Skip til hoved indholdet
    Hjem Demokrati Lokalråd og nærdemokrati Lokalråd Sydbyens Aktivitetsråd

Sydbyens Aktivitetsråd

Find information om lokalrådet, politiske beslutninger for lokalområdet mm.

Politiske beslutninger for Sydbyen

Der bliver løbende truffet beslutninger i kommunens politiske udvalg og i byrådet, som har betydning for dig og dit lokalområde. Her kan du få et overblik over, hvilke beslutninger der bliver taget for dit lokalområde.

Husk, at du som borger har mulighed for at give din mening til kende eller indsende en klage under de enkelte høringer eller afgørelser.

Du finder alle aktuelle høringer her

Politiske beslutninger fra 2024

November 2024

FDF Silkeborg søger om tilskud til at skifte tag på deres kredshus

FDF Silkeborg kreds 1 holder til i deres kredshus på Almindsøvænget 1, som blev opført af frivillige i 1966. Grunden lejer foreningen af Silkeborg Kommune.

Foreningen ønsker at skifte taget på huset og efterisolere for at sikre gode rammer mange år ud i fremtiden og have et energivenligt hus. De søger om 50 % tilskud til projektet fra puljen til medfinansiering af lokalt initierede projekter.

Økonomi- og Erhvervsudvalget beslutter at sige nej til ansøgningen, da der er bekymring for, at et tilskud vil skabe præcedens og føre til et større antal lignende ansøgninger til vedligeholdelsesprojekter.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.11.2024, punkt 10)

Tilbud om økonomisk og praktisk hjælp til at flytte fra Remstruplund

Der bliver færre og færre beboere på Remstruplund Plejecenter, da det blev besluttet i november 2023 at lukke plejecenteret Remstruplund med 26 plejeboliger på grund af besparelser.

Beboere og pårørende kan opleve det utrygt at være tilknyttet et plejecenter, der løbende bliver mere tomt. Silkeborg Kommune ønsker derfor at tilbyde økonomisk og praktisk hjælp, hvis beboere på Remstruplund ønsker at flytte.

Det skal ske ved at betale for udgifterne ved flytningen, hjælpe med koordineringen af flytningen og betale for udgiften til indskud til en ny plejebolig. Det godkender Ældreudvalget.

(Ældreudvalget, 04.11.2024, punkt 4)

Remstruplund skal bruges til midlertidig pleje

Behovet for kortidspladser til intensiv pleje og omsorg stiger. Derfor besluttede byrådet i oktober med budgetaftalen, at der sættes 4 mio. kr. af i 2025 og fra 2026 og frem årligt 8,0 mio. kr. af til at etablere 10 korttidspladser på Remstruplund.

Ældreudvalget har nu drøftet udmøntningen af budgetaftalen.

(Ældreudvalget, 04.11.2024, punkt 3)

Ønske om at rive ned og bygge nyt på Frederiksberggade

Silkeborg Kommune har modtaget en ansøgning om at rive husene på Frederiksberggade 13-15 ned.

Der har tidligere været forespørgsler om muligheden for at opføre etageboliger i op til 5 etager på grundene. Vurderingen er, at det vil kræve en ny lokalplan, hvis der skal bygges i 5 etager, men ikke hvis der bygges i 4 etager.

En ny fremtidig bebyggelse på grundene kan muligvis også få vejadgang fra Frederiksberggade, hvis det begrænses til højre ind/højre ud af hensyn til trafiksikkerheden og fremkommeligheden på Frederiksberggade. Det er Plan- og Vejudvalget orienteret om.

(Plan- og Vejudvalget, 05.11.2024, punkt 3 og 25)

Oktober 2024

Lyngsø er officielt et badested

Der er blevet etableret en badebro ved Lyngsø Parken, og Lyngsø er officielt blevet et badested, og derfor bliver der ført kontrol med badevandskvaliteten.

I 2024 har vandet været brunligt, men der har ingen tegn været på problematiske alger.

Lyngsø henvender sig hovedsageligt til lokale borgere, da parkeringsmulighederne er begrænsede. Det er Klima- og Miljøudvalget blevet orienteret om.

(Klima- og Miljøudvalget, 07.10.2024, punkt 10)

Tiltag skal sikre Almindsø fortsat har det godt

Almindsø er kommunens mest populære badesø og et stykke natur, som der er en særlig international forpligtigelse til at passe på.

I 2024 har Miljøstyrelsen undersøgt søens tilstand, og overordnet set er søen fortsat en meget ren sø med et godt og varieret dyre- og planteliv med glimrende badevand, og det forventes også at være tilfældet i de kommende år. Dog er der færre vandplanter end tidligere.

For at fastholde den gode tilstand er der etableret søbade andre steder i kommunen for at lette trykket på Almindsø, der opsættes et toilet ved Aggerholm og Naturstyrelsen vil sætte fysiske barrierer op ved de uautoriserede badesteder ved søen, så vandplanterne ikke trampes ned.

(Klima- og Miljøudvalget, 07.10.2024, punkt 10)

Søerne omkring Sydbyen er udpeget som risikoområde for oversvømmelser

Kystdirektoratet har for første gang udpeget et område i Silkeborg Kommune som risikoområde, da der kan ske oversvømmelser med konsekvenser for mennesker, samfundet og økonomien.

Det er et sammenhængende område, som går fra Silkeborg Langsø med Lysåen, Ørnsø og Funderholm til Silkeborgsøerne og til Mossø syd for Ry. I et høringssvar til Kystdirektoratet vil Silkeborg Kommune udtrykke sig positivt om udpegningen. Det beslutter Klima- og Miljøudvalget.

Ender området på Kystdirektoratets godkendte kort i slutningen af 2025, så skal Silkeborg Kommune lave en plan for at håndtere fremtidige oversvømmelser på kort og lang sigt inden for forebyggelse, beredskab og reparation.

(Klima- og Miljøudvalget, 07.10.2024, punkt 5)

Klassisk4 får støtte til koncerter for børn, ældre og sårbare – og på Museum Jorn og Silkeborg Bad

Det lokale kammermusikensemble Klassisk4 søger om støtte til en ny sæson med 11 koncerter i 2025 på blandt andet skoler, børnehaver, plejehjem, regionshospitalet og på Museum Jorn og KunstCentret Silkeborg Bad for at tilbyde en bred musikalsk oplevelse til både nuværende og nye brugere af klassisk musik.

Programmet omfatter traditionelle koncerter samt musik- og dramaforestillinger, der styrker interessen for klassisk musik og understøtter lokal musikkultur. Arrangementerne vil inddrage internationale gæstekunstnere for at skabe en alsidig oplevelse.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningen og støtter med 70.000 kr., som skal dække betaling af kunstnerne.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.10.2024, punkt 5)

Nej til byggeplaner på Ågade

Ejeren af Ågade 16 i Sydbyen har søgt om at opføre et dobbelthus på Ågade 16 i 2½ etage. Plan- og Vejudvalget afviser ansøgningen, fordi byggeriet overskrider den maksimale byggehøjde og byggeprocent.

Udvalget vurderer, at der skal skabes gaderum og åbenhed, og indblikket til naboerne er for væsentlige. Desuden skal skyggegenerne mindskes.

Byggeriet har været i nabohøring. Der er kommet 5 svar. 4 af dem ønskede ikke byggeriet i dets nuværende form.

(Plan- og Vejudvalget, 08.10.2024, punkt 6)

September 2024

Forbud mod beboelse i lejebolig på Frederiksberggade på grund af sundhedsfare

En vandskade har medført, at et lejemål på Frederiksberggade 46 er angrebet af sundhedsfarlig skimmelsvamp.

Plan- og Vejudvalget nedlægger forbud mod ophold og beboelse i lejligheden. Lejeren skal genhuses, fordi forholdene ikke kan udbedres forsvarligt, mens lejligheden er beboet.

Genhusning skal ske hurtigst muligt at hensyn til lejerens helbred.

(Plan- og Vejudvalget, 03.09.2024, punkt 14)

August 2024

KunstCentret Silkeborg Bad fik 100.000 besøg og et underskud i 2023

KunstCentret Silkeborg Bad havde et underskud på 398.000 kr. i 2023. Kunstcentret kørte helårsprojektet Amazing Nature. Vurderingen er, at omkring 100.000 har besøgt skulpturpark-området, som nu har 50 permanente værker.

Det indendørs besøgstal til Amazing Nature i 2023 var 20.118. Det er nogle få hundrede flere end året før. Der var flere unge og yngre voksne end normal. En undersøgelse viste også, at samtlige postnumre i landet var repræsenteret blandt publikum over en måned.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget er orienteret om KunstCentret Silkeborg Bads årsrapport.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 05.08.2024, punkt 7)

Museum Jorn fik underskud i renoveringsår

Årsrapporten for Museum Jorn 2023 viser et underskud på 474.000 kr. Museum Jorn har i 2023 været præget af en stor renovering af museets bygninger, som er afsluttet her i 2024.

I ledelsesberetningen skriver museet, at bygningerne fortsat er utidssvarende og vil kræve reparationer i årene, der kommer. For eksempel til klimastyring.

I 2023 har museet udlånt 285 værker til 16 udstillingssteder i ind- og udland. Besøgstallet for 2023 var på 50.061 – en stigning på næsten 7.000 gæster i forhold til 2022.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender årsrapporten for Museum Jorn.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 05.08.2024, punkt 7)

Offentlig lader til elcykel på vej

Silkeborg Kommune har søgt om og fået midler fra Vejdirektoratets pulje til offentlig opladning af elcykler til 10 ud af 12 ønskede steder.

Det drejer sig om trafikknudepunkterne i Kjellerup, Voel og Them, De Små Fisk, Hinge Søbad, Arena Midt, Silkeborg Trailcenter, Landal i Gjern, Vrads og Kragelund.

Vejdirektoratet sagde nej til at give penge til ladere på Silkeborg Torv og ved Ans Søbad.

(Plan- og Vejudvalget, 06.08.2024, punkt 23)

Forlængelse af aftale skal sikre flere børnefamilier i almene boliger

Boligorganisationen ABB Silkeborg ønsker at forlænge den aftale, der er om at give fortrinsret til børnefamilier i fire 4 afdelinger. De ønsker at forlænge aftalen uden slutdato, men med evaluering hvert 4. år.

Der er tale om afdelingerne på Hejrevej 12-42, Sneppevej 1-34, Århusbakken og 4-34, Vesterled 25-63, Sydbyen, og Nørrevang I, Alderslyst. Boligerne bliver udlejet efter venteliste, men hver anden 3-4 rums bolig skal udlejes til familier med mindst et barn under 15 år.

Byrådet godkender forlængelsen af aftalen.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.08.2024, punkt 5, byrådet, 27.08.2024, punkt 14)

Juni 2024

Der arbejdes videre med at fjerne jernbaneoverkørsel i Silkeborg by

Forligskredsen i Folketinget har valgt at Banedanmark skal arbejde videre med løsning C, hvor jernbanen føres under Frederiksberggade.

Banedanmark skal også alternativt se på løsning A, hvor jernbanen føres over vejen.

Forligskredsen besluttede også, at hvis Silkeborg Kommune fortsætter med planerne om at grave Silkeborg Station ned, som i Skøn på Silkeborgs forslag, skal Banedanmark undersøge en løsning, hvor jernbanen forbliver under gadeniveau frem til stationen.

Plan- og Vejudvalget er blevet orienteret om beslutningen.

(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 14)

Silkeborg Kommune overtager den udvendige vedligeholdelse af KunstCentret Silkeborg Bad

Fra 1999 til udgangen af 2023 har kunstcentret og Silkeborg Kommune haft en driftsaftale om arealerne og bygningerne ved KunstCentret Silkeborg Bad, det kulturelle indhold og indtægterne fra aftapning af Arnakkekilden.

Nu indgår de to parter en erhvervslejekontrakt, hvor Silkeborg Kommune blandt andet overtager den udvendig vedligeholdelse, forsikring og renovation, mens kunstcentret fortsat står for blandt andet de kulturelle formål, for at vedligeholde udenomsarealer og holde dem rene, indvendig vedligeholdelse og rengøring.

Det godkender Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget. Byrådet besluttede desuden i april 2024, at Kurbygningen, Skovvillaen, Søvillaen og Kuskebygningen skal renoveres.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor – og Idrætsudvalget, 03.06.2024, punkt 17)

Societetsbygningen ved Silkeborg Bad renoveres

Det er udvendigt, at Societetsbygningen skal renoveres. Til en start vil der blive lavet en mindre renovering af overdækningen.

Det skal være med til at kvalitetssikre udbudsmaterialet til renoveringen af den resterende del af bygningen.

Bygningen er oprindeligt opført som hotel, men bruges i dag til daginstitution og af Silkeborg Ny Teater. I kælderen bruges det gamle køkken i dag til værksted. Byrådet godkender, at der bruges 5,5 mio. kr. på at renovere bygningen.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 18.06.2024, punkt 6, byrådet, 25.06.2024, punkt 14)

Nye p-tiltag i Silkeborg by skal drøftes igen

Plan- og Vejudvalget havde på deres møde i juni besluttet, at timetaksten for parkering skulle stige, og der skulle indføres tidsbegrænset parkering på flere p-pladser i og omkring midtbyen.

Det kunne være ved p-pladser på Hovedgårdsvej, Åhavevej, Vestergadehallen, Lunden, Kalgårdsvej, Sydbyhallerne, Jernbanevej, Sølystvej, Sejsvej og ved sportscentret på Århusvej.

Beslutningen blev begæret i byrådet. I byrådet blev sagen sendt tilbage til Plan- og Vejudvalget, som igen skal drøfte sagen.

(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 3, byrådet, 25.06.2024, punkt 6)

Caféen på Marienlund får mere attraktive priser

Prisen på et måltid på Marienlund café og aktivitetscenter kan sænkes fra 80 kr. til 61 kr., hvis brugerne - som er borgere over 60 år eller førtidspensionister - bliver visiteret til tilbuddet.

Ældreudvalget godkender en model, der betyder, at hvis borgerne bliver visiteret til at spise på Marienlund, fordi det er sundhedsfremmende og ensomhedsforebyggende, skal måltidet ikke tillægges moms.

Det skal undersøges, om borgerne ved hjælp af en digital selvbetjeningsløsning kan søge og få visitationen til madservicen. Sådan en løsning arbejder Viborg Kommune med.

(Ældreudvalget, 03.06.2024, punkt 5)

Trafiksikkerhedsprojekt på Horsensvej ved Almind Sø afsluttes i år

Der er gang i arbejdet med at forbedre trafiksikkerheden på Horsensvej ved Almind Sø.

Fartgrænsen på 60 km/t forlænges frem til Virklund og perioden, hvor der kun må køres 50 km/t ved Østre Søbad forlænges, så den går fra maj til september.

Der gennemføres også en info-kampagne, så gående bliver mere opmærksomme på at bruge stitunnellen. Projektet koster omkring 50.000 kroner. Byrådet godkender en anlægsbevilling, der gør det muligt at afslutte projektet.

(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 5, byrådet, 25.06.2024, punkt 5)

Trafiksikkerheden forbedres på Frederiksberggade

Der er gang i to projekter, der skal forbedre trafiksikkerheden på Frederiksberggade. Det ene er, at der skal etableres et lyskryds i krydset Frederiksberggade/Marienlundsvej for at mindske risikoen for uheld og fjerne den mere chancebetonede udkørsel fra sidevejene.

I krydset Frederiksberggade/Lyngbygade skal der etableres et cyklistsignal, som giver cyklister fra nord (midtbyen) mulighed for at køre inden, det er grønt i hele krydset, og et blåt cykelfelt forbi Lyngbygade.

Byrådet godkender en anlægsbevilling, der gør det muligt at gennemføre projekterne.

(Plan- og Vejudvalget, 04.06.2024, punkt 5, byrådet, 25.06.2024, punkt 5)

Underskud og overskud i Ferskvandscentret og AQUA’s årsregnskab

Ferskvandscentrets årsregnskab 2023 viser en omsætning på 73,9 mio. kr. og et underskud på 7,8 mio. kr. Det skyldes blandt andet en ny huslejeaftale og overdragelse af værdier til Silkeborg Kommune, som overtager udvendig vedligeholdelse af bygninger.

AQUA har i 2023 haft en omsætning på 22,1 mio. kr. og 121.000 gæster. Det er på niveau med rekordåret 2022. De kom ud af året med et overskud på 1,2 mio. kr. og har nu en egenkapital på 5,6 mio. kr.

Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender de to selvejendes institutioners årsregnskab for 2023. Ifølge institutionernes vedtægter skal Silkeborg Kommune godkende årsregnskaberne.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 18.06.2024, punkt 3)

Penge givet til den udvendige vedligeholdelse af Ferskvandscentret

Med en ny lejeaftale mellem Ferskvandscentret og AQUA og Silkeborg Kommune, overtager kommunen ansvaret for den udvendige vedligeholdelse.

Det gælder både det udvendige af bygningerne og de omkringliggende områder. Byrådet godkender, at der gives 3 mio. kr. til arbejdet.

Først skal der laves en kortlægning af, hvad der er behov for af vedligehold nu og i fremtiden, og hvad det vil koste. Så skal arbejdet i udbud. Der skal også laves en genopretning af asfalteringen på dele Vejlsøvej.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 18.06.2024, punkt 4, byrådet, 25.06.2024, punkt 16)

Almene boliger på Frederiksberggade er færdigrenoveret

På Frederiksberggade 19-21 er 30 almene boliger blevet renoveret og ombygget. Projektet kostede 48,1 mio. kr.

Det er 7,5 mio. kr. mere end budgetteret. Det skyldes blandt andet skimmelsvamp og udgifter til ekstra genhusning.

Silkeborg Kommune har stillet garanti for realkreditlån på 20,4 mio. kr. og givet et indskud til grundkapitalen på 50.000 kr. Byrådet godkender det endelige regnskab for renoveringen.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 18.06.2024, punkt 11, byrådet, 25.06.2024, punkt 18)

Maj 2024

Silkeborg Midt- og Sydby skal have en samlet plan

Plan- og Vejudvalget har besluttet, at Silkeborg Midt- og Sydbyen skal prioriteres som nr. 2 over de områder, hvor kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanen udstikker de overordnede rammer for udvikling.

Der er i øjeblikket gang i tre store projekter; Søfronten, Havnen og Stations- og Banearealet, hvor man kan forvente, at der skal ændres i kommuneplanen.

Projekterne skal indgå i en overordnet plan og ses i sammenhæng med resten af byen i forhold til parkering, veje og stier samt byfortætning og -skala.

(Plan- og Vejudvalget, 07.05.2024, punkt 19)

Så mange brugere er der til haller, sale og fodboldbaner i Alderslyst, Midtbyen og Sydbyen

En analyse viser, at der i 2023 var 254 brugere per indendørs facilitet. Det placerer de tre områder, som dem i kommunen der har 9. flest antal brugere per indendørs facilitet.

Der er 1.710 forenings-fodboldspillere på 231.667 m2 boldbaner. Det svarer til, at der er 135 m2 fodboldbane per spiller. Det placerer de tre områder som dem, der har 7. færrest m2 boldbaner per spiller i kommunen.

Analysen skal bruges i dialog med foreninger og lokalområder omkring ønsker til at udvikle faciliteter til idræt. Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor-, og Idrætsudvalget, 06.05.2024, punkt 6)

Ny plan for at beskytte grundvandet i Sydbyen

Der er lavet et forslag til en ny plan, der skal sikre grundvandet og dermed drikkevandet nu og i fremtiden i den nordlige del af Silkeborg Kommune herunder Sydbyen.

Forslaget til Indsatsplan Nord, som planen hedder, indeholder en række retningslinjer, mål og konkrete indsatser for vandværkerne i området.

Vandværkerne har løbende været inddraget i arbejdet med planen. Hvis lokale ønsker at holde et borgermøde om forslaget til planen, stiller Silkeborg Kommune sig til rådighed for at deltage. Planen sendes snart i 12 ugers offentlig høring. Det beslutter byrådet.

(Klima- og Miljøudvalget, 06.05.2024, punkt 9, byrådet, 28.05.2024, punkt 11)

April 2024

Prognose: Vestre Skole får 17,5 % flere elever på 12 år

I dag er der 498 elever på Vestre Skole fordelt på 22 klasser. Om fem år ventes det ifølge en ny elevtalsprognose at være 530 elever. En stigning på 6,4 %. I 2036/37 ventes der at være 585 elever. Det er 17,5 % flere end i dag.

Det gennemsnitlige pasningsbehov for 0-2-årige for Silkeborg Midt- og Sydbyen er i 2024 162 børn, og det forventes at stige til 181 i 2026 for derefter at falde frem til 2036 til 164. For 3-6-årige er tallet 186 børn i 2024, og det ventes at stige til 231 børn i 2029 og falde frem mod 2036 til 216.

Det viser en elevtals- og dagtilbudsprognose, som Silkeborg Kommune har lavet i samarbejde med COWI. Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget tager prognoserne til efterretning.

(Dagtilbuds-, Skole- og Familieudvalget, 09.04.2024, punkt 4 og 5)

KunstCentret Silkeborg Bad ændrer vedtægter for bestyrelsessammensætningen

KunstCentret Silkeborg Bad ønsker at ændre deres vedtægter til, at Den selvejende institution Silkeborg Teater og Silkeborg Håndværkerforening udpeger ét medlem, og sammen med to udpegede medlemmer af Silkeborg Byråd, skal de udpege 4-6 andre medlemmer baseret på kompetencer.

Lige nu siger deres vedtægter, at Kreditforeningen Danmark og Turistforeningen for Silkeborg, Gjern og Them kommuner udpeger et medlem hver, men turistforeningen eksisterer ikke længere, og kreditforeningen har afgivet sit mandat.

Byrådet godkender ændringerne af vedtægterne.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 08.04.2024, punkt 7)

Marts 2024

Silkeborg anbefaler løsning C for at fjerne jernbaneoverskæringen

Banedanmark har udarbejdet fire forslag til en løsning, der kan fjerne jernbaneoverskæringen ved Frederiksberggade. Silkeborg Kommune peger på løsning C i høringssvar til Banedanmark. Det har Plan- og Vejudvalget besluttet.

Model C indebærer, at vejen bliver i niveau, mens banen sænkes med op til seks meter ved overkørslen. Et økonomisk overslag viser en udgift på 324,9 mio. kroner, hvilket er 600.000 kroner mindre, end der er sat af i anlægsloven.

Nu er det så op til Folketinget at vælge to af de fire forslag, der skal undersøges mere detaljeret. Dernæst skal der laves en vurdering af konsekvenserne for miljøet, et anlægsoverslag og en samfundsøkonomisk analyse.

(Plan- og Vejudvalget, 05.03.2024, punkt 21)

Flere miljøforbedringer på vej ved Lyngsø

Der er gennemført en restaureringsindsats i Lyngsø, som har forbedret badevandskvaliteten.

I 2024 forventes et spildevandsoverløb til søen også fjernet. Det er Klima- og Miljøudvalget orienteret om.

(Klima- og Miljøudvalget, 04.03.2024, punkt 5)

Silkeborg by ventes at få 800 nye boliger på 12 år

I 2023 blev der i Silkeborg by taget 177 nye boliger i brug. Frem mod 2036 ventes der at komme 803 nye, indflyttede boliger.

Der bor i dag 12.567 i Silkeborg by, og det tal forventes at stige til 12.708 i 2029 og til 12.825 i 2035.

Det viser Silkeborg Kommunes prognoser for boliger og befolkningsvækst, som baserer sig på den planlagte udbygning i kommunen. Byrådet er orienteret om befolkningsprognosen.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 05.03.2024, punkt 12 og 13, byrådet, 19.03.2024, punkt 11)

Priserne i cafeen på Marienlund skal gøres mere attraktive

For at gøre det skal to forslag undersøges. Det er, om man kan mindske portionerne og ændre måltidets sammensætning og udvide målgruppen, der visiteres til madservice.

Det har Ældreudvalget besluttet.

I 2023 blev priserne på måltiderne på aktivitetscentrene i Silkeborg Kommune justeret, da der fejlagtigt ikke var tillagt moms. Prisen på et måltid ligger nu på 80 kr. Det har betydet at færre bruger cafeen.

(Ældreudvalget, 04.03.2024, punkt 5)

Februar 2024

Anlæggelse af vaskeplads i Indelukket sat på pause

Arbejdet med at etablere en vaskeplads, hvor der kan vaskes både, er sat på pause. Efter et informationsmøde om vaskepladsen med bådejere og Motorbådsklubben, blev der rejst kritik af løsningen, fordi bådejerne selv skal stå for at fragte bådene til vaskepladsen.

Der blev efterfølgende holdt telefonmøder med Motorbådsklubbens bestyrelse, og bestyrelsen er delt i sagen. Tre er for løsningen, tre er i mod og en ønsker det til afstemning blandt medlemmerne.

Silkeborg Kommune har sat anlæggelsen af vaskepladsen på pause, da man ikke ønsker at investere i et anlæg, hvis ikke foreningen ønsker at bruge den. Det er Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget orienteret om.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 05.02.2024, punkt 20)

Natura 2000-handleplan for Silkeborgskovene er sendt i høring

Et forslag til en Natura 2000-handleplan for Silkeborgskovene er sendt til høring, så du kan dele din mening om forslaget til planen frem til 12. april.

Det godkender Klima- og Miljøudvalget. Handleplanen skal sikre, at Silkeborgskovene udvikler sig positivt. Planen skal løbe frem til 2027. Hver sjette år skal Silkeborg Kommune lave en handleplan for området.

Silkeborgskovene er et Natura 2000-område, som er et beskyttet naturområde i EU, som skal bevare naturen, dyr og planter, som er sjældne, truede eller karakteristiske.

(Klima- og Miljøudvalget, 05.02.2024, punkt 2)

Støtte til Carl Nielsen Maraton

Klassik4 er et ensemble, der spiller klassisk musik. De søger et tilskud på 50.000 kr. til at gennemføre projektet Carl Nielsen Maraton i Silkeborg 2024 for at udbrede musikken fra den største komponist i Danmarks historie.

Maratonet skal foregå 17-19. maj med koncerter i blandt andet Silkeborg Kirke, film i Bio Silkeborg om Carl Nielsens liv, fællessang i Jysk Musikteaters foyer, hvor alle borgere er inviteret med.

Maratonens højdepunkt er ifølge ansøgeren gallakoncerten med Carl Nielsens største kammermusikværker spillet af Klassisk4 og venner på KunstCentret Silkeborg Bad. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningen.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 05.02.2024, punkt 11)

Tilsyn: Patientsikkerheden er som den skal være på Marienlund Plejecenter

Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte et sundhedsfagligt tilsyn med fokus på insulin den 6. juli 2023 på Marienlund Plejecenter.

Styrelsen samlede vurdering af tilsynet var, at der ingen problemer er for patientsikkerheden, og alle målepunkter er opfyldt.

Ældreudvalget er orienteret om i alt 10 tilsyn fra styrelsen i løbet af 2023.

(Ældreudvalget, 05.02.2024, punkt 4)

Styrelse for Patientsikkerhed har besøgt Aldersro Hjemmepleje

Styrelsen for Patientsikkerhed gennemførte et sundhedsfagligt tilsyn den 28. september 2023 ved Aldersro Hjemmepleje, som dækker syd- og midtbyen og Århusbakken.

Styrelsen samlede vurdering af tilsynet var, at der var mindre problemer af betydning for patientsikkerheden i forhold til journalføring og medicinhåndtering.

Ældreudvalget er orienteret om i alt 10 tilsyn fra styrelsen i løbet af 2023.

(Ældreudvalget, 05.02.2024, punkt 4)

Regnskab godkendt for renovering af 12 almene boliger på Bryndumsvej

Regnskabet for renoveringen af 12 almene familieboliger på Bryndumsvej 26-36 er nu på plads og godkendt. Boligerne har fået nye køkkener, badeværelser, døre, vinduer og en facaderenovering.

Det er AAB Silkeborg, der står bag renoveringen, som kostede 25,1 mio. kr.

Byrådet har efter ansøgning fra Silkeborg Boligselskabs godkendt prisen.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.02.2024, punkt 4, byrådet, 26.02.2024, punkt 10)

Januar 2024

Etablering af lyskryds på Frederiksberggade/Marienlundsvejs sættes i gang i 2024

Projektet med at etablere et lyskryds i krydset Frederiksberggade/Marienlundsvejs har fået tilskud fra den statslige trafiksikkerhedspulje, og derfor opprioriteres projektet.

Der sættes gang i projektet i 2024 og forventes færdig senest i 2025. Det er Plan- og Vejudvalget orienteret om.

Lyskrydset skal mindske antallet af ulykker ved at fjerne chancebetonet udkørsel til Frederiksberggade, og med lyskrydset kan trafikken fra sidevejene afvikles mere smidigt.

(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 9)

Museum Jorn forventer et budget i balance

Som hovedtilskudsyder med 5,7 mio. kr. i år skal Silkeborg Kommune godkende forslaget til Museum Jorns budget for 2024.

Af andre indtægter modtager museet blandt andet et statstilskud på 1,1 mio. kr., og de forventer entreindtægter på 2,5 mio. kr. og sponsoraftaler for 1,7 mio. kr. Museet har udgifter til blandt andet udstillinger, lokaler, lønninger og markedsføring.

Budgettet viser et forventet overskud på 6.000 kr. Dog er kommunes tilskud cirka 200.000 højere, end museet har budgetlagt med. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender forslaget til budgettet 2024 for Museum Jorn.

Silkeborg Kommune og Museum Jorn indgår også en samarbejdsaftale, hvor der i fællesskab er valgt nogle indsatsområder for 2024-2026.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 08.01.2024, punkt 3 og 6)

Sommer på Søvej var en succes, men …

Der er lavet en evaluering af Sommer på Søvej, hvor Søvej som forsøg var lukket for trafik to uger i august 2023 og omdannet til en bypark med events, koncerter, streetfood og meget andet.

Arrangementerne var velbesøgte. 30.000 besøgte fx streetfooodfestivalen, men den omlagte trafik medførte øget trafik og trængsel på Søndre Ringvej, Grønnegade, Toldbodgade, Hostrupsgade, Drewsensvej, Christians 8.s Vej, Nordskovvej, Sølystvej og Nordre Ringvej.

I 2024 bliver der lavet et nyt byrumsforsøg, der skal vise, om der kan skabes bedre forbindelser mellem bymidten og Søfronten. Der afholdes i 2024 igen streetfoodfestival på p-pladsen vest for rådhuset, men Søvej lukkes ikke i den forbindelse.

Byrådet er blevet orienteret om evalueringen.
(Plan- og Vejudvalget, 09.01.2024, punkt 4, byrådet, 30.01.2024 punkt 6)

Politiske beslutninger fra 2023

December 2023

Nyt forslag til brug af badetøj i saunaen på Østre Søbad

Silkeborg Kommune og foreningen Almind-Wellet har kigget på forslag til et kompromis omkring brugen af badetøj i saunaen på Østre Søbad.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget ønsker en model, hvor badetøj accepteres, men at der henstilles til, at man også ifører sig et håndklæde, som dækker badetøjet for at beskytte træværket mod vand.

Almind-Wellet skriver i et høringssvar, at det alternative forslag skal behandles på en generalforsamling i foreningen med risiko for, at forslaget ikke stemmes igennem

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.12.2023, punkt 7)

Mulighed for nye badesteder ved Lyngsø og Brassø

Silkeborg Kommune arbejder løbende på udvikling af eksisterende og nye badesteder.

Fx er etableringen af et badested ved Lyngsø igangsat, da vandkvaliteten er forbedret. Der laves et mindre badested med en badebro primært til lokale. Der er ikke planer om at udvide parkeringsmulighederne.

Derudover vurderes vandkvaliteten ved Brassø nær AQUA som god. Dog vil et nyt badested kræve en aftale om udvidelse af broen, så der er plads til både badende og motorbåde. Det er Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget orienteret om.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.12.23, punkt 2)

Silkeborg Bads formidling til børn og unge styrkes 

Silkeborg Bad modtager 150.000 kr. i 2024, som øremærkes til institutionens formidling til børn og unge.

Det beslutter Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget.

I alt er 1,4 mio. kr. blevet fordelt til at styrke kultur- og fritidsområdet som følge af kommunens budgetaftale for 2024.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.12.23, punkt 4)

November 2023

Parkering i rabatter ved Østre Søbad afløses af p-plads

Plan- og Vejudvalget godkender et forsøg med at forbyde parkering i rabatten på begge sider langs Horsensvej i 200 meter i hver retning ved Østre Søbad.

Der bliver i stedet indrettet en p-plads med 50-55 båse ved rundkørslen mellem Frederiksberggade og Horsensvej.

Derfra kan man gå sikkert hen til stitunnellen over til Østre Søbad, cirka 800 meter. Specielt i sommermånederne parkerer mange i rabatten, og der kan opstå farlige situationer på grund af dårlige oversigtsforhold langs Horsensvej, der er meget trafikeret.

(Plan- og Vejudvalget, 07.11.2023, punkt 5)

Foreninger i Sydbyen får mindre i lokaletilskud med ny model

B74 og Silkeborg Orienteringsklub får lige nu henholdsvis 16.563 kr. og 45.841 kr. i lokaletilskud om året. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget vedtager en ny model, som betyder, at de to foreninger får henholdsvis 10.094 kr. (-38 %) og 19.979 kr. (-56 %).

Den nye model stiller foreningerne ens og reducere samlet lokaletilskud til foreninger med 1 mio. kr.

I den nuværende model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter med reduktion for medlemmer over 25 år til nogle aktiviteter som ridning, motorcykel, billard, bowling, flyvning, sejlsport, skydning, fiskeri, golf, linedans, fitness og løb.

I den nye model gives der lokaletilskud på 65 % af de tilskudsberettigede udgifter uanset aktiviteten, men der reduceres i tilskuddet for alle medlemmer over 25 år fratrukket bestyrelsesmedlemmer, ledere, instruktører og derudover 40 medlemmer.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.11.2023, punkt 4)

Remstruplund Plejecenter lukkes 

Med byrådets vedtagelse af budgettet bliver processen nu sat i gang med at lukke Remstruplund Plejecenter. Silkeborg Kommune stopper nu med at anvise nye beboere til plejeboligerne. Det er Ældreudvalget orienteret om.

Lukningen sker gradvis i takt med, at plejeboligerne bliver ledige. Borgerne har ret til at blive boende og ingen vil blive bedt om at flytte.

Remstruplund lukkes, fordi der skal spares, og blandt andet fordi der er et stort antal fællesarealer, så huslejen bliver forholdsvis dyr. Der er heller ikke køkkenfaciliteter, som kan producere hovedmåltider.

(Ældreudvalget, 06.11.2023, punkt 3)

Ændrede parkeringsadfærd i midtbyen 

Parkeringsadfærden i midtbyen har ændret sig efter, at prisen på kommunes p-pladser blev sat op, at den gratis parkering blev reduceret fra to til én time og at der blev indført betalingsparkering i Kornmods Gård, Estrups Gård og på Havnepladsen.

Det har betydet, at der er blevet flere ledige p-pladser i midtbyen, og at det i dagtimerne nu er muligt at finde en ledig plads i Estrups Gård og Kornmods Gård.

Til gengæld er presset på gratis p-pladser længere væk fra midtbyen steget ved Sydbyhallerne, Jernbanevej, p-pladsen på Sølystvej og Sportscentret på Århusvej. Det kan derfor undersøges, om der skal indføres tidsbegrænset parkering de steder for at sikre et vist parkeringsflow.

På baggrund af ændringerne er der også blevet tjent mindre på parkering end budgettet. Der forventes et underskud på parkering i 2023 på ca. 2 mio. kr. Det er Plan- og Vejudvalget orienteret om.

(Plan- og Vejudvalget, 07.11.2023, punkt 8)

Hvordan kan priserne i Marienlund Café gøres mere attraktive? 

Det bliver der nu sat gang i en undersøgelse af. Det beslutter Ældreudvalget. Resultatet af undersøgelsen forventes klar i første kvartal 2024.

Undersøgelsen sættes i gang, fordi priserne er steget, da der nu bliver lagt moms på kommunernes salg af mad og drikkevarer fra aktivitetscentre. Det har Skatterådet slået fast, at der skal.

(Ældreudvalget, 06.11.2023, punkt 9)

Nyt medlem af Ferskvandscentrets bestyrelse

Byrådet udpeger Bjørn Bang Bajlum fra Socialdemokratiet som medlem af Ferskvandscentrets bestyrelse.

Han afløser Kim Nielsen Barslund, der har ønsket at fratræde.

(Byrådet, 28.11.2023, punkt 26)

Oktober 2023

Topkarakter til badevandet i Lyngsø 

Lyngsø har tidligere været en sø som har været meget uklar og algebelastet. Det har ændret sig, efter restaureringen i 2021 og 2022. Der er ikke etableret badested ved Lyngsø.

Prøver af søen taget henover sommeren viser, at den hygiejniske kvalitet af søvandet får den højeste badevandskarakter og mængden af alger er meget lille.

Alimndsø har også fået den højese badevandskarakter. Søen er kommunes mest populære badeø, så risikoen for alger er bekymrende, og der er grund til at være opmærksom på, hvordan situationen udvikler sig. 

Klima- og Miljøudvalget tager sagen til efterretning. 

(Klima- og Miljøudvalget, 02.10.2023, punkt 5)

To trafiksikkerhedstiltag i Sydbyen etableres i 2024

Rolighedsvej og Solbakkevej bliver indsnævret i forbindelse med den tværgående sti. Det skal forbedre trafiksikkerheden for skolebørn. Det sker i begyndelsen eller midten af 2024. 

Der skal også etableres et cyklistsignal med førgrønt og et blåt cyklistfelt i lyskrydset Lyngbygade/Frederiksberggade for at sikre cyklister mod højresvingsulykker. Det sker ligeledes i begyndelsen eller midten af 2024.

Byrådet godkender, at pengene bevilliges fra puljen til nærhedsprojekter.

(Sundheds- og Nærhedsudvalget, 05.10.23, punkt 9, byrådet, 31.10.2023, punkt 13) 

Trafikforhold på Remstrupvej ændres ikke

Silkeborg Kommune har set på mulighederne for at mindske trafikken og forbedre forholdene for trafik på Remstrupvej, hvor der kører en del bilister på vej ned i Indelukket. 

Trafikken kan alternativt køre fra krydset ved Lyngbygade via Adler Lunds Gade og Åhavevej eller via Ågade og Åhavevej. 

Men kørebanen på Åhavevej er 1½ meter smallere. Det vil også betyde, at trafikanterne inklusive transporter med både vil skulle dreje 4 gange, i stedet for 2. 

Derfor bliver der ikke ændret på forholdene, da konsekvenserne for Åhavevej er større end konsekvenserne for Sanatorievej. Plan- og Vejudvalget er orienteret om sagen
(Plan- og Vejudvalget, 09.10.2023, punkt 15)

Women of Brass får tilskud til at afholde gratis koncert i Mariehøj Kirke 

Det nystartede, professionelle messingensemble Women of Brass ønsker at give borgere i Silkeborg Kommune muligheden for at få en helt særlig koncertoplevelse.

Derfor søger de om 50.000 kr. i tilskud til at holde en stor julekoncert i Mariehøj Kirke, og til to mindre koncerter i Thorning Kirke og Them Kirke. Med tilskuddet er det muligt at gøre koncerterne gratis.

Koncerten i Mariehøj Kirke er planlagt til den 28. november 2024. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at bevilge 25.000 kr. i tilskud til koncerterne. 

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 02.10.2023, punkt 10)

Der er 3.192 medlemmer af indendørs idræt i Silkeborg by

Der er lavet en analyse af indendørs idræt i haller og sale for at belyse det aktuelle og potentielle pres på faciliteterne.

Analysen viser, at der i foreningerne i Silkeborg by – Alderslyst-Søholt, Midtbyen og Sydbyen – var 3.192 medlemmer af indendørs idræt i 2022. 

Der var i 2022 næsten 250 medlemmer af indendørs idræt per facilitet. Set på antallet af borgere i området er der i 2023 cirka 1.600 borgere per facilitet. For de 0-17-årige er der over 200 per facilitet. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget er orienteret om analysen.  

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 02.10.2023, punkt 12)

September 2023

Museum Jorn og Silkeborg Kommune arbejder på samarbejdsaftale

Silkeborg Kommune har ikke en samarbejdsaftale med kommunens statsanerkendte kunstmuseum Museum Jorn. I 2023 har museet modtaget tilskud fra Silkeborg Kommune på 5,5 mio. kr.

Museet og kommunen har i september sat gang i processen for at lave en samarbejdsaftale. Der skal holdes dialogmøder, som skal føre til et udkast til en samarbejdsaftale, som kan drøftes.

Samarbejdsaftalen forventes at være på plads og gælde fra 2024. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender processen at få samarbejdsaftalen på plads. 

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.09.2023, punkt 6)

Lille underskud hos Silkeborg O-center på Vejlsøvej

Den Selvejende institution Silkeborg Orienterings-center havde i 2022 et underskud på 4.000 kr. mod et overskud på 9.000 kr. sidste år. De har ifølge regnskabet en egenkapital på 225.000 kr. 

Orienteringscenteret holder til i Vejlsø Skovhus på Vejlsøvej 7B. 

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalgets godkender regnskabet for 2022.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.09.2023, punkt 5)

Spejderforening og bunkermuseum samarbejder om bogudgivelse

Silkeborg Spejderhistoriske Forening ønsker at udgive en bog om de uniformerede ungdomskorps i mellemkrigstiden i Silkeborg Kommune.

Bogen skal udgives i samarbejde med Silkeborg Bunkermuseum, som hjælper med markedsføring og annoncering i forbindelse med årets bunkerdage.

Foreningen søger 5.000 i tilskud til udgifter forbundet med udgivelsen fra De frie kulturelle midler. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningen. 

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 04.09.2023, punkt 9)

August 2023

Forslag om at nedlægge plejecenteret på Remstruplund

Et af forslagene til at reducere i omkostningerne på ældreområdet er at nedlægge plejecenter-delen på Remstruplund, som består af 26 boliger på tre etager.

Plejecentret er vanskelig indrettet, der ikke laves mad til borgerne i huset og huslejen er høj i forhold til størrelsen på boligerne, fordi der er store fællesarealer, som beboerne skal betale til. Remstruplund ligger også lokaler til genoptræningstilbud og kontor. Hvis plejeboligerne nedlægges, kan det undersøges, om lokalerne kan bruges til andre formål som midlertidige pladser. 

Ældreudvalget godkender, at forslaget sendes til byrådets drøftelser. Hvis de godkender forslaget, vil der fremover ikke flytte nye beboere ind på plejecenteret, og de nuværende beboere kan vælge at flytte eller blive boende. 

(Ældreudvalget, 07.08.2023, punkt 3)

Gudenåens Camping er i udbud 

Silkeborg Kommune søger ny forpagter til Gudenåens Camping, da den nuværende aftale udløber med udgangen af 2023. 

Når den nye forpagter skal vælges, vil der blive lagt vægt på, om vedkommende vil være med til at udvikle campingpladsen til en unik ”Silkeborg-oplevelse” med outdoor visioner. Det er også vigtigt, at den nye forpagter har investeringsplaner, en passende økonomi samt relevante kvalifikationer og erfaring. 

Efter tidsplanen vil den nye forpagter blive valgt i slutningen af august eller start september, og så vil den nye forpagtning træde i kræft 1. januar 2024. 

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.08.23, punkt 21)

Plan for vedligeholdelse af både i Indelukket er på vej

I marts blev der sat gang i arbejdet med at lave en handleplan for håndtering af miljøudfordringen i forbindelse med vedligeholdelse af både i Indelukket.

Siden da har Silkeborg Kommune holdt flere møder med Motorbådsklubben og den rådgivende virksomhed Evidan for at fastlægge en handlingsplan. Der har været og er en god og konstruktiv dialog.

16. juni blev første udkast af handleplanen klar, men det endelige indhold er endnu ikke fastlagt. Det vil ske i videre dialog med Motorbådsklubben. Det forventes, at planen bliver klar før optagningen af både i 2023.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.08.23, punkt 22)

To trafiksikkerhedstiltag på vej i Sydbyen

Rolighedsvej og Solbakkevej skal indsnævres i forbindelse med den tværgående sti. Det skal forbedre trafiksikkerheden for skolebørn.

Der skal også etableres et cyklistsignal med førgrønt og et blåt cyklistfelt i lyskrydset Lyngbygade/Frederiksberggade for at sikre cyklister mod højresvingsulykker.

Sundheds- og Nærhedsudvalget godkender, at tiltagene laves med de penge, der er sat af til nærhedsprojekter.

(Sundheds- og Nærhedsudvalget, 22.08.23, punkt 9)

Sprogcentret er flyttet til Dalgasgade

Silkeborg Kommune har givet dispensation til at UCPlus Sprogcenter Silkeborg kan flytte ind i FOA’s lokaler på Dalgasgade 24A. Centret har tidligere holdt til på Kejlstrupvej, men har akut behov for nye lokaler.

FOA bruger ikke længere lokalerne på Dalgasgade, og de kan let tilpasses til undervisningsbrug. Sprogcentret har også fået lov til at sætte et skilt op, som FOA også tidligere har haft. 

Der er tale om en midlertidig tilladelse på 3 år. Der er i øjeblikket et ønske om at få udarbejdet en lokalplan for boliger på stedet. Plan- og Vejudvalget er orienteret om dispensationen. 

(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 14)

Underskud og overskud hos kulturinstitutionerne i Sydbyen i 2022

KunstCentret Silkeborg Bad havde i 2022 et indendørs besøgstal, der var 25% mindre end forventet på grund af coronakrisen, mens det i Skulpturparken igen nærmede sig 100.000 besøg. Underskuddet på 623.000 kr. skyldes blandet andet løn til vikarhjælp på grund af sygdom, støtte til ukrainske flygtninge, udskiftning af styrtningstruet terrasse samt en ny parkmaskine.

Museum Jorn havde en overraskede god sommer med et øget besøgstal. Efter hærværket på Jorns kunstværk blev museet fokuspunkt i medierne, dog uden at tiltrække flere besøgende. Værket blev restaureret, og erstatningen påvirkede årets resultat positivt. Museet fik et overskud på 246.000 kr. for 2022. 

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender årsrapporterne for de to kulturinstitutioner.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.08.23, punkt 10)

Max. 50 km/t ved Østre Søbad også i maj

Plan- og Vejudvalget har besluttet, at hastigheden på Horsensvej ved Østre Søbad skal sættes ned til 50 km/t i maj mellem kl. 9 og 21. 

Det sker, fordi sæsonen for brug af området er blevet længere, efter søbadet er blevet bygget om og udvidet. Antallet af trafikuheld i maj nærmer sig antallet for juli. 

I øjeblikket er hastigheden sat ned i juni, juli og august. Selvom antallet af uheld ikke er faldet, er de statistisk set mindre alvorlige, hvilket sandsynligvis hænger sammen med den nedsatte hastighed. Nu er det op til politiet at give samtykke eller ej.
(Plan- og Vejudvalget, 08.08.2023, punkt 22)

Workshop skal fremme biodiversitet, forskønnelse og fællesskab i Sydbyen

Den 24. oktober 2024 holder Sydbyens Aktivitetsråd workshoppen ’Biodiversitet i Sydbyen’.  

Her vil der blandt andet være dialog og besigtigelse af Sydbyparken med vandhul, græsarealer og skovskrænt. 

Aktivitetsrådet har søgt og fået et tilskud på 7.000 kr. til workshoppen, der dækker udgifterne. Det beslutter Sundheds- og Nærhedsudvalget.  

(Sundheds- og Nærhedsudvalget, 22.08.23, punkt 10)

Silkeborg Synger får tilskud til ’Små Synger Sammen Dag’

Silkeborg Synger søger om tilskud på 20.000 kr. fra De frie kulturelle midler til afviklingen af arrangementet ’Små Synger Sammen Dag’ i Indelukket torsdag 14. september.

’Små Synger Sammen Dag’ er et landsdækkende projekt udarbejdet af organisationen Sangens Hus. Her inviteres alle børn i daginstitutioner landet over til at synge sammen hvert år 2. torsdag i september. Fra scenen vil fællessangen blive ledet og sunget for i børnehøjde af den lokale musiker Rikke Rusholdt Jørgensen.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender ansøgningen.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 07.08.23, punkt 20)

Juni 2023

Silkeborg Bunkermuseum forventer byggestart efter sommerferien til ny indgang til befalingsbunkeren

Silkeborg Bunkermuseum afventer en myndighedsgodkendelse af projektet, før de kan søge byggetilladelse. Når den er givet, forventer de at byggestart bliver efter sommerferien.

Museet har fået tilskud på 2 mio. kr. fra Silkeborg Kommunes pulje til medfinansiering af lokalt initierede projekter. 

Tilskuddet udløb 30. juni 2023, men Økonomi- og Erhvervsudvalget har efter en ansøgning fra museet forlænget tilsagnet om tilskud til 31. december 2023.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.06.2023, punkt 7)

Kunstcentret Silkeborg Bad kompenseres for manglende indtægt fra Arnakkekilden

Kunstcenteret får i år 565.000 kr. som kompensation for manglende indtægt fra salg af kildevand fra Arnakkekilden. Det beslutter Økonomi- og Erhvervsudvalget. 

I gennemsnit har salg af vand fra kilden givet ca. 565.000 kr. årligt i indtægt til kunstcenteret, men den aftapper, som i oktober 2022 i et udbud købte retten til at tappe vand, gik konkurs, og derfor har kunstcentret ikke fået nogle indtægter fra salg af vand i 2023.

Bygningerne, som kunstcentret bruger, arealet og kildeanlægget for Arnakkekilden er ejet af Silkeborg Kommune, som har en aftale med kunstcenteret, som blandt andet har opsyn med Arnakkekilden og pumpehuset.

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 06.06.2023, punkt 7)

Marienlund Plejecenter får aktivitetscenter 

Det beslutter Ældreudvalget efter, at forslaget har været i høring. 

Efter at caféer på plejecentre i Silkeborg Kommune er blevet lukket, bliver aktiviteter nu samlet på Marienlund Plejecenter, som i forvejen en række aktiviteter af aktiverende og forebyggende karakter som frivilligt drevne spisegrupper, banko, musik og foredrag.

Målgruppen for aktivitetscentret på Marienlund med tilhørende café vil være borgere over 60 år eller førtidspensionister i Silkeborg Kommune.

(Ældreudvalget, 30.05.2023, punkt 5)

Regnskaberne for AQUA og Ferskvandscenteret viser overskud 

Ferskvandscentrets årsregnskab for 2022 viser en samlet omsætning på 73,1 mio. kr. og et overskud på 4,6 mio. kr. Med årets resultat har Ferskvandscentret en egenkapital på ca. 11 mio. kr. 

For AQUA har omsætningen i 2022 har været rekordstor på 22,5 mio. kr. med et overskud på 1,7 mio. kr. Årets besøgstal endte på 121.000, hvilket er en fremgang på 15% i forhold til 2019, som er seneste år uden Covid-19-påvirkninger. AQUA har en egenkapital på 5,3 mio. kr.

Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender regnskaberne. 

(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 20.06.2023, punkt 8)

Kunstner får afslag på ansøgning om tilskud til lydinstallation ved KunstCentret Silkeborg Bad

Kunstner Maria Elizabeth søger om tilskud på 25.375 kr. til teknisk opsætning af lydinstallationen ’BREATHE’ under udstillingen ’Amazing Nature’ ved KunstCentret Silkeborg Bad.

Det ansøgte beløb vil anvendes til teknisk opsætning af grej, samt honorering af tekniker. 

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at give afslag på ansøgningen.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 30.05.2023, punkt 10)

Silkeborg Motetkor får underskudsgaranti til koncert 

Silkeborg Motetkor søger underskudsgaranti på 31.700 kr. til afvikling af ders 75-års jubilæumskoncerter på KunstCentret Silkeborg Bad og i Mariehøj Kirke. 

Underskudsgarantien skal bruges til honorering af musikere, leje af lokale ved KunstCentret Silkeborg Bad og annoncering. 

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at give underskudsgaranti på 8.700 kr. til afviklingen af koncerten på KunstCentret Silkeborg Bad.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 30.05.2023, punkt 14)

Maj 2023

Grønt lys til at ophæve tilslutningspligt for nogle ejendomme i Sydbyen

Der er nu mulighed for at ophæve tilslutningspligten for regnvand for en række ejendomme i Sydbyen.

Ophævelse af tilslutningspligten for regnvand betyder, at regnvand fremtidigt ikke må ledes til regnvandskloakken, men skal nedsive på egen grund. Om man vil ophæve tilslutningspligten, er frivillig, men betinget af, at man kan få en tilladelse til det. Silkeborg Forsyning undersøger om der er mulighed for nedsivning på de enkelte grunde.

Klima- og Miljøudvalget godkender et tillæg til spildevandsplanen, så det er muligt. Forslaget, der nu er godkendt, var i offentlig høring, som ikke gav anledning til ændringer i planerne.

(Klima- og Miljøudvalget, 01.05.2023, punkt 12)

Cykelstiprojekt på Gjessøvej kommer nu med i Cykelhandlingsplanen

Cykelsti eller fællesti på Gjessøvej fra Søndre Ringgade til helleanlæg. Det projekt, beslutter Plan- og Vejudvalget, skal med i Cykelhandlingsplanen.

Planen indeholder prioriterede projekter til nye cykelstier. Strækningerne vil også blive skrevet ind i Kommuneplanen.

Projektet vil gavne pendlere og udskolingselever fra Gjessø og forventes at koste 2,2 mio. kr. at udføre. Der skal søges dispensation til projektet i forhold til søbeskyttelseslinjen.

(Plan- og Vejudvalgt, 02.01.2023, punkt 13)

April 2023

Der skal laves en ny aftale for brugen af saunaen på Østre Søbad 

Det beslutter Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget. Det betyder, at den nuværende benyttelsesaftale mellem foreningen Almind Wellet og Silkeborg Kommune opsiges.

Der bliver nu sat gang i en proces med at få etableret en ny aftale gældende fra 1. oktober 2023, når den nuværende aftale udløber.

Silkeborg Kommune og saunaforeningen Almind Wellet har holdt to møder om benyttelsesaftalen og ordens- og samværsregler for saunaen på Østre Søbad, hvor reglerne om brug af badetøj i saunaen har været drøftet.

(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 27.03.23, punkt 8)

Lukkede caféer samles under nyt aktivitetscenter på Marienlund Plejecenter

Efter beslutningen om at lukke caféerne på plejecentrene i Silkeborg Kommune godkender Ældreudvalget nu et forslag om at samle aktiviteterne på Marienlund Plejecenter under betegnelsen ’aktivitetscenter’.

Caféen på Marienlund Plejecenter tilbyder i forvejen en række aktiviteter af aktiverende og forebyggende karakter såsom frivilligt drevne spisegrupper, banko, musik og foredrag. 

Beslutningen medfører ingen økonomiske konsekvenser, da den nuværende økonomi i cafedriften fortsætter. Dertil er mange af aktiviteterne drevet af frivillige og brugere, som på kommunens øvrige fem aktivitetscentre. 

(Ældreudvalget, 27.02.2023, punkt 6)

Marts 2023

Arbejder for etablering af vaskeplads ved Indelukket

Silkeborg Kommune vil arbejde på at etablere en såkaldt ”et-stjernet” vaskeplads ved Indelukket med fast underdække og afløb til olieudskillelse, så bådejerne får mulighed for at vaske deres både, og så spildevand opsamles.

Vaskepladsen vil koste 370.000 kr. at etablere og have årlige driftsomkostninger på 20-30.000 kr. Finansieringen er ikke fundet endnu. Vaskepladsen kan tidligst stå klar i foråret 2024, fordi det kræver en dispensation fra skovloven at opføre den. Miljøstyrelsen har en sagsbehandlingstid på et år.

Kultur-, Fritid-, Outdoor og Idrætsudvalget beslutter at ændre retningslinjerne indtil en vaskeplads kan stå klar, så daglig afskylning tillades ved brug af rent vand over vandlinjen uden rengøringsmidler. Det skal godkendes af miljømyndigheden.

Silkeborg Kommune går i dialog med brugerne om brugbarheden af vaskepladsen og deres interesse i selv at etablere løsninger for transport af både til vaskepladsen. Der skal også drøftes en mulig miljømæssigt forsvarlig procedure for slibning af både med brugerne.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.03.2023, punkt 8)

Udviklingen i antallet af borgere, boliger og børn i Silkeborg by

Der bor i dag 12.239 i Silkeborg midt- og sydby. Ifølge en prognose forventes antallet af borgere at stige til 12.916 i 2030 – svarende til en stigning på 6 %. Det niveau forventes at være det samme frem til 2036.

I 2022 er der kommet 145 nye, indflyttede boliger. Over de næste 13 år forventes der at komme 948 nye, indflyttede boliger. Der ventes 160 i år og 117 næste år.

Der går 487 elever på Vestre Skole og 295 på Langsøskolen i dette skoleår. Det antal forventes at stige henholdsvis til 559 og 318 i 2035/2036. Antallet af børn mellem 0-5 år i Silkeborg midt- og sydby er 393, og det tal forventes at stige til 522 i 2036. Byrådet er orienteret om prognoserne, som bliver en del af budgetlægningen for 2024.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.03.2023, punkt 2,3 og 4, byrådet, 28.03.2023, punkt 14)

AQUA får en opdateret støtteerklæring til deres masterplan

I 2017 gav Silkeborg Kommune en støtteerklæring til AQUA og gav samtidig lov til, at AQUA kunne bruge kommunes areal op ad parken til at realisere deres masterplan. Arealerne har en værdi af 400.000 kr. Planen skal gøre AQUA til en af Danmarks største attraktioner.

Nu vil AQUA gerne have opdateret støtteerklæringen med de økonomiske bidrag, som kommunen har givet med henblik på at fremhæve over for fonde, hvordan Silkeborg Kommune støtter AQUA i at realisere masterplanen.

Silkeborg Kommune har i 2021 givet 5 mio. kr. til byggemodning og 1 mio. kr. til projektudvikling. Økonomi- og Erhvervsudvalget godkender den nye støtteerklæring, som nu beskriver i kroner og øre, hvordan Silkeborg Kommune har støttet AQUA.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 07.03.2023, punkt 7)

AQUA får udbetalt støtte til masterplan

Silkeborg Kommune udbetaler 900.000 kr. i tilskud til AQUA. Det beslutter byrådet. I maj 2021 besluttede Økonomi- og Erhvervsudvalget at give et anlægstilskud til AQUA på op til 1 mio. kr., hvis AQUA fandt et tilsvarende beløb.

Tilskuddet skulle bruges til at realisere AQUA’s masterplan. De har tidligere fået udbetalt 100.000 kr. af tilskuddet på baggrund af dokumentation for egenfinansiering på et tilsvarende beløb.

Nu får det udbetalt de resterende 900.000 kr. af tilskuddet, da AQUA har fundet et tilsvarende beløb til masterplanen blandt andet fra sponsorater.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 23.03.2023, punkt 13, byrådet, 28.03.2023, punkt 18)

Der holdes open call efter salgsvogne ved Trailcenteret og Østre Søbad

Fra sommeren 2023 er der igen mulighed for at byde ind på at sælge mad og drikke fra mobile salgsvogne ved Trailcenteret og Østre Søbad.

Aftalerne for 2022 udløber i foråret 2023, så nu holdes der et nyt open call for små virksomheder og iværksættere, hvor de kan byde ind på at stå på de udvalgte steder.

På baggrund af erfaring med de etårige aftaler der blev indgået i 2022, ligges der fremover op til, at der kan laves toårige aftaler. Det skal skabe større sikkerhed for udbyderne ved at understøtte muligheden for en rentabel forretning.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.03.2023, punkt 7)

Almind Wellet og Silkeborg Kommune skal i dialog om brugen af saunaen ved Østre Søbad

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget ønsker, at der tages en ny dialog med Almind Wellet med henblik på at finde en fremadrettet løsning, som sikrer at ingen føler sig ekskluderet fra at bruge saunaen.

Det er formanden for udvalget, Luis da Silva Martins (B), der på udvalgets vegne skal i dialog med Almind Wellet om benyttelsesaftalen.
(Kultur-, Fritid-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.03.2023, punkt 16)

Forslag om færre busafgange vedtaget

Fra 25. juni 2023 kommer bybusserne til at have færre afgange. Det gælder bybus 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 og 11. Rute 12 bliver helt nedlagt. Det beslutter Plan- og Vejudvalget.

Forslaget til de nu vedtagne besparelser har været i høring, hvor 500 borgere har valgt at komme med deres mening.

Det er de høje brændstofpriser og inflationen, der betyder ekstra udgifter til den kollektive trafik, så der skal gennemføres besparelser for 10 mio. kr., så budgettet for 2023 overholdes.
(Plan- og Vejudvalget, 07.03.2023, punkt 21)

Februar 2023

Mulighederne for en vaskeplads i Indelukket undersøges

Der skal hurtigst muligt holdes et temamøde mellem Klima- og Miljøudvalget og Kultur-, Fritids-, Outdoor og Idrætsudvalget for at skabe rammerne for en vaskeplads i Indelukket.

På mødet beder udvalgene om at blive præsenteret for forskellige økonomiske og juridiske modeller for en vaskeplads, som enten kan være privat eller kommunens.

Det sker efter, at fire byrådsmedlemmer ønskede at lempe forbuddet mod vask og slibning af både i Indelukket, og derfor besluttede byrådet at sende sagen de to udvalg.
(Klima- og Miljøudvalget, 06.02.2023, punkt 4, Kultur-, Fritids-, Outdoor og Idrætsudvalget, 06.02.2023, punkt 4)

Museum Jorn forventer overskud i 2023

Med indtægter på 14 mio. kr. og udgifter i samme størrelsesorden forventer Museum Jorn et overskud på 61.000 kr. i 2023.

Det viser budgettet, som de har sendt til godkendelse hos Silkeborg Kommune, fordi kommunen er hovedtilskudsyder med 5,6 mio. kr. Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at godkende budgettet.

Museum Jorn er bekendt med, at de har budgetlagt med et for højt driftstilskud, fordi tilskuddet er reduceret som følge af besparelser. Museets bestyrelse godkendte budgettet i oktober 2022, og i december 2022 fik museet besked om det ændrede tilskud.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.02.2023, punkt 3)

Museum Jorn får afslag på ansøgning om tilskud

Museum Jorn søger om et tilskud på 25.000 kr. fra De frie kulturelle midler til at holde deres årlige udstillingsprojekt Børnenes udstilling.

Her vil de invitere alle børnehaver, skoler, specialskoler og SFO’er i Silkeborg Kommune med børn op til 5. klasse til at deltage for at inspirere til kreativ tænkning og udfoldelse og øge kendskabet til Museum Jorn.

Silkeborg Kulturråd finder projektet støtteværdigt, men gør opmærksom på, at museet tidligere selv har finansieret projektet, og at de får et væsentligt driftstilskud fra Silkeborg Kommune. I 2021 fik Museum Jorn et tilskud på 40.000 kr. til formidlingsarrangementerne ’Jorn på hjul’.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget beslutter at give afslag på ansøgningen.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 06.02.2023, punkt 6)

Januar 2023

Flere ladestandere på vej ved offentlige p-pladser i Sydbyen

4 ladestandere kan være på vej til to forskellige p-pladser i Sydbyen. I januar offentliggør Silkeborg Kommune et udbud på ladestanderne.

Ladestanderne skal stå på kommunes p-pladser og være tilgængelige for alle. De 4 ladestandere fordeler sig med to på hjørnet af Valdemarsgade/Lyngbygade og to på hjørnet af Sanatorievej/Remstrupvej.

Udbuddet indeholder også placering af 32 ladestandere i Silkeborg Midtby og på samkørselspladser.
(Plan- og Vejudvalget, 10.01.2023, 16)

Del din mening om mulighed for at ophæve tilslutningspligt for regnvand for nogle ejendomme i Sydbyen

Du kan snart dele din mening om forslaget om, at der gives mulighed for at ophæve tilslutningspligten for regnvand for en række ejendomme i Sydbyen.

Ophævelse af tilslutningspligten for regnvand betyder, at regnvand fremtidigt ikke må ledes til regnvandskloakken, men skal nedsive på egen grund. Om man vil ophæve tilslutningspligten, er frivillig, men betinget af, at man kan få en tilladelse til det. Silkeborg Forsyning undersøger om der er mulighed for nedsivning på de enkelte grunde.

Sammen med 10 andre spildevandsprojekter kommer forslaget i otte ugers høring, hvor du kan dele din mening om det. Byrådet godkender, at de kommer i høring.
(Klima- og Miljøudvalget, 09.01.2022, punkt 9, byrådet, 31.01.2023, punkt 8)

Renovering af bolværker i Indelukket fortsætter i 2023

Der er blevet renoveret ca. 400 meter bolværker i Indelukket, og i 2023 skal der renoveres 1.500 meter bolværker.

Arbejdet forventes udført fra februar til april og igen i efteråret, hvor der ikke ligger både ved bolværkerne.

Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget godkender udbudsmaterialeret, og sender renoveringen i udbud.
(Kultur-, Fritids-, Outdoor- og Idrætsudvalget, 09.01.2023, punkt 7)

Silkeborg-foreninger får udgifter til Regatta 2022 dækket

En række foreninger fra Silkeborg får støtte fra den pulje, som Økonomi- og Erhvervsudvalget har oprettet til fordel for almennyttige foreninger og fonde, der har medvirket til afholdelse af Regatta 2022.

Det er blandt andet foreninger som Silkeborg Beachvollyklub, Silkeborg Kajakklub, Silkeborg Badminton Klub, Silkeborg Gymnastikforening, Silkeborg Svømmeklub K1, Silkeborg Idrætsforening, Musikforeningen Riverboat, Silkeborg Frømandsklub, Silkeborg Roklub, Silkeborg-Voel og Silkeborg Boldklub.

Formålet med støtten er at holde foreningerne skadesløse for evt. udlæg og støtte den frivillige arbejdsindsats under regattaen. På baggrund af ansøgninger har Økonomi- og Erhvervsudvalget besluttet at give 25 foreninger støtte til at dække udgifter.
(Økonomi- og Erhvervsudvalget, 24.01.2023, punkt 7)

Kontakt Sydbyens Aktivitetsråd

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje