Skip til hoved indholdet
    Hjem Kommunen Afdelinger og ledelse Skoleafdelingen Tandplejen Kvalitetsstandard for specialtandpleje i Silkeborg kommune.

Kvalitetsstandard for specialtandpleje i Silkeborg kommune.

Lovgrundlag

Sundhedsloven – lov nr. 546 af 24. juni 2005 - § 133

Kommunalbestyrelsen skal tilbyde et specialiseret tandplejetilbud til sindslidende, psykisk udviklingshæmmede m.fl., der er tilmeldt folkeregistret i kommunen og som ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungetandplejen, praksistandplejen eller omsorgstandplejen.

Målgruppen har betydelig og varigt nedsat funktionsevne med primært en psykisk funktionsnedsættelse, men ofte med fysiske tillægshandicaps og ofte behov for omfattende sygepleje- eller pædagogisk bistand.

Formål med ydelsen

  • At yde forebyggende og behandlende tandpleje, så borgerens tand-, mund- og kæberegion bevares i funktionsdygtig stand.
  • At medvirke til at den enkelte bevarer sin fysiske, psykiske og sociale trivsel i videst muligt omfang.

Servicemål

  • Efter henvisning til visitation i den kommunale specialtandpleje kontaktes borgeren/ kontaktpersonen inden for 3 arbejdsuger for aftale om en tid til visitation, undersøgelse og behandlingsplanlægning.
  • Ved akut behov for hjælp ydes denne så vidt muligt samme dag på skolehverdage eller førstkommende skolehverdag (ingen nødberedskab for generel anæstesi i weekends og ferier).

Henvisning og visitation

Henvisning til visitation i den kommunale specialtandpleje foretages af fagpersoner ud fra en bedømmelse af patientens funktionsniveau og dermed evne og mulighed for at benytte de øvrige tandplejetilbud. Bedømmelsen bør foretages af en fagperson med jævnlig kontakt til, kendskab til og ansvar for den pågældende person. Henvisningen kan ske fra egen læge, tandlæge eller sygepleje- eller pædagogisk personale.

Den kommunale specialtandplejes visitation baseres på såvel funktionsniveau som tandplejebehov.

Det vurderes om den enkelte patient skal visiteres til kommunal specialtandpleje eller - ved stor kompleksitet - til regional specialtandpleje på Regionshospitalet i Viborg.

Der kan viderevisiteres fra specialtandpleje til omsorgstandpleje eller praksistandpleje efter en tandlægefaglig vurdering

Børne-ungetandplejen kan henvise direkte til specialtandplejen for de 0-17-årige omfattet af servicelovens § 32 om særlige dagtilbud eller Folkeskolelovens § 20.

Visitation og behandling foregår på Dybkær klinikken, Arendalsvej i Silkeborg kl 8-15.

Beskrivelse af ydelsen

  • Opsøgende tiltag specielt overfor psykiatriske patienter, der ofte vil have et svingende funktionsniveau.
  • Forebyggelse – både individuelle og kollektive tiltag i nært samarbejde med de persongrupper, der omgiver patienten i det daglige (pårørende, kontaktpersoner, sygeplejefagligt eller pædagogisk personale) herunder undervisning af disse.
  • Behandling af symptomer, sygdomme og funktionsforstyrrelser i tænder, mund og kæber herunder nødvendige tandprotetiske behandlinger (herunder implantater, hvis det er fagligt velbegrundet) og for børn og unge de nødvendige tandreguleringsbehandlinger. I overvejelserne for behandlingsvalg og metode må indgå det forhold, at der er tale om borgere med nedsat tolerance over for de ubehageligheder, som nødvendigvis er forbundet med tandbehandling. Det er til hver en tid en tandlægefaglig vurdering der afgør, hvilken behandling der tilbydes. Diagnostisk udredning forud for behandlingsplanlægning og behandling, både hvad angår almenlidelser og hvad angår patientens generelle situation skal være så udtømmende som muligt med henblik på at tilpasse behandlingsplanen til patientens helhedssituation.
  • Ofte kan undersøgelser og behandlinger kun gennemføres ved anvendelse af sedation eller generel anæstesi.

Transport

Der gives ikke tilskud til kørsel, dog kan der ud fra økonomiske kriterier søges om hjælp til transport efter social- og pensionslovene.

Rammer for ydelsen

  • Forebyggelse og behandling vil foregå på Dybkær klinikken, der er handicapvenlig.
  • Forebyggelse kan i særlige tilfælde foregå på patientens bosted.
  • Hvis specialisering og kompleksiteten overstiger, hvad den kommunale specialtandpleje kan løfte foretages undersøgelse og behandling i den regionale specialtandpleje på Regionshospitalet i Viborg.

 Levering af ydelsen

  • Hovedleverandør er den kommunale specialtandpleje, Silkeborg kommune.
  • For patienter hvor kompleksiteten og specialiseringsgraden overstiger, hvad kommunen kan udføre på egne klinikker, er der købt behandlingspladser i den regionale specialtandpleje på Regionshospitalet i Viborg.
  • Behandlinger i generel anæstesi foregår altid på Regionshospitalet.

Hvis man ikke ønsker specialtandplejetilbuddet bevares retten til Sygesikringstandpleje – efter reglerne i Sundhedslovens § 65.

Kommunen har pligt til at oplyse om specialtandplejetilbuddet.

Kvalitetskrav til leverandøren

  • Personalet har en tandplejefaglig relevant uddannelse og fornøden viden om funktions-
    nedsættelser hos borgergruppen
  • Personalet har tavshedspligt iflg. Straffelovens § 263 stk.2.
  • Personalet arbejder efter Sundhedslovens kap. 5 : regler om informeret samtykke.

Krav til ydelsesmodtagerne

  • Brugerbetaling på 2200 kr ( 2024 priser) forudsat at brugeren har modtaget ydelser svarende til dette beløb eller mere ifølge Sygesikringsoverenskomsten. Fremskrives svarende til prisudviklingen.
  • 0- 17 årige har ingen brugerbetaling.
  • Give accept af indhentning af relevante oplysninger hos egen læge
  • Melde afbud hvis der opstår forhindringer.

Opfølgning

Den kommunale/regionale specialtandpleje foretager i samarbejde med kontaktpersoner/ nærtstående personer en regelmæssig vurdering af, hvorvidt behandlingen kan tilgodeses i omsorgstandplejen, i sygesikringstandplejen hos privatpraktiserende tandlæge eller i børne- og ungdomstandplejen.

Klage og ankemuligheder

Der er ingen ankemulighed i forhold til visitationsafgørelsen

Faglige klager kan rettes til Tandplejen@silkeborg.dk  eller Styrelsen for patientklager www.stpk.dk

Kontaktinformation

Koordinator af specialtandplejen tandlæge Ann Søndergaard Christensen, Tandplejen v/ Dybkærskolen, Arendalsvej 271, 8600 Silkeborg. Tlf 8970 1930, E-mail: asc@silkeborg.dk 

Silkeborg Kommune
Søvej 1
8600 Silkeborg

CVR: 29189641

Genveje