Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget.
I Skægkær er der også planlagt at bygge et nyt børnehus. Der er sat 35,5 mio. kr. af til at udvide Gården. Når byggeriet er færdigt, vil der være plads til ca. 110 børn.
Borgere i området er bekymrede over udsigten til øget trafik på grund af pladserne, så derfor skal den del analyseres grundigere. Første del af udvidelsen forventes at kunne tages i brug i 2024.
(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 10.01.2023, punkt 4, byrådet 31.01.2023, punkt 13)
Del din mening om forslag til placering af kloakledning i Skægkær
I forbindelse med en planlagt kloakering af et nyt område syd for Skægkær og et regnvandsbassin skal der etableres en regnvandsledning fra regnvandsbassinet til vandløbet.
Forslag til, hvor ledningen skal placeres, kommer nu i høring sammen med 10 andre spildevandsprojekter i otte ugers høring. Byrådet godkender, at det kommer i høring.
(Klima- og Miljøudvalget, 09.01.2022, punkt 9, byrådet, 31.01.2023, punkt 8)
Ladestandere på vej ved samkørselspladser ved motorvejsafkørsler
I alt otte ladestandere kan være på vej til samkørselspladserne ved motorvejsafkørsel 30 Silkeborg Nord og motorvejsafkørsel 29 Høje Kejlstrup. I januar offentliggør Silkeborg Kommune et udbud på ladestanderne.
Ladestanderne skal stå på kommunes p-pladser og være tilgængelige for alle.
Udbuddet indeholder også placering af 36 ladestandere i Silkeborg by.
(Plan- og Vejudvalget, 10.01.2023, 16)
Serup Forsamlingshus får tilskud til at få skiftet fuger
Forsamlingshuset i Serup trænger til at få fuger skiftet ud og har derfor søgt og fået 10.000 kr. til formålet fra puljen til vedligehold af forsamlingshuse.
Som udgangspunkt kan man få tilskud til max. halvdelen af udgiften, men er beløbet mindre end 10.000 kr. kan der dispenseres fra den regel.
Senere i år åbner puljen igen for ansøgninger – også for øvrige lokale, frivilligt drevne mødesteder.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor og Idrætsudvalget, 09.01.2023, punkt 10)
Ikke pligt til at anlægge sti
Planklagenævnet har givet Silkeborg Kommune ret i, at kommunen ikke har pligt til at anlægge en sti mellem Mariendalen og Skægkærvej i Sejling.
I områdets lokalplan er der udlagt areal til en sti, og i en kommentar til lokalplanens paragraf står der, at kommunen etablerer stien. Men der er tale om en kommentar, ikke en bestemmelse, så den er ikke retlig bindende.
Klagen er sendt af en lokal boligudvikler, som mener, at kommentaren givet en berettiget forventning om, at Silkeborg Kommune anlagde stien, og at kommunen derfor skal gøre det.
Planklagenævnet bemærker, at det klagepunkt ikke hører under Planloven og derfor ikke er behandlet. Planklagenævnets afgørelse er endelig.
(Plan- og Vejudvalget, 10.01.2023, punkt 18)